Hopp til innhold

Lillestrøms cuphelt var sjuk og forslått: – Vurderte aldri å bli byttet ut

En 39 år gammel veteran ble den store helten for LSK da NM-gullet ble hentet hjem til Lillestrøm.

NM-finale fotball, cupfinale menn 2017: Lillestrøm Sarpsborg 08.

Frode Kippe ble Lillestrøms cuphelt – med et saftig kutt over øyet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Det er 100 år siden klubben ble stiftet. Ti år etter sist cuptriumf. I dag var Lillestrøm igjen seierherrer på Ullevaal – mye takket være en 39 år gammel veteran.

Sjuk matchvinner

Frode Kippe ble nemlig en svært sentral spiller. Kippe og Patrick Mortensen gikk først inn i en knallhard duell, og LSK-kapteinen måtte lappes sammen for å kunne fortsette.

Så gikk det drøye tre minutter før Kippe stanget inn det avgjørende 3–1-målet.

– Jeg vurderte aldri å be om å bli byttet ut. Det er bare å stifte det sammen det, jeg har gjort dette før, gliser matchvinneren.

– Jeg hadde lyst på mål i dag, og når jeg fikk muligheten satt jeg den. Jeg har ligget sjuk i en uke, så jeg har ikke veldig mye å gå på. De andre får ta seg av feiringen i dag, sier han.

Komm.: Christian Nilssen og Tom Nordlie.

Underholdende cupfest

– Det er den mest underholdende cupfinalen jeg har sett, ropte NRKs kommentator Christian Nilssen ut etter kampen.

Det tok faktisk bare 71 sekunder før den første ballen satt i nettet på Ullevaal. En håpløs klarering rullet ut til en Simen Kind Mikalsen i offsideposisjon. Linjemann holdt derimot flagget nede, og Kind Mikalsen banket kula i lengste hjørne.

– Det var helt fantastisk. Jeg er så utrolig stolt av å være en del av dette laget, sier målscoreren, som dermed står med tidenes raskeste mål i en cupfinale.

Komm.: Christian Nilssen og Tom Nordlie.

Og det satte standarden for resten av finalen.

Ti minutter senere var høyreback Mats Haakenstad med opp for de gule, og en ny svak Sarpsborg-klarering ga han skuddmulighet. Igjen satt ballen i lengste hjørne.

– Det er helt utrolig. Det har vært et eventyr for meg helt siden jeg kom hit. Vi visste hva som bodde i laget, og har hatt litt stang ut denne sesongen. Vi visste vi kom til å vinne. Vi skulle ta den bøtta, sier han.

Komm.: Christian Nilssen og Tom Nordlie.

Patrick Mortensen reduserte for Sarpsborg 08, men det var Kippe som skulle bli den store helten med sin avgjørende scoring. Så får det bare være at LSK-kapteinen også var sist på ballen på Sarpsborgs redusering – for resultatet holdt seg, og Lillestrøm ble norgesmestere.

– Nå er jeg i kjelleren. Det var en tung match, men en kjempejobb av gutta, sier Kippe.

– Jeg grein som et barn

Mannen bak 2-0-målet, Mats Haakenstad, er ikke veldig imponert over at Kippe vurderer å droppe gullfesten.

– Han må jo lappes sammen underveis her, så han er det snart ikke mer igjen av, sier han.

Sarpsborg presset hardt på mot slutten av kampen, og LSK-keeper Arnold Origi vartet opp med flere enorme redninger.

– Dette var helt sjukt bra. Jeg grein som et barn etter kampen. Jeg føler at jeg drømmer, og den som vekker meg skal få svi, sier sisteskansen.

En perfekt jubileumsgave til Lillestrøm Sportsklubb, som i år fyller 100 år.

NM-finale fotball, cupfinale menn 2017: Lillestrøm Sarpsborg 08.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal