NRK Meny
Normal

Endelig fikk han verdensrekorden en arrangørtabbe tok fra han

I EM i fjor satte engelske Adam Peaty verdensrekord på 50 meter bryst. På grunn av en arrangørtabbe ble den ikke godkjent, men i dag fikk han sin revansje.

Adam Peaty

ENDELIG: Adam Peaty var lettet etter endelig å ha satt verdensrekord på 50 meter bryst.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

For et drøyt år siden svømte britiske Adam Peaty 50 meter bryst på tiden 26,62. Men da han skulle dopingtestes etter løpet glemte dopingkontrolløren å markere for at prøven skulle testes for EPO. Dermed ble ikke verdensrekorden godkjent.

Men i dag ble den godkjent. I semifinalen i VM fosset han inn på tiden 26,42 og knuste dermed verdensrekorden på 50 meter bryst.

Kontrabeskjed

Den verdensrekorden hadde han altså ventet lenge på. Da han svømte inn på 26,62 i europamesterskapet i fjor var det hans første rekord. Da var han naturlig nok også i ekstase.

– Jeg føler meg fantastisk. Jeg så på resultattavla omtrent fem ganger før jeg skjønte at jeg hadde slått rekorden. Jeg har aldri slått en verdensrekord før og nå vet jeg endelig hvordan det føles, sa Peaty til BBC etter løpet.

Men så kom kontrabeskjeden. Rekorden ble ikke godkjent. Det internasjonale svømmeforbundet trengte en bekreftelse på at Peaty ikke hadde tatt EPO. Men dopingkontrolløren hadde glemt å krysse av for at testen skulle analyseres for det stoffet.

Peaty hadde ikke gjort noe galt, men fikk allikevel ikke sitt navn i rekordbøkene. Før i dag. (Artikkelen fortsetter)

Peaty knuser verdensrekorden.

VIDEO: Se løpet hvor Adam Peaty knuser verdensrekorden-

Fullstendig overlegen

Peaty har naturlig nok jobbet hardt for å få godkjent rekorden fra i fjor. Nå trenger han ikke lenger å jobbe for det.

Verdensrekorden han slo var satt av Alexander Dale Oens kompis, Cameron Van Der Burgh, i forsøket tidligere i mesterskapet. Han svømte inn 26,62 - den samme tiden som Peaty hadde svømt på et drøyt år tidligere.

I samme forsøk svømte Peaty på 26,68. Uten å ta i.

– Den tiden var sannsynligvis den enkleste 50 meteren jeg noen gang har gjort, sa Peaty etterpå.

Men i tirsdagens semifinale tok han ut litt mer krefter. Og da ble tiden bra. Veldig bra.

– Jeg visste det var noe der, men jeg bestemte meg bare for å være avslappet. Så jeg bare koste meg med semifinalen i kveld, sier Peaty etter å ha satt den overlegne rekorden.

På mandag tok Peaty gullet på 100 meter bryst. Onsdag kan briten ta sitt andre gull i dette mesterskapet. Kanskje blir det også enda en ny verdensrekord.

Onsdagens finaler er interessante også med norske øyne. Henrik Christiansen knuste i dag norgesrekorden på 800 meter fri og kvalifiserte seg dermed til morgendagens finale.

VM i svømming kan du følge på nrk.no og på NRK1.

Siste nytt

 • OL: Fleire øvingar - færre utøvarar

  Beijing-OL 2022 skal ha 109 øvingar, mot 102 i Pyeongchang i år. Men talet på utøvarar skal ned frå 2933 til 2892. Det betyr 41 færre i skidisiplinane, 26 færre i skøyter og 20 færre i skiskyting.

  Med det nye OL-programmet blir 45,4 prosent av deltakarane i 2022 kvinner, mot 41,1 i år.

  China Beijing Winter Olympics
  Foto: Ng Han Guan / AP
 • Mixed laghopp på OL-programmet

  De norske hopperne får enda en øvelse på OL-programmet i 2022. Mixed laghopp ble offentliggjort som en del av programmet – Med dagens vedtak viser IOC at kvinnene blir mer og mer likestilt innenfor hoppsporten, sier skipresident Erik Røste til NTB.

  Kvinner stor bakke verdenscup Holmenkollen.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Edvald fikk tidsstraff

  Edvald Boasson Hagen er ilagt en tidsstraff på to minutter og en bot på drøyt 1600 kroner etter den ellevte etappen i Tour de France. Han skal ha mottatt hjelp i form av en ny sykkel fra gamlelaget Team Sky da han fikk trøbbel med sin egen, melder TV 2

  Tour de France 2018
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 12. etappe
Tour de France: 12. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical Finale og Menn BMX Halfpipe Finale