NRK Meny
Normal

EM-håpet syltynt: Piping mot Norge

ULLEVAAL STADION (NRK): Ungarn ble omtalt som den beste trekningen Norge kunne få. Men etter tapet hjemme ser det blytungt ut for Norges EM-drøm.

Norge nedtur

KALDDUSJEN: De norske spillerne fortviler etter ungarernes mål i første omgang.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Premissene var klare. Norge må slå Ungarn over to kamper i play off for å komme til EM i Frankrike. Men kampen mot den motstanderen som var sett på som den letteste trekningen Norge kunne få, ble alt annet enn lett for Norge.

For det første av de to oppgjørene kunne knapt endt verre. Tapet for Ungarn hjemme gjør at det virker fryktelig tungt for Norge å snu dette borte i Budapest søndag.

Men håpet kunne blitt tent etter 87 minutter da Norge fikk sin første gedigne sjanse siden starten av kampen. Ungarns keeper fikk en tå på ballen fra Stefan Johansen fra spiss vinkel. Den endte ut i feltet til Helland som kom rusende inn i feltet. Headingen gikk i tverrliggeren og nærmere kom ikke Norge, til tross for et stormløp ,mot det ungarske målet i sluttminuttene.

- Klart vi er skuffet

Nå må Norge derimot vinne bortekampen. Etter kampslutt var det kraftig piping som møtte spillerne på Ullevaal som reaksjon etter at tapet var klart.

– Det er klart vi er skuffet over resultatet. Dette er en kamp vi spillemessig kjører hele veien. Det er veldig mye bra. Men vi skaper litt for lite i forhold til spillermessig overtak, sier landslagstrener Per-Mathias Høgmo til TV Norge etter kampen.

– Dette er et lag det er fullt mulig å slå på bortebane. Jeg har sagt til gutta at det er lov å være skuffet, men med ett mål borte, så lever dette for fullt. Vi har noen friske ben nå som vi vurderer hvordan vi kan bruke i bortekampen, sier Høgmo.

Kalddusj etter 26 minutter

Men frem til slutten av kampen var det Ungarn som hadde flere av de farligste sjansene på Ullevaal, etter at Norge også hadde startet kampen med et stormløp mot det ungarske målet de første minuttene.

Vill jubel Ungarn

VILL JUBEL: Laslo Kleinheisler jubler sammen med lagkompisene etter det utrolig viktige målet for ungarerne etter 26 minutter.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Og det nyttet lite at toppfotballssjef Nils Johan Semb på vei ut til 2. omgang uttrykte det slik at Norge skulle snu dette og at Norge hadde vært det beste laget før hvilen. Fakta viste at Ungarn ledet 1-0 og dette var ikke Norges kveld.

– Dessverre for Norge var dette kampen der det var stang ut. Ungarn kommer til å spille nesten helt likt på søndag, så vi må være forberedt på det, mener NRK-ekspert Karl Petter Løken.

– Det virker som det hviler en liten forbannelse i november for Norge, vi har scoret ett mål og tapt alle sju kampene, sier Løken og prater om tapsrekken Norge har i november-kamper .

Kaldusjen kom etter 26 minutter da Ungarn fikk sin andre store sjanse. Og denne gangen satt den fra Laslo Kleinheisler.

– Det skal ikke skje, men det skjer. Det skal ikke skje, men det skjer. Ungarn tar ledelsen. Mareritt for Norge, ropte NRK-kommentator Olav Traaen da Ungarn satt inn 1-0.

Dårlig av Nyland

Men det var helt klart at Ørjan Nyland som ikke har spilt klubbfotball på snart tre måneder ikke gjorde en sterk jobb på målet. Blant eksperter i ulike kanaler var dommen enstemmig. Dette var en keepertabbe. Nyland var på vei feil vei da skuddet ble avfyrt og det ble skjebnesvangert.

Nyland fortviler etter Ungarns mål

FORTVILER: Ørjan Nylands keeperspill ved Ungarns 1-0 scoring fikk karakteristikken tabbe.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det bør være mulig for Håskjold Nyland å ta den. Det er merkelig. Det mener jeg er en klar keepertabbe av Håskjold Nyland, sa Karl Petter Løken i NRKs radiosending.

Men på overtid i førsteomgang var Norge heldige som slapp unna enda et baklengsmål. For da Akos Elek headet over fra seks meter etter at ballen spratt via en duell ved første stolpe burde det stått 2-0 til bortelaget.

Kampendring

Norge tok mer og mer over i 2.omgang og fremstod langt farligere, men innleggskvaliteten var altfor dårlig.

Likevel; Norge burde hatt straffe etter 57 minutter. Kadar, som allerede hadde gult kort, rev helt klart ned Elabdellaoui som var på full fart på vei mot mål inne i 16-meteren. Men dommeren blåste ikke til tross for de norske protestene. Bildene viste at Kadar rev hardt i trøyen til den norske spilleren og at dette var klar straffe. Da kokte det på Ullevaal og Høgmo mente det var beklagelig at ikke dommeren så det samme.

– Enten må du ta deg en tur til optikeren, eller så må du levere inn dommerfløyten, ropte TV Norge-ekspert Lars Tjærnås da han skulle karakterisere Mark Clattenburgs dømming.

Ungarn har vært svært gjerrige gjennom EM-kvalifiseringen og sto i bortekampene med to 1-0 seire og to 1-1 kamper. Og i kveld fortsatte trenden. Ungarn var gode til å dra ned tempoet i kampen. Samtidig fremsto Norge svake i de avgjørende duellene i begge ender av banen.

Siste nytt

 • Seier for Sagosen og PSG

  Sander Sagosens klubb Paris-Saint Germain leverte en glimrende 1. omgang og vant den første kvartfinalen i mesterligaen over polske Kielce 34-28. Til pause ledet laget hele 22-10. Sagosen noterte seg med to scoringer.

  HANDBALL-FRA-D1-MONTPELLIER-PARIS
  Foto: SYLVAIN THOMAS / AFP
 • Tap for ishockeylandslaget

  Etter gårsdagens seier for det norske ishockeylandslaget mot Sveits slo i dag sveitserne tilbake og vant 3–0.

  Neste helg vil det norske laget spille to kamper mot Hviterussland som en siste oppkjøring til VM i Danmark i mai.

  Switzerland Hockey
  Foto: Samuel Golay / AP
 • Tredje strake remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte sin tredje strake remis i Shamkir-turneringen i sjakk i Aserbajdsjan.

  Han møtte hjemmehåpet Rauf Mamedov med svarte brikker lørdag.

  I morgen møter Carlsen Timour Radjabov i turneringen som avsluttes neste helg.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: London Marathon
Sportssøndag: London Marathon
Toppserien: Avaldsnes - Vålerenga
Sportssøndag: Toppserien, Avaldsnes - Vålerenga
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen