Tok til tårene etter seier: – Jeg kunne ikke holde tilbake

Tejmur Radzjabov tok til tårene etter seieren i julesjakkens mestermøte. Siste dag endte med fyrverkeri og «sjampanjesjakk».

Radzjabov

TÅRER: Teimur Radzjabov er kjent for å å ha godt pokerfjes. Etter turneringen klarte han ikke holde tårene tilbake.

– Dette er et parti for historiebøkene hvis Levon Aronjan vinner nå, kommenterte Torstein Bae underveis i det første partiet i finalen i mestermøtet i julesjakken.

Aronjan tapte første dag av finalen i mestermøtet i sjakk i går. I dag, når han må vinne mot Teimur Radzjabov, vartet han opp med noen trekk ekspertene aldri har sett maken til.

Aronjan

IMPONERTE: Levon Aronjan imponerte ekspertene i finalen i mestermøtet i sjakk.

Foto: Carina Johansen / NTB

For under sterkt press fant Aronjan noen trekk svært aggressive og spenstige sjakktrekk. Pila svingte frem og tilbake med store utslag. Sjakkekspertene har knapt sett maken.

– I menneskets historie har det ikke blitt spilt et så pent parti, hvis han hadde fulgt opp det der, sier ekspert Atle Grønn.

 • Se Torstein Baes analyse av partiet her (artikkelen fortsetter under videovinduet):

Liker ikke å vise følelser

Men Aronjan fant ikke de rette trekkene. Isteden endte det første partiet med remis. Deretter vant Radzjabov parti nummer to. Da de to spilte remis i siste parti, var det Radzjabov som stakk av med seieren.

Da kom også tårene:

– Dette betyr virkelig mye for meg. I mitt tilfelle er jeg fan av ikke å vise følelser for motspillerne mine underveis i konkurranser. I dag var det emosjonelt da jeg vant. Jeg kunne ikke holde tilbake. Det var så intenst. Jeg var i ferd med å tape i det første partiet, så kom jeg tilbake, sier Radzjabov til NRK etter seieren.

De to finalistene kommer fra henholdsvis Armenia og Aserbajdsjan. Landene var i krig i høst, og de to spillerne har tatt tydelige standpunkt på hver sin side.

På spørsmål om hvordan konflikten har påvirket spillet til Radzjabov, svarer han følgende:

– Jeg prøver å gjøre landet mitt stolt, det gjør definitivt Aronjan også. Jeg håper bare vi kan leve i fred. For mitt land var det et vanskelig år. Jeg elsker landet mitt og jeg er villig til å ofre alt for landet mitt, inkludert livet mitt. Men jeg konsentrerte meg ikke om det i dag, jeg prøvde bare å spille best mulig sjakk. Vi er profesjonelle, så vi tenker ikke på sånne ting, sier han.

Kom for sent til avgjørende parti

I det tredje partiet kom Radzjabov tre minutter for sent til partiet. Tiden tikket, men da Radzjabov gjorde sitt trekk, ble klokken stilt tilbake til tiden han skulle begynne med. Det er vanlig i internett-sjakk at klokken din ikke begynner å gå før begge spillere har gjort sitt første trekk.

Torstein Bae er kritisk til akkurat det.

– Hvordan kan man da si at det er start klokka 17? Da kan man bare komme ti over. Da kan en spiller bare sitte og drikke kaffe og spise sjokolade mens motstanderen sitter klar ved brettet, sa Bae på sendingen.

Spillerne spilte likevel videre, og det tredje partiet endte remis. Dermed var det Radzjabov som vant turneringen og stakk av med 60.000 dollar.

Siste nytt

 • Ber FIS vurdere ny Bolsjunov-straff

  Det finske Skiforbundet har sendt en forespørsel til FIS hvor de ber dem vurdere om straffen Bolsjunov fikk var riktig etter søndagens stafett, skriver det finske Skiforbundet i en pressemelding.

  På oppløpet i kampen om 2.-plassen gikk den finske ankermannen, Joni Mäki, først inn på oppløpet, og Bolsjunov følte han ble sperret. Russeren svarte med å slå etter Mäki, før han etter målgang krasjet inn i finnen.

  Russlands lag ble disket, men finnene ber nå om en ny vurdering av straffen til Bolsjunov.

  Verdenscup Lahti
  Foto: Markku Ulander / NTB
 • Verdenscupen avsluttes i Norge

  Verdenscupsesongen for Therese Johaug og resten av langrennseliten avsluttes med renn på Lillehammer i mars.

  Det opplyser Det internasjonale skiforbundet (FIS) onsdag.

  Verdenscupfinalen skulle etter planen gått i Beijing, men måtte avlyses som følge av viruspandemien.

  Lillehammer skulle på sin side hatt verdenscuprenn før jul, men også de ble utsatt. Årsaken var at norske myndigheter ikke åpnet for unntak fra innreise- og karantenebestemmelsene.

  Nå blir det renn i mjøsbyen fra 19. til 21. mars. FIS opplyser torsdag at rennprogrammet for avslutningshelgen vil bli offentliggjort så fort det er klart.

  Fra regjeringshold er det samtidig understreket at unntaket som nå foreligger kan bli trukket tilbake dersom smittesituasjonen forverrer seg.

  Russiske Tjumen hadde også søkt om å få overta verdenscupavslutningen i langrenn, men Lillehammer trakk imidlertid det lengste strået.

  Therese Johaug
  Foto: Jussi Nukari / AP
 • Vraket til EM-åpningen

  Det blir ingen mesterskapsdebut i skiskyting for Stina Nilsson onsdag. Hun fikk ikke plass på det svenske laget til normaldistansen i EM i Polen.

  Sverige kan stille med seks løpere på 15-kilometeren i polske Duszniki-Zdrój. Troppen består imidlertid av sju løpere. Dermed ble det ikke plass til Nilsson på åpningsdistansen.

  – Vi har seks startplasser i dag og sju på sprinten, så Stina lader opp til sprinten, sier det svenske landslagets sportssjef Anna-Maria Uusitalo i en tekstmelding til SVT.

  Elisabeth Högberg, Anna Magnusson, Ingela Andersson, Annie Lind, Ella Halvarsson og Emma Nilsson utgjør det svenske laget på onsdagens normaldistanse i Polen.

  Sveriges fremste skiskyttere står over EM for å prioritere forberedelser til VM i Pokljuka i neste måned.

  Skiskyting Sverige
  Foto: Nisse Schmidt/tt / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal