Hopp til innhold

En måned til VM: Seiersjubelen halvert fra fjoråret

Bildet viser en helnorsk pall på nyåret. Men to norske seire denne sesongen er fasit en måned før VM i Holmenkollen. Det er halvparten av seiersuttellingen på samme tid i fjor.

Thingnes Bø

DOMINERTE: Johannes Thingnes Bø vant da Norge dominerte totalt i første rennet etter julepausen. Dagen ble helnorsk med Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen på de neste plassene. Dette er siste norske seier i årets sesong.

Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / Afp

I fjor hadde Norge etter femten renn fire seire i verdenscupen. I år er tallet to. Men NRKs ekspert og tidligere OL-vinner Halvard Hanevold mener mindre seiersuttelling i forkant av VM kan være bra.

– Jeg syns på mange måter det er greit med stang ut før et så eksponert mesterskap som VM på hjemmebane. Trykket og forventningene kan bli enda større med mye suksess i forkant, sier Hanevold som har sett at flere løpere har prestert og plukket pallplasser i år, enn i fjor (se faktaboks).

Situasjonen er bedre enn før VM i Nove Mesto i 2013. Da hadde Norge kun en seier før VM. Men der ble Emil Hegle Svendsen VM-konge med tre gull. Norge tok fire av fem gull på herresiden.

Ingen renn før VM

Våre to mestvinnende skiskyttere gjennom tidene, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen, har likevel hatt en utvikling som har frustrert dem etter jul.

** Svendsen har følt seg tung denne sesongen og var dobbelt så ofte på pallen i fjor. Han endte med å dra frustrert hjem fra Anterselva og det skjedde allerede før den avsluttende stafetten.

** Bjørndalen var den store norske løperen før jul da han tok fire pallplasser på åtte verdenscuprenn. Deretter har pilen pekt nedover etter julepausen da han ble syk under oppholdet på Beitostølen.

Bjørndalen

TØFT ETTER JUL: Ole Einar Bjørndalen har slitt etter at han ble syk i julepausen. Nå dropper han rennene før VM.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Nå har Bjørndalen bestemt seg for å droppe verdenscuprennene i Nord-Amerika. 42-åringen bekrefter overfor TV 2 at årsaken er frykt for sykdom.

Hanevold mener Bjørndalen velger den rette oppskriften nå.

– Dette er en bra modell for ham. Det er jeg ganske trygg på. Vi husker hvordan han slo til med gullet i Sotsji. Han er kapabel til å snu det. Det er ikke noe av det som har skjedd etter jul som tilsier at han skal ta VM-gull, men det som skjedde før jul ga grunn til stor optimisme, sier Hanevold.

Topp fire i åtte renn

Hanevold mener Svendsens utvikling er et usikkerhetsmoment.

– Han er flink til å skjerpe seg. Men nå har han vært usikker på formen og ski en periode. Det har bikket litt langt for ham, sier Hanevold.

Det er Tarjei Bø som har vært stabil gjennom sesongen med fire pallplasser og fire 4. plasser på de 15 individuelle verdenscuprennene som har vært avviklet. Per i dag fremstår han sammen med broren Johannes Thingnes Bø som VM-håpet til Norge.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal