Hopp til innhold

Eksperter advarer Johaug - havner på reklametoppen blant vinterstjernene

Reklameinnleggene florerer på sosiale medier-profilene til vinteridrettens største stjerner. Therese Johaug (30) har desidert flest i NRKs gjennomgang - med en reklameandel på 88 prosent på Instagram.

Langrennsjentene trener på Fåvang

SKI-STJERNE: Therese Johaug, her på landslagssamling med langrennsjentene i september i år.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Konfrontert med den store mengden reklame, forteller Johaug at hun føler hun må merke de aller fleste innleggene med at det er betalt innhold for å gjøre «alt etter boken» og for å være «trygg».

Vil unngå ombudstrøbbel

Therese Johaug Instagram-konto

POPULÆR: Therese Johaug har mange følger, godt over 300.000, på bildedelingstjenesten Instagram.

Foto: Skjermdump Instagram

I fjor fikk nemlig flere idrettsstjerner refs av Forbrukertilsynet - og ble til og med truet med sanksjoner dersom de ikke skjerpet seg i merkingen av sine reklameinnlegg.

Med bedre merking har også det store omfanget reklame kommet til syne. På spørsmål om hun har noen betenkeligheter med å legge ut så mye reklame, svarer Johaug slik:

– Jeg føler jeg ikke er så aktiv på sosiale medier sammenlignet med mange av de andre, men det er kanskje noen som skriver på reklame og andre ikke. Men jeg skal ikke få Forbrukertilsynet på ryggen, forklarer hun.

Dame-kvartett med mest reklame

NRK har gått gjennom antall Instagram-innlegg og hvor mange av dem som er reklame blant Norges største vinteridrettsstjerner. Gjennomgangen er gjort av bilder lagt ut fra sesongstart 1. mai til 10. oktober (se faktaboks under).

Forutsetningene er at utøveren har en følgerskare på minst 50.000 på Instagram. Det utelukket en rekke utøvere fra gjennomgangen, for eksempel skøyteløperne. Faktisk er det bare enkelte utøvere innen langrenn, skiskyting, alpint og snowboard som oppfyller «kravet» om minst 50.000 følgere.

Gjennomgangen viser at Therese Johaug sammen med landslagskollega Ingvild Flugstad Østberg har den høyeste prosentandelen reklameinnlegg. De står med henholdsvis 88 og 85,7 prosent reklameinnlegg på sin Instagram-kanal. Tiril Eckhoff og Silje Norendal følger på plassene bak med henholdsvis 62,5 og 64,5 prosent.

– Et stort tall

Lene Pettersen, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, forsker på sosiale medier og den digitale økonomien. Hun forteller at det utøvere legger ut av reklame bare er et sluttprodukt av noe som er en del av en større prosess.

Lene Pettersen

EKSPERT: Lene Pettersen, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania.

Foto: Vegard Holmen / NRK

Den prosessen innebærer, ifølge Pettersen, store økonomiske interesser og setter utøverne i en form for «skvis» der de på den ene siden må forholde seg til alle sponsoravtalene sine, som krever reklameinnlegg, og den andre siden hvor følgerne forventer mer «autentisk innhold». Det vil eksempelvis si bilder og video som gir et sportslig innblikk «om det som skjer bak alle medaljene».

– Jeg tenker at 88 prosent er et stort tall. Det er noe med at det forplikter å være idrettsutøver med så mange følgere, som det å dele noe personlig som ikke er reklame, sier hun.

– Men utøverne har kanskje ikke så mange valg. Det blir en skvis for dem og færre rom der de kan være private og være seg selv. Men det ansvaret de har må de forstå, at de må by på seg selv uten at det er reklameinnhold for å ivareta det autentiske som er kjernetråden i sosiale medier.

Kan falle ut av idretten

Gudmund Skjeldal

EKS LANGRENNSLØPER OG NIH-STIPENDIAT: Gudmund Skjeldal.

Foto: NRK

Gudmund Skjeldal brenner også for denne tematikken. På 90-tallet, kort tid etter at han la opp som langrennsløper, ga han ut en bok hvor han gjorde rede for hvorfor han mente at idretten var på villspor. Blant annet var kommersialiseringen av idretten ett av temaene.

Han møter NRK ved Norges Idrettshøgskole hvor han er stipendiat ved seksjon for kultur og samfunn.

Skjeldal understreker at han ikke har noe imot at folk blir rike og synes ikke at penger er en trist ting, men:

– Det jeg er redd for, når det gjelder idrettsutøvere, skihelter, når de reklamerer for så mye utstyr, enten det er ski eller solbriller, er at de gjør idretten for dyr. At de får oss til å tenke at vi må ha det nyeste og dyreste. Inngangsbilletten for den som er forelder, barn eller ungdom, kan gjøre at de rett og slett faller ut av noe så vakkert som skiløping, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Instagram-profiler

POPULÆRE: Instagram-profilene til Silje Norendal og Tiril Eckhoff er populære, men inneholder en stor del reklame.

Foto: Skjermdump Instagram

Advarer

I dag har idretten gått inn i en helt ny digital tid. Skjeldal sier at vinteridrettsstjernene heldigvis ikke er på Instagram og Facebook hele tiden og er også snar med å påpeke at også andre yrkesgrupper gjør butikk av sosiale medier-plattformer.

For Johaugs tall spesifikt sier han at han egentlig ikke har lyst til å dømme henne, at hun i hans øyne er dømt altfor hardt fra før av, og at han gleder seg til å se henne i skiløypa til vinteren.

– Men jeg synes ikke det er like kjekt å se henne tilstaset. Det er den svette, oppofrende og den Johaug som sliter i frisk luft som mange er glad i. Hun må ikke «spise opp» den siden sin. Hvor rik hun vil bli, det bestemmer hun selv. Men hun må ikke spise opp verdigrunnlaget sitt og grunnlaget for hele ski-idretten med så mye reklame, tenker jeg, sier Skjeldal.

– Må sette en grense

Ifølge NRKs opplysninger ligger det store inntektsmuligheter for disse stjerneutøverne, naturligvis avhengig av følgerskaren, for slike poster på Instagram.

Ett enkeltstående reklameinnlegg, fra et selskap som ikke er tilknyttet utøveren gjennom et lengre samarbeid eller sponsorat, kan utløse et honorar på et sted mellom 75.000-150.000 kroner. Ifølge førsteamanuensis Pettersen samsvarer dette med informasjon hun selv sitter på.

Johaug sier at det er hun selv som legger ut alt på sin egen konto.

Lene Pettersen sier at det må komme mer autentisk innhold, noe mer personlig enn bare reklamepostene?

– Jeg føler jeg må sette en grense for hvor mye jeg slipper folk inn i livet mitt. Det er en avgjørelse jeg selv har tatt, sier Johaug – og melder like etter at utøvere er veldig forskjellig på dette punktet.

– Opp til hver enkelt om de følge med

Therese Johaug

KLAR FOR SESONGSTART: Therese Johaug, her fra trening i Val Senales for en drøy uke siden.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hva slags penger tjener du på dette, går det gjennom sponsorkontrakter?

Noe er knyttet til sponsorkontrakter og andre er ikke det. Men det er kanskje mange av idrettsutøverne og kjente personer som ikke heller følger lover, regler og merker det som reklame.

Men er det butikk?

Jeg legger ut bilder for å vise fansen et innblikk i hverdagen min. Så er det opp til hver enkelt om de vil følge med eller ikke, sier Johaug.

Siste nytt

 • Gullballen-vinneren mister EM

  Tidligere i dag meldte det spanske landslaget at Alexia Putellas hadde pådratt seg en skade i det venstre kneet, men at skadeomfanget var ukjent.

  Nå bekrefter landslaget at skaden er ille. Hun har pådratt seg en korsbåndsskade og mister EM, skriver det spanske landslaget på Twitter.

  – Det er jo fryktelig synd. Det er nesten så man ikke tror det, en så alvorlig skade rett før et mesterskap der Spania var favoritter og hun den beste spilleren. Fryktelig synd på Putellas og Spania, men også for alle oss andre som liker å se gode spillere, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

  Putellas vant gullballen i 2021, og er regnet av mange som verdens beste spiller.

  Den spanske avisen COPE skriver at Real Sociedad-spiller Amaiur Sarriegi er kalt inn som erstatter.

  Dette er den andre viktige spilleren Spania mister inn mot mesterskapet. Barcelonaspiller Jenni Hermoso måtte innse at EM røk i midten av juni, det også på grunn av en kneskade.

  Før skaden var spanjolene oddsfavoritt til å vinne mesterskapet. De har første kamp mot Finland fredag.

  Alexia Putellas
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Hovland uten golfkøller før turnering

  Viktor Hovland har fått en brokete opptakt til Scottish Open. Han står uten utstyr og golfklær to dager før konkurransestart.

  Mandag ankom han Skottland via Frankfurt uten bagasje. Den ble stående igjen i Tyskland.

  – Jeg har verken golfkøller eller golfklær, forteller Hovland til Discovery.

  Det er ikke første gang i år at han har trøbbel på reise. Tidlig i januar hadde han en tilsvarende episode da bagen med golfkøllene var forsinket. 24-åringen håper at tingene hans er på plass i løpet av onsdagen.

  – Jeg krysser fingrene, sier Hovland.

  Scottish Open starter torsdag og varer ut uka. Turneringen spilles i North Berwick og er en del av både PGA- og europatouren. (NTB)

  Wright Invitational
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Premier League: Flere anklager i voldtektssak

  En profilert Premier League-spiller som ble arrestert i Nord-London mandag, mistenkt for voldtekt mot en kvinne, har også blitt avhørt i forbindelse med en annen voldtektssak.

  29-åringen, som ikke er blitt navngitt, ble varetektsfengslet mandag. Han ble da avhørt om et overgrep som skal ha skjedd forrige måned. Det er en kvinne i 20-årene som har anmeldt saken til politiet.

  Spilleren, som er i slutten av 20-årene, ble holdt i varetekt i ett døgn før han ble sluppet fri.

  Tirsdag opplyste også politiet at mannen er mistenkt for to voldtekter i 2021 mot en annen kvinne i 20-årene. Overgrepene skal ha skjedd i april og juni, skriver BBC.

  Premier League-spilleren beskrives av engelske medier som internasjonalt anerkjent og skal angivelig være tatt ut til sitt lands landslag i VM i Qatar.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste