Historiske Emma (18) vant US Open

Tenniskometen Emma Raducanus sensasjonelle inntog i verdenstoppen får ekspertene til å måpe. Hun er den yngste til å vinne US Open siden 2004.

Emma Raducanu

SEIERSGLEDE: Emma Raducanu reagerte med smil og latter da hun sikret trofeet i US Open.

Foto: Timothy A. Clary / AFP

Raducanu brukte en time og 51 minutter på å skrive tennishistorie med 6-4, 6-3 i finalen mellom to useedede tenåringer.

Hun er den første i moderne tennis som har vunnet en Grand Slam-tittel etter å ha spilt kvalifisering.

– Jeg vil også takke publikum for å ha fått meg til å føle meg hjemme, helt fra min første kamp i kvalifiseringen. Dere hjalp meg gjennom noen vanskelige øyeblikk, og jeg håper vi ga dere en god kamp i dag, sa Raducanu på podiet etter finalen.

Hun var nummer 150 på verdensrankingen da hun kom til New York for å spille kvalifisering til årets siste Grand Slam-turnering. Hun måtte vinne tre kamper for å komme til hovedturneringen, og deretter vant hun sju kamper til – alle uten å avgi sett.

2021 US Open - Day 13

SEIERSØYEBLIKKET: Emma Raducanu måtte ta seg til hodet når hun avgjorde finalen med et serveess.

Foto: Matthew Stockman / AFP

– Jeg håper jeg får møte Leylah mange flere ganger, og forhåpentligvis i finaler. Hun har spilt utrolig tennis, og nivået i finalen var ekstremt høyt, sa Raducanu.

Nå hylles hun på hjemmebane – av alt fra hertuginne Catherine av Cambridge og britenes statsminister Boris Johnsen til rockestjernen Liam Gallagher og Manchester United-profilen Marcus Rashford.

BBCs tidligere tenniskorrespondent, Jonathan Overend, har vekslet mellom å være stum av begeistring og full av lovord:

– Den største stjernen i britisk idrett det neste tiåret, skrev han på sin Twitter-konto mandag.

300 plasser opp på rankingen

Det britiske tennisfenomenet Emma Raducanu rakk knapt å levere inn eksamen – som endte med toppkarakterer i matte og økonomi – før hun ble forsidestoff i Storbritannia.

Med glitrende tennis og glimt i øyet vinket hun farvel til langt mer erfarne spillere da hun Grand Slam-debuterte i sommerens Wimbledon. Som en av åtte heldige, fikk hun innpass til turneringen gjennom wildcard.

US Open Tennis

TENÅRINGSSENSASJON: Leylah Fernandez (19) var Raducanus motstander i finalen. Hun er rangert som nummer 77 i verden.

Foto: Seth Wenig / AP

– Jeg visste at hun var eksepsjonell første gang jeg så henne, sa Nigel Sears, hennes tidligere trener og svigerfar til tre ganger Grand Slam-vinner Andy Murray.

Storbritannias nye yndling var rangert som verdens 338. beste spiller da hun tok seg til den 4.-runden på imponerende vis. Nå skriver hun ny historie.

– Det er en overraskelse. Jeg kan ærlig talt ikke tro det. Et sjokk. Galskap, beskrev Raducanu følelsen da hun ble klar for finalen av US Open.

Mandag vil hun ha klatret mer enn 300 plasser på verdensrankingen på to måneder. Hun vil enten bli rangert som nummer 31 eller 23, avhengig av om hun vinner finalen i US Open mot jevngamle Leylah Fernandez (19). Raducanu er den første som har tatt seg til en Grand Slam-finale etter å ha måtte ta omveien inn i turneringen gjennom kvalifisering.

– Det ser ikke ut som hun bryr seg

Siden hun ankom New York for snaut tre uker siden har hun vunnet samtlige kamper uten å gi fra seg et eneste sett. Tre i kvalifiseringen og syv i hovedturneringen. Norges beste tennisspiller gjennom en årrekke, Melanie Stokke, mener hun er en komplett spiller.

– Hun har de ferdighetene som skal til for å slå mange ulike spillertyper, noe som må til når man skal gjennom en kvalifisering og gå så langt i en turnering. Det er imponerende hvordan hun åpner banen med servingen og kommer seg frem til nettet, sier Stokke.

Melanie Stokke

NORSK TENNISPROFIL: Melanie Stokke mener Raducanu er en moderne spiller.

Foto: CICILIE S. ANDERSEN / NRK

Stokke mener det er imponerende at hun slår så hardt tilbake. Det var lite som luktet Grand Slam-finale av det Raducanu gjorde før US Open. Hun tapte sin første kamp i en WTA 500-turnering i California, deretter sa det stopp i kvartfinalen av en langt svakere turnering.

Det siste Raducanu gjorde før hun ankom New York, var å tape for danske Clara Tauson (18) i en turnering for unge spillere som banker på proffdøren.

– Du skal ha noe veldig spesielt etter å ha vært i en finale og prestere på den måten. Noen går inn i sonen, finner kamprytmen og skaffer seg selvtillit. For andre går det helt i motsatt retning og de klarer ikke å omstille seg.

– Det ser ikke ut som hun bryr seg så mye om hvor hun er. Hun har bare en enorm glede av å være der ute og spille tennis, og det ser man veldig godt, svarer Stokke på spørsmål om presset og forventningene.

– Finnes det forventninger? Jeg er en kvalifiseringsspiller, så det er egentlig ikke noe press på meg, sa Raducanu selv etter semifinalen.

PS! Dette var første gang to tenåringer møtes i en Grand Slam-finale siden 18 år gamle Serena Williams slo 19 år gamle Martina Hingis i kampen om US Open-tittelen i 1999.

Siste nytt

 • USA knuste Europa i Ryder Cup

  USA har dominert hele helgen, og avsluttet med stil også på den siste dagen av Ryder Cup. Colin Morikawa satt vinnerputten i duell med Viktor Hovland.

  På hull 17 slo Hovland en lang birdieputt som stoppet rett foran hullet. Morikawa hadde levert et fantastisk innspill, og da han senket sin birdieputt fra en snau meter var USA garantert halvpoenget som holdt til sammenlagtseier.

  Dermed ble det tap for Hovland i hans Ryder Cup-debut. Han var én av tre som spilte alle fem kampene.

  Ryder Cup er stort, noe Rory McIlroy viste i intervjuet etter sin kamp. Oppløst i tårer sa han følgende på Vsport sin sending:

  – Det har vært ekstremt skuffende at jeg ikke har bidratt mer for laget. Det har vært en tøff uke. Det er den beste turneringen i golf, og jeg håper å få spille mange flere.

  USA gikk inn i turneringen med tidenes høyeste gjennomsnittlig verdensranking, og vant tilbake trofeet etter at Europa vant sist Ryder Cup i 2018.

  The 2020 Ryder Cup
  Foto: Brian Snyder / Reuters
 • Botheim ble Glimt-helt

  Bodø/Glimt stanget og staget i 79 minutter, før kaptein Ulrik Saltnes satt på turboen. Etter to tverrliggertreff og flere misbrukte sjanser kunne Erik Botheim pirke inn en retur.

  – Jeg og «Salten» har et fint samspill. Han får spilt opp på meg og jeg vet nøyaktig hvor han går, så detter ballen foran meg og jeg får skuffa den inn. Det var veldig deilig, og jeg synes det var fortjent, sier Botheim etter kampen.

  Vålerenga la seg lavt og satset på kontringer fra start. mens de gulkledde åpnet i et forrykende tempo, og allerede etter fem minutter sang det i treverket fra Fredrik Bjørkan.

  Bodø/Glimt ropte på straffespark etter en halvtime, da Sondre Brunstad Fet gikk i bakken i en duell med Vålerenga-keeper Kjetil Haug. Men dommer vinket spillet videre.

  Tobias Christensen holdt på å stjele med seg en ledelse inn til pause, men langskuddet traff tverrliggeren.

  Nærmere kom aldri Vålerenga. Bjørkan hadde enda en til i treverket, før Botheim ble helten. Med det gikk Bodø/Glimt forbi Molde på tabellen, og leder nå Eliteserien.

  Eliteserien i fotball for menn 2021: Bodø/Glimt - Vålerenga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • VM-sølv til Borch

  Kjetil Borch slo til med sølv, bak Italia, i verdensmesterskapet i kystroing i Portugal søndag. Medaljen kom i strandsprint, og øvelsen skal inn på OL-programmet i 2028.

  – Det er litt rart. Jeg hadde ingen ambisjoner da jeg kom hit og hadde ikke lagt inn så mye trening. Det er en ny konkurranseform, en avart av roing, så det er kult å kunne gjøre det nokså bra på første forsøk, sier han til NRK.

  Borch fortalte nylig at han var lei roing etter OL, og la på seg 10 kilo siden sølvet i Tokyo.

  – Fett er fart. Jeg har jo gått opp en del og trent i snitt én økt i uka, så jeg er ikke i sykt god form. Men det er en kort konkurranse, så kravet til aerob kapasitet er ikke like stort, sier han.

  Kjetil Borch
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal