Berge går glipp av 75 000 kr og VM-plass ved tap

Mye står på spill for Norge selv om det «bare» er en bronsefinale.

Christian Berge

FÅR ROS: Mange unner trolig Christian Berge en god bonus dersom det blir EM-bronse søndag. Berge har løftet norsk herrehåndball til nye høyder.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Vinner Norge bronsefinalen kvalifiserer de seg direkte til VM neste år. Taper de blir det kvalifisering mot Slovenia. Det ble klart søndag.

Derfor er søndagens kamp mot Kroatia ekstra viktig. Det er nemlig slik at kun topp tre i EM kvalifiserer seg automatisk til VM.

Dessuten står det en del kroner på spill i bonuser. Særlig for landslagstrener Christian Berge som i motsetning til spillerne har en ansettelseskontrakt med håndballforbundet og dermed egne bonusordninger.

Ifølge generalsekretær i håndballforbundet, Erik Langerud, får Berge 50 000 kr for en bronse. For fjerdeplass får han ingenting. Dessuten får han 25 000 kr for å kvalifisere laget til mesterskap, hvilket altså skjer til VM neste år med EM-bronse.

– Det er stor forskjell på tredje- og fjerdeplass, sier Berge og tenker på det sportslige resultatet når NRK snakker med han søndag formiddag.

– Nå skal alt det siste vi har igjen av energi og sult og det vi har trent for ut på den banen, slik at vi karrer oss til bronsen, sier han.

Norge

JUBEL: De norske spillerne jubler under kampen mot Frankrike. Søndag spiller de bronsefinale mot Kroatia.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Største kampen i karrieren

VM-plassen er nok den største gulroten, men også for spillerne har et eventuelt tap en økonomisk konsekvens: De får hver 35 000 kr for bronse, men bare 12 000 kr for fjerdeplass.

En tredjeplass vil gi ytterligere 30 000 kr i bonus for å kvalifisere seg til neste års VM i Frankrike.

– Dette blir kanskje den største kampen i min karriere. Jeg har drømt om medalje siden jeg begynte å spille håndball, sier landslagsveteran Erlend Mamelund til NRK søndag.

Da NRK snakket med generalsekretær Langerud om bonusordningene før fredagens semifinale understreket han at verken Berge eller spillerne trolig tenker så mye på pengene nå, men at han uansett mer enn gjerne gir dem bonusene.

– Det ville vært fantastisk om vi kunne betale det ut på mandag. Det gjør vi med den største glede, sa Langerud fredag.

Da Norge tapte semifinalen forsvant håpet om direkteplass til OL siden det kun er europamesteren som får det. Dessuten ville en finaleplass naturligvis gitt større bonuser

Berge ville fått 100 000 kr for gull og spillerne 75 000 kr.

Håper gutta gir «jente-effekt»

Premiepengene fordeler seg slik for hver enkelt spiller:

**Gull: 75 000 kr

**Sølv: 50 000 kr

**Bronse: 35 000 kr

**4. plass: 12 000 kr

Berge ville fått 70 000 kr for sølv.

Håndballforbundet understreker at herrespillerne får nøyaktig samme bonus som damene.

– Det har allerede åpnet seg en verden full av nye muligheter for norsk herrehåndball nå. Vi har fått nye profiler som skaper økt rekruttering i håndball-Norge. Barn og unge blir lengre i håndballen og vi opplever større intern stolthet.

– Alt vi har hatt med jentene, som har gledet oss i 30 år, håper vi nå å få med gutta, sier Langerud.

Siste nytt

 • Magnus Carlsen og So like langt

  Magnus Carlsen og Wesley So spilte 2-2 i den første finaleduellen i Champion Chess Tour søndag. Finalen avgjøres mandag.

  Det ble uavgjort uten at noen av partiene gikk til remis. Carlsen vant sine to partier med hvite brikker, og det samme gjorde So. (NTB)

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Stygg hodeskade i Premier League

  Arsenal røk på et nytt tap i Premier League søndag kveld. Mot Wolverhampton var det derimot ikke resultatet som fikk mest oppmerksomhet.

  I starten av kampen kolliderte Arsenals midtstopper David Luiz og Wolverhamptons spiss Raúl Jiménez stygt inne i Arsenals felt.

  Begge ble liggende nede en stund, men det var Jiménez det så ut som det gikk verst ut over. Luiz spilte resten av kampen med bandasje på hodet, mens Jiménez måtte forlate banen på båre med oksygenmaske og nakkekrage.

  Det så langt ifra bra ut da meksikaneren forlot banen, men senere søndag kveld melder Sky at Jiménez er ved bevissthet på sykehuset og responderer bra på behandlingen.

  4NptqS_L3aI
  Foto: JOHN WALTON / AFP
 • Overtidsdrama for Vålerenga

  Vålerenga kunne skaffe seg en luke ned til Rosenborg i medaljekampen i eliteserien. Trønderne tapte nemlig 5–1 mot seriemester Bodø/Glimt tidligere søndag, og Vålerenga ville med seier mot Sarpsborg 08 ha fire poeng ned til Rosenborg på fjerdeplass.

  Lenge så det ut til at Vålerenga ikke skulle få med seg noe som helst fra kveldskampen, men så dukket Felix Myhre opp på overtid og utlignet.

  Men overtidsdramaet var ikke ferdig der. Like etterpå så Vålerenga ut til å ha tatt med seg alle poengene, da Bård Finne pirket ballen over mållinjen. På en annen linje sto derimot assistentdommeren og vinket med flagget, og målet ble korrekt annullert for offside.

  Dermed endte det 1–1 etter noen høydramatiske sluttminutter i Oslo.

  Molde har festet et godt grep om sølvet, mens både Vålerenga, Rosenborg, Kristiansund og Odd fortsatt kjemper en hard kamp om den siste medaljen.

  Qamf5OO4EQ0
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal