Hopp til innhold
Kommentar

Kristian Blummenfelt – vår første moderne mester

Norges første OL-gull i sommerlekene på ni år er også det som har vært best forhåndsannonsert. Kristian Blummenfelt er også vår første virkelig moderne olympiske mester. I hvert fall nesten.

Sommer-OL i Tokyo 2021

GULLGUTT: Kristian Blummenfelt viser frem beviset som gjør han til olympisk mester i triatlon.

Foto: Lise Åserud / NTB

Omtrent samtidig som Norge tok sine siste to gull i sommer-OL, i London i 2012, snakket en bare 18 år gammel Blummenfelt med Bergens Tidende og skisserte en plan så listig og så målbar at man ikke helt kunne ta den på alvor.

«Det store målet er gull i OL i 2020. I 2016 håper jeg å kvalifisere meg.»

Blummenfelt visste bedre. Etter å ha kvalifisert seg og tatt en 13. plass i Rio i 2016 har målet om OL-gull holdt seg helt til den historiske mandagsmorgenen i Tokyo fem år senere.

Norge har ikke bare fått vårt første gull i verdens viktigste idrettskonkurranse på nesten et decennium, det er også det historisk første i triatlon.

Og dette betyr på mange måter et steg inn i fremtiden for Norge som sommerolympisk nasjon. For gjennom mange tiår har våre gull kommet i det som med kjærlighet kan kalles «tradisjonsidrettene».

Norske olympiske mestere har kommet i vannsportene, padling, roing og seiling, i tillegg til håndball og friidrett og noen gledelige enkeltbegivenheter, som gullet i fotball i 2000.

Blummenfelt OL-gull.

JUBEL: Så glad ble den nybakte OL-vinneren da han løp først over mål.

Foto: Loic Venance / AFP

Forsøkene på fornyelse

Lekene i Sydney bød også på debuten til nettopp triatlon som olympisk sport, en sport veldig godt tilpasset IOCs ønske om å fornye sommerlekene.

Daværende president Juan Antonio Samaranch hadde allerede i flere år vært aktivt på leting etter nye grener og formater som kunne modernisere lekene for å opprettholde en allerede sviktende interesse hos nye generasjoner publikum.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SVØMMING: Blummenfelt fikk en noe tøff start på den 1500 meter lange svømmedelen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Prosessen har satt ytterligere fart under den nåværende president Thomas Bach, tidvis også med suksess.

Dette har brakt sporter som golf, rugby, BMX, karate, surfing og klatring på et OL-program man håper skal være med og gi lekene et nytt løft for fremtiden.

Det tydeligste symbolet for dette kom bare fire timer etter at Blummenfelt hadde tatt med seg mållinjen inn til gull, da japanske Momiji Nishya på hjemmebane ble tidenes første kvinnelige olympiske mester på rullebrett.

Nishya er 13 år gammel og på mange måter arketypen på den type utøvere IOC nå ønsker å assosieres med, de som har sine følgere på TikTok og YouTube i veldig mye større grad enn på lineære tv-skjermer verden rundt.

Triatlon OL

SYKLING: Her kjempet Blummenfelt seg tilbake i gullkampen.

Foto: Cameron Spencer / AFP

I den kategorien befinner nå også på et vis bergenseren Kristian Blummenfelt seg.

Fordi det han nå er olympisk mester i er en del av den nye tiden for sommer-OL.

Ekstremsporter har blitt stadig mer populære de siste tiårene, særlig i Europa og USA. Historien om triatlon i nyere tid startet på romantisk vis på Hawaii.

Etter mange år med konflikter rundt forskjellige forbund og formater, har man kommet til en konsensus, i sterk grad preget av tilværelsen som OL-gren.

Tiden løper ut for noen av tradisjonene

Dagens triatlon har derfor OL-malen, med 1500 m svømming, 40 km sykling og 10 km løp, som standard, mens det som er kjent som den klassiske Ironman-utgaven, med 3800 m svømming,180 km på sykkelsetet og til slutt et fullt maraton-løp, nå er langdistansen.

Med sine varierte belastninger og en total løpstid omtrent som en femmil på ski, er OL-triatlon likevel en kraftprøve mer enn god nok, særlig under klimatiske forhold som de i Tokyo.

Den nybakte olympiske mester kastet også opp til slutt, som langt fra en noe nytt i slike sammenhenger. OL dreier seg jo tross alt fortsatt mest av alt om tradisjoner.

Og tradisjonene vil i det store og hele leve videre. Men noe må vike for at fremtiden skal få plass. Det er derfor større sjanse for at sporter som triatlon i fremtiden vil bli vanligere for oss å se frem til enn vektløfting og gresk-romersk bryting, hvor Norge har hatt en rekke store, olympiske stunder.

ÅRSKAVALKADE

MODERNE MESTER: I likhet med Blummenfelt, kan også Gunn-Rita Dahle Flesjå kalle seg en moderne olympisk mester etter gullet i terrengsykling i 2004.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Nå venter vi bare på neste fremtidsmål fra vår historiske mester. Men historien viser nå hva vi kan håpe på når det kommer. Etter at 27-årige Kristian Blummenfelt tok gull på dagen 3 år før OL i Paris starter.

Og kan med det kalle seg vår første moderne olympiske mester.

I hvert fall nesten.

Han er den første mannlige norske gullvinner i det som kan kalles de «nye olympiske øvelsene».

Men terrengsykkel er strengt tatt også en av disse.

Der vant Gunn-Rita Dahle Flesjå gull allerede i Athen i 2004.

Kvinnene først, altså. Som uansett er det mest moderne av alt.

Siste nytt

  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal