EM-sølv til Christiansen: – Trodde jeg hadde vunnet

GLASGOW (NRK): Henrik Christiansen (21) overrasket mange da han åpnet EM med sølv på 400 meter fri. Selv trodde han at det hadde gått enda bedre.

Henrik Christiansen EM

SØLVGUTT: Henrik Christiansen gliste fra øre til øre etter at han åpnet EM i Glasgow med medalje.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Utrolig deilig!

Henrik Christiansen gliser og viser tomler opp i pressesonen vel oppe av bassenget i Glasgow. Han har ikke rukket å tørke seg, men han har rukket å ta medalje på mesterskapets første dag.

På 400 meter fri svømte 21-åringen inn på tiden 3.47,07 fra bane sju. Det holdt til å kopiere sølvmedaljen fra London i 2016.

– Jeg burde jo nesten ikke ta medalje på den tiden, men det er det jo ingen som bryr seg om egentlig når det blir medalje, sier Christiansen, som har en personlig rekord på 3.46,37 fra før.

– Det blir ikke «pers», men han leverer et kjempeløp, mener NRKs ekspert Gard Kvale.

– Vi trodde han måtte svømme fortere for å ta medalje, men de beste er her, og vi ser at det er flere som sliter med å svømme fort. Medalje er medalje, sier landslagssjef Petter Løvberg etter å ha gitt sin elev en velfortjent klem.

SE LØPET: Henrik Christiansen lå et stykke bak på 400 meter fri i starten, men avsluttet knallsterkt og tok sølv.

Sterk avslutning

Christiansen lå et stykke bak til rundt halvsvømt løp. Men med 50 meter igjen av distansen fikk han virkelig opp tempoet, selv om han var sjanseløs på å ta igjen den suverene europamesteren, Mykhailo Romantsjuk, fra Ukraina.

– Jeg er veldig fornøyd med de siste 50 meterne, da gikk det raskt, men jeg håpet å være raskere, slår han fast.

Men Christiansen trodde først faktisk at det hadde gått enda bedre da han slo inn foran tyske Henning Muehlleitner.

– Jeg trodde jeg hadde vunnet først, for jeg så ikke Romantsjuk i bane fire. Jeg skjønte fort at det ble sølv da, og rakk vel ikke bli skuffet, forteller han til NRK.

EURO-2018-SWIM

PALLEN: Henrik Christiansen (t.v.), Mykhailo Romantsjuk og Henning Muehlleitner poserer med EM-medaljene.

Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP

400 meter er i utgangspunktet ikke favorittdistansen. Derfor tror han på enda bedre prestasjoner senere i mesterskapet. Allerede lørdag morgen skal han ut i forsøk på 1500 meter.

– Mine beste distanser gjenstår. Det kan bli veldig bra. Jeg fikk ikke satt personlig rekord på 400 meter, men forhåpentligvis kommer det på 800 og 1500 meter, sier Christiansen, som må avvente feiringen til etter EM.

Overrasket sjefen

– Han gjør ikke alle tingene vi hadde planlagt at han skulle gjøre, og det kan være manglende konkurransetrening som er grunnen. Han burde nok vært mer på litt tidligere i løpet. Han har det giret, for vi har sett det på trening, og håper det kommer de neste dagene, sier Løvberg.

Skedsmo-gutten sleit med en skulderskade og betennelse i et kne på vårsesongen. Landslagssjefen er derfor imponert.

– Hadde du spurt for noen måneder siden hadde jeg ikke trodd han ville svømme her, men han har kommet voldsomt tilbake fortere enn vi hadde trodd. Det er nok overraskende for de fleste i laget at han kunne ta en sølvmedalje, forklarer Løvberg.

– Hvis noen har tvilt, er det nok mest meg selv, men jeg har fått trent godt de siste månedene. EM-medalje virket mørkt da jeg gikk på tredemølla i vår der, men dette viser at man kan komme sterkere tilbake, sier Christiansen med et smil.

EURO-2018-SWIM

GOD AVSLUTNING: Som vanlig avsluttet Henrik Christiansen sin 400 meter sterkt.

Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP

Siste nytt

 • Fall spolerte karrierebeste for Lie

  Kajsa Vickhoff Lie (21) var på vei mot en sterk plassering før hun falt i lørdagens utforrenn i Lake Louise i Canada.

  21-åringen startet som nummer 21 i lørdagens konkurranse, og var i ledelsen på sine tre første passeringer. Lie tapte noe tid nedover i bakken, men var likevel på vei mot en god plassering.

  Men mot slutten gikk det galt. Vie falt etter et hopp og ropte ut i frustrasjon over at et sterkt løp gikk i vasken.

  Nicole Schmidhofer fra Østerrike vant lørdagens renn. Hun var 13 hundredeler foran amerikanske Mikaela Shiffrin på plassen bak. Francesca Marsaglia fra Italia ble nummer tre.

  Andorra Alpine Skiing World Cup Finals
  Foto: Gabriele Facciotti / AP
 • Magnus Carlsen reddet remis

  Magnus Carlsen var ille ute, men klarte remis mot Levon Aronian i det andre langsjakkpartiet i kampen om tredjeplassen i Grand Chess Tour-sluttspillet i London. Dermed leder han duellen mot Aronian 9-3 etter de to innledende partiene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Berit Roald
 • To til fyllearresten

  To supportere ble innbrakt av politiet for ordensforstyrrelse tidligere i kveld, er satt i fyllearresten. Personene er svært beruset, og er ikke i stand til å ta vare på seg selv, ifølge jourhavende jurist Hans Olav Røyr i Agder politidistrikt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal