Elyounoussi ble sjokkert i møtet med norske langpasninger

Da Tarik Elyounoussi kom til Norge som 11-åring visste han ikke hva hjørnespark var. Nå kan han få sin 50. landskamp.

I STOLEN: Tarik Elyounoussi snakker om barndom, oppvekst og fotballkarrieren sammen med fetter Mohamed Elyounoussi hos Lindmo fredag kveld.

– Det hadde jeg ikke trodd da jeg var yngre. Det vil være et stolt øyeblikk, sier Tarik Elyounoussi til NRK.

Han snakker om at lørdagens landskamp mot Slovenia kan bli hans 50. med flagget på brystet. En smått utrolig hendelse for spilleren som kom fra Marokko som 11-åring – med fotball som eneste forståelig språk i et nytt land. Men heller ikke den norske fotballen var spesielt kjent for Elyounoussi.

– Vi hadde ikke noen fotballbane. Det fantes ikke noen klubb i næheten, som vi kunne spille på. Vi spilte på skolen, eller ute i gatene.

Langpasning-sjokk

Sammen med søskenbarnet og landslagskollega Mohamed «Moi» Elyounoussi (24) besøker han «Lindmo» fredag kveld. Der forteller de to om oppveksten og fotballkarrieren.

– Det var litt tøft, men kanskje det gjør at vi er tøffere i hodet, mener «Moi».

– Jeg husker én spesiell ting. I Marokko spilte vi ute i gatene, på små arealer. Da jeg flyttet til Norge, og skulle begynne med 11-erfotball, så fikk jeg beskjed om å ta en corner. Da husker jeg at den kom ikke lenger enn til sekstenmeteren. Jeg hadde ikke lært å slå langpasninger. Det var et sjokk for meg. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle slå en langpasning, minnes Tarik Elyounoussi.

Tarik og Moi Elyounoussi

LANDSLAGSPROFILER: Tarik Elyounoussi og Mohamed «Moi» Elyounoussi har vært nære venner hele livet.

Foto: Erik Burås / NRK
 • Se Lindmo på NRK1 klokken 21.30 fredag, eller på NRK TV her.

Han føler likevel det var fotballen som ble nøkkelen til en vellykket integrering. For selv om han ikke kunne norsk, kunne han snakke med beina.

– Jeg ble stilt i mål første gangen, siden jeg var ny i klassen, og jeg fikk ikke kommunisert at jeg ville spille på banen. Men jeg husker at jeg til slutt fikk ballen, driblet alle og satte ballen i mål, forteller Elyounoussi.

Tarik og Mohamed Elyounoussi

LENGE SIDEN: Her viser Mohamed Elyounoussi (minst) NRK frem et barnebilde av ham og Tarik Elyounoussi fra da de begge fortsatt bodde i Marokko. Bildet er fra en tidligere reportasje.

Foto: Shemsi Bunjaku/NRK

Hjelper hverandre

Som 17-åring fikk han debuten for Fredrikstad. Tre år senere signerte han for Heerenveen. Siden har han spilt i en rekke klubber, og han gikk til svenske AIK.

«Moi», som kom til Norge allerede som 2-åring, ble på sin side tidenes dyreste norske fotballspiller da han signerte for Southampton før sesongen.

– Heldigvis er det ikke bare fotball vi snakker om. Jeg får jo gode råd om det som skjer utenfor banen også. Tarik var tidlig ute og spilte fotball, og det ga meg mer motivasjon til å satse mer, forklarer Mohamed Elyounoussi hos «Lindmo».

Allsvenskan-profilen tror søskenbarnet var smart da han valgte å vente litt lenger enn han selv gjorde med å følge proffdrømmen.

– Jeg dro rett ut i Europa, og var litt for ung for det på den tiden. Han bodde litt i Molde først, og fikk kjenne litt på det å bo alene, før han tok steget ut i Europa. Det kan være den feilen jeg gjorde, som gjør at jeg ikke er Norges dyreste, sier Tarik Elyounoussi og flirer.

Siste nytt

 • Sølv til Fossesholm i junior-VM

  Helene Marie Fossesholm gikk inn til sølv på 5 km fristil i junior-VM tirsdag. Fossesholm var elleve sekunder bak svenske Frida Karlsson som vant. Finske Anita Korva ble nummer tre. Astrid Stav ble nest beste norske på en åttendeplass.

  Sølv til Fossesholm.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Bodø-spiss til Tyrkia

  Kun en medisinsk test gjenstår før Kristian Fardahl Opseth er klar for det tyrkiske Süper Lig-laget Erzurumspor. 29-åringen ble toppscorer i 1. divisjon da Bodø/Glimt rykket opp i 2017, men beit ikke like hardt fra seg i Eliteserien.

  Laster Twitter-innhold
 • Ronaldo innrømmer skattefusk

  Cristiano Ronaldo erklærte seg skyldig i skattefusk og aksepterte en bot på 183 mill. kroner i retten i Madrid tirsdag. Saken stammer fra tiden i Real Madrid. Anklagen gikk på unndragelse av skatt gjennom bruk av skatteparadiser fra 2011 til 2014.

  Portugal's soccer player Cristiano Ronaldo leaves after appearing in court on a trial for tax fraud in Madrid
  Foto: Sergio Perez / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag