Eksperter: Dette vinner Solbakken på Ødegaard-eksperiment

MARBELLA/OSLO (NRK): Mulighetene er større enn fallgruvene når Martin Ødegaard (22) skal testes i en ny rolle på landslaget, mener ekspertene.

Ødegaard

KLAR: Martin Ødegaard ser frem til å prøve seg i en annen rolle på landslaget.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Landslagstrener Ståle Solbakken har tidligere luftet ideen om å prøve Ødegaard i en dyp midtbaneposisjon, og nå får han altså sjansen.

Ødegaard tar plass ved siden av Morten Thorsby i en 4-2-3-1-formasjon mot Luxembourg onsdag kveld.

Ståle Solbakken

TESTER: Landslagssjef Ståle Solbakken.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Det er noe vi har lekt med tanken på lenge. Det er en passe anledning nå. Mathias (Normann) er ikke klar, og Sander (Berge) er ikke her. Nå prøver vi det. Det tror jeg går bra. Så har han en vaktbikkje rundt seg som kan dekke rom, forklarte Solbakken.

– Mer involvert

NRKs fotballskribent Thore Haugstad ser flere gode grunner til å teste Ødegaard i denne rollen nå.

Han påpeker at Ødegaard «forsvant» litt på kanten under forrige landslagssamling, og Norge møter ofte lag som klumper seg sammen og legger seg dypt.

– Da er det gjerne ikke rom i mellomrommet til å trekke inn, og det gjør at han ofte må gå dypt og hente ball uansett. Da vil denne rollen passe bevegelsesmønsteret på en mer naturlig måte. Det gir mening å prøve ham i en rolle som ballfordeler, og så kan kantene strekke spillet i større grad, sier Haugstad.

Haugstad har tidligere påpekt hvordan Ødegaard nesten ble for treffsikker i pasningsspillet i sin offensive midtbanerolle i Arsenal. Istedenfor å spille med risiko, har han gjerne mange involveringer i angrepene.

I den nye rollen kan Ødegaard få enda flere fingre på taktpinnen, tror Haugstad.

– Du får involvert ham mye mer. Du får en bedre balanse, tror jeg, for når du har en høyrekant som henter ball og to defensive allerede, får du mange i samme rom. Da kan du like gjerne spille der i utgangspunktet, sier Haugstad.

Ødegaard møtte pressen før Solbakken avslørte lagoppstillingen i Marbella tirsdag. På spørsmål fra NRK om hvordan han vurderte en slik rolle, svarte 22-åringen:

– Det kunne vært spennende, det. Jeg har spilt det en del før, og det er ikke så ulikt det jeg har spilt i både Real Sociedad og Arsenal. Det er en slags indreløperrolle der. Så jeg kan gjerne spille mer sentralt og dypere i banen. Det hadde vært spennende, det, sa Ødegaard, som naturlig nok var vel vitende om Solbakken-planene.

Tviler på konklusjon

Viasat-ekspert Petter Veland følger La Liga og Ødegaard tettere enn de fleste.

Han synes det virker både plausibelt og logisk timingmessig å eksperimentere nå med tanke på anledningen.

Haaland, Ødegaard

GOD STEMNING: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard har for lengst funnet tonen.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Veland ser flere plusser enn minuser.

– Det handler litt om å se hva slags type spiller han har vært det siste halvannet året, og hvordan man kan få mest ut av ham. Jeg skal ikke si det er rett, men det mange holder mot ham, er at han ikke har så mange målpoeng som mange mener han bør ha. Det er mye balltrilling for en offensiv midtbanespiller. Spiller man 10-er eller til høyre, har motstanderen lettere for å ta ham ut av kampene. En dyptliggende playmaker er jo ikke nytt, men fortsatt uprøvd, sier Veland.

Viasat-eksperten mener den største oppsiden ligger i å få Ødegaard mer involvert i kampene.

– Når Martin blir anonym, blir ofte lagene hans anonyme, også, poengterer han.

Både Veland og Haugstad trekker frem én klar minusside, nemlig at Ødegaard sannsynligvis får færre muligheter til å slå den siste, avgjørende pasningen.

Ødegaard er heller ikke like defensivt sterk som en «klassisk» sentral midtbanespiller, men det er neppe en stor risiko mot Luxembourg, påpeker Haugstad.

Samtidig understreker Veland at det ikke bare er Ødegaards prestasjon og involveringer som blir avgjørende, men hvordan laget fungerer rundt ham.

– Uansett hvordan det går, tror jeg ikke man bestemmer seg for noe på grunn av motstanderen. Man får en følelse eller en bekreftelse man har lett etter, eller kanskje man ser at dette ikke var så lurt, sier Veland.

Siste nytt

 • Forren klar for 4. div.

  Tidigere Brann-spiller Vegard Forren er klar for 4. divisjonsklubben Eide og Omegn FK, melder nettstedet norskfotball.com.

  Forren ble 11. august enig med Brann om å terminere kontrakten etter det mye omtalte nachspielet på Brann Stadion.

  – Vegard er en av syv nye spillere vi har signert i dag. Det er en spiller som vil utfylle stallen vår og gi våre unge spillere en del input. Vi opplever at Eide og Omegn er en attraktiv klubb som stadig vekk tiltrekker seg nye spillere, sier styreleder Wiggo Kanck til norskfotball.com.

  Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Brann (0-1)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • TV 2: Sier nei til Uno-X

  Edvald Boasson Hagen slår ikke til på tilbudet fra det norske Uno-X-laget. Sykkelveteranen forlenger i stedet kontrakten med TotalEnergies, erfarer TV 2.

  Rudsbygdingen har takket nei til å bli en del av Uno-X-satsingen. Det bekrefter lagets sportssjef Jens Haugland.

  – Vi må bare erkjenne at det vi kom opp med, ikke var attraktivt nok for Edvald, sier han til TV 2.

  Tanken var at Boasson Hagen kunne komme inn på laget som en mentor for et ungt mannskap.

  – Vi skulle naturligvis ønske at han kom til oss, men har full respekt for hans valg. Edvald er en legende i norsk sykkel, og det hadde vært spennende å lære litt av alt han har vært med på, sier Haugland.

  TV 2 har kilder på at Boasson Hagen fortsetter oppholdet i franske TotalEnergies. Han kom til laget foran årets sesong.

  – Ingen kommentar, svarer 34-åringen på spørsmål om hvor han sykler i 2022.

  Tour de France - Team Dimension Data News Conference
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • Bekrefter Anfield-utvidelse

  Liverpool vil fortsette arbeidet med å øke kapasiteten på hjemmebanen Anfield. 7000 ekstra seter skal etter planen stå klart til starten av 2023/24-sesongen.

  Det vil utvide kapasiteten til 61.000. Liverpools administrerende direktør Andy Hughes er glad for at det skjer etter mange års planlegging.

  – Vi trengte sikkerhet for at dette prosjektet skulle gå framover og er nå i posisjon til det. Vi begynte denne reisen i 2014 og er takknemlig overfor alle bidragene som har tatt prosjektet til dette stadiet, sier han.

  Liverpool-fans.
  Foto: Javier Soriano / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal