Kommentar

En misbrukt mulighet

Denne finalen var en sjanse for Ole Gunnar Solskjær til å skape en seiersvane hos spillerne. Nå står i stedet United i fare for å bli et nesten-lag.

Ole Gunnar Solskjær

ØNSKET TROFÉ: En trist Ole Gunnar Solskjær takker fansen etter finaletapet i Europaligaen.

Foto: Kacper Pempel / AP

Prestasjonen var svak. Måten de tapte på, var enda verre. Og for mange av spillerne, vil det ha svidd å tape finalen mot et lag de burde vært gode nok til å slå.

Men det er ikke tapet av selve tittelen som er verst for Manchester United.

For selv om Ole Gunnar Solskjær kunne løftet sitt første trofé som trener for United onsdag kveld, er ikke Europaligaen viktig. Det er ikke her United vil være. Det var ikke for slike titler at Solskjær tok jobben.

Men: Han vet hvor viktig det er for United å vinne ting, samme hva de tingene er.

Og derfor var denne finalen en enorm mulighet som nå har blitt kastet bort.

Avhengighet

Solskjær er tross alt trener i en klubb som ikke har vunnet noe som helst på fire år – og nå blir det minst fem. Sist gang var da de løftet denne pokalen under José Mourinho i 2017.

I kveld hadde Solskjær en egen sjanse til å bygge videre på en tittel. Han har ofte snakket om hvor viktig det er å løfte det første troféet. Det gir spillerne noe ekstra: En tro på at de kan vinne ting, en mestringsfølelse, en lyst til å gjøre det igjen.

Solskjær har også sagt at bare det å feire en tittel foran jublende fans, med medaljer rundt halsen og champagne i lufta, skaper en slags avhengighet blant spillerne.

De blir rett og slett hektet på å vinne.

Han har kjent på følelsen selv. Da han kom til United som spiller i juli 1996, tok det rundt to uker før han løftet sitt første trofé i England, nemlig Community Shield. Ni måneder senere sto han der med ligapokalen.

Ole Gunnar Solskjær 1997

VANT TITLER: Ole Gunnar Solskjær poserer med ligapokalen i 1997.

Foto: OWEN HUMPHREYS / AP

De neste årene kom titlene på rekke og rad, fordi treneren Sir Alex Ferguson gjorde seier til en vane. Det ble normalen. For spillerne virket alt annet fjernt og utenkelig.

Men alle slike perioder begynner med et første trofé, og derfor var denne finalen så viktig for Solskjær. De trengte ikke engang å spille bra, så lenge de bare vant. Så lenge de startet den gode vanen, og fikk den gode smaken.

Flere av dem trengte denne triumfen sårt.

Tomme troféskap

Se bare på hva noen av de fremste stjernene i United har vunnet før. Bruno Fernandes, lagets kreative geni, er blitt 26 år og har vunnet Nations League med Portugal. Men innen klubbfotball står han kun med to portugisiske cuper.

Det er kriminelt lite for en så talentfull spiller – og han vet det selv.

Kapteinen Harry Maguire, som var skadet i finalen, har rukket å bli 28 år nå. Den største finalen han har vunnet, var med Hull City mot Sheffield Wednesday i playoffen i Championship for fem år siden. Og i den kampen startet han på benken.

Hva med Aaron Wan-Bissaka, lagets høyreback? Også hos ham står troféskapet tomt.

Ingen av disse har hatt for vane å vinne store titler. Det har de fortsatt ikke. Selv spillerne som vant Europaligaen med United for fire år siden, vil nærmest ha glemt følelsen. Målet i kveld var at de skulle få den på ny.

Nå kan i stedet Solskjær og spillerne havne under fornyet press.

de Gea

BOMMET: Manchester Uniteds målvakt, David de Gea (t.h.) bommet på lagets 11. straffe.

Foto: MAJA HITIJ / Reuters

Nesten-laget

For selv om United har gjort det bra i ligaen denne sesongen, finnes det alltid en fare for trenere som går lang tid uten å vinne det første troféet.

Ta Mauricio Pochettino, som utrettet mirakler som trener i Tottenham mellom 2015 og 2019. Flere mener at han mislyktes der fordi han aldri vant noe, selv om Spurs kom på én andreplass og to tredjeplasser i ligaen – og nådde finaler i ligacupen og mesterligaen.

Kanskje ble disse nederlagene også en byrde for spillerne. Når pratet om et første trofé holder på såpass lenge, kan det gå til hodet på spillerne.

Superspissen Harry Kane, som blir 28 år i juli, får fortsatt høre at han aldri har vunnet et trofé.

Solskjær har ikke havnet i en slik situasjon ennå, men etter denne fadesen vil presset øke betraktelig fremover. På to fulle sesonger som trener i United har han nå tapt én finale og fire semifinaler.

Det er ikke hyggelig lesning, spesielt ikke i en klubb hvor kravene er så store.

Legger man til en andreplass i ligaen, finnes det faktisk en fare for at United snart kan anses som et nesten-lag. Og slike ting kan påvirke spillerne.

Manchester United

NESTE GANG? Bruno Fernandes (f.v.), Alex Telles og Fred mangler noe stort å juble for denne sesongen.

Foto: KACPER PEMPEL / AFP

Viktig sommer

Dermed blir det ekstra viktig for Solskjær å slå tilbake umiddelbart neste sesong. United har bygget en plattform for å angripe de beste.

Spesielt i ligaen har de vist at de er på rett kurs. De 74 poengene er åtte mer enn United tok i fjor, og de hadde fort tatt flere om de ikke hadde blitt tvunget til å spille tre kamper på fem dager tidligere denne måneden.

Men United samler verken på finaletap eller andreplasser, og det vet Solskjær godt. De kan ikke være bekjente av finaletap som dette.

Overgangene i sommer blir livsviktige. I fjor traff United kun på ett av kjøpene i form av måljegeren Edinson Cavani. Både midtbanespilleren Donny van de Beek og venstrebacken Alex Telles har slitt benken.

Edinson Cavani

NUMMER TO: Edinson Cavani scoret både i ordinær tid og på straffe i europaligafinalen mot Villareal. Det holdt ikke.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / AFP

Førstnevnte kom ikke engang inn mot Villarreal, selv om Solskjær hadde fem bytter.

United skal visstnok jakte stjerner som Erling Braut Haaland, Jadon Sancho og Harry Kane. Om de så får kun én av dem, vil det legge grunnlaget for en kamp om ligatittelen.

Men selv da vil nøkkelen være å ikke bare delta, men å vinne. Dette United-laget har helt klart mange gode kvaliteter.

De mangler fortsatt den aller viktigste.

Sportsnyheter

reJ6_G71-HE

Rai Benjamin: – Hadde du sagt jeg ville løpe så fort og tape, ville jeg gitt deg juling

TOKYO/OSLO (NRK): Han løp inn til en fantastisk tid i OL-finalen, men måtte se seg slått av Karsten Warholm (25) på de siste 50 meterne. Etter løpet rangerte Rai Benjamin (23) 400 meter hekk-konkurransen tirsdag som det beste løpet i friidrett noen gang.

Warholm

Warholm knuste verdensrekorden og tok OL-gull: – Helt hinsides

Da Karsten Warholm (25) innså hva han hadde fått til i OL-finalen, hylte han ut og rev i stykker drakten sin. Hekkeløperen sikret OL-gull med en tid så rask at eksperten kaller den «umulig».

Siste nytt

 • O'Sullivan i troppen mot Danmark

  Christian O'Sullivan er med for Norge i OL-kvartfinalen mot Danmark i dag. Håndballprofilen ble mandag operert i en tommel.

  Dette etter en skade han pådro seg mot Frankrike i gruppespillet.

  Bakspilleren er med på den offisielle lagoppstillingen.

  O'Sullivan måtte gjennom et mindre inngrep, og døren ble holdt åpen for at han kanskje kunne spille videre i turneringen tross en vond kasthånd. Den ble ikke lukket for Tyskland-proffen.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • USAs stjernelag klar for semifinale

  USA er klar for semifinale i mennenes basketballturnering i OL. De amerikanske stjernene slo en av sine argeste rivaler Spania med 95-81-seier.

  Kevin Durant, som er den eneste i Tokyo-OL som har blitt kåret til NBAs mest verdifulle spiller, tok ansvar for USA. Han bidro med 29 poeng da storfavoritten slo laget som kanskje var amerikanernes største gullrival i forkant av OL.

  Basketball - Men - Quarterfinal - Spain v United States
  Foto: Brian Snyder / Reuters
 • Spania til semifinale i OL

  Sverige ledet 29-25, men sprakk mot Spania i OL-kvartfinalen i håndball for menn. Det ble tap 33-34 for laget til nordmannen Glenn Solberg.

  Spanjolene snudde kampen de siste ti minuttene. Keeperen Gonzalo Pérez de Vargas spilte strålende i sluttfasen. Sverige bommet også på to straffekast i perioden da spanjolene fikk et grep om hendelsene.

  Dersom Norge slår Danmark senere tirsdag, vil det bli spansk motstand i semifinalen.

  Raul Entrerrios
  Foto: FRANCK FIFE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal