Hopp til innhold

Skriver om resultatlista fra verdenscupfinalen i langrenn: – Jeg er sjokkert

Britiske Andrew Young ble åpenbart snytt for en pallplass under verdenscupfinalen i langrenn i Quebec. Storbritannia klaget. Nå skriver FIS om resultatlista.

Andrew Young og Jostein Vinjerui

OVERRASKET: Andrew Young og Jostein Vinjerui klaget til FIS, men hadde ikke trodd det skulle utgjøre en forskjell. Det gjorde det.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg er egentlig litt sjokkert, sier britiske Andrew Young til NRK tirsdag ettermiddag.

Det var på den avsluttende jaktstarten under verdenscupfinalen i Quebec at Young havnet på fjerdeplass i den innlagte konkurransen for beste etappetid, som teller som poenggivende konkurranse i verdenscupen.

Problemet var bare at Young startet bak og gikk i mål foran han som endte på tredjeplass for beste etappetid, amerikanske Simeon Hamilton. Hamilton kunne følgelig umulig ha gått raskere enn Young, men på grunn av den spesielle regnemåten FIS bruker ble lista som den ble.

Det fant ikke Storbritannia seg i.

Da NRK møtte Young og trener Jostein Vinjerui på flyplassen på vei hjem, varslet de at de vurdere å klage. Som sagt, så gjort.

Penger og poeng fordeles på nytt

Og tirsdag kom beskjeden om at de har fått medhold i appellutvalget i Det internasjonale skiforbundet (FIS). I vedtaket, som NRK har fått tilgang til, fastslås det at resultatlistene for beste etappetid på jaktstarten i Quebec, både for kvinner og menn, skal kalkuleres på nytt.

Det fastslås også at premiepengene skal fordeles på nytt etter oppdatert liste. Også verdenscuppoengene skal omfordeles etter korrekt liste, ifølge vedtaket.

Det betyr at verdenscupstillingen sammenlagt også vil bli justert. I teorien kunne det ført til andre sammenlagtvinnere, men det skjer ikke ettersom både Ingvild Flugstad Østberg og Johannes Høsflot Klæbo til slutt vant med relativt klar margin.

«Herr Young var beviselig raskere enn Herr Hamilton, så sluttresultatet må vise det og offisielle resultater må korrigeres,» står det i vedtaket, som er undertegnet av Karl-Heinz Lickert, leder for regel- og kontrollkomiteene for langrenn i FIS.

– Jeg hadde egentlig gitt opp dette, erkjenner Young.

– Betyr mye

– For oss betyr det mye. Både resultatet og prinsippet. Den som går fortest på en gitt distanse skal ha best tid, sier Storbritannias landslagstrener Jostein Vinjerui til NRK tirsdag ettermiddag.

Vedtaket betyr at rundt 18000 premiekroner som skulle ha gått til Hamilton, i stedet havner hos Young. I tillegg er forskjellen på tredje- og fjerdeplass stor for det britiske laget.

– Et lite lag som vårt er avhengig av støtte fra britisk idrett sentralt, og når midlene tildeles er en pallplassering verdt veldig mye mer enn en fjerdeplass, forklarer Vinjerui

– Vi hadde ikke trodd at FIS skulle endre resultatet, men vi er veldig glade for at de har tatt riktig beslutning, sier han til NRK.

Omstridt utregning, uklare regler

Utregningen av beste etappetid i langrenn har blitt et stort tema denne sesongen, etter at NRK forklarte hvordan Ingvild Flugstad Østberg havnet bak Therese Johaug på resultatlista på Lillehammer før jul, selv om hun beviselig gikk 0,1 sekund raskere enn Johaug.

Både renndirektør Pierre Mignerey og lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har varslet at regnemetoden må endres før neste sesong.

Karl-Heinz Lickert legger ikke skjul på at reglementet er meget uklart, noe som ga appellutvalget en utfordring da klagen fra Storbritannia kom.

– Vi har egentlig tre ulike regelsett å forholde oss til. IRC, de internasjonale konkurransereglene, sier egentlig ingenting om dette. Dermed måtte vi gå til reglene for verdenscupen og reglene for utregning av FIS-punkter, sier Lickert til NRK.

Ikke tilbakevirkende kraft

Ifølge tirsdagens beslutning står følgende i FIS-punkreglene: «Bare reelle løpstider er akseptabelt for kalkulering av FIS-punkter».

Ettersom Young og Hamilton i teorien startet helt likt i en såkalt bølgestart (Young startet i realiteten bak Hamilton, fordi han sto lenger bak i rekken), og Young gikk først i mål, var det åpenbart at Young hadde gått raskere enn Hamilton.

Vedtaket betyr i realiteten at FIS har brukt en unøyaktig utregningsmetode i årevis. Karl-Heinz Lickert tror likevel ikke at flere resultatlister blir skrevet om.

– Appellfristen i slike saker er 30 dager. Så vidt jeg vet kan ikke dette vedtaket få tilbakevirkende kraft for løp der ingen har appellert, sier han til NRK.

Dermed blir for eksempel resultatlisten fra Lillehammer før jul stående.

– Man begynner å lure

Andrew Young synes det er oppsiktsvekkende at det ser ut til at FIS har praktisert sitt eget regelverk feil i en årrekke.

– Man begynner jo å lure på hvilke andre regler de kan ha praktisert feil også, sier han til NRK.

– Dette viser at vi må lage noen helt tydelige regler, erkjenner Vegard Ulvang.

Renndirektør Pierre Mignerey mener likevel ikke det er grunnlag for å si at reglementet er brukt feil.

– Hvis man går inn i de ulike reglene, vil man se at de er motstridene. Vi har hatt samme praksis så lenge vi har hatt denne typen konkurranser, det vil si før min tid i FIS. Sånn sett ser jeg ikke hva vi kunne ha gjort annerledes. Men nå er jeg glad for at vi har en beslutning fra en høyere instans, og for at det er enighet om at vi må ha klarere regler for dette i framtiden, sier Mignerey til NRK.

Siste nytt

 • Lahm vil ikkje dra til Qatar-VM

  Tidlegare Bayern München- og Tyskland-stjerne Phillip Lahm seier i eit større intervju med Kicker at han ikkje vil dra til VM i Qatar.

  – Eg er ikkje ein del av delegasjonen, og eg er ikkje opptatt av å fly dit som supporter. Eg føretrekkjer å følge med på turneringa heimefrå. Dersom eg hadde ein jobb eller ein agenda i Qatar, som følge av jobben min som organisasjonsleier for EM i 2024, ville det sjølvsagt sett annleis ut, seier han.

  Han er organisasjonsleiar for EM i Tyskland i 2024. Han er sterkt kritisk til at Qatar blei tildelt VM.

  – Menneskerettane bør spele ei stor rolle i tildelinga av meisterskap. Når eit land som er blant dei dårlegaste der, tek du til å tenke på kriteria som blei brukt. Det bør ikkje skje igjen i framtida, seier Lahm.

  philip lahm
  Foto: MURAD SEZER / AP
 • 18 månader utestenging for fyllekøyring

  Den koreanske skøytesprintaren Kim Min-seok (23) er utestengd frå idretten i 18 månader for å ha krasja med bil i fylla.

  Han krasja inn i betongskiljet mellom køyrebana og fortauet då han køyrde tre lagkameratar heim att frå ein fest i treningssenteret utanfor Seoul, melder nyheitsbyrået Yonhap.

  Kim tok bronse på 1500 meter i OL både i 2018 og i år, og tok også sølv i lagtempo i 2018.

  Men utestenginga er over i god tid før OL i Cortina og Milano i 2026.

  - Likevel kan ei så lang utestenging få følgjer for karrieren, seier Kim Seong-cheol, leiar i disiplinærkomiteen i forbundet.

  Landslagstrenar Kim Jin-su blei i same saka utestengd i eitt år for «ikkje å ha passa på utøvarane sine godt nok».

  Kim Min-seok
  Foto: Ashley Landis / AP
 • Tøffare kamp for Klaesson

  Leeds har forsterka stallen på keeperplass ved å hente inn rutinerte Joel Robles (32) frå Betis.

  32-åringen skreiv tysdag under på ein eittårskontrakt for Premier League-klubben. Robles' kontrakt med Betis gjekk ut etter førre sesong, og dermed kunne han hentast utan overgangssum.

  Leeds har frå før målvaktene Illan Meslier og Kristoffer Klaesson i A-stallen. Nordmannen, som har stått éin Premier League-kamp for klubben, må belage seg på hardare konkurranse med Robles på plass.

  Spanjolen har tidlegare spilt for Atlético Madrid, Rayo Vallecano, Wigan og Everton, så han er godt kjent med den engelske ligaen frå før.

  Joel Robles
  Foto: Miguel Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste