Hopp til innhold

Ber IBU bla opp for «vidunderblink»

Det finnes kanskje en løsning på det kommende totalforbudet mot bruk av bly. Men «vidunderblinken» som samler opp mesteparten av blyet koster, og prislappen skremmer flere fra å bla opp.

FANGER KULER: Denne typen blinker kan være en redning for skiskyting.

REDNINGEN? Nye blinker kan redde skiskyttersporten.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Her har du vidunderet. Dette er de elektroniske blinkene vi bruker.

Andreas Hallingstad er styreleder i Bærum Skiklub Skiskyting. Han har tatt oss med bort til blinkene på klubbens skyteanlegg i Bærum. Alt ser tilsynelatende normalt ut. Fem svarte blinker på ei hvit plate. Men – dette er alt annet enn normalt.

Kula går gjennom gummiblinken og inn i en kulefanger. Vanlige blinker av stål pulveriserer kulene og sprer fragmenter, som blir liggende i området.

I denne blinken samles kulene, og blyet blir kjørt til gjenvinning på et godkjent mottak.

Og det er kanskje det skiskyttersporten trenger. Et mulig totalforbud mot blyammunisjon er nemlig på trappene. Men de elektroniske blinkene koster mye penger.

Hver blink koster cirka 50.000 kroner og har høyere driftsutgifter.

– Da får IBU, som allerede har en relativt god økonomi, bidra til det som måtte være nødvendig for å finne de praktiske løsningene, mener tidligere skiskytterpresident Hans O. Kveli.

Han er mannen som i sin tid lanserte laser som et alternativt til bly, nå legger han press på den øverste ledelsen i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Kveli som selv var skiskytterpresident på tidlig 2000-tallet, mener IBU bør komme på banen og se på finanseringsmulighetene.

Kan redde sporten

Skivene kan være redningen for skiskyttermiljøet.

– Skiva er en gummimembran. Det et høyttalersystem som samler opp treffene, som blir elektronisk behandlet i en programvare, forklarer Andreas Hallingstad.

INNSIDEN AV BLINKEN: Kulene forsvinner inn i kasse fylt med gummigraulat

HAVNER I GUMMI: Kulene havner i en kasse fylt med gummigranulat.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Hallingstad drar ut en boks fylt med gummigranulat på baksiden av blinkene. Det er her kulene havner.

– Vi fanger opp nesten hundre prosent. Det er en tidels prosent av det blyet vi skyter som havner på utsiden av kulefangeren på den størrelsen vi har nå.

Fylkeskommune og nærmiljø krevde at anlegget skulle være miljøvennlig, ellers ble det ikke skiskytterstadion.

– Miljøbevissthet

Noen meter nedenfor blinkene står det en vannkum. Her tas det vannprøver for analyse av eventuell forurensing i skyteanlegget.

– Vi ser ingen umiddelbar opphoping av bly i det vi har målt. Vi har målt i et par år og har fremdeles stabile verdier. Det er litt sesongvariasjoner, men veldig lave verdier av naturlig bly. Vi har referanseprøver fra alle elveløpene i overkant her også. Som vi får målt oss mot. Det er ingen forskjell.

Kan dette være blinker som gjør det lettere for en EU-kommisjon å si at skiskyting bør bestå?

Det skal jeg være forsiktig å uttale meg om, men det vi vet er at vi samler opp fryktelig mye av det blyet i den idretten vi driver med. Sammenlignet med andre anlegg er det en helt annen skala med tanke på blyutslipp.

Anlegget er kanskje verdens reneste skiskytteranlegg. Hver blink koster cirka 50.000 kroner og har høyere driftsutgifter.

Anders Hallingstad

DYRT, MEN NØDVENDIG: Andreas Hallingstad mener løsningen gir mer miljøbevisste utøvere.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Men vi får en miljøbevissthet i utøverne våre. Utøverne her er veldig opptatt av dette. Jeg tror det er viktig for fremtiden. Det er tross alt utøverne som skal være med og ta dette videre, sier Hallingstad.

Skiskytteranlegget på Beitostølen har tidligere hatt slike blinker, men det ble for dyrt.

En annen klubb som har blitt skremt av prislappen, er Øystre Slidre Idrettslag.

– Vi hadde helelektroniske skiver en stund, men for en liten klubb som Øystre Slidre Idrettslag ble det for dyrt, sier stadionansvarlig Kjell Melbybråten.

Foreløpig ikke aktuelt i IBU

EU-kommisjonen jobber altså med å forby bly, og flere skytesporter frykter et totalforbud.

Presidenten i IBU, Olle Dahlin, vil ikke si mye om denne typen blinker kan bli aktuelle i framtiden.

Olle Dahlin

VENTER PÅ EU: IBU-president Olle Dahlin vil vente med å ta stilling til nye blinker.

Foto: Stefan Adelsberger / AFP

– Jeg vet det finnes ulike typer løsninger, men har ikke detaljkunnskap. Vi har ikke tatt stilling til denne typen utstyr ennå. Nå vil vi fokusere på å få lagt fram våre synspunkter, sammen med IOC, til de som skal avgjøre blysaken i EU, sier Dahlin til NRK.

Siste nytt

 • Serieleder Brann med knusende seier – ny smell for Riise og Avaldsnes

  Brann fortsetter å herje i Toppserien og smadret Lyn 4-0 hjemme i Bergen søndag. John Arne Riises Avaldsnes fikk det tøft og tapte 2-1 borte mot Arna-Bjørnar.

  Hjemmelaget trengte bare to minutter på å ta ledelsen mot Lyn. Nyinnkjøpte Tameka Yallop fant nettmaskene etter at gjestene ikke klarte å klarere et Brann-innlegg.

  Et kvarter før slutt sementerte 17 år gamle Signe Gaupset resultatet til 4-0.

  Brann holdt forspranget på toppen av tabellen. Avstanden ned til Rosenborg på 2.-plass er på fem poeng. Lyn kjemper på sin side om den siste sluttspillsplassen, og Oslo-laget har ett poeng opp til Stabæk på 4.-plass.

  Kun et langt steinkast unna Stemmemyren fikk John Arne Riise og Avaldsnes en drømmestart borte mot Arna-Bjørnar. I første kamp uten Karina Sævik sendte Sydney Blomquist bortelaget i ledelsen. Linnea Sælen utlignet imidlertid for vertene kort tid før pause.

  Kort tid etter sidebyttet sørget Linnéa Laupstad for at kampen var snudd. 2-1 ble også sluttresultatet i Bergen.

  Både Arna-Bjørnar og Avaldsnes skal spille kvalifisering om å holde seg i Toppserien. De ligger plassert på henholdsvis 8.- og 9.-plass på tabellen. (NTB)

  Toppserien 2022: LSK kvinner- Brann (0-1)
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Leicester rotet bort seieren hjemme mot Brentford

  Brendan Rodgers og Leicester ledet 2-0 hjemme mot Brentford i Premier League søndag, men de blåkledde kastet bort seieren etter et sent utligningsmål.

  Like etter at timen var unnagjort reduserte Ivan Toney for bortelaget, og med få minutter igjen å spille utlignet Josh Dasilva med en vakker avslutning. Dermed endte det 2-2 mellom Leicester og Brentford.

  Norske Kristoffer Ajer var som ventet ikke med i Brentford-troppen søndag. Midtstopperen ble operert for en hamstringskade etter forrige sesong, men han er likevel ventet tilbake innen kort tid.

  Leicesters neste kamp er borte mot Arsenal førstkommende lørdag. Thomas Frank og Brentford skal på sin side ta imot Manchester United.

  Premier League - Leicester City v Brentford
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters
 • Haaland får sin PL-debut for City – starter mot West Ham

  Erling Braut Haaland er én av Manchester City-manager Pep Guardiolas elleve utvalgte til å starte Premier League-åpningen mot West Ham i London.

  Det har vært knyttet spenning til om jærbuen kom til å få tillit fra start etter at Julian Alvarez scoret i Community Shield-oppgjøret mot Liverpool sist helg.

  Der endte Haaland opp med en stor miss på tampen av kampen, men den målfarlige spydspissen får tillit fra start mot West Ham.

  City starter med et nær toppet mannskap mot West Ham. Midtbanegeniet Kevin De Bruyne er med.

  Laget (4-3-3): Ederson – Kyle Walker, Ruben Dias, Nathan Aké, Joao Cancelo – Rodrigo, Kevin De Bruyne, Ilkay Gündogan, Phil Foden, Erling Braut Haaland, Jack Grealish.

  Haaland bøttet inn mål for Borussia Dortmund før overgangen til far Alfie Haalands gamleklubb. De lyseblå har en ligatittel å forsvare og skal jakte flere titler med det norske fenomenet fremst på banen.

  Følg kampen klokken 17.30 her på NRK.

  Community Shield - Liverpool v Manchester City
  Foto: TONY OBRIEN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste