NRK Meny
Normal

Eksperter mener UCI bør snu og oppheve Sagan-straff

Protesten mot Peter Sagans utestengelse fra Tour de France bør lyttes til, mener ekspertene. Nå har mange endret mening om situasjonen.

Peter Sagan er disket fra Tour de France

– Med tanke på all støtten Sagan har fått, er det ikke sikkert at siste ord i saken er sagt, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Pedersen var blant dem som var svært kritiske til Sagan etter at slovaken presset Mark Cavendish i gjerdet under spurten på den 4. etappen.

De første TV-bildene, særlig ovenfra, ga nemlig et inntrykk av at Sagan brukte albuen til å fjerne konkurrenten fra veien.

Men utallige vinkler, utsnitt og «slow motion» har fått mange til å snu.

 • Se situasjonen og døm selv i videoen over.

– Usannsynlig

TV 2-ekspert Dag Otto Lauritzen kalte episoden «det styggeste jeg har sett» under sendingen, men tirsdag kveld var han klar på at diskvalifiseringen er feil.

Laster Twitter-innhold

– Jeg var krystallklar på at det var Sagans feil, og albuen så ut til å komme med hensikt. Etter å ha sett spurten mange ganger er jeg overbevist om at han ikke gjør det med vilje. Hele saken handler om det er med vilje eller ikke, og det er det juryen må ta en ny stilling til i dag, sier Pedersen.

Eurosports sykkelkommentator Arild Eriksen stilte seg umiddelbart uforstående til sanksjonene mot Sagan, som nå har protestert på utestengelsen fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Han mener det er usannsynlig, men ikke utenkelig, at UCI lytter til protesten.

– Helt feil

– Hvis det skulle skje, må det være for at UCI ser at de har tatt en litt forhastet avgjørelse. At de burde sett nærmere på bilder og ventet litt. Det tror jeg er den eneste muligheten for at de kan snu, sier Eriksen.

– Jeg mener det bare hadde vært fint, fordi utestengelsen er helt feil.

Ekspertene påpeker at UCI-juryen har tradisjon for å stå ved avgjørelsene.

– Det er veldig lett at det går prestisje i en sånn sak, men hvis det er feil, og juryen ser at det ikke er med vilje, så må de jo gjøre om på avgjørelsen, sier Pedersen.

André Greipel fordømte først manøveren fra Sagan, men sykkelstjernen beklaget overfor konkurrenten tirsdag kveld.

Laster Twitter-innhold

Flere andre storheter, som Greg LeMond, har tatt klar avstand fra UCIs avgjørelse.

Pedersen utelukker ikke at rytterne vil gjøre en markering onsdag.

– Slik saken står nå, med all oppmerksomheten internt på lagene, kan rytterne snakke sammen og ta et standpunkt. Jeg tror det kan skje. Det blir noen spennende timer frem til start, sier eksperten.

Tror juryen ønsker respekt

Den tidligere proffsyklisten Atle Kvålsvoll er også av den oppfatning at juryen burde gjøre om på avgjørelsen.

– Jeg tror de fleste ønsker at Sagan skal være med videre. Ser man nærmere på situasjonen er det vel så mye Cavendish sin skyld, sier Kvålsvoll.

Han tror likevel det skal mye til for å snu på avgjørelsen.

– Jeg tror dessverre det er liten sjanse for at den omgjøres. Men det er et veldig trykk fra Bora og Sagan, og jeg ser i sosiale medier at veldig få mener utestengelsen er rett. Vi får krysse fingrene for at juryen er tøff nok, men jeg tror de kan ønske å opprettholde diskvalifikasjonen for å sette seg i respekt.

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Ishockey, semifinale
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin