NRK Meny
Normal

Berge går glipp av 75 000 kr og VM-plass ved tap

Mye står på spill for Norge selv om det «bare» er en bronsefinale.

Christian Berge

FÅR ROS: Mange unner trolig Christian Berge en god bonus dersom det blir EM-bronse søndag. Berge har løftet norsk herrehåndball til nye høyder.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Vinner Norge bronsefinalen kvalifiserer de seg direkte til VM neste år. Taper de blir det kvalifisering mot Slovenia. Det ble klart søndag.

Derfor er søndagens kamp mot Kroatia ekstra viktig. Det er nemlig slik at kun topp tre i EM kvalifiserer seg automatisk til VM.

Dessuten står det en del kroner på spill i bonuser. Særlig for landslagstrener Christian Berge som i motsetning til spillerne har en ansettelseskontrakt med håndballforbundet og dermed egne bonusordninger.

Ifølge generalsekretær i håndballforbundet, Erik Langerud, får Berge 50 000 kr for en bronse. For fjerdeplass får han ingenting. Dessuten får han 25 000 kr for å kvalifisere laget til mesterskap, hvilket altså skjer til VM neste år med EM-bronse.

– Det er stor forskjell på tredje- og fjerdeplass, sier Berge og tenker på det sportslige resultatet når NRK snakker med han søndag formiddag.

– Nå skal alt det siste vi har igjen av energi og sult og det vi har trent for ut på den banen, slik at vi karrer oss til bronsen, sier han.

Norge

JUBEL: De norske spillerne jubler under kampen mot Frankrike. Søndag spiller de bronsefinale mot Kroatia.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Største kampen i karrieren

VM-plassen er nok den største gulroten, men også for spillerne har et eventuelt tap en økonomisk konsekvens: De får hver 35 000 kr for bronse, men bare 12 000 kr for fjerdeplass.

En tredjeplass vil gi ytterligere 30 000 kr i bonus for å kvalifisere seg til neste års VM i Frankrike.

– Dette blir kanskje den største kampen i min karriere. Jeg har drømt om medalje siden jeg begynte å spille håndball, sier landslagsveteran Erlend Mamelund til NRK søndag.

Da NRK snakket med generalsekretær Langerud om bonusordningene før fredagens semifinale understreket han at verken Berge eller spillerne trolig tenker så mye på pengene nå, men at han uansett mer enn gjerne gir dem bonusene.

– Det ville vært fantastisk om vi kunne betale det ut på mandag. Det gjør vi med den største glede, sa Langerud fredag.

Da Norge tapte semifinalen forsvant håpet om direkteplass til OL siden det kun er europamesteren som får det. Dessuten ville en finaleplass naturligvis gitt større bonuser

Berge ville fått 100 000 kr for gull og spillerne 75 000 kr.

Håper gutta gir «jente-effekt»

Premiepengene fordeler seg slik for hver enkelt spiller:

**Gull: 75 000 kr

**Sølv: 50 000 kr

**Bronse: 35 000 kr

**4. plass: 12 000 kr

Berge ville fått 70 000 kr for sølv.

Håndballforbundet understreker at herrespillerne får nøyaktig samme bonus som damene.

– Det har allerede åpnet seg en verden full av nye muligheter for norsk herrehåndball nå. Vi har fått nye profiler som skaper økt rekruttering i håndball-Norge. Barn og unge blir lengre i håndballen og vi opplever større intern stolthet.

– Alt vi har hatt med jentene, som har gledet oss i 30 år, håper vi nå å få med gutta, sier Langerud.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM feltritt: Sprangridning
EM feltritt: Sprangridning
EM feltritt: Sprangridning
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
Friidrett: Diamond League
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Radiosporten følger den 20.runden av Eliteserien
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten