Værforholdene i Nord-Amerika kan sette en stopper for helgens verdenscuprenn i skiskyting. Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) kuldegrense er på 20 minusgrader, men til helgen er det forventet at gradestokken vil nærme seg 30 blå igjen.
– Det er ikke så lett å forutse, for denne polarvirvelen har ikke beveget seg som man først antok. Vi håper bare på det beste, men vi prioriterer først og fremst utøvernes sikkerhet, sier renndirektør Borut Nunar til NRK.
Vurderer å korte ned løypa
Torsdag og fredag er det «bare» meldt rundt 18 minusgrader i Canada, men i helgen kommer ekstremkulden tilbake.
Derfor gjorde IBU endringer i det planlagte rennoppsettet allerede tirsdag kveld kanadisk tid. Normaldistansen torsdag er forkortet fra 20 til 15 kilometer (menn), og 15 til 12,5 kilometer (kvinner). I stedet for å ha fri fredag, er stafettene lagt denne dagen, mens fellesstarten nå er planlagt lørdag.
– Vi har mange som sjekker værmeldingen 1000 ganger om dagen, og bare håper at den beste de ser er den riktige, sier renndirektøren.
– Aldri konkurrert under slike forhold
De norske skiskytterne er uansett på plass i Canada, i det som forhåpentligvis blir et par viktige renn i VM-oppkjøringen.
– Blir det kaldere enn 20 grader tror jeg ingen av oss har lyst til å gå, mener Tiril Eckhoff.
NRK møter Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland på vei ut på den første skikkelige treningsøkta siden de ankom Canmore på lørdag. De er så godt påkledd at det er vanskelig å kjenne dem igjen.
NERVØS FOR AVTREKKET: Marte Olsbu Røiseland.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix– Jeg tror jeg aldri har konkurrert under slike forhold. Det blir spennende hvordan det blir med avtrekkeren, med to par hansker på, sier Tiril Eckhoff.
Nye løsninger
Akkurat det å trekke av i bitende kulde er noe Johannes Thingnes Bø har slitt med tidligere. Frosne fingre var blant annet et gjentakende tema under OL i Pyeongchang.
– Det er brutalt for lungene, men du klarer å fryse litt i 30 minutter, men blir du kald på fingrene så går det ut over skytinga. Det er alltid det man tenker på, forklarer verdenscuplederen etter øka på 1400 meters høyde.
Derfor forsøker han også ut noe nytt i Canmore. Nemlig å fylle opp med varmeposer på håndleddene.
– Det fungerte veldig, veldig bra, forteller Thingnes Bø.
– Jeg burde gjort det samme i Pyeongchang, men jeg trodde først det ikke var lov med ekstern varmehjelp, men så spurte vi IBU og de sa det var greit. Jeg var forberedt på en dårlig trening, men nå fikk jeg i stedet en som var veldig bra, legger han til.