Hopp til innhold

Eksperter mener UCI bør snu og oppheve Sagan-straff

Protesten mot Peter Sagans utestengelse fra Tour de France bør lyttes til, mener ekspertene. Nå har mange endret mening om situasjonen.

Peter Sagan er disket fra Tour de France

– Med tanke på all støtten Sagan har fått, er det ikke sikkert at siste ord i saken er sagt, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Pedersen var blant dem som var svært kritiske til Sagan etter at slovaken presset Mark Cavendish i gjerdet under spurten på den 4. etappen.

De første TV-bildene, særlig ovenfra, ga nemlig et inntrykk av at Sagan brukte albuen til å fjerne konkurrenten fra veien.

Men utallige vinkler, utsnitt og «slow motion» har fått mange til å snu.

  • Se situasjonen og døm selv i videoen over.

– Usannsynlig

TV 2-ekspert Dag Otto Lauritzen kalte episoden «det styggeste jeg har sett» under sendingen, men tirsdag kveld var han klar på at diskvalifiseringen er feil.

Laster Twitter-innhold

– Jeg var krystallklar på at det var Sagans feil, og albuen så ut til å komme med hensikt. Etter å ha sett spurten mange ganger er jeg overbevist om at han ikke gjør det med vilje. Hele saken handler om det er med vilje eller ikke, og det er det juryen må ta en ny stilling til i dag, sier Pedersen.

Eurosports sykkelkommentator Arild Eriksen stilte seg umiddelbart uforstående til sanksjonene mot Sagan, som nå har protestert på utestengelsen fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Han mener det er usannsynlig, men ikke utenkelig, at UCI lytter til protesten.

– Helt feil

– Hvis det skulle skje, må det være for at UCI ser at de har tatt en litt forhastet avgjørelse. At de burde sett nærmere på bilder og ventet litt. Det tror jeg er den eneste muligheten for at de kan snu, sier Eriksen.

– Jeg mener det bare hadde vært fint, fordi utestengelsen er helt feil.

Ekspertene påpeker at UCI-juryen har tradisjon for å stå ved avgjørelsene.

– Det er veldig lett at det går prestisje i en sånn sak, men hvis det er feil, og juryen ser at det ikke er med vilje, så må de jo gjøre om på avgjørelsen, sier Pedersen.

André Greipel fordømte først manøveren fra Sagan, men sykkelstjernen beklaget overfor konkurrenten tirsdag kveld.

Laster Twitter-innhold

Flere andre storheter, som Greg LeMond, har tatt klar avstand fra UCIs avgjørelse.

Pedersen utelukker ikke at rytterne vil gjøre en markering onsdag.

– Slik saken står nå, med all oppmerksomheten internt på lagene, kan rytterne snakke sammen og ta et standpunkt. Jeg tror det kan skje. Det blir noen spennende timer frem til start, sier eksperten.

Tror juryen ønsker respekt

Den tidligere proffsyklisten Atle Kvålsvoll er også av den oppfatning at juryen burde gjøre om på avgjørelsen.

– Jeg tror de fleste ønsker at Sagan skal være med videre. Ser man nærmere på situasjonen er det vel så mye Cavendish sin skyld, sier Kvålsvoll.

Han tror likevel det skal mye til for å snu på avgjørelsen.

– Jeg tror dessverre det er liten sjanse for at den omgjøres. Men det er et veldig trykk fra Bora og Sagan, og jeg ser i sosiale medier at veldig få mener utestengelsen er rett. Vi får krysse fingrene for at juryen er tøff nok, men jeg tror de kan ønske å opprettholde diskvalifikasjonen for å sette seg i respekt.

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal