Hopp til innhold

Eldsteman får ikke løpe favorittdistansen: – Jeg har blitt sparket ut av unggutta

BJØRVIKA (NRK): Familierekordene ryker, én etter én. Nå erkjenner Henrik Ingebrigtsen (28) at en ny kan ryke når brødrene jakter familienes aller første Diamond League-seier.

Brødrene Ingebrigtsen og Steinar Hoen

POPULÆR TRIO: Brødrene Ingebrigtsen, Filip (t.v.), Henrik og Jakob, sammen med Bislett Games-sjef Steinar Hoen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg har blitt sparket ut av mile-løpet av disse to unggutta. Med to plasser, må den tregeste gi plass til de to raskeste. Men neste år er planen å være tilbake på topp og løpe drømmemila igjen.

Slik innledet Henrik Ingebrigtsen pressekonferansen to dager før utsolgte Bislett Games. Selv har han deltatt på norsk friidretts største fest siden 2010, og vært en av dem stevnet har vært bygd rundt.

Henrik Ingebrigtsen

LØPER LENGRE: Henrik Ingebrigtsen løper 3000 meter på Bislett Games torsdag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I år får han altså ikke løpe distansen han helst skulle løpt, drømmemila, der de yngre brødrene Filip (26) og Jakob (18) er to av de største favorittene.

Én av dem kan bli tidenes første, norske vinner av drømmemila på Bislett. I så fall blir også vedkommende den første i familien som vinner en offisiell øvelse i et Diamond League-stevne.

Skjer det, kan eldstemann også miste en ny familierekord. Filip overtok både familierekorden og den norske rekorden på 1500-meter i Monaco i fjor.

I Roma i forrige uke tok også Filip fra storebror familierekorden på 5000 meter.

– Håper å sitte på gamlehjemmet

Henrik tror rekorden på en engelsk mil (3.50,72) nå også ryker.

– Ja, jeg frykter det, og håper litt på det. For å beholde en familierekord bare for å beholde den, er begrensende for utvikling. De kan gjerne låne den, så tar jeg den tilbake neste år, sier han til NRK.

Filip Ingebrigtsen bekrefter at det er en viss rivalisering blant brødrene.

– Han håper jo å sitte på gamlehjemmet når han er 75 år og ha familierekordene i det meste. Han har ikke gitt opp helt ennå, sier han om storebroren.

– Da jeg tok 1500-rekorden i fjor, så kunne han komme med småstikk om at jeg var et halvt minutt bak på 5000 meter og sånn, forteller 26-åringen videre.

Ser man på de mest relevante distansene der alle tre har en offisiell bestenotering, har Filip nå familierekordene på 800-, 1500- og 5000 meter. Henrik har rekordene på en engelsk mil og 3000 meter, mens Jakob foreløpig ikke har noen.

– Bare en gutt

– Jeg er jo bare en gutt. De er jo gamle menn. Jeg har mange år på meg til å ta Henrik og Filip sine tider, påpeker Jakob.

Hvem av dem som ligger best an til å kapre rekorden på drømmemila, er på papiret vanskelig å spå. Jakob viste form da han med en vanvittig sluttspurt kom på tredjeplass på 1500-meteren i Stockholm for to uker siden.

Filip hadde slitt fysisk i noen uker før han altså smadret familierekorden på 5000 meter i Roma i forrige uke.

– Det er gøy at vi er to. At han tar steget opp fra de barneløpene han har løpt tidligere og opp til de voksne gutta. Det blir kult. Det er på tide at noen norske vinner. Nå har vi to muligheter, om en har en dårlig dag. Det er på tide at vi pusher for førsteplassen, sier Filip om yngstemann.

Brødrene Ingebrigtsen

STORE MÅL: Brødrene Ingebrigtsen håper på både seire og rekorden på årets Bislett Games.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ifølge Bislett-general Steinar Hoen kunne i teorien alle de tre brødrene løpt drømmemila torsdag. Men allerede i fjor høst avtalte han med trenerpappa Gjert Ingebrigtsen at familien skulle stille utøvere på både 3000 meter og drømmemila.

Har vondt

Nå er det 3000 som gjelder for Henrik, og håpet er å benytte sjansen til å bedre familierekorden – og kanskje slå Marius Bakkens norgesrekord på 7.40,77.

– Jeg vet at hvis ting klaffer og går min vei, og jeg er smertefri når jeg står på startstreken, så er det mulig, sier han.

Og «smertefri» er stikkordet. Fortsatt sliter han med smerter i hofta etter skaden han pådro seg i februar.

– Akkurat i dag hadde det vært veldig vanskelig å løpe norsk rekord, for nå er det ganske sårt. Men gi det et par dager, så skal jeg være nokså smertefri, eller smertefri nok til å prestere, sier han to dager før løpet.

  • NRKs sending fra Bislett Games starter kl. 17.50 torsdag

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal