NRK Meny
Normal

Endelig smiler Semenya igjen: – Jeg vil takke hele verden for støtten

RIO DE JANEIRO (NRK): Det er gått syv lange, vonde år siden sist Caster Semenya (25) kunne juble for gull. Nå takker hun kona for støtten.

Caster Semenya

SLAPP LØS FØLELSENE: Caster Semenya viste genuin glede på idrettsbanen for første gang på flere år etter gullet på 800-meter.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

– Det er en stor følelse, fantastisk, sier Caster Semenya til NRK med et stort smil.

Den sørafrikanske 800-meterløperen har gått rundt på friidrettsarenaer som en robot siden siste hun vant gull, i 2009. Hun har sett rett foran seg, knapt møtt blikket til noen. Slik blir man når en hel friidrettsverden diskuterer om man er mann eller kvinne .

I Rio virket hun like følelsesløs. Helt til nattens finale, hvor Semenya knuste all motstand. Da slapp hun endelig løs følelsene.

25-åringen flekset bicepsene, stakk ut tunga og leverte til og med noen dansetrinn. Flere utøvere ga henne hjertelige klemmer.

Caster Semenya var overlegen, da hun løp inn til sitt første OL-gull.

VIDEO: Caster Semenya vinner OL-gull på 800-meter.

Takker Gud, kona og hele verden

Semenya snakker knapt med journalister lenger, men svarte en rekke TV-stasjoner etter gullet. Hun gliste fra øre til øre da hun pratet med NRK.

– Jeg vil takke Gud for styrken og dette fantastiske talentet. Jeg vil takke familien, Sør-Afrika og hele verden for støtten. Jeg dediserer dette til dem.

– Det er bare fantastisk. Jeg må takke støtteapparatet mitt også, og treneren min, og kona mi. Dette er for dem, fortsetter hun.

Semenya giftet seg med sin kvinnelige kjæreste i desember i fjor, ifølge The National. Hun har ikke snakket om henne offentlig før.

Lang vei

NRK fortalte nylig om Caster Semenyas vonde historie. Hun er født med mye høyere testosteronnivå enn kvinner flest, og har havnet i sentrum for debatten om hvem som skal få delta i kvinneklassen i friidrett.

Hun har aldri fått juble skikkelig for et gull før. Under VM i 2009 ble nemlig seiersrunden hennes avbrutt av en funksjonær. Hun ble smuglet ut av stadion fordi friidrettstoppene hadde bestemt at hun måtte gjennomgå en kjønnstest . Det var starten på et år hvor 18-åringens kjønn ble diskutert over hele verden.

I kjølvannet av bråket innførte friidretten en maksgrense for testosteron i blodet, som gjorde at Semenya måtte gå på hormonbehandling for å senke sitt naturlige testosteronnivå.

Siden den gang har sørafrikaneren tatt sølv i både VM og OL – begge bak dopinganklagede Marija Savinova.

Testosteron-grensen er nå midlertidig opphevet .

– Er dette ekstra spesielt for deg når du tenker på alt du har vært gjennom de siste årene?

– Ja, det er bare helt fantastisk, smiler Semenya.

Caster Semenya

VILL GULLJUBEL: Caster Semenya etter det overlegne gullet på 800-meter.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Gikk ikke for verdensrekord

Før løpet trodde mange at Semenya ville utfordre verdensrekorden på 1.53,28. Andre mente hun ikke ville tørre, fordi det kan forverre oppstyret. 25-åringen valgte å gå rolig ut og vinne med en sluttspurt, så tiden ble til slutt «bare» 1.55,28.

– Vurderte du å gå for verdensrekorden?

– Nei, nei, nei, det handlet ikke om å løpe en rask tid. Treneren min ba meg vente til det rette øyeblikket, og det gjorde jeg. Det er fantastisk, sier Caster Semenya til NRK.

Siste nytt

 • Vipers ute av mesterligaen

  Vipers Kristiansand er ute av mesterligaen i håndball forkvinner etter 23-26-tap mot Buducnost Podgorica fra Montenegro.

  Vipers tapte lørdagens skjebneoppgjør i Montenegro med 23-26. Dermed er Vipers-jentene ute av mesterligaen, men går nå inn i EHF-cupen.

 • Killi med andreplass i Milano

  Johanne Killi tok andreplassen i big air konkurransen i Milano lørdag. Øystein Bråten ble nummer fire i mennenes konkurranse.

  Johanne Killi var med i kampen om seieren i verdenscupkonkurransen i den italienske storbyen. Til slutt ble franske Coline Ballet Baz for sterk for Dombås-jenta.

  Johanne Killi i X games
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Byåsen til gruppespillet

  Byåsen slo hviterussiske Gomel 27-22 på bortebane. det betyr 59-50 sammenlagt, og Byåsen er dermed klar for gruppespillet i EHF-cupen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal