Ekspert om Johaugs konkurrenter: – Presser seg for hardt og tar sjanser for å jage henne

Absolutt alt har gått på skinner for Therese Johaug noen måneder før OL. Testene viser det samme som under sist jubelsesong. NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener konkurrentene blir preget av 33-åringens prestasjoner.

Johaug

OVERLEGEN: Det var ingen som kunne gjøre noe med Therese Johaug under torsdagens Tryvann Opp i Oslo. Her like etter målgang.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Therese er så rutinert, kjenner kroppen sin så godt. Hun vet eksakt hva hun skal gjøre for å være i form – også til OL. Utfordringen til konkurrentene er at de presser seg for hardt, tar sjanser for å jage henne inn. De tar sjanser i alt for å hente inn Therese, sier Bjørn.

Han har akkurat sett Johaug gå inn til en komfortabel, men likevel imponerende seier i ren staking i rulleskirennet «Tryvann Opp» i Oslo torsdag kveld.

– Moro, hardt og brutalt, oppsummerte Johaug selv opplevelsen.

Det var liksom aldri tvil om hun skulle vinne. Spørsmålet var bare hvor store differansene ville bli til neste på resultatlisten.

Det er heller ikke så rart.

– Må nesten overgå seg selv

MQJyATbfuLo

VIKTIG STØTTESPILLER Lillebror Karstein Johaug, her avbildet under Tryvann Opp torsdag kveld.

Foto: Annika Byrde / NTB

For det har i mange uker gått gjetord om Johaugs form. Lillebror Karstein er kanskje den som følger storesøsteren tettest av alle i treningsarbeidet. Han er ikke til vanlig en mann av store ord, men røper at jobben som er gjort i sommer er «sjukt bra».

Han ramser opp to bunnsolide høydeopphold. Kroppen responderer hele tiden. Samtidig vinner Johaug rennene hun stiller opp i. Det har ikke vært verken skade- eller sykdomsavbrekk slik det var sommeren for ett år siden.

Selv da gjorde hun omtrent rent bord i nesten alle renn, både nasjonale, verdenscup og VM.

NRK-ekspert Bjørn understreker at konsekvensen er at alle konkurrentene, de norske lagvenninnene og fra alle andre nasjoner, preges av Johaugs form. Men han trekker spesielt frem de argeste svenske rivalene i Frida Karlsson og Ebba Andersson.

– De må nesten overgå seg selv for å utfordre henne. Da er veien kort til at det bikker over, går på smeller og at de presser seg for hardt. Det handler om at de presser de hardeste treningsøktene og ikke minst mengden for langt.

Han mener å ha sett tedenser til det allerede. Blant annet da den svenske yndlingen Frida Karlsson måtte trekke seg fra Toppidrettsveka på grunn av overbelastning.

nA9si1ILOUg

KLAR TALE: Fra NRK-ekspert Torgeir Bjørn, her sammen med kommentatorkollega Jann Post under torsdagens NRK-sendte Tryvann Opp i Oslo.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Ikke sikkert svenskene gleder seg

Hovedpersonen selv har et avslappet forhold til det hun foreløpig har fått til.

Hun forteller at hun er i rute, men erkjenner følgende:

– Det har gått veldig på skinner i sommer og høst. Jeg lærte mye av fjoråret. Kanskje jeg er ennå råere på å periodisere treningen nå enn før. Det kjenner jeg at jeg får igjen for, sier Johaug.

Ragde Charge 2021

STØTTER HVERANDRE: Marit Bjørgen og Therese Johaug, her etter Tryvann Opp torsdag kveld.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Det er vanvittig solid, sier Marit Bjørgen, som selv måtte seg slått med litt over tre minutter av sin gamle lagvenninne.

– Hun har kontinuitet i alt hun gjør. Hun er så gjennomtrent og så stabil. Jeg tror nok vi får se mye av Johaug til vinteren. Jeg gleder meg til å se henne i OL, men det er ikke sikkert svenskene gleder seg, sier Bjørgen og gliser så bredt hun bare kan.

Nå handler det bare om en eneste ting, skal vi tro Karstein Johaug:

– Det er i februar hun skal gå fort. Det handler om å gjøre ting enkelt nå og ikke overdrive treningen, sier han.

Siste nytt

 • Killi tilbake på ski

  Friskistjernen Johanne Killi (24) er tilbake på ski og stiller i verdenscuppremieren i big air i Sveits fredag.

  Killi ødela et leddbånd i kneet i januar og mistet resten av sesongen.

  – Kneet føles veldig bra, like sterkt og stabilt som før operasjonen. Motivasjonen og skigleden har gått opp og ned i det siste. Det er mye tanker som surrer, spesielt inn i en OL-sesong. Jeg er veldig spent på verdenscupåpningen, sier hun i en pressemelding.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Bayern-sjefen testet positivt

  Bayern München-trener Julian Nagelsmann måtte stå over onsdagens 4-0-seier over Benfica på grunn av influensasymptomer. Senere fikk han påvist koronasmitte.

  Det opplyser Bayern torsdag. Ifølge den tyske storklubben testet Nagelsmann positivt selv om han er fullvaksinert mot koronaviruset.

  34-åringen ledet ikke Bayern-laget i mesterligakampen mot Benfica i Lisboa. Det ble oppgitt at han slet med en influensalignende infeksjon.

  Julian Nagelsmann
  Foto: POOL / Reuters
 • Norge klatrer

  Ståle Solbakkens menn fortsetter å klatre på verdensrangeringen fra Fifa etter gode resultater i VM-kvalifiseringen. Fotballandslaget er nummer 37 på oktober-oversikten, melder NTB. Det er to plasser bedre enn sist. Forrige måned var Norge inne i topp 40 for første gang på snaut seks år.

  Topp ti på rankingen: 1) Belgia, 2) Brasil, 3) Frankrike, 4) Italia, 5) England, 6) Argentina, 7) Spania, 8) Portugal, 9) Mexico, 10) Danmark.

  Qxc_nUvSGFY
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal