Eksperter forbauset over sikkerheten på skandalekampen

Til og med på Ullevaal er sikkerhetstiltakene større enn de var under høyrisikokampen mellom England og Russland på Stade Vélodrome i går kveld.

Tribunebråk

SKANDALE: Russiske supportere kom seg enkelt over på det engelske feltet. Vaktene er ikke å se.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

nils fisketjønn

OVERRASKET: NFFs Nils Fisketjønn

Foto: NRK

– Det var overraskende kort avstand mellom supporterne til de to lagene, sier Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund.

Han er direktør for konkurranseavdelingen og har blant annet tribunesikkerhet som ansvarsområde.

– Ved høyrisikokamper på Ullevaal avgrenser vi supporterne, og det er svært vanskelig å ta seg over på en annen tribuneseksjon, understreker han, dagen etter at det meste skar seg i Marseille.

Russere gikk til angrep på engelske fans inne på stadion rett etter høyrisikokampen, og det var tilsynelatende enkelt å ta seg forbi det lille som var av sperringer. Resultatet var slåssing, kaos og at engelske supportere måtte løpe for livet.

Vaktene var både få og passive, og det var fritt frem for de som ville lage bråk.

– Det er forferdelig for fotballen. Det skal ikke skje, sier Fisketjønn.

BAKGRUNN: Her flykter engelske fans inne på stadion

– Vakter på hver seterad

Henning Kristiansen, operativ leder i Pro Sec Professinal Security, forklarer hvordan man enklest unngår tribunebråk:

– Det viktigste er avstand mellom supportergrupperingene. En sone mellom dem, rett og slett. På Ullevaal holder vi stolrader åpne i tillegg til å bemanne opp med synlige vakter, forteller han, og legger til:

– I kamper med større fare for at noe skal skje, så har vi én vakt på hver eneste seterad i tillegg til den nevnte avstanden, forklarer Kristiansen.

LES OGSÅ: Truer England og Russland med EM-disk

– Alt gikk galt

APTOPIX Soccer Euro 2016 England Russia

FLYKTER: De engelske supportere løp for livet for å komme seg unna russiske bråkmakere.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Kristiansen ønsker ikke å kritisere jobben som ble gjort før og under kampen i går kveld, ettersom han ikke har inngående kjennskap til planlegging og gjennomføring, men han synes det er rart at noe sånn kunne skje under en kamp med åpenbar risiko.

Rohit Kachroo, sikkerhetsredaktør i ITV, nådeløs i dommen over rammene rundt gårsdagens kamp. I en kronikk går han hardt ut mot arrangøren.

– De franske myndighetene har feilet på sin første, store test. Alt gikk galt i Marseille, mener han.

Kachroo påpeker at politiets svikt spilte en stor rolle i at ting gikk så galt som det gjorde, og han trekker frem at det var altfor få vakter inne på selve arenaen.

LES OGSÅ: Trapper opp sikkerheten etter skandalekamp

Roser sikkerhetsstyrkene

Den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve roser imidlertid sikkerhetstjenesten og legger all skyld på bråkmakerne.

– Sikkerhetsstyrkene kan ikke la seg distrahere av hodeløs oppførsel og liksom-supportere som har som eneste motivasjon å ødelegge ro og orden. Som innenriksminister fordømmer jeg denne oppførselen, sier Cazeneuve, ifølge Sky Sports.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) tar selvkritikk og lover bot og bedring.

– UEFA anerkjenner at det var problemer med å separere supportere på Stade Velodrome. Vi vil nå korrigere sikkerhetstiltakene og setter inn ekstra styrker på alle stadioner ut mesterskapet, skriver UEFA.

Sportsnyheter

Sikret sin tredje VM-medalje: – Det var ikke helt det jeg hadde håpet på

Jesper Saltvik Pedersen (22) var ikke fornøyd etter å ha sikret seg sølvmedalje i superkombinasjonen.

Siste nytt

 • Norsk lag klare for Paris - Roubaix

  Uno-X klatrer videre i sykkelhierarkiet og sender ryttere til Paris-Roubaix i april. Det er første gang at et norsk lag får delta i den franske vårklassikeren.

  Mandag ble det klart at Uno-Xs herrelag er invitert til det beintøffe brosteinsrittet, som populært blir omtalt som «Helvete i nord». Bekreftelsen kom fra arrangøren ASO.

  Fra før var det klart at Uno-X stiller i kvinnenes utgave av Paris-Roubaix.

  – Det blir et eventyr å komme tilbake til dette ikoniske rittet. Jeg er superstolt over å ha vært en del av den unike reisen til Uno-X. At vi nå skal stå på startstreken i et av syklingens monumenter, er virkelig stort. Selv om vi ikke kommer til å være blant favorittene før start, er det et ritt som kan passe oss bra. Vi håper å slå godt ifra oss, sier Uno-Xs sportslig leder Kurt Asle Arvesen i en pressemelding.

  NM sykkel fellestart
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Aubameyang reiser hjem uten å ha spilt i afrikamesterskapet

  Gabon-spillerne Pierre-Emerick Aubameyang og Mario Lemina returnerte mandag til klubbene sine som følge av koronasykdom.

  De to skulle ha spilt for Gabon i afrikamesterskapet, men kom aldri på banen ettersom de testet positivt for koronavirus.

  – Gitt de medisinske problemene Pierre-Emerick og Mario har hatt, har vi i samråd med legen, forbundspresidenten og spillerne tatt avgjørelsen å sende dem tilbake til klubbene sine slik at de kan bli tatt hånd om der, sa Gabon-trener Patrice Neveu på en pressekonferanse i Kameruns hovedstad Yaoundé. (NTB)

  FILE PHOTO: Premier League - Arsenal v Watford
  Foto: David Klein / Reuters
 • Tidligkamp for Ruud i Australia-åpningen

  Casper Ruud spiller sin førsterundekamp i Australian Open mot Alex Molcan tirsdag morgen norsk tid.

  Det ble klart da arrangøren kom med kampoppsettet for dag to i årets første Grand Slam-turnering.

  Ruud skal spille tredje kamp på Kia Arena, der tirsdagen åpnes med kvinnekampen mellom Robin Anderson og Samantha Stosur klokken 1.00 norsk tid (11.00 Melbourne-tid).

  João Sousa og Jannik Sinner møtes på samme bane før Ruuds kamp kommer i gang. Trolig vil det skje tidligst i 5-6-tiden norsk tid.

  Nordmannen er 8.-seedet i storturneringen på hardcourten i Melbourne. Hans slovakiske motstander er rangert som nummer 74 i verden.

  Casper Ruud
  Foto: Generali Open / Alexander Scheuber

Sendeplan

Kl. Program Kanal