EM-krise for Norge: – Så lenge det er håp, beholder vi troen

NANCY/OSLO (NRK): Norges drøm om semifinale i EM ville leve videre med hjelp fra Romania. Men Cristina Neagu og resten av laget var ikke i nærheten mot Nederland.

Nederland - Romania

VANT: Nederlands benk, med trener Helle Thomsen, jubler for storspill mot Romania.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • Nederland–Romania 29–24 (11–10)

– Vi er alle fra Romania i dag, sa NRK-kommentator Patrick Rowlands underveis i Norges skjebnekamp: Romania mot Nederland.

For seier til Nederland var ikke det Norge håpet på, eller som Rowlands sa:

– Det er kun syltynn teori kan redde Norge nå.

– Mye kan skje i et mesterskap, men Romania-seier her var vår beste mulighet. Nå blir det vanskelig, sier NRKs ekspert Kenneth Gabrielsen.

For det holder uansett ikke for Norge å vinne sine to gjenstående kamper mot Nederland (tirsdag) og Spania (onsdag). Romania må tape mot Ungarn, med minst fire mål - men ikke mer enn 13.

Nederland bør også slå Tyskland, og vinne gruppa slik at Norge, Romania og Ungarn alle havner på seks poeng. Da er Norge videre fordi de er best innbyrdes. Det er teoretiske muligheter ved andre resultater også, og målforskjell kan også bli avgjørende ved lik poengsum. Det for eksempel hvis fire eller faktisk fem lag ender med seks poeng.

– Det er faktisk det beste for oss, men det er helt umulig å regne på og vanskelig å forutse nå, slår Gabrielsen fast.

For etter tirsdagens kamper, kan det se annerledes ut igjen.

– Beholder troen

Laster innhold, vennligst vent..

De to beste lagene i gruppa går til semifinale. Tredjeplassen skal spille om en femte/sjette-plass.

Norge var på trening under kampen, og fikk dermed ikke sett Nederland–Romania.

– Vi holder fokus på det vi kan gjøre noe med, nemlig å forsøke å vinne de to neste kampene. Hele gjengen er innstilt på å vise vårt beste mot Nederland og Spania, sier Thorir Hergeirsson til NTB.

– Om det holder, eller ikke, får tiden vise. Så lenge det er håp, beholder vi troen. Uansett skal vi forsøke å plassere oss høyest mulig i EM.

– Fryktelig tamme

Mot Norge herjet Cristina Neagu, og scoret hele 11 ganger. Nederland klarte derimot å stoppe henne fra start.

– Neagu har bommet tre av tre skudd! Hun ser virkelig ikke fornøyd ut utpå der, og hun pleier å surne litt når skuddene ikke sitter. Hun må opp i ringa, sa NRKs kommentatorduo.

Men det skjedde ikke. Neagu ble stående med kun fire scoringer, og etter pause dro Nederland ifra.

– Jeg blir lei meg av å se at Romania ikke ønsker å stille opp. Neagu er sur, og har ikke lyst å bidra, sa TV3s Geir Oustorp.

– Romania har vært fryktelig tamme, uttalte NRKs ekspert.

– Jeg ble frustrert. Vi spiller en dårlig kamp, men det er fortsatt store sjanser for at vi når semifinalen, så i kveld er vi skuffa, men i morgen må vi løfte oss og tenke på de neste kampene, sier stjernen skuffet til NRK i pressesonen etter kamp.

Med seieren er Nederland allerede veldig nære en semifinaleplass, før møtet med Norge tirsdag.

– Jeg ble veldig overrasket i dag, men vi gjør en veldig bra kamp. Det blir uansett en tøff kamp mot Norge. Det er aldri over før det er over, sier Nederlands danske trener Helle Thomsen til NRK.

Bilder med tillatelse fra TV3

Bilder med tillatelse fra TV3.

Vil gå ut med æren i behold

NRK møtte de norske spillerne før kampstart i Nancy. Da hadde de akkurat jublet for Ungarn, som slo Tyskland med ett mål.

– Det er ikke noe behagelig å være avhengig av andre, forteller Heidi Løke.

2018 EM-sluttspill håndball kvinner i Frankrike.

JUBLET: Her ser Silje Solberg, Henny Ella Reistad, Sanna Solberg og Veronica Kristiansen at Ungarn vinner over Tyskland.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg håper at vi skal gå ut av mesterskapet med æren i behold, uansett. Vi spiller fortsatt med flagget på brystet, og det ligger stolthet i det. I tillegg handler det om seeding til OL, og alt det der. Det lønner seg vanligvis å vinne, sier Stine Bredal Oftedal.

– Vi ønsker å avslutte dette på en god måte, og ha en stigning kamp for kamp. Vi lovet oss selv det før mellomrunden, at vi skulle vise hva vi er laget av. Det gjelder uansett hvor mange kamper vi har igjen, sier Thorir Hergeirsson.

Siste nytt

 • Dagbladet: Tre positive tester i den norske OL-troppen

  I følge Dagbladet er det registrert tre positive tester blant støttepersonell til den norske OL-troppen.

  VG melder at de alle nylig har vært smittet av coronaviruset før avreise.

 • Aspenes tok EM-gull - plantet flagget på målstreken

  Sverre Dahlen Aspenes herjet med konkurrentene i vindfylte Arber og tok EM-gull på jaktstarten lørdag.

  Han feiret med å plante det norske flagget på målstreken.

  – Det er bare å gratulere til Sverre som virkelig har slått gjennom som seniorløper denne sesongen, utbrøt NRKs skiskytterkommentator Andreas Stabrun Smith etter siste skyting.

  Erlend Bjøntegaard tok gullet på sprinten, men tok den sure fjerdeplassen på jaktstarten.

 • Kalvå ut av OL-troppen – Haga inn

  Det opplyste Norges Skiforbund lørdag morgen.

  Sammen med Heidi Weng testet Anne Kjersti Kalvå positiv på koronaviruset tidligere denne uken under landslagets siste høydesamling før OL i italienske Seiser Alm.

  Ettersom det er både tvil og usikkerhet om Weng og Kalvå rekker OL som starter neste uke og for damenes del er ferdig 19. februar, har landslagsledelsen gjort tøffe prioriteringer. De har bestemt at Kalvå ikke får delta.

  «I forbindelse med smittesituasjonen i den norske OL-troppen, har vi behov for å sikre nok utøvere til distansene under lekene».

  Inn kommer Ragnhild Haga, skriver Norges Skiforbund, og legger til at Heidi Wengs situasjon avventes nærmere. Det norske damelandslaget reiser etter planen med charterfly fra Zürich den 1. februar.

  UqA5khL495Y
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal