NRK Meny
Normal

Bremset for å hjelpe lagvenninnen: Endte opp med karrierens første seier

Astrid Øyre Slind vant sesongfinalen av Ski Classics i norsk storeslem.

Astrid Øyre Slind

SUVEREN: Astrid Øyre Slind vant suverent årets siste Ski Classics-løp.

Foto: Sandra Åhs- Sivertsen / Wsportsmedia

Sesongavslutningen av Ski Classics gikk fra finske Ylläs til Levi og ble en stor suksess sett med norske øyne. Etter 67 kilometer var det nemlig fem nordmenn på pallen av seks mulige.

På toppen i kvinneklassen stod Astrid Øyre Slind for aller første gang i karrieren.

– I dag er det ingen tvil om hvem som er best, og Astrid kroner en fantastisk sesong, var dommen til kommentator Torgeir Bjørn da Oppdal-jenta gikk i mål.

Svenske Britta Johansson Norgren var nest best og 33 sekunder bak Slind, mens Kari Vikhagen Gjeitnes sikret tredjeplassen og dobbelt norsk på pallen.

Bremset

Slind har tidligere tatt fire pallplasser denne sesongen, men har aldri klart å vinne. Det var heller ikke planen i dag, for da lagvenninnen på Team Koteng, japanske Masako Ishida, fikk et forsprang i den siste motbakken, ønsket Slind å hjelpe.

– Jeg prøvde å bremse resten av feltet slik at Masako kunne vinne. Det viktigste er at laget vinner og derfor ville jeg hjelpe henne, fortalte hun i intervju med arrangøren.

Men nedover gikk det sakte for den japanske jenta som vant Reistadrennet sist helg. I motsetning til resten av tetgruppa hadde Ishida festesmurning og hadde bra tempo oppover, men klarte ikke holde unna nedover.

Ishida var mer enn halvminuttet foran Slind, Norgren, Gjeitnes og Justyna Kowalczyk på det meste, og selv om Slind prøvde å senke farten i gruppa, innså hun at det ikke kom til å gå for lagvenninnen.

– Jeg hadde så fantastiske ski, så da jeg skjønte at Masako kom til å bli tatt igjen, gikk jeg for seier, sa Slind.

Ylläs-Levi - Astrid Øyre Slind

PALLEN: Astrid Øyre Slind vant foran Britta Johansson Norgren og Kari Vikhagen Gjeitnes.

Foto: Sandra Åhs- Sivertsen / Wsportsmedia

De siste kilometerne var det ingen som klarte å holde følge med den norske jenta, og hun gikk alene i mål med armene i været og et kjempesmil om munnen.

– Dette har vært et mål lenge og endelig klarte jeg å vinne. Jeg er så fornøyd, sa hun etter målgang.

Norsk storeslem

I herreklassen var det fire Team Santander-løpere som skulle gjøre opp seg imellom etter å ha fått et enormt forsprang før innspurten.

– Det blir klubbmesterskap herfra og inn, men kan de andre ta spurtfenomenet Andreas Nygaard på oppløpet?, lurte kommentator Ole Kristian Stoltenberg.

Det klarte de ikke. Tord Asle Gjerdalen var nærmest, men hadde ikke mot den spurtsterke lagkameraten som dermed vant årets siste langløp.

Birkebeinerrennet

OVERLEGNE: Team Santander, med Andreas Nygaard, Tord Asle Gjerdalen (t.v.) og Anders Aukland (t.h.), sikret tredobbelt på lørdagens langløp i Finland. Bildet er fra Birken tidligere i år.

Foto: Sandra Åhs- Sivertsen, Wsportsmedia

45 år gamle Anders Aukland ble nummer tre foran Øyvind Moen Fjeld.

Gjerdalen vant Ski Classics-sesongen sammenlagt, mens svenske Norgren gjorde tilsvarende i kvinneklassen.

Siste nytt

 • Bento skal trene Sør-Korea

  Tidligere Portugal-trener Paulo Bento blir ny landslagstrener i fotball for Sør-Korea. 49-åringen erstatter Shin Tae-yong. Sør-Korea slo Tyskland 2–0 i årets VM-sluttspill i Russland, men klarte likevel ikke å avansere videre fra gruppespillet.

  SOCCER-EURO/ Portugal's coach Paulo Bento attends a training session ahead of their Euro 2012 semi-final soccer match against Spain, at Donbass Arena in Donetsk
  Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters
 • Kenyansk løper suspendert

  Kipyegon Bett er den siste kenyanske atleten som blir suspendert for brudd på dopingreglene. Han skal ha nektet eller unnlatt å sende inn dopingtest. Friidrettens integritetsenhet annonserte dette torsdag. Bett tok bronse på 800 m under VM i fjor.

  FILES-ATHLETICS-KEN-DOPING
  Foto: JOHANNES EISELE / AFP
 • Ny daglig leder

  Kristian Høydal er ansatt som ny daglig leder i Tromsø IL fra 1. oktober 2018. Høydal erstatter Stig Arne Engen. Den nye daglige lederen har vært styremedlem i klubben fra 2014 til mars 2018. Høydal har også bred næringsbakgrunn.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Styrkeløft
NM-veka: Styrkeløft, kvinner
NM-veka: Rugby, menn
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Rugby, finale for kvinner
NM-veka: Rugby, kvinner
NM-veka: El-innebandy, finale
NM-veka: El-innebandy
NM-veka: El-innebandy og friidrett
NM-veka: Friidrett