Eksperter: Så mye er brennhete Haaland verdt

Erling Braut Haaland er i ferd med å bli en av verdens mest ettertraktede spisser. NRKs fotballskribent Thore Haugstad mener han har fått en markedsverdi på over en milliard kroner.

Erling Braut Haaland

VERDIFULL: Verdien øker på Erling Braut Haaland.

Foto: Martin Meissner / AP

– Det Haaland har gjort nå, er å ta steget opp til eliten av spisser i Europa - uansett alder, sier han.

Etter 19-åringens oppvisning mot stjerner som Neymar og Kylian Mbappé i mesterligaoppgjøret tirsdag, mener nemlig Haugstad at markedsverdien til den norske spissen har økt betraktelig.

Nylig oppjusterte det tyske fotballnettstedet Transfermarkt.de Haalands markedsverdi fra 50 millioner kroner (fem millioner euro) i juli 2019 til 600 millioner kroner (60 millioner euro) i januar 2020.

Fotballskribenten mener han er verdt mer.

– I dagens marked er han verdt i hvert fall mer enn en milliard kroner. Det er litt vanskelig å si, men han er absolutt en av de dyreste spillerne i verden, sier han.

Thore Haugstad

NRKs fotballskribent Thore Haugstad: – En spiller med helt egne kvaliteter.

– Et unikum

Haugstad mener Haaland snart kan sammenlignes med Bayern München-spilleren Robert Lewandowski (31).

– Forskjellen er at Haaland ikke har gjort dette så lenge, sier han og legger til:

– Ikke så lenge jeg har fulgt fotball, har jeg sett et så stort talent fra Norge. Dette er en spiller med helt egne kvaliteter. Vi snakker om en spiller på 1,94 som er en av de raskeste spissene i Europa.

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp kalte Haalands innsats mot PSG «historisk ellevill» tirsdag. Han anslår at markedsverdien på Dortmund-spilleren i dag er på 600-800 millioner kroner.

– Det nærmer seg en milliard, så det er helt utrolig, forteller han.

En milliard kroner tilsvarer rundt 100 millioner euro med dagens kurs. Kun ni spillere i historien har blitt solgt for mer, ifølge en oversikt fra Goal.com.

– Erling Braut Haaland er et unikum i norsk fotballhistorie, så det er morsomt å få følge med på dette.

– Det å være toppscorer i mesterligaen nå (sammen med Robert Lewandowski, red.anm.) med 10 mål, det forteller alt om hans sesong og hans kvaliteter som fotballspiller, påpeker han.

Carl-Erik Torp

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp: – Et unikum i norsk fotballhistorie.

Foto: Julia Marie Naglestad

– Nærmer seg et tak

Tidligere fotballagent Per A. Flod er mannen bak de mange overgangene til John Carew. Han fikk med seg nesten 35 år i agentbransjen før han ga seg. Nå er han overveldet av fremgangen til Haaland.

– Han kan bli en av verdens beste spisser, forteller Flod.

Haaland ble hentet til tyske Borussia Dortmund fra Salzburg i desember. Tallene er ikke offentlig kjent, men trolig var summen rundt 200 millioner kroner. Haaland gikk til Molde fra Bryne januar 2017. Da skal overgangssummen til sammenligning ha vært to millioner kroner.

Den antatte markedsverdien til Haaland har imidlertid skutt i været etter overgangen til Dortmund. Men Flod er mer nøktern i sine vurderinger enn fotballekspertene.

– At det kan være mulig å få 600 millioner, det utelukker jeg ikke, sier Flod.

Per A. Flod er kritisk til Rosenborgs håndtering av saken.

Tidligere fotballagent Per A. Flod: – Han kan spille i hvilken klubb som helst.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han tror likevel at verdien kan øke ytterligere etter 19-åringens to scoringer for Dortmund i mesterligaoppgjøret mot PSG tirsdag.

– Den vil i hvert fall ikke bli dårligere. Men han er i nærheten av det taket man er villig til å gi for en spiss, tross alt, mener den tidligere fotballagenten.

– Spille i hvilken klubb som helst

Inntil videre mener Flod at Haaland bør bli i Tyskland og spille på toppnivå der.

– Så får han se på tilbudene som kommer. Men han kan spille i hvilken klubb som helst. Enten det nå er Real Madrid, Manchester United, Inter eller Juventus.

– Det er bare et spørsmål om hvor mye en klubb er villig til å legge ut for en slik spiss, sier han.

Germany Soccer Champions League

Haaland avgjorde mesterligaoppgjøret mot PSG tirsdag.

Foto: Martin Meissner / AP

Siste nytt

 • Fortsatt koronafast i Alaska

  Thomas Wærner gikk til topps i verdens lengste hundesledeløp Iditarod 18. mars. Turen hjem blir mye mer omfattende og vanskelig enn han hadde sett for seg.

  Det som normalt blir gjort er at en person flyr til Alaska med fire hunder av gangen, ettersom det er maksimalt av hva ham får med seg på en flytur. Da de dro til Alaska var det fire forskjellige personer som fløy over med fire hunder hver på forskjellige dager. Nå er det to personer og 16 hunder igjen i Alaska.

  Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet
  Foto: Loren Holmes / Loren Holmes
 • Bergen åpner idrettsanleggene

  Fire dager etter at Helsedirektoratet åpnet opp for organisert trening på idrettsanlegg, velger Bergen kommune å gjøre det samme.

  Onsdag åpnet Helsedirektoratet for at det igjen kan drives organisert trening, men innenfor de strenge smittevernrådene helsemyndighetene har gitt.

  Likevel valgte Bergen kommune å vente med å åpne opp for trening i små grupper for å få klarhet i hva direktoratet mente.

  Søndag åpnet kommunen utendørsanleggene for organisert trening. Det innebærer at den tildelte treningstiden igjen kan brukes av idrettslagene.

  Stengt fotballbane korona Møvig skole Kristiansand
  Foto: Thomas Sommerset / NRK
 • Hardt ut mot Premier League-toppene

  Wayne Rooney mener at Premier League kommer til å henge ut spillere etter diskusjonen rundt lønnskutt i kjølvannet av korona-pandemien.

  – Hvorfor er spillerne plutselig de store stygge ulvene? Premier Leagues offentliggjøring av deres ønske (om lønnskutt) legger bare mer press på spillerne og setter dem etter min mening i en umulig situasjon, skriver Rooney i sin spalte i avisen Sunday Times.

  Spillerforeningen ble bedt om å godta lønnskutt på 30 prosent, og nå skal det diskuteres videre mellom spillere og enkelte klubber. Det ventes å bli vanskelige samtaler som vil pågå inn i neste uke.

  Premier League har ikke rett til å beslutte lønnskutt for hele ligaen, og spillerne må gå med på det om det skal gjennomføres.

  Wayne Rooney og Odion Ighalo
  Foto: Rui Vieira / Rui Vieira

Sendeplan

Kl. Program Kanal