Hopp til innhold

EM-dommen: To spillere får terningkast seks

PARIS (NRK): For første gang på 18 år havnet Norge utenfor medaljekampen i EM, og det var grunn til å forvente mer av flere spillere i laget.

2018 EM-sluttspill håndball kvinner i Frankrike.

HAR IMPONERT: Mesterskapsdebutant Henny Reistad (t.v.) og Malin Aune satte sitt preg på EM i Frankrike.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norge avsluttet EM i Frankrike med en femteplass, etter storseier over Sverige fredag. Åpningstapet mot Tyskland skulle bli avgjørende for at laget ikke tok seg videre til finalespill i Paris denne helgen.

NRK håndballkommentatorer

NRK-DUO: NRKs håndballekspert Kenneth Gabrielsen og kommentator Patrick Sten Rowlands.

Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen / NRK

NRKs håndballekspert Kenneth Gabrielsen og kommentator Patrick Sten Rowlands mener flere av spillerne har langt mer på lager enn de viste i EM, men har også latt seg imponere over mange prestasjoner.

Dette er deres EM-dom:

  • Silje Solberg – 5
  • Redninger: 45 Skudd: 112–40 % Tid spilt: 140 min.

Kom ikke helt opp på nivået hun har inne før i siste kamp mot Sverige. Hun leverer jevnt, men var ikke helt der Norge kunne trengt henne mot Tyskland og Spania.

  • Katrine Lunde–5
  • Redninger: 57 Skudd: 160–36 % Tid spilt: 254 min.

Imponerte stort i kampen mot Nederland, men var under pari mot Tyskland og Romania, som ikke kan gi høyeste terningkast. Det virker med å slite kampene når hun ikke starter, selv om hun var god da hun kom inn mot Spania.

  • Malin Aune–6
  • Mål: 27 Skudd: 38–71 % Tid spilt: 289 min.

Hennes definitive internasjonale gjennombrudd. Treffsikker som få på venstrekanten, og skuddbommene mot Spania spilte liten rolle. Hun viser at hun har fått et mye bredere skuddrepertoar siden EM for to år siden.

  • Marit Røsberg Jacobsen–4
  • Mål: 11 Skudd: 12- 92 % Tid spilt: 126 min.

Leverer på de minuttene hun får spille, og har bare bommet på ett skudd, men det skuddet var den siste avslutningen mot Tyskland, tapet som sendte Norge ut av EM. Blir litt anonym, men viser god skuddteknikk.

  • Sanna Solberg–3
  • Mål: 12 Skudd: 18–67 % Tid spilt: 256 min.

Det er ikke så mye å utsette, men i spesielt forsvar kunne man forventet mer. Hadde en fin stigning, som resten av laget, mot slutten av mesterskapet

  • Camilla Herrem–4
  • Mål: 16 Skudd: 21–76 % Tid spilt: 148 min.

Kom inn i troppen til tredje kamp da Thea Mørk ble skadet. Viser at hun fortsatt holder nivået og bringer energi inn i laget. Et par litt slurvete skuddvalg i de siste kampene.

  • Veronica Kristiansen–4
  • Mål: 26 Skudd: 46–57 %Tid spilt: 303 min.

Har nesten fungert bedre på høyrebacken enn i hennes vanlige posisjon på venstre. Har noen skuddbom, men måten hun jobber i midtforsvaret på gjør henne til en bauta når Norge våkner i EM. Står alltid opp for laget og spiller mest.

  • Henny Reistad–6
  • Mål: 18 Skudd: 29–62 % Tid spilt: 122 min.

19-åringen burde spilt mer i starten av mesterskapet. Er uredd og viser at Norge har en fremtid etter Oftedal. Kunne fått flere sjanser i forsvar, som hun har vist hun behersker i mesterligaen. Antakelig den beste debutanten på mange år.

  • Emilie Hegh Arntzen–4
  • Mål: 16 Skudd: 31–52 % Tid spilt: 196 min.

Varierer fra det briljante til det nærmest håpløse. Spiller ikke på så små marginer som tidligere og begynner å bli voksen. Hennes beste mesterskap.

  • Stine Bredal Oftedal–5
  • Mål: 33 Skudd: 55–60 % Tid spilt: 279 min.

Kapteinen leverer et utenomjordisk nivå i fire av seks kamper. Dessverre får hun det ikke til i de to kampene Norge trenger henne som mest. Skaden før EM så ut som preget henne og Norge noe. Blir Norges toppscorer.

  • Marta Tomac–2
  • Mål: 2 Skudd: 11–18 % Tid spilt: 103 min.

Spiller lite, men blir for passiv på banen. Setter bare 1/9 skudd, som er for svakt. Har mer inne enn hun har fått vist. Er en avlaster for bakspillerne, og har løst sin rolle bedre i tidligere mesterskap.

  • Silje Waade–2
  • Mål: 2 Skudd: 6–33 % Tid spilt: 88 min.

Kommer sent inn i troppen da Kurtovic blir skadet. Har som hovedoppgave å stå i forsvar, og blir avkledd i Romania-kampen. Burde fått mer tid mot Tsjekkia før hun kastes inn mot Neagu/Pintea.

  • Linn Jørum Sulland–2
  • Mål: 20 Skudd: 36–56 % Tid spilt: 50 min.

Den venstrehendte bakspilleren har prestert godt i Vipers over tid, men er totalt fraværende i mesterskapet. Fikk ingen rytme i angrepsspillet sitt fra start, og ble feig. Norge fikk da ikke skuddene de trengte. Hun setter 17 av 20 straffer, men forventningene var langt større.

  • Heidi Løke–5
  • Mål: 25 Skudd: 30–83 % Tid spilt: 254 min.

Trekker for litt slurvete forsvarsspill. Burde spilt mye mer i Tyskland-kampen, men i resten i mesterskapet er hun tilbake på toppnivået sitt. I kontra og angrep er hun helt rå, verdensklasse.

  • Vilde Ingstad–3
  • Mål: 3 Skudd: 3–100 % Tid spilt: 128 min.

Er en forsvarsbauta mot Tsjekkia. Får lite spilletid, og er knapt med i angrep. Har tidligere virket tilnærmet vaksinert mot å score på landslaget, men i EM setter hun tre av tre.

  • Kari Brattset–4
  • Mål: 13 Skudd: 16–81 % Tid spilt: 200 min.

Det er ikke så mye å arrestere strekspilleren på. Sliter litt i starten av EM, hvor hun virker usikker i forsvarsjobben. Spiller noe mindre enn i forrige mesterskap, hvor hun var bedre.

  • Thorir Hergeirsson–4

Ble kritisert i forrige mesterskap for å bytte for lite. Får kritikk nå for å bytte for mye. Det er vanskelig for landslagssjefen å gjøre alle fornøyd. Tar definitivt noen feil valg mot Tyskland, og burde gjort flere taktiske grep mot Romania, hvor Norge ble utspilt. Får maks ut av laget etter gruppespillet, men ender med sitt første EM uten medalje.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal