Hopp til innhold

Ber IBU bla opp for «vidunderblink»

Det finnes kanskje en løsning på det kommende totalforbudet mot bruk av bly. Men «vidunderblinken» som samler opp mesteparten av blyet koster, og prislappen skremmer flere fra å bla opp.

FANGER KULER: Denne typen blinker kan være en redning for skiskyting.

REDNINGEN? Nye blinker kan redde skiskyttersporten.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Her har du vidunderet. Dette er de elektroniske blinkene vi bruker.

Andreas Hallingstad er styreleder i Bærum Skiklub Skiskyting. Han har tatt oss med bort til blinkene på klubbens skyteanlegg i Bærum. Alt ser tilsynelatende normalt ut. Fem svarte blinker på ei hvit plate. Men – dette er alt annet enn normalt.

Kula går gjennom gummiblinken og inn i en kulefanger. Vanlige blinker av stål pulveriserer kulene og sprer fragmenter, som blir liggende i området.

I denne blinken samles kulene, og blyet blir kjørt til gjenvinning på et godkjent mottak.

Og det er kanskje det skiskyttersporten trenger. Et mulig totalforbud mot blyammunisjon er nemlig på trappene. Men de elektroniske blinkene koster mye penger.

Hver blink koster cirka 50.000 kroner og har høyere driftsutgifter.

– Da får IBU, som allerede har en relativt god økonomi, bidra til det som måtte være nødvendig for å finne de praktiske løsningene, mener tidligere skiskytterpresident Hans O. Kveli.

Han er mannen som i sin tid lanserte laser som et alternativt til bly, nå legger han press på den øverste ledelsen i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Kveli som selv var skiskytterpresident på tidlig 2000-tallet, mener IBU bør komme på banen og se på finanseringsmulighetene.

Kan redde sporten

Skivene kan være redningen for skiskyttermiljøet.

– Skiva er en gummimembran. Det et høyttalersystem som samler opp treffene, som blir elektronisk behandlet i en programvare, forklarer Andreas Hallingstad.

INNSIDEN AV BLINKEN: Kulene forsvinner inn i kasse fylt med gummigraulat

HAVNER I GUMMI: Kulene havner i en kasse fylt med gummigranulat.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Hallingstad drar ut en boks fylt med gummigranulat på baksiden av blinkene. Det er her kulene havner.

– Vi fanger opp nesten hundre prosent. Det er en tidels prosent av det blyet vi skyter som havner på utsiden av kulefangeren på den størrelsen vi har nå.

Fylkeskommune og nærmiljø krevde at anlegget skulle være miljøvennlig, ellers ble det ikke skiskytterstadion.

– Miljøbevissthet

Noen meter nedenfor blinkene står det en vannkum. Her tas det vannprøver for analyse av eventuell forurensing i skyteanlegget.

– Vi ser ingen umiddelbar opphoping av bly i det vi har målt. Vi har målt i et par år og har fremdeles stabile verdier. Det er litt sesongvariasjoner, men veldig lave verdier av naturlig bly. Vi har referanseprøver fra alle elveløpene i overkant her også. Som vi får målt oss mot. Det er ingen forskjell.

Kan dette være blinker som gjør det lettere for en EU-kommisjon å si at skiskyting bør bestå?

Det skal jeg være forsiktig å uttale meg om, men det vi vet er at vi samler opp fryktelig mye av det blyet i den idretten vi driver med. Sammenlignet med andre anlegg er det en helt annen skala med tanke på blyutslipp.

Anlegget er kanskje verdens reneste skiskytteranlegg. Hver blink koster cirka 50.000 kroner og har høyere driftsutgifter.

Anders Hallingstad

DYRT, MEN NØDVENDIG: Andreas Hallingstad mener løsningen gir mer miljøbevisste utøvere.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Men vi får en miljøbevissthet i utøverne våre. Utøverne her er veldig opptatt av dette. Jeg tror det er viktig for fremtiden. Det er tross alt utøverne som skal være med og ta dette videre, sier Hallingstad.

Skiskytteranlegget på Beitostølen har tidligere hatt slike blinker, men det ble for dyrt.

En annen klubb som har blitt skremt av prislappen, er Øystre Slidre Idrettslag.

– Vi hadde helelektroniske skiver en stund, men for en liten klubb som Øystre Slidre Idrettslag ble det for dyrt, sier stadionansvarlig Kjell Melbybråten.

Foreløpig ikke aktuelt i IBU

EU-kommisjonen jobber altså med å forby bly, og flere skytesporter frykter et totalforbud.

Presidenten i IBU, Olle Dahlin, vil ikke si mye om denne typen blinker kan bli aktuelle i framtiden.

Olle Dahlin

VENTER PÅ EU: IBU-president Olle Dahlin vil vente med å ta stilling til nye blinker.

Foto: Stefan Adelsberger / AFP

– Jeg vet det finnes ulike typer løsninger, men har ikke detaljkunnskap. Vi har ikke tatt stilling til denne typen utstyr ennå. Nå vil vi fokusere på å få lagt fram våre synspunkter, sammen med IOC, til de som skal avgjøre blysaken i EU, sier Dahlin til NRK.

Siste nytt

 • Borterekken brutt for Manchester United

  Etter tre strake Premier League-seire ble seiersrekken brutt for Manchester United da de tapte borte mot Newcastle lørdag kveld.

  22 år gamle Anthony Gordon ble matchvinner etter at han sendte vertene i ledelsen ti minutter etter sidebytte.

  Manchester United-angriper Antony trodde han utlignet og reddet ett poeng på overtid, men ballen gikk via en offsideplassert Harry Maguire og målet ble korrekt annullert for offside.

  Manchester United jaktet sin femte strake borteseier, men Newcastle, som har vært ett av sesongens beste hjemmelag i Premier League, satte tidlig gjestene fra Manchester under et voldsomt press. Nærmest var Kieran Trippier da han kun var millimeter unna et drømmemål fem minutter før pause da han smalt et frispark i tverrliggeren og ned på linja.

  Med sesongens åttende seier klatrer Newcastle til en femteplass med 26 poeng, syv poeng bak ligaleder Arsenal.

  Etter 14 serierunder står Manchester United, som på kort varsel måtte bytte ut fly med busstransport til Newcastle lørdag formiddag etter værutfordringer, med 24 poeng og befinner seg på en syvendeplass.

  Bruno Fernandes
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Hovland spilte med Tiger Woods og tok ham igjen

  Viktor Hovland gikk i ball med selveste Tiger Woods på 3. runde i World Challenge og var ett slag bedre enn ham på runden.

  Hovlands 70-runde gjorde at han tok igjen Woods så de er på delt 16.-plass blant de 20 deltakerne før den avsluttende runden søndag. Begge er på par totalt.

  Nordmannen kom til Bahamas i håp om å ta sin tredje strake seier i Tiger Woods' egen turnering, men sjansen var borte etter 73-runder både torsdag og fredag. Hovland var to slag over par og elleve bak lederduoen, men han fikk gå den tredje runden sammen med Woods.

  Den amerikanske legenden startet med bogey på de to første hullene, mens Hovland noterte birdie på 3. og 5. hull og var to under par. Woods ville ikke la seg herje med, og innen halvspilt runde hadde han senket fire birdieputter slik at han selv var to under par.

  Da Hovland måtte tåle bogey på 9. hull, var han plutselig bak Woods ikke bare i sammendraget, men også for dagen.

  Woods fikk bogey på 11. hull, og de var likt igjen. Begge greide birdie på 14. hull, men Hovlands birdie på det neste hullet ble utslagsgivende for miniduellen på lørdagens runde. Begge misset parputter på 18. hull og måtte tåle bogey der.

  (©NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Mads Thygesen / NRK
 • Topp ti etter sterk finaleomgang

  Thea Louise Stjernesund leverte en sterk andreomgang i canadiske Tremblant, og kjørte seg opp seks plasser i finaleomgangen til en niendeplass i lørdagens storslalåmrenn.

  Lagvenninnene Ragnhild Mowinckel og Kristin Lysdahl ble henholdsvis nummer 19 og 25. Mina Fürst Holtmann kjørte ut i første omgang.

  Italienske Federica Brignone vant, 19 hundredeler foran slovenske Petra Vlhova, mens amerikaske Mikalea Shiffrin ble nummer tre.

  Thea Louise Stjernesund ned Mount Tremblant i Canada.
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal