NRK Meny
Normal

Eksperter mener UCI bør snu og oppheve Sagan-straff

Protesten mot Peter Sagans utestengelse fra Tour de France bør lyttes til, mener ekspertene. Nå har mange endret mening om situasjonen.

Peter Sagan er disket fra Tour de France

– Med tanke på all støtten Sagan har fått, er det ikke sikkert at siste ord i saken er sagt, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Pedersen var blant dem som var svært kritiske til Sagan etter at slovaken presset Mark Cavendish i gjerdet under spurten på den 4. etappen.

De første TV-bildene, særlig ovenfra, ga nemlig et inntrykk av at Sagan brukte albuen til å fjerne konkurrenten fra veien.

Men utallige vinkler, utsnitt og «slow motion» har fått mange til å snu.

 • Se situasjonen og døm selv i videoen over.

– Usannsynlig

TV 2-ekspert Dag Otto Lauritzen kalte episoden «det styggeste jeg har sett» under sendingen, men tirsdag kveld var han klar på at diskvalifiseringen er feil.

Laster Twitter-innhold

– Jeg var krystallklar på at det var Sagans feil, og albuen så ut til å komme med hensikt. Etter å ha sett spurten mange ganger er jeg overbevist om at han ikke gjør det med vilje. Hele saken handler om det er med vilje eller ikke, og det er det juryen må ta en ny stilling til i dag, sier Pedersen.

Eurosports sykkelkommentator Arild Eriksen stilte seg umiddelbart uforstående til sanksjonene mot Sagan, som nå har protestert på utestengelsen fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Han mener det er usannsynlig, men ikke utenkelig, at UCI lytter til protesten.

– Helt feil

– Hvis det skulle skje, må det være for at UCI ser at de har tatt en litt forhastet avgjørelse. At de burde sett nærmere på bilder og ventet litt. Det tror jeg er den eneste muligheten for at de kan snu, sier Eriksen.

– Jeg mener det bare hadde vært fint, fordi utestengelsen er helt feil.

Ekspertene påpeker at UCI-juryen har tradisjon for å stå ved avgjørelsene.

– Det er veldig lett at det går prestisje i en sånn sak, men hvis det er feil, og juryen ser at det ikke er med vilje, så må de jo gjøre om på avgjørelsen, sier Pedersen.

André Greipel fordømte først manøveren fra Sagan, men sykkelstjernen beklaget overfor konkurrenten tirsdag kveld.

Laster Twitter-innhold

Flere andre storheter, som Greg LeMond, har tatt klar avstand fra UCIs avgjørelse.

Pedersen utelukker ikke at rytterne vil gjøre en markering onsdag.

– Slik saken står nå, med all oppmerksomheten internt på lagene, kan rytterne snakke sammen og ta et standpunkt. Jeg tror det kan skje. Det blir noen spennende timer frem til start, sier eksperten.

Tror juryen ønsker respekt

Den tidligere proffsyklisten Atle Kvålsvoll er også av den oppfatning at juryen burde gjøre om på avgjørelsen.

– Jeg tror de fleste ønsker at Sagan skal være med videre. Ser man nærmere på situasjonen er det vel så mye Cavendish sin skyld, sier Kvålsvoll.

Han tror likevel det skal mye til for å snu på avgjørelsen.

– Jeg tror dessverre det er liten sjanse for at den omgjøres. Men det er et veldig trykk fra Bora og Sagan, og jeg ser i sosiale medier at veldig få mener utestengelsen er rett. Vi får krysse fingrene for at juryen er tøff nok, men jeg tror de kan ønske å opprettholde diskvalifikasjonen for å sette seg i respekt.

Siste nytt

 • N'Zonzi klar for Roma

  Steven N’Zonzi er klar for Roma. Han kommer fra Sevilla og koster cirka 250 millioner kroner. 29-åringen var med i Frankrikes VM-tropp som tok gull tidligere i sommer. Midtbanemannen har underskrevet en 4-årsavtale.

  SOCCER-WORLDCUP-FINAL/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Dahle gir seg i Ørn

  Thomas Dahle fratrer som hovedtrener for fotballjentene i Trondheims-Ørn etter en tung sesong så langt. Det gjenstår åtte kamper av serien, og Ørn ligger tredje sist. Klubben jobber med å få på plass en midlertidig trenerløsning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Skyting, finpistol kvinner
NM-veka
NM-veka: Skyting finpistol, kvinner
NM-veka: X trial, finale for junior og kvinner
NM-veka: X trial