Hopp til innhold

Historiske Emma (18) vant US Open

Tenniskometen Emma Raducanus sensasjonelle inntog i verdenstoppen får ekspertene til å måpe. Hun er den yngste til å vinne US Open siden 2004.

Emma Raducanu

SEIERSGLEDE: Emma Raducanu reagerte med smil og latter da hun sikret trofeet i US Open.

Foto: Timothy A. Clary / AFP

Raducanu brukte en time og 51 minutter på å skrive tennishistorie med 6-4, 6-3 i finalen mellom to useedede tenåringer.

Hun er den første i moderne tennis som har vunnet en Grand Slam-tittel etter å ha spilt kvalifisering.

– Jeg vil også takke publikum for å ha fått meg til å føle meg hjemme, helt fra min første kamp i kvalifiseringen. Dere hjalp meg gjennom noen vanskelige øyeblikk, og jeg håper vi ga dere en god kamp i dag, sa Raducanu på podiet etter finalen.

Hun var nummer 150 på verdensrankingen da hun kom til New York for å spille kvalifisering til årets siste Grand Slam-turnering. Hun måtte vinne tre kamper for å komme til hovedturneringen, og deretter vant hun sju kamper til – alle uten å avgi sett.

2021 US Open - Day 13

SEIERSØYEBLIKKET: Emma Raducanu måtte ta seg til hodet når hun avgjorde finalen med et serveess.

Foto: Matthew Stockman / AFP

– Jeg håper jeg får møte Leylah mange flere ganger, og forhåpentligvis i finaler. Hun har spilt utrolig tennis, og nivået i finalen var ekstremt høyt, sa Raducanu.

Nå hylles hun på hjemmebane – av alt fra hertuginne Catherine av Cambridge og britenes statsminister Boris Johnsen til rockestjernen Liam Gallagher og Manchester United-profilen Marcus Rashford.

BBCs tidligere tenniskorrespondent, Jonathan Overend, har vekslet mellom å være stum av begeistring og full av lovord:

– Den største stjernen i britisk idrett det neste tiåret, skrev han på sin Twitter-konto mandag.

300 plasser opp på rankingen

Det britiske tennisfenomenet Emma Raducanu rakk knapt å levere inn eksamen – som endte med toppkarakterer i matte og økonomi – før hun ble forsidestoff i Storbritannia.

Med glitrende tennis og glimt i øyet vinket hun farvel til langt mer erfarne spillere da hun Grand Slam-debuterte i sommerens Wimbledon. Som en av åtte heldige, fikk hun innpass til turneringen gjennom wildcard.

US Open Tennis

TENÅRINGSSENSASJON: Leylah Fernandez (19) var Raducanus motstander i finalen. Hun er rangert som nummer 77 i verden.

Foto: Seth Wenig / AP

– Jeg visste at hun var eksepsjonell første gang jeg så henne, sa Nigel Sears, hennes tidligere trener og svigerfar til tre ganger Grand Slam-vinner Andy Murray.

Storbritannias nye yndling var rangert som verdens 338. beste spiller da hun tok seg til den 4.-runden på imponerende vis. Nå skriver hun ny historie.

– Det er en overraskelse. Jeg kan ærlig talt ikke tro det. Et sjokk. Galskap, beskrev Raducanu følelsen da hun ble klar for finalen av US Open.

Mandag vil hun ha klatret mer enn 300 plasser på verdensrankingen på to måneder. Hun vil enten bli rangert som nummer 31 eller 23, avhengig av om hun vinner finalen i US Open mot jevngamle Leylah Fernandez (19). Raducanu er den første som har tatt seg til en Grand Slam-finale etter å ha måtte ta omveien inn i turneringen gjennom kvalifisering.

– Det ser ikke ut som hun bryr seg

Siden hun ankom New York for snaut tre uker siden har hun vunnet samtlige kamper uten å gi fra seg et eneste sett. Tre i kvalifiseringen og syv i hovedturneringen. Norges beste tennisspiller gjennom en årrekke, Melanie Stokke, mener hun er en komplett spiller.

– Hun har de ferdighetene som skal til for å slå mange ulike spillertyper, noe som må til når man skal gjennom en kvalifisering og gå så langt i en turnering. Det er imponerende hvordan hun åpner banen med servingen og kommer seg frem til nettet, sier Stokke.

Melanie Stokke

NORSK TENNISPROFIL: Melanie Stokke mener Raducanu er en moderne spiller.

Foto: CICILIE S. ANDERSEN / NRK

Stokke mener det er imponerende at hun slår så hardt tilbake. Det var lite som luktet Grand Slam-finale av det Raducanu gjorde før US Open. Hun tapte sin første kamp i en WTA 500-turnering i California, deretter sa det stopp i kvartfinalen av en langt svakere turnering.

Det siste Raducanu gjorde før hun ankom New York, var å tape for danske Clara Tauson (18) i en turnering for unge spillere som banker på proffdøren.

– Du skal ha noe veldig spesielt etter å ha vært i en finale og prestere på den måten. Noen går inn i sonen, finner kamprytmen og skaffer seg selvtillit. For andre går det helt i motsatt retning og de klarer ikke å omstille seg.

– Det ser ikke ut som hun bryr seg så mye om hvor hun er. Hun har bare en enorm glede av å være der ute og spille tennis, og det ser man veldig godt, svarer Stokke på spørsmål om presset og forventningene.

– Finnes det forventninger? Jeg er en kvalifiseringsspiller, så det er egentlig ikke noe press på meg, sa Raducanu selv etter semifinalen.

PS! Dette var første gang to tenåringer møtes i en Grand Slam-finale siden 18 år gamle Serena Williams slo 19 år gamle Martina Hingis i kampen om US Open-tittelen i 1999.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal