EM-sølv til Christiansen: – Trodde jeg hadde vunnet

GLASGOW (NRK): Henrik Christiansen (21) overrasket mange da han åpnet EM med sølv på 400 meter fri. Selv trodde han at det hadde gått enda bedre.

Henrik Christiansen EM

SØLVGUTT: Henrik Christiansen gliste fra øre til øre etter at han åpnet EM i Glasgow med medalje.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Utrolig deilig!

Henrik Christiansen gliser og viser tomler opp i pressesonen vel oppe av bassenget i Glasgow. Han har ikke rukket å tørke seg, men han har rukket å ta medalje på mesterskapets første dag.

På 400 meter fri svømte 21-åringen inn på tiden 3.47,07 fra bane sju. Det holdt til å kopiere sølvmedaljen fra London i 2016.

– Jeg burde jo nesten ikke ta medalje på den tiden, men det er det jo ingen som bryr seg om egentlig når det blir medalje, sier Christiansen, som har en personlig rekord på 3.46,37 fra før.

– Det blir ikke «pers», men han leverer et kjempeløp, mener NRKs ekspert Gard Kvale.

– Vi trodde han måtte svømme fortere for å ta medalje, men de beste er her, og vi ser at det er flere som sliter med å svømme fort. Medalje er medalje, sier landslagssjef Petter Løvberg etter å ha gitt sin elev en velfortjent klem.

SE LØPET: Henrik Christiansen lå et stykke bak på 400 meter fri i starten, men avsluttet knallsterkt og tok sølv.

Sterk avslutning

Christiansen lå et stykke bak til rundt halvsvømt løp. Men med 50 meter igjen av distansen fikk han virkelig opp tempoet, selv om han var sjanseløs på å ta igjen den suverene europamesteren, Mykhailo Romantsjuk, fra Ukraina.

– Jeg er veldig fornøyd med de siste 50 meterne, da gikk det raskt, men jeg håpet å være raskere, slår han fast.

Men Christiansen trodde først faktisk at det hadde gått enda bedre da han slo inn foran tyske Henning Muehlleitner.

– Jeg trodde jeg hadde vunnet først, for jeg så ikke Romantsjuk i bane fire. Jeg skjønte fort at det ble sølv da, og rakk vel ikke bli skuffet, forteller han til NRK.

EURO-2018-SWIM

PALLEN: Henrik Christiansen (t.v.), Mykhailo Romantsjuk og Henning Muehlleitner poserer med EM-medaljene.

Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP

400 meter er i utgangspunktet ikke favorittdistansen. Derfor tror han på enda bedre prestasjoner senere i mesterskapet. Allerede lørdag morgen skal han ut i forsøk på 1500 meter.

– Mine beste distanser gjenstår. Det kan bli veldig bra. Jeg fikk ikke satt personlig rekord på 400 meter, men forhåpentligvis kommer det på 800 og 1500 meter, sier Christiansen, som må avvente feiringen til etter EM.

Overrasket sjefen

– Han gjør ikke alle tingene vi hadde planlagt at han skulle gjøre, og det kan være manglende konkurransetrening som er grunnen. Han burde nok vært mer på litt tidligere i løpet. Han har det giret, for vi har sett det på trening, og håper det kommer de neste dagene, sier Løvberg.

Skedsmo-gutten sleit med en skulderskade og betennelse i et kne på vårsesongen. Landslagssjefen er derfor imponert.

– Hadde du spurt for noen måneder siden hadde jeg ikke trodd han ville svømme her, men han har kommet voldsomt tilbake fortere enn vi hadde trodd. Det er nok overraskende for de fleste i laget at han kunne ta en sølvmedalje, forklarer Løvberg.

– Hvis noen har tvilt, er det nok mest meg selv, men jeg har fått trent godt de siste månedene. EM-medalje virket mørkt da jeg gikk på tredemølla i vår der, men dette viser at man kan komme sterkere tilbake, sier Christiansen med et smil.

EURO-2018-SWIM

GOD AVSLUTNING: Som vanlig avsluttet Henrik Christiansen sin 400 meter sterkt.

Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP

Siste nytt

 • Inter framleis utan poengtap

  Inter tok sin fjerde siger av fire mogelege med 2-0 mot byrival Milan. Marcelo Brozovic og Romelu Lukaku scora i andre omgang. Det er Lukakus tredje mål i Serie A etter overgangen frå Manchester United.

  Inter leier framfor Juventus, som slo Hellas Verona 2-1. Milan er nummer 9.

  Romelu Lukaku
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • Fortvilar etter nytt Barcelona-tap

  Barcelona gjekk på sitt andre tap på dei første fem rundane då Granada vann 2-0 laurdag kveld. Ramon Azez scora etter to minutt, og Alvaro Vadillo dobla på straffe etter 66 minutt.

  Barcelona starta utan Lionel Messi, som kom inn frå start i andre omgang.

  Lionel Messi
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Mållaust i Bergen

  Brann hadde ballen klart mest i Bergen mot Haugesund, men det enda med 0-0 framfor 10.000 nokså misnøgde bergensarar.

  Brann hadde klart overtak før pause, men Haugesund var betre med i andre omgang.

  – Siger til oss i dag hadde vore eit ran, sa Haugesunds trenar Jostein Grindhaug til Eurosport.

  – Vi var overraskande bra før pause, og burde hatt mål. Etter pause får vi ikkje i stand same trykketMen vi har eit nykomponert lag og blei slitne mot slutten, seier Brann-trenar Lars Arne Nilsen til NRK.

  Nilsen snakka med supporterane etter kampen.

  – Eg trur dei forstår at vi har det vanskeleg. Vi må tenkje nytt og mobilisere det vi har. Vi skulle hatt fleire tilgjengelege, men med 5-6 ute er det vanskeleg.

  – Høyrde du ikkje pipinga då de gjekk av bana?

  – Eg er tunghøyrd. Men eg trur publikum forstår at spelarane blødde for drakta og gjorde det dei kunne i dag. Det er frustrerande å ikkje vinne, seier Nilsen, som skal ta laget sitt til Rosenborg på Lerkendal neste helg.

  Lars Arne Nilsen
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal