Hopp til innhold

Ekspertene tror på medaljerush gjennom VM-vinteren

Selv om flere av profilene er borte, tror ekspertene på medaljerush når verdensmesterskapene kommer som perler på en snor de neste ukene.

Tiril Eckhoff, Petter Northug

GULL ELLER TULL? Tiril Eckhoff og Petter Northug har gitt norske sportsfans mye å juble for i VM. I år er begge svært usikre kort når VM-perioden starter.

Foto: Vegard Håkon Mosvold Larsen, Vidar Ruud, Terje Pedersen / NTB Scanpix

De neste fire ukene står ikke mindre enn seks verdensmesterskap i alpint, skiskyting, nordiske grener og skøyter for døren. Om ekspertene får rett, kan det bli mye moro på TV-skjermen fremover.

 • Alpint: Mister rekordsjansen uten Svindal

St. Moritz, Sveits 7.–19. februar

Da Aksel Lund Svindal måtte legge seg under kniven igjen, gikk NRKs-alpinekspert Kjetil André Aamodt fra å drømme om en reprise av 1999-VM, til å håpe på et ganske godt mesterskap i St. Moritz.

– Med Svindal på plass kunne man drømt om et VM med åtte-ni medaljer, med full klaff for både kvinner og herrer. Det er potensialet, sier NRKs alpinekspert, som selv tok to av medaljene i rekordmesterskapet i 1999.

VM alpint 2017

ALPINEKSPERT: Kjetil André Aamodt.

Foto: Julia Marie Naglestad / Julia Marie Naglestad/NRK

Da endte Norge til slutt på ni medaljer, noe de ikke har vært i nærheten av siden.

Nå er Norges håp Kjetil Jansrud (31), Aleksander Aamodt Kilde (24) og ikke minst Henrik Kristoffersen (22), i tillegg til at Nina Løseth (27) og Ragnhild Mowinckel (24) kanskje kan knipe med seg én medalje om ting klaffer.

 • Aamodts medaljetips: 2–5. – Vi har tre, nesten fire, gode medaljesjanser på herresiden, og på kvinnesiden har vi én til to. Med full klaff kan det bli fem medaljer, med normal uttelling blir det kanskje to-tre. (Se om Aamodt treffer i medaljeoversikten nederst i saken.)

Aller størst muligheter ser Aamodt i herrenes super-G og slalåm.

– Vi har de to best rangerte løperne med Jansrud og Kilde, sier Aamodt, som også tror traseen i St. Moritz passer nordmennene bedre enn bakkene i Kitzbühel og Garmisch-Partenkirchen gjorde.

Mens han helst ser at isen holder seg unna fartsløypene, håper Aamodt på så vanskelige forhold og en så komplisert løype som mulig når slalåmen skal kjøres i St. Moritz.

– Jo vanskeligere det er, jo bedre er det for Henrik, for han er en kunstner på ski, sier Aamodt.

Johannes Thingnes Bø

MEDALJEHÅP: Johannes Thingnes Bø er blant nordmennene som det er størst forventninger til i skiskytter-VM.

Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
 • Skiskyting: Fra krise til kontroll på få uker

Hochfilzen, Østerrike 9.–19. februar

Én måned før VM i Hochfilzen var det krisestemning i norsk skiskyting. Få uker senere drømmer NRKs skiskytterekspert Ola Lunde om gjenskape suksessen fra fjorårets triumfmesterskap hjemme i Holmenkollen.

Ola Lunde

SKISKYTTEREKSPERT: Ola Lunde.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Hadde du spurt meg for tre uker siden, hadde jeg kanskje sagt ett gull, to sølv og noen bronsemedaljer, forteller han.

Fem medaljer ville gitt tangering av Khanty-Mansijsk i 2003 og Oslo i 2000, Norges svakeste verdensmesterskap dette årtusenet.

Nå mener NRK-eksperten at det er å sikte litt lavt.

 • Lundes medaljetips: 9. – Jeg tipper Norge får tre gull, tre sølv og tre bronse. Hvis det går gjennom, så er vi der. Det er mulig jeg er litt optimistisk nå, men jeg synes pilen peker oppover nå.

Skal Lunde treffe blink, må Johannes Thingnes Bø (23) og Emil Hegle Svendsen (31) fortsette formstigningen, mesterskapsløperen Ole Einar Bjørndalen (43) må igjen treffe med formtoppen og Tiril Eckhoff (26) må finne tilbake til den løperen hun var for et år siden.

Vinden blåser i alle fall den veien nå, mener skiskytingeksperten.

I det siste individuelle verdenscuprennet før VM tok Thingnes Bø Norges første individuelle seier denne sesongen, mens Hegle Svendsen forrige helg viste at han er på rett kjøl med et sterkt NM-løp. Og Bjørndalen er jo tross alt Bjørndalen.

– Ole Einar er mesterskapsløperen over alle mesterskapsløpere. Han sopte med seg medaljer i fjor, etter å ha vært suverent sist i verdenscupen rett før. Han er en mann som kan toppe form, og kjører nå sitt klassiske høydeopphold i forkant av mesterskap, sier Lunde.

Den trekløveren, med Lars Helge Birkeland (28) eller Tarjei Bø (28), om han rekker å finne formen, som fjerdemann, gjør Norge til soleklar favoritt på herrestafetten i Lundes øyne.

Han peker også på mixed stafetten med Thingnes Bø, Hegle Svendsen, Eckhoff og Marte Olsbu (26) som en ekstra grunn til å glede seg til mesterskapet.

– Det er ikke så enkelt å ta VM-medaljer, men jeg er mer optimist nå enn jeg var før vi kom inn i Anterselva. Det virker som ting er litt mer på stell nå enn det var for to-tre uker siden, slår Lunde fast.

Sundby og Bjørgen

KONGE OG DRONNING?: Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby er de aller største gullfavorittene til VM i Lahti.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • VM i nordiske grener

Lahti, Finland 23. februar-5. mars

Langrenn: Kong Sundby og Dronning Bjørgen

Mange kongelige vil ta turen til Lahti i slutten av februar, men ute i sporet vil det kun være én konge og én dronning, mener ekspertene: Martin Johnsrud Sundby (32) og Marit Bjørgen (36).

På herresiden har langrenn i VM stort sett handlet om én mann: Petter Northug. Men når 31-åringen gjør det så dårlig i NM at han må kaste om på hele VM-planen, er han for første gang på mange mesterskap ikke mannen å følge med på.

Fredrik Aukland

LANGRENNSEKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

I år bør vi følge Martin Johnsrud Sundby, mannen uten individuelle gullmedaljer fra internasjonale mesterskap, mener NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Tidligere har sykdom og dårlig timing av form ødelagt gullsjansene, men ikke i år.

– Han kan bryte den barrieren nå, og da er han gullkandidat på mange distanser. Jeg har stor tro på at Martin blir VM-kongen, sier Aukland.

 • Fredrik Auklands medaljetips: Minst 12. Norge bør ta medalje på alle distanser man stiller på start i. Hvis jeg var trener, ville jeg satt med et relativt hårete mål. Vi har et sterkt mannskap, og kan vinne alle distanser.

På kvinnesiden seiler Bjørgen opp som den største favoritten.

– For å si det veldig enkelt: De som skal slå Marit Bjørgen må gå skremmende fort. Hun virker å ha 100 prosent kontroll inn mot VM, og jeg tror det vi så i NM er det beste vi har sett av henne på veldig lang tid, sier han.

Det er ingen selvfølge. For siden forrige VM har 36-åringen blitt mor, en omveltning det er umulig å spå hvordan vil slå ut for en toppidrettsutøver. Men da Bjørgen var tilbake for fullt satte hun umiddelbart konkurrentene på plass.

Aukland tror Bjørgen og Sundby kan ta tre individuelle gull hver. Da er Norge oppe i seks gull, og det er før løpere som Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Emil Iversen, Finn Hågen Krogh eller Johannes Høsflot Klæbo er nevnt.

– Jeg spår et veldig godt VM for Norge, oppsummerer Aukland.

Daniel Andre Tande

SEIERSGLIS: NRKs hoppekspert tror vi får oppleve Daniel-André Tandes seiersglis minst én gang i løpet av VM.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hopp: Tynt bak Tande og Lundby

I hoppbakken er det to norske navn som stikker seg ut: Daniel-André Tande (23) og Maren Lundby (22).

De har stått for alle de individuelle verdenscupseierne Norge har tatt denne sesongen. Tande har stått øverst på pallen to ganger, mens Lundby har vunnet tre renn.

NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen mener Lundby er en av våre sterkeste medaljekort i Lahti.

Evensen

HOPPEKSPERT: Johan Remen Evensen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– I mine øyne er hun jenta med størst makspotensial. Om hun greier å få ut litt av det i Lahti, blir hun veldig vanskelig å slå, tror han.

 • Remen Evensens medaljetips: Tre. – Én medalje til Lundby og to på herresiden. Enten to av Tande, eller én til Tande og én til laget om de overpresterer.

Om han får rett, vil det bli hoppernes nest beste VM de siste 20 årene, kun slått av Falun-suksessen i 2015. Men det er kort fra suksess til fiasko.

– Hvis Daniel skulle bomme, så er det krise. Da blir det plutselig fiasko-VM. Jeg vil si at vi egentlig står ganske svakt, når alt mer eller mindre hviler på skuldrene til én person på herresiden, sier Remen Evensen.

For bak Tande er det tynt i rekkene. Det gjør at den historisk sikreste hoppmedaljen for Norge, nå henger i en tynn tråd.

– Det har vært ganske bankers for oss i mange år med lagmedalje. Det har nesten vært utdelt før vi har kommet til bakken. I år er det definitivt ikke sånn, sier Remen Evensen.

Jørgen Graabak

REPRISE?: Jørgen Graabak viste under OL i Sotsji at han er en mesterskapsutøver. Nå tror NRKs kombinerteksperter at nordmannen kan overraske i VM.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kombinert: Tror Graabak kan overraske

De norske kombinertgutta har havnet fullstendig i skyggen av de tyske stjernene denne sesongen. Men selv om det har stått en tysker øverst på pallen i 17 av 17 konkurranser, er NRK-kommentator Peder Mørtvedt klar på at det kan bli norsk gull i Lahti.

Han setter sin lit til Jørgen Graabak (25).

– Det er Graabak som er Norges største håp. Det er han som har vist det høyeste nivået av de norske gutta, og det er særlig storbakken som er hans forse. Jørgen liker seg klart best der, og der tror jeg han har gode medaljemuligheter, sier Mørtvedt.

Fred Børre Lundberg

KOMBINERTEKSPERT: Fred Børre Lundberg.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Graabak viste under Sotsji-OL i 2014 at han er en mesterskapsutøver, og det forventes store ting også i VM.

Men han må treffe på VM-oppkjøringen, mener NRK-kommentatoren.

– Han har slitt med smerter etter å ha bristet ribbeina og ble kort tid etter matforgiftet. Det har vært mye frem og tilbake etter nyttår, men det er han som har vært best av nordmennene i verdenscupen, sier Mørtvedt, som får støtte av ekspert Fred Børre Lundberg.

 • Fred Børre Lundbergs medaljetips: Tre. – Vi tar selvfølgelig medalje i begge lagkonkurransene, og Jørgen Graabak tar gullet i storbakken fordi han er meget bra i store bakker.

Peder Mørtvedt mener det blir en fiasko-sesong om det ikke blir edelt metall i Finland.

– Det er klart at kombinertgutta er avhengig av suksess i VM slik som sesongen har vært. Det har vært magert så langt, og et godt VM kan redde sesongen, sier Mørtvedt.

Sverre Lunde Pedersen

MEDALJEHÅP: NRK-ekspert Even Wetten tror Sverre Lunde Pedersen tar medalje på 5000 meter.

Foto: Peter Dejong / AP
 • Skøyter: Hvor ble alle distanseløperne av?

VM enkeltdistanser i Gangneung, Sør-Korea 9.–12. februar, sprint-VM i Calgary, Canada 25.–26. februar, allround-VM på Hamar, Norge 4.–5. mars

Skøyteløperne står nå foran tre mesterskap frem til starten av mars. Den beste medaljesjanser kommer allerede fredag, når gutta skal ut i lagtempo i enkeltdistanse-VM.

På de lengre distansene ser det tynt ut.

Ida Njåtun (26) er langt unna pallsjanser og Håvard Bøkko (30) har lagt skøytene i alle fall midlertidig på hylla. Dermed hviler Norges distanse- og allround-håp på Sverre Lunde Pedersen (24), men prestasjonene så langt denne sesongen viser ikke gulltakter, mener NRKs skøyteekspert Even Wetten.

Even Wetten

SKØYTEEKSPERT: Even Wetten.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Norge var en langdistansenasjon, nå er vi blitt en sprintnasjon.

– Vi har hatt en litt trøblete sesong på de lange distansene, og så har vi gjort det ganske mye bedre enn på lenge på de korte distansene, forklarer han.

 • Even Wettens medaljetips: Kanskje 5. Sverre Lunde Pedersen tar medalje på 5000 meter, Håvard Lorentzen tar medalje på 1000 meter, gutta tar medalje på lagtempo, kanskje gull, og så tror jeg det stopper der, sier Wetten om VM i enkeltdistanser. I sprint-VM hviler Norges medaljesjanser på Lorentzens skuldre, og i allround-VM er vi avhengige av at Lunde Pedersen finner formen.

Årsaken til distansefallet vil ikke Wetten spekulere i, men han er klar på hva hovedgrunnen til at sprinterne har fått fart på skøytene: Jeremy Wotherspoon.

Treneren fra Canada, som er en av skøytehistoriens beste sprintere, tok over de norske sprinterne for to sesonger siden. Nå kan Håvard Holmefjord Lorentzen (24) ta sprintmedalje, et drøyt år etter skrekkskaden.

– Lorentzen, om han leverer sine beste prestasjoner, kan være med og kjempe om bronse. Om han tar det sammenlagt, så er det terningkast seks, sier Wetten om løperens sjanser i sprint-VM i slutten av måneden.

Lorentzen seiler også opp som medaljekandidat på 1000 meter under enkeltdistanse-VM, i tillegg til tempolaget og Lunde Pedersen på 5000 meter.

Mye mer enn det, bør norske skøytefans kanskje ikke håpe på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

Siste nytt

 • Suverene Riiber og Westvold Hansen vant NM-gull

  Jarl Magnus Riiber hadde ingen problemer da han tok hjem sin niende kongepokal på Tolga og vant NM i kombinert.

  – Verdens beste kombinertløper, selvfølgelig blir han norgesmester, sa NRKs kommentator Jann Post.

  Han hadde et formidabelt utgangspunkt før 10 kilometeren, der han ledet med 1 minutt og 46 sekunder foran nestemann. Den avstanden økte 25-åringen i sporet og var aldri truet om 1.-plassen.

  Det var derimot en særdeles jevn kamp om 2.- og 3.-plassen. Jørgen Graabak sikret sølv foran Andreas Skoglund som tok den siste pallplassen.

  Gyda Westvold Hansen tok også en suveren seier og NM-gull. Hun hadde en kjempeledelse ut i 5 kilometeren. 20-åringen hadde en ledelse på 2 minutter og 9 sekunder foran Ida Marie Hagen.

  – Hun vinner, vinner og vinner denne sesongen, utbrøt Jann Post da hun passerte målstreken.

  Ida Marie Hagen tok NM-sølv. Marte Leinan Lund tok den siste pallplassen på hjemmebane.

  – Jeg ser ingen jeg ikke kjenner. Det er helt fantastisk. Jeg er stolt av bygda mi som stiller opp og lager et så fantastisk arrangement, sa Leinan Lund til NRK.

  Riiber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Ber om to års utestengelse for basketballspiller med positiv THC-prøve

  Antidoping Norge skriver i en pressemelding onsdag at deres påtalenemd har sendt en begjæring om påtale til Norges Idrettsforbunds domsutvalg mot en utøver for brudd på antidopingregelverket.

  En mannlig basketballspiller har testet positivt for THC, som tilhører gruppen cannabinoider, på en prøve tatt i konkurranse i mars 2022.

  I påtalenemdas vedtak, som ble fattet 24. januar, står det at de ønsker å frata utøveren retten til å delta i konkurranser og organisert trening i to år.

 • Bild: Fifa nekter Tyskland å bruke regnbuebånd i VM

  Ifølge den tyske storavisen Bild får ikke det tyske kvinnelandslaget i fotball lov til å bruke regnbuearmbind under sommerens fotball-VM.

  Det skal Det internasjonale fotballforbundet ha bestemt.

  – Fida har informert oss om at de vil at alle nasjoner bruker Fifas kapteinsbind, sier landslagssjef Maika Fischer til avisen.

  Forbudet kommer kort tid etter en opphetet debatt under vinterens fotball-VM for menn. Flere nasjoner ønsket å bruke armbindet, men ble truet med straff om de gjorde det.

  Women's Euro 2022 - Semi Final - Germany v France
  Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste