Eksperter forbløffet over Carlsens geniale «tabbetrekk»

DOHA (NRK): Det finnes få sjakkspillere som gjør så fantastiske trekk at selv rutinerte eksperter får gåsehud. Men Magnus Carlsen er en av dem – og torsdag skjedde det flere ganger i lynsjakk-VM.

Magnus Carlsen

IMPONERTE: Denne varianten fra Magnus Carlsen var et av flere trekk som imponerte Torstein Bae torsdag. Han mener nordmannen er i kjempeform før fredagens avslutning.

Foto: Maria Emelianova / NRK

– Magnus klarte i flere av partiene å overraske motstanderen med helt uventede trekk. Det er kombinasjoner som ser ut til å være tabbetrekk, men som er smått geniale muligheter som vipper motstanderen av pinnen, sier Torstein Bae.

Torstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

NRK-eksperten dro frem superlativene etter første dag av lynsjakk-VM. Magnus Carlsen vant 9 av 12 partier og spilte seg opp i en delt ledelse med den russiske rivalen Sergej Karjakin før dagens avgjørende partier.

Gigantisk tabbe eller genial tanke?

Nå er ekspertene optimistiske med tanke på VM-gullet – for Carlsen spilte ikke bare bra, han spilte glitrende.

Ordet «tabbetrekk» er ofte ikke noe folk forbinder med noe som er glitrende eller genialt, men når Carlsen er i form kan det som ser ut til å være en gigantisk tabbe, være iskald beregning og nøye kalkulert.

Disse trekkene serverte Carlsen flere ganger i går – selv under massivt press og med få sekunder igjen på klokka.

– Han viser at han har en fantastisk intuisjon. Magnus er i stand til å se det riktige trekket med en gang. Han beregner lynraske varianter, finner nye muligheter og setter hele tiden motstanderen på prøve. Da tråkker de aller fleste feil til slutt, sier Bae.

Og det var spesielt et trekk som fikk oppmerksomhet både i Doha og i NRKs studio i Oslo. Det var trekket som veltet Alexander Riazantsev i det niende partiet.

(Se analysen i videoen under)

Dagens heftigste parti av Magnus Carlsen.

SE VIDEO: Her kan du se Torstein Baes analyse av partiet.

Drømmetrekket som veltet russeren

Kort fortalt: Carlsen, med svart, flyttet tårnet til B4 i det 54. trekket, noe som førte til et tårnbytte. Det så ut som et tabbetrekk ved første øyekast. Men på dette tidspunktet hadde Carlsen – etter all sannsynlighet – på få sekunder tenkt at han 11 trekk senere kunne redde seg ved å spille dronningen til A7.

Han lagde dermed en felle som var umulig for russeren å komme seg ut av.

Peter Doggers, innholdsredaktør i Chess.com, sier dette om trekket:

Hvis Carlsen hadde på forhånd sett alt dette til det aller siste trekket, er det fantastisk kalkulert.

Like etter at russeren hadde tatt tårnet til Carlsen, så Bae hva nordmannen hadde gjort.

Oi, oi, oi, se så langt han har beregnet her. Han har kanskje tenkt 20 trekk fremover når han gjør dette, utbrøt Bae og la senere til:

– Det er egentlig forbløffende det han gjør. Magnus demonstrer også hva det er å være verdensmester i variantberegning.

Tror Carlsen vinner

Hvis alt dette ble litt for nerdete for deg, kan vi forklare det enklere: Alle disse trekkene ekspertene skryter av, tyder på at nordmannen er i kjempeform før det hele skal avgjøres.

– Jeg tror Magnus tar dette, selv om han trolig kommer til å møte sterkere motstandere enn Karjakin. Det ser ut til at han har kontroll, sier Doggers.

Sportsnyheter

Bronselaget

Norsk stafettbronse i VM: – Fantastisk å kunne vinne noe sammen

Et norsk lag med utøvere fra tre forskjellige klasser tok stafettbronse under VM i snøsport for parautøvere.

Siste nytt

 • Graham Hansen herjet da Barcelona vant supercupen

  Caroline Graham Hansen var i kjempeform, da Barcelona slo Atlético Madrid 7-0 søndag, og vant den spanske supercupen.

  Hat-trick og to målgivende pasninger, ble fasit for den norske stjernespilleren. Ingrid Syrstad Engen noterte seg også for scoring, da hun sendte Barcelona i ledelsen etter 16 minutter.

  Svenske Fridolina Rolfö og to ganger Lieke Martens sørget for at det til slutt sto hele 7-0 til den katalanske storklubben, som med det kunne juble for nok en tittel.

  VM-kvalifiseringskamp fotball kvinner Norge- Belgia
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Soleklar norsk stafettseier

  De norske skiskytterherrene var overlegne på stafetten i Anterselva. Sturla Holm Lægreid, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen brukte bare fire ekstraskudd til sammen, og vant til slutt med nesten to minutter. Russland tok andreplassen, og Tyskland ble nummer tre.

  – Det er en veldig god stafett av oss. Vi tar en seier vi håpet på på forhånd, men jeg synes vi leverer skarpt hele gjengen, sier Thingnes Bø, som selv gikk en superetappe.

  – 10 rett ned er alltid en god følelse. Jeg gjør alt riktig på stående, men fikk høre av Tarjei at jeg hadde flaks på fem på liggende. Så det er stang inn for meg, sier han til NRK.

  Stafett Norge Anterselva
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Mageinfeksjon held Solstad ute mot Spania

  Linjespelar Thomas Solstad går glipp av den viktige kampen mot Spania i mellomrunden av handball EM grunna ein mageinfeksjon. Det kunne landslagssjef Christian Berge stadfeste på ein presseseanse i forkant av kampen.

  – Solstad har fått magesjuke, og står over kampen, seier Berge.

  Alle dei norske spelarane bur på einerom i Bratislava, og Solstad får oppfølgjing der.

  På den same seansen kunne Berge også stadfeste at alle dei norske koronatestane kom tilbake negative, og at alle dei øvrege spelarane vil vere tilgjengelege til den nest siste kampen i EMs mellomrunde.

  XgUMUcoMcak
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal