NRK Meny
Normal

Endelig smiler Semenya igjen: – Jeg vil takke hele verden for støtten

RIO DE JANEIRO (NRK): Det er gått syv lange, vonde år siden sist Caster Semenya (25) kunne juble for gull. Nå takker hun kona for støtten.

Caster Semenya

SLAPP LØS FØLELSENE: Caster Semenya viste genuin glede på idrettsbanen for første gang på flere år etter gullet på 800-meter.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

– Det er en stor følelse, fantastisk, sier Caster Semenya til NRK med et stort smil.

Den sørafrikanske 800-meterløperen har gått rundt på friidrettsarenaer som en robot siden siste hun vant gull, i 2009. Hun har sett rett foran seg, knapt møtt blikket til noen. Slik blir man når en hel friidrettsverden diskuterer om man er mann eller kvinne .

I Rio virket hun like følelsesløs. Helt til nattens finale, hvor Semenya knuste all motstand. Da slapp hun endelig løs følelsene.

25-åringen flekset bicepsene, stakk ut tunga og leverte til og med noen dansetrinn. Flere utøvere ga henne hjertelige klemmer.

Caster Semenya var overlegen, da hun løp inn til sitt første OL-gull.

VIDEO: Caster Semenya vinner OL-gull på 800-meter.

Takker Gud, kona og hele verden

Semenya snakker knapt med journalister lenger, men svarte en rekke TV-stasjoner etter gullet. Hun gliste fra øre til øre da hun pratet med NRK.

– Jeg vil takke Gud for styrken og dette fantastiske talentet. Jeg vil takke familien, Sør-Afrika og hele verden for støtten. Jeg dediserer dette til dem.

– Det er bare fantastisk. Jeg må takke støtteapparatet mitt også, og treneren min, og kona mi. Dette er for dem, fortsetter hun.

Semenya giftet seg med sin kvinnelige kjæreste i desember i fjor, ifølge The National. Hun har ikke snakket om henne offentlig før.

Lang vei

NRK fortalte nylig om Caster Semenyas vonde historie. Hun er født med mye høyere testosteronnivå enn kvinner flest, og har havnet i sentrum for debatten om hvem som skal få delta i kvinneklassen i friidrett.

Hun har aldri fått juble skikkelig for et gull før. Under VM i 2009 ble nemlig seiersrunden hennes avbrutt av en funksjonær. Hun ble smuglet ut av stadion fordi friidrettstoppene hadde bestemt at hun måtte gjennomgå en kjønnstest . Det var starten på et år hvor 18-åringens kjønn ble diskutert over hele verden.

I kjølvannet av bråket innførte friidretten en maksgrense for testosteron i blodet, som gjorde at Semenya måtte gå på hormonbehandling for å senke sitt naturlige testosteronnivå.

Siden den gang har sørafrikaneren tatt sølv i både VM og OL – begge bak dopinganklagede Marija Savinova.

Testosteron-grensen er nå midlertidig opphevet .

– Er dette ekstra spesielt for deg når du tenker på alt du har vært gjennom de siste årene?

– Ja, det er bare helt fantastisk, smiler Semenya.

Caster Semenya

VILL GULLJUBEL: Caster Semenya etter det overlegne gullet på 800-meter.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Gikk ikke for verdensrekord

Før løpet trodde mange at Semenya ville utfordre verdensrekorden på 1.53,28. Andre mente hun ikke ville tørre, fordi det kan forverre oppstyret. 25-åringen valgte å gå rolig ut og vinne med en sluttspurt, så tiden ble til slutt «bare» 1.55,28.

– Vurderte du å gå for verdensrekorden?

– Nei, nei, nei, det handlet ikke om å løpe en rask tid. Treneren min ba meg vente til det rette øyeblikket, og det gjorde jeg. Det er fantastisk, sier Caster Semenya til NRK.

Siste nytt

 • Ny Kamara-scoring i USA

  Ola Kamara chippet inn utligningen etter en fantastisk pasning fra Zlatan Ibrahimovic da Los Angeles Galaxy snudde 1–0 til 1–3 mot Philadelphia Union. Hans åttende scoring denne sesongen. Zlatan og Michaël Ciani sto for de andre Galaxy-målene.

  SOCCER-USA-LAG-DCU/
  Foto: Kirby Lee / Reuters
 • Ingebrigtsen tok EM-kravet

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. Det er innenfor EM-kravet på distansen. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny norgesrekord på 1500 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street