Hopp til innhold

Eksperter: Dette vinner Solbakken på Ødegaard-eksperiment

MARBELLA/OSLO (NRK): Mulighetene er større enn fallgruvene når Martin Ødegaard (22) skal testes i en ny rolle på landslaget, mener ekspertene.

Ødegaard

KLAR: Martin Ødegaard ser frem til å prøve seg i en annen rolle på landslaget.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Landslagstrener Ståle Solbakken har tidligere luftet ideen om å prøve Ødegaard i en dyp midtbaneposisjon, og nå får han altså sjansen.

Ødegaard tar plass ved siden av Morten Thorsby i en 4-2-3-1-formasjon mot Luxembourg onsdag kveld.

Ståle Solbakken

TESTER: Landslagssjef Ståle Solbakken.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Det er noe vi har lekt med tanken på lenge. Det er en passe anledning nå. Mathias (Normann) er ikke klar, og Sander (Berge) er ikke her. Nå prøver vi det. Det tror jeg går bra. Så har han en vaktbikkje rundt seg som kan dekke rom, forklarte Solbakken.

– Mer involvert

NRKs fotballskribent Thore Haugstad ser flere gode grunner til å teste Ødegaard i denne rollen nå.

Han påpeker at Ødegaard «forsvant» litt på kanten under forrige landslagssamling, og Norge møter ofte lag som klumper seg sammen og legger seg dypt.

– Da er det gjerne ikke rom i mellomrommet til å trekke inn, og det gjør at han ofte må gå dypt og hente ball uansett. Da vil denne rollen passe bevegelsesmønsteret på en mer naturlig måte. Det gir mening å prøve ham i en rolle som ballfordeler, og så kan kantene strekke spillet i større grad, sier Haugstad.

Haugstad har tidligere påpekt hvordan Ødegaard nesten ble for treffsikker i pasningsspillet i sin offensive midtbanerolle i Arsenal. Istedenfor å spille med risiko, har han gjerne mange involveringer i angrepene.

I den nye rollen kan Ødegaard få enda flere fingre på taktpinnen, tror Haugstad.

– Du får involvert ham mye mer. Du får en bedre balanse, tror jeg, for når du har en høyrekant som henter ball og to defensive allerede, får du mange i samme rom. Da kan du like gjerne spille der i utgangspunktet, sier Haugstad.

Ødegaard møtte pressen før Solbakken avslørte lagoppstillingen i Marbella tirsdag. På spørsmål fra NRK om hvordan han vurderte en slik rolle, svarte 22-åringen:

– Det kunne vært spennende, det. Jeg har spilt det en del før, og det er ikke så ulikt det jeg har spilt i både Real Sociedad og Arsenal. Det er en slags indreløperrolle der. Så jeg kan gjerne spille mer sentralt og dypere i banen. Det hadde vært spennende, det, sa Ødegaard, som naturlig nok var vel vitende om Solbakken-planene.

Tviler på konklusjon

Viasat-ekspert Petter Veland følger La Liga og Ødegaard tettere enn de fleste.

Han synes det virker både plausibelt og logisk timingmessig å eksperimentere nå med tanke på anledningen.

Haaland, Ødegaard

GOD STEMNING: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard har for lengst funnet tonen.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Veland ser flere plusser enn minuser.

– Det handler litt om å se hva slags type spiller han har vært det siste halvannet året, og hvordan man kan få mest ut av ham. Jeg skal ikke si det er rett, men det mange holder mot ham, er at han ikke har så mange målpoeng som mange mener han bør ha. Det er mye balltrilling for en offensiv midtbanespiller. Spiller man 10-er eller til høyre, har motstanderen lettere for å ta ham ut av kampene. En dyptliggende playmaker er jo ikke nytt, men fortsatt uprøvd, sier Veland.

Viasat-eksperten mener den største oppsiden ligger i å få Ødegaard mer involvert i kampene.

– Når Martin blir anonym, blir ofte lagene hans anonyme, også, poengterer han.

Både Veland og Haugstad trekker frem én klar minusside, nemlig at Ødegaard sannsynligvis får færre muligheter til å slå den siste, avgjørende pasningen.

Ødegaard er heller ikke like defensivt sterk som en «klassisk» sentral midtbanespiller, men det er neppe en stor risiko mot Luxembourg, påpeker Haugstad.

Samtidig understreker Veland at det ikke bare er Ødegaards prestasjon og involveringer som blir avgjørende, men hvordan laget fungerer rundt ham.

– Uansett hvordan det går, tror jeg ikke man bestemmer seg for noe på grunn av motstanderen. Man får en følelse eller en bekreftelse man har lett etter, eller kanskje man ser at dette ikke var så lurt, sier Veland.

Siste nytt

  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters
  • Vraket Vålerenga-spiller ledet an da Storhamar vant overlegent

    Tidligere Vålerenga-spiller Villiam Strøm slo an tonen mot gamle lagkamerater da Storhamar vant den første sluttspillfinalen i ishockey solide 5–1 mandag.

    Strøm fikk ikke fortsette i Vålerenga etter forrige sesong, men ble hentet til Storhamar. Mandag sa han takk for sist ved å sende mjøsklubben opp i 1–0 i den første finalekampen på egen is.

    Scoringen kom etter ti minutters spill i første periode.

    – Det var deilig. Jeg har bare spilt finale en gang før. Da scoret jeg også, så jeg vet at jeg pleier å gjøre det. Jeg tenkte det var på tide med et mål mot Vålerenga, smilte Strøm til TV 2 om målet.

    Kun minuttet etter 1-0-scoringen kom kalddusj nummer to for gjestene fra Oslo. Og Storhamar ga seg ikke før det sto 5–1 på måltavlen.

    Det neste finaleoppgjøret spilles i Oslo onsdag.

    (NTB)

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

    Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

    Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

    Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

    – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

    Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

    – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

    (NTB)

    1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal