NRK Meny
Normal

– Spenningsnivået til rytterne har vært for høyt

Tour de France har så langt vært en blodig affære. Nå må rytterne roe seg ned, mener sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

CYCLING-FRA-TDF2011-CRASH-VINOKOUROV 117613241

KNALL OG FALL: Alexandre Vinokourov, Janez Brajkovic, Bradley Wiggins og Jurgen Van Den Broeck er fire sterke sammenlagtkort som har brutt årets Tour de France.

Foto: COR / Afp

Dag Erik Pedersen

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

LIVE: Følg tirsdagens etappe her!

– Tour de France er så utrolig viktig for rytterne. Alt fokus er rettet mot Touren, sesongen kan reddes der. Da havner rytterne i en ekstremtilstand med høy puls, konstant overvåkning og masse adrenalin. Det er her en syklist måles, og da kan spenningsnivået bli for stort, sier en engasjert Dag Erik Pedersen til NRK.no.

– Ekstremsport

Selv har han syklet Tour de France flere ganger som aktiv, og dermed vet han nok bedre enn de fleste hvilke mekanismer som råder i feltet. De mange stygge veltene den siste uken opptar sykkeleksperten.

– Rytterne er så spente at det går ut over deres egen sikkerhet. Man gjør liksom alt for å gjøre det bra. Jeg tror mange har fått seg en lærepenge av det som har skjedd de siste dagene, og at mange bør senke spenningsnivået et hakk eller to. Tour de France har så langt i år vært ekstremsport, sier han.

Les også: Storkanoner måtte bryte etter dramatisk massevelt

Hoogerland

Slik så beina til Johnny Hoogerland ut etter at han suste inn i et piggtrådgjerde i stor fart søndag. En bilfører uten kontroll forårsaket ulykken.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Når Pedersen snakker om til dels overtente syklister, holder han episoden der Juan Antonio Flecha og Johhny Hoogerland ble sendt i bakken etter påkjørsel av en bil helt utenfor. Ulykken var - som kjent - helt og holdent bilisten sin feil.

– Han som kjørte den bilen skulle aldri ha fått lov til å holde i et ratt i det hele tatt. At Tour-ledelsen lar slike sjåfører kjøre fritt i feltet er ikke bare en skandale, det er nærmest et attentatforsøk. Reglene må skjerpes inn kraftig, sier Pedersen.

Les også: Skandale-sjåfør utestengd på livstid

Sjokkert Kvålsvoll

Søndagens påkjørsel i Tour de France avsluttet en forferdelig uke sykkelverden knapt har sett maken til. Treneren til Thor Hushovd - Atle Kvålsvoll - er sjokkert over det han har sett av påkjørsler den første uka.

Atle Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll, tidligere toppsyklist, nå trener for Thor Hushovd.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Først hadde du motorsykkelen som dro med seg Nikki Sørensen, og så kom gårsdagens episode. Da trodde jeg ikke det jeg så. Det så ut som bowling. Syklistene hadde ikke en sjanse. Det er den verste ulykken jeg noen gang har sett der syklistene selv ikke har kunnet lastes for ulykken.

Pedersen er enig:

– Det som skjedde søndag var så grotesk at jeg ikke kan huske noe lignende, det bildet av Hoogerland så jo ut som et bilde fra krigen, sier han.

De mange veltene i årets Tour de France har også gått ut over ryttere som var regnet som sterke kort til å vinne. Spesielt Bradley Wiggins og Alexandre Vinokourov var sterke kort - som nå har brutt løpet etter henholdsvis brudd på kragebeinet og lårbeinet.

Les videre under bildet!

Cycling Tour De France

Her er trioen ekspertisen mener vil kjempe og seieren i Tour de France: Fra venstre: Andy Schleck, Cadel Evans og Alberto Contador.

Foto: Joel Saget / Ap

Mener trio kjemper om seier

I tillegg er det en del av jokerne i Touren, altså topp ti-kandidater sammenlagt, som har blitt hardt rammet.

Flere favoritter er hektet av, hvem mener du kan vinne nå?

- Favoritten min på forhånd var Contador, men han har vært involvert i flere velt og er litt bak. Jeg tror fortsatt han blir giftig, men sånn jeg tolker ansiktsuttrykkene i bakkene til nå, synes jeg Andy Schleck ser veldig sterk ut. Cadel Evans har også markert seg, men han roter seg ofte bort i noe underveis, enten et velt eller lignende og taper tid, men han virker sterk. Jeg tror en av disse går til topps, sier Atle Kvålsvoll.

Les også: Contador bekymret over kneet

Tror mest på Evans

Dag Erik Pedersen trekker frem de samme tre, men sier han nå tror mest på Cadel Evans.

– Alle glemmer jo Evans, men han har to 2. plasser fra før og er i knallform om dagen. Contador har nok grei kontroll på avstanden opp til Schleck, men avstanden til Evans er dramatisk for Contador nå, fordi Evans er så god på tempo. Evans kan klare det i år.

Siste nytt

 • Helle Thomsen ny trener i Molde HK

  Danske Helle Thomsen blir ny trener for Molde Håndballklubb Elite. Hun har tidligere trent det svenske landslaget, men har siden 2016 trent det nederlandske landslaget, som under hennes ledelse har vunnet både EM-sølv og VM-bronse.

  Helle Thomsen
  Foto: Molde HK
 • Ruud klatrer på verdensrankingen

  Casper Ruud blir belønnet for storspillet under Båstad-turneringen på den ferskeste verdensrankingen i tennis. Nordmannen klatrer seks trinn til 141.-plass. Ruud slo tidligere verdenstreer David Ferrer under turneringen i Sverige.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Diomande målløs innbytter i stortap

  Adama Diomandé startet på benken, men kom inn etter pause da Los Angeles FC tapte hele 1–5 mot Minnesota i MLS natt til mandag. Før Dio rakk å entre banen ledet Minnesota 3–1. Diomande har vært strålende for LAFC, og står med 9 mål på 9 kamper for klubben.

  MLS Crew Los Angeles FC Soccer
  Foto: Mark J. Terrill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag