Hopp til innhold

Elyounoussi varsler Norge-stopp: – Dette er siste mulighet

STOCKHOLM (NRK): Tarik Elyounoussi (31) har spilt i fem EM- og VM-kvaliker for Norge. 31-åringen sier denne kvaliken blir hans siste, men landslagsledelsen håper han fortsetter.

Tarik Elyounoussi

I SENTRUM: Tarik Elyounoussi er blitt en viktig brikke for Lars Lagerbäcks Norge.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Elyounoussi debuterte for Norge allerede i 2008.

Den da 19 år gamle innbytteren brukte kun fire minutter på å score mot Uruguay, og etterpå ventet det lovord fra blant andre en imponert John Carew.

Tarik Elyounoussi

DEBUTEN: Her er Tarik Elyounoussi i duell med Bruno Silva under landslagsdebuten mot Uruguay 28. mai 2008. Kampen endte 2–2.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Så langt er det blitt 58 A-landskamper med spilletid i fem ulike kvalifiseringer. Fortsatt gjenstår det fire kamper i EM-kvaliken, og Norge har som kjent en ekstra mulighet til å nå EM-sluttspillet gjennom nasjonsligaen til våren.

Men på spørsmål om hvor mange flere kvaliker Elyounoussi orker, svarer 31-åringen:

– Dette er definitivt det siste. Jeg «backer» opp gutta uansett, så jeg prøver så godt jeg kan å få gutta til å gi det beste. Dette er siste muligheten, sier Elyounoussi til NRK.

– Blir veldig bra

AIK-spilleren var naturlig nok skuffet etter å ha blitt vraket fra start mot Sverige på sin egen hjemmebane.

Han var imidlertid enda mer skuffet på vegne av laget. Elyounoussi tror Norge, med sitt unge mannskap, kommer til å ta store steg i fremtiden.

Men for hans egen del er det nå det gjelder.

– Vi ser unge spillere som Sander (Berge) og Martin (Ødegaard) ta ansvar og fått erfaring gjennom mange landskamper. De er blitt noen av de viktigste spillerne på laget, og de er 20 år gamle. Det sier litt om dette laget, sier Elyounoussi og fortsetter:

– Uansett hvordan det går, er jeg veldig stolt av dette laget. Det kommer til å bli veldig bra i fremtiden, men det er klart at for oss, som er gamle nå, vil vi gjerne ha et mesterskap nå.

– Mange år igjen

Assistenttrener Per Joar Hansen har hatt Elyounoussi under vingene både på landslaget og i Rosenborg.

Hansen understreker at han ikke har snakket med Elyounoussi om veien videre selv, og han påpeker at mye kan bli sagt etter en skuffelse.

Treneren er klar på at 31-åringen er en veldig viktig spiller for landslaget.

– Frem til nå har han vært en veldig viktig bidragsyter i form av mange ting. Først og fremst er han med fordi han er en veldig god fotballspiller. Han har en enorm løpskapasitet og en enorm energi i spillet, som smitter over på resten av laget. Han har nese for mål og nese for å skape sjanser. Selv om han ikke alltid lykkes, og det er ingen som alltid lykkes, så vet du at Tarik gir 100 prosent i hver situasjon, sier Hansen.

Elyounoussi er også blitt en av de eldste og mest rutinerte landslagsspillerne i «nye» Norge under Hansen og landslagssjef Lars Lagerbäck.

Erfaringen har han brukt til å hjelpe de yngre spillerne og spre latter og humør før viktige kamper, påpeker Hansen.

Lagerbäck, som trolig gir seg som Norge-sjef etter et eventuelt EM, påpeker at mye kan skje i løpet av et år.

– Heldigvis er det lenge igjen til neste kvalik, så Tarik rekker fortsatt å tenke seg om mange ganger. Hvis Tarik fortsetter å prestere som han gjør i dag, så håper jeg han fortsetter å satse på det norske landslaget, sier Lagerbäck.

Lars Lagerbäck

GODT SAMARBEID: Her gir Lars Lagerbäck instruksjoner til Tarik Elyounoussi under kampen mot Bulgaria i oktober 2016.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Et kappløp

Nå venter det uansett en veldig viktig innspurt i EM-kvaliken og eventuelt i nasjonsligaen.

– Han har en vanvittig fysikk og er utrolig nøye med kroppen sin. Tarik har mange år igjen som profesjonell fotballspiller. Så får vi ta spørsmålet rundt landslaget når vi treffer ham på tomannshånd eller prater med ham selv. Nå har han en jobb å gjøre, og det er bidra til at vi tar den 2.-plassen, og det tipper jeg han er topp motivert for, sier Per Joar Hansen.

Det er det i alle fall ingen tvil om. Elyounoussi tror Norge kan overraske mot Spania, som venter på Ullevaal i midten av oktober.

– Vi må være tøffe i hodet og si at vi er sterke hjemme. Den følelsen er god, og den må vi ha med oss. Det blir et kappløp helt til siste kampen. Og så må vi ikke glemme at vi har en gulrot i nasjonsligaen. Jeg er stolt av laget uansett. Det er en god gjeng, sier Elyounoussi.

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal