Hopp til innhold

Skriver om resultatlista fra verdenscupfinalen i langrenn: – Jeg er sjokkert

Britiske Andrew Young ble åpenbart snytt for en pallplass under verdenscupfinalen i langrenn i Quebec. Storbritannia klaget. Nå skriver FIS om resultatlista.

Andrew Young og Jostein Vinjerui

OVERRASKET: Andrew Young og Jostein Vinjerui klaget til FIS, men hadde ikke trodd det skulle utgjøre en forskjell. Det gjorde det.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg er egentlig litt sjokkert, sier britiske Andrew Young til NRK tirsdag ettermiddag.

Det var på den avsluttende jaktstarten under verdenscupfinalen i Quebec at Young havnet på fjerdeplass i den innlagte konkurransen for beste etappetid, som teller som poenggivende konkurranse i verdenscupen.

Problemet var bare at Young startet bak og gikk i mål foran han som endte på tredjeplass for beste etappetid, amerikanske Simeon Hamilton. Hamilton kunne følgelig umulig ha gått raskere enn Young, men på grunn av den spesielle regnemåten FIS bruker ble lista som den ble.

Det fant ikke Storbritannia seg i.

Da NRK møtte Young og trener Jostein Vinjerui på flyplassen på vei hjem, varslet de at de vurdere å klage. Som sagt, så gjort.

Penger og poeng fordeles på nytt

Og tirsdag kom beskjeden om at de har fått medhold i appellutvalget i Det internasjonale skiforbundet (FIS). I vedtaket, som NRK har fått tilgang til, fastslås det at resultatlistene for beste etappetid på jaktstarten i Quebec, både for kvinner og menn, skal kalkuleres på nytt.

Det fastslås også at premiepengene skal fordeles på nytt etter oppdatert liste. Også verdenscuppoengene skal omfordeles etter korrekt liste, ifølge vedtaket.

Det betyr at verdenscupstillingen sammenlagt også vil bli justert. I teorien kunne det ført til andre sammenlagtvinnere, men det skjer ikke ettersom både Ingvild Flugstad Østberg og Johannes Høsflot Klæbo til slutt vant med relativt klar margin.

«Herr Young var beviselig raskere enn Herr Hamilton, så sluttresultatet må vise det og offisielle resultater må korrigeres,» står det i vedtaket, som er undertegnet av Karl-Heinz Lickert, leder for regel- og kontrollkomiteene for langrenn i FIS.

– Jeg hadde egentlig gitt opp dette, erkjenner Young.

– Betyr mye

– For oss betyr det mye. Både resultatet og prinsippet. Den som går fortest på en gitt distanse skal ha best tid, sier Storbritannias landslagstrener Jostein Vinjerui til NRK tirsdag ettermiddag.

Vedtaket betyr at rundt 18000 premiekroner som skulle ha gått til Hamilton, i stedet havner hos Young. I tillegg er forskjellen på tredje- og fjerdeplass stor for det britiske laget.

– Et lite lag som vårt er avhengig av støtte fra britisk idrett sentralt, og når midlene tildeles er en pallplassering verdt veldig mye mer enn en fjerdeplass, forklarer Vinjerui

– Vi hadde ikke trodd at FIS skulle endre resultatet, men vi er veldig glade for at de har tatt riktig beslutning, sier han til NRK.

Omstridt utregning, uklare regler

Utregningen av beste etappetid i langrenn har blitt et stort tema denne sesongen, etter at NRK forklarte hvordan Ingvild Flugstad Østberg havnet bak Therese Johaug på resultatlista på Lillehammer før jul, selv om hun beviselig gikk 0,1 sekund raskere enn Johaug.

Både renndirektør Pierre Mignerey og lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har varslet at regnemetoden må endres før neste sesong.

Karl-Heinz Lickert legger ikke skjul på at reglementet er meget uklart, noe som ga appellutvalget en utfordring da klagen fra Storbritannia kom.

– Vi har egentlig tre ulike regelsett å forholde oss til. IRC, de internasjonale konkurransereglene, sier egentlig ingenting om dette. Dermed måtte vi gå til reglene for verdenscupen og reglene for utregning av FIS-punkter, sier Lickert til NRK.

Ikke tilbakevirkende kraft

Ifølge tirsdagens beslutning står følgende i FIS-punkreglene: «Bare reelle løpstider er akseptabelt for kalkulering av FIS-punkter».

Ettersom Young og Hamilton i teorien startet helt likt i en såkalt bølgestart (Young startet i realiteten bak Hamilton, fordi han sto lenger bak i rekken), og Young gikk først i mål, var det åpenbart at Young hadde gått raskere enn Hamilton.

Vedtaket betyr i realiteten at FIS har brukt en unøyaktig utregningsmetode i årevis. Karl-Heinz Lickert tror likevel ikke at flere resultatlister blir skrevet om.

– Appellfristen i slike saker er 30 dager. Så vidt jeg vet kan ikke dette vedtaket få tilbakevirkende kraft for løp der ingen har appellert, sier han til NRK.

Dermed blir for eksempel resultatlisten fra Lillehammer før jul stående.

– Man begynner å lure

Andrew Young synes det er oppsiktsvekkende at det ser ut til at FIS har praktisert sitt eget regelverk feil i en årrekke.

– Man begynner jo å lure på hvilke andre regler de kan ha praktisert feil også, sier han til NRK.

– Dette viser at vi må lage noen helt tydelige regler, erkjenner Vegard Ulvang.

Renndirektør Pierre Mignerey mener likevel ikke det er grunnlag for å si at reglementet er brukt feil.

– Hvis man går inn i de ulike reglene, vil man se at de er motstridene. Vi har hatt samme praksis så lenge vi har hatt denne typen konkurranser, det vil si før min tid i FIS. Sånn sett ser jeg ikke hva vi kunne ha gjort annerledes. Men nå er jeg glad for at vi har en beslutning fra en høyere instans, og for at det er enighet om at vi må ha klarere regler for dette i framtiden, sier Mignerey til NRK.

Siste nytt

 • Ryerson og Dortmund ute av cupen

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund ble sendt ut av cupen borte mot Stuttgart.

  Hjemmelaget vant 2-0 og er klare for kvartfinale i den tyske cupen.

  Dit skal også Saarbrücken, som spiller på nivå tre. Tidligere i turneringen sjokkerte de med å slå ut Bayern München, og onsdag var det Eintracht Frankfurt – uten en skadet Jens Petter Hauge – som ble beseiret 2-0.

  Julian Ryerson
  Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters
 • McTominay sikret United-seier: Nærmer seg byrival City

  Scott McTominay ble den store helten for Manchester United med to scoringer i 2-1-seieren over Chelsea onsdag kveld.

  McTominay scoret kampens første mål tidlig i den første omgangen, men han og Manchester United måtte se at Cole Palmer utlignet til 1-1 like før pause.

  I kampens 69. minutt dukket McTominay opp igjen og scoret sitt andre mål med et kontant hodestøt.

  Dermed ble det en svært viktig seier for United, som nå ligger på sjetteplass og kun har tre poeng opp til byrival Manchester City på den viktige fjerdeplassen i Premier League.

  Det har stormet rundt United de siste dagene, etter at det kom frem at flere medier hadde blitt utestengt etter saker om misnøye i United-garderoben.

  Klubbens håp om avansement i Mesterligaen henger i en tynn tråd, men de står nå med fire seirer på de fem siste kampene i Premier League etter at de tapte 0-3 hjemme mot Manchester City i slutten av oktober.

  Da var de ni poeng bak byrivalen, men Manchester City har selv bare tatt seks poeng på de siste fem kampene. Onsdag kveld tapte de 0-1 borte mot Aston Villa.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Haaland og City senket av Aston Villa

  Aston Villas elleville hjemmeform fortsetter selv etter at Manchester City har vært på besøk. Med 1-0-seieren på Villa Park gikk også vertene forbi City på tabellen.

  Med fire kamper på rad uten seier, er Manchester City seks poeng bak serieleder Arsenal 15 kamper ut i sesongen. Liverpool og Aston Villa er henholdsvis fire og to poeng foran City.

  Erling Braut Haaland jubilerte med sin 50. Premier League-kamp, men han kom aldri nærmere scoring nummer 51 enn dobbeltsjansen han fikk etter ti minutter.

  Aston Villa-keeper Emiliano Martínez jublet som besatt etter at han reddet begge forsøkene til Haaland, og mer jubel skulle det bli for hjemmelaget.

  Kvarteret før slutt banket nemlig Leon Bailey inn kveldens første scoring, og det var nok til at Aston Villa tok sin 14. strake hjemmeseier i Premier League.

  Det er tangering av klubbrekorden for Unai Emerys mannskap.

  Erling Braut Haaland under Premier League-kampen borte mot Aston Villa
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal