Hopp til innhold

Ekspert om Johaugs konkurrenter: – Presser seg for hardt og tar sjanser for å jage henne

Absolutt alt har gått på skinner for Therese Johaug noen måneder før OL. Testene viser det samme som under sist jubelsesong. NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener konkurrentene blir preget av 33-åringens prestasjoner.

Johaug

OVERLEGEN: Det var ingen som kunne gjøre noe med Therese Johaug under torsdagens Tryvann Opp i Oslo. Her like etter målgang.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Therese er så rutinert, kjenner kroppen sin så godt. Hun vet eksakt hva hun skal gjøre for å være i form – også til OL. Utfordringen til konkurrentene er at de presser seg for hardt, tar sjanser for å jage henne inn. De tar sjanser i alt for å hente inn Therese, sier Bjørn.

Han har akkurat sett Johaug gå inn til en komfortabel, men likevel imponerende seier i ren staking i rulleskirennet «Tryvann Opp» i Oslo torsdag kveld.

– Moro, hardt og brutalt, oppsummerte Johaug selv opplevelsen.

Det var liksom aldri tvil om hun skulle vinne. Spørsmålet var bare hvor store differansene ville bli til neste på resultatlisten.

Det er heller ikke så rart.

– Må nesten overgå seg selv

MQJyATbfuLo

VIKTIG STØTTESPILLER Lillebror Karstein Johaug, her avbildet under Tryvann Opp torsdag kveld.

Foto: Annika Byrde / NTB

For det har i mange uker gått gjetord om Johaugs form. Lillebror Karstein er kanskje den som følger storesøsteren tettest av alle i treningsarbeidet. Han er ikke til vanlig en mann av store ord, men røper at jobben som er gjort i sommer er «sjukt bra».

Han ramser opp to bunnsolide høydeopphold. Kroppen responderer hele tiden. Samtidig vinner Johaug rennene hun stiller opp i. Det har ikke vært verken skade- eller sykdomsavbrekk slik det var sommeren for ett år siden.

Selv da gjorde hun omtrent rent bord i nesten alle renn, både nasjonale, verdenscup og VM.

NRK-ekspert Bjørn understreker at konsekvensen er at alle konkurrentene, de norske lagvenninnene og fra alle andre nasjoner, preges av Johaugs form. Men han trekker spesielt frem de argeste svenske rivalene i Frida Karlsson og Ebba Andersson.

– De må nesten overgå seg selv for å utfordre henne. Da er veien kort til at det bikker over, går på smeller og at de presser seg for hardt. Det handler om at de presser de hardeste treningsøktene og ikke minst mengden for langt.

Han mener å ha sett tedenser til det allerede. Blant annet da den svenske yndlingen Frida Karlsson måtte trekke seg fra Toppidrettsveka på grunn av overbelastning.

nA9si1ILOUg

KLAR TALE: Fra NRK-ekspert Torgeir Bjørn, her sammen med kommentatorkollega Jann Post under torsdagens NRK-sendte Tryvann Opp i Oslo.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Ikke sikkert svenskene gleder seg

Hovedpersonen selv har et avslappet forhold til det hun foreløpig har fått til.

Hun forteller at hun er i rute, men erkjenner følgende:

– Det har gått veldig på skinner i sommer og høst. Jeg lærte mye av fjoråret. Kanskje jeg er ennå råere på å periodisere treningen nå enn før. Det kjenner jeg at jeg får igjen for, sier Johaug.

Ragde Charge 2021

STØTTER HVERANDRE: Marit Bjørgen og Therese Johaug, her etter Tryvann Opp torsdag kveld.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Det er vanvittig solid, sier Marit Bjørgen, som selv måtte seg slått med litt over tre minutter av sin gamle lagvenninne.

– Hun har kontinuitet i alt hun gjør. Hun er så gjennomtrent og så stabil. Jeg tror nok vi får se mye av Johaug til vinteren. Jeg gleder meg til å se henne i OL, men det er ikke sikkert svenskene gleder seg, sier Bjørgen og gliser så bredt hun bare kan.

Nå handler det bare om en eneste ting, skal vi tro Karstein Johaug:

– Det er i februar hun skal gå fort. Det handler om å gjøre ting enkelt nå og ikke overdrive treningen, sier han.

Siste nytt

 • NIF har nedsatt gruppe som skal utrede IOC-problematikk

  Torsdag skrev NRK at Norges Idrettsforbund ikke hadde fulgt opp eget vedtak, da de ennå ikke hadde nedsatt en ressursgruppe for å utrede den nåværende samorganiseringen mellom Norges olympiske komité (NOK) og Norges idrettsforbund (NIF).

  Nå er det klart at 2. visepresident Sondre Sande Gullord får med seg Mona Adolfsen (Norges Skøyteforbund), Reinart Aarseth (Nordland Idrettskrets), Espen Lund (Norges Kickboxingforbund) og én representant fra NIFs utøverkomité. Sistnevnte velger selv hvem som skal representere dem.

  NIF skriver til NRK at «ressursgruppen skal bidra i å utarbeide en rapport relatert til Tingvedtaket fra 2019 hvor det ble «[…] bedt om å utrede til neste Idrettsting hvordan samorganiseringen av NIF og NOK er sett opp mot NIFs verdier; frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd. Rapporten skal legges som bakgrunn for behandling av spørsmålet om skille av NIF og NOK».

  Gruppen starter arbeidet umiddelbart og vil legge frem en rapport under idrettsstyrets møte 25. april.

  Torsdag ga idrettspresident Berit Kjøll uttrykk for at hun er fornøyd med fremdriften i prosessen. Saken skal behandles på Idrettstinget til våren.

  Overlevering av rapport "Rasisme i idretten"
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Kirkeberg Mørk ble U23-verdensmester i Canada – trippel norsk på pallen

  Martin Kirkeberg Mørk (22) fra Drammen gikk et langrenn det luktet svidd av og ble U23-verdensmester på 10 kilometer fri teknikk i Whistler i Canada fredag.

  Kirkeberg Mørk ble juniorverdensmester for to år siden på den samme distansen, og han var blant de naturlige favorittene foran fredagens løp. Mørk var best under alle passeringspunktene fra start til mål.

  Drammenseren fikk følge av kameraten Lars Agnar Hjelmeset på pallen, men Hjelmeset ble «parkert» med 26 sekunder på sølvplass. På en 10 kilometer er det ren utklassing å vinne med 26 sekunder.

  Bronsen ble også norsk. Jonas Vika fra Mjøsski ble slått med 43 sekunder av Martin Kirkeberg Mørk, men sikret bronsen med tre tideler ned til 4.-plassen. (NTB)

  Skandinavisk Cup i langrenn
  Foto: Ulf Palm / NTB
 • Aalesund henter Amidou Diop

  Aalesund signerer senegaleseren Amidou Diop (30).

  Det bekrefter Aalesund i en pressemelding på deres nettside.

  30-åringen har skrevet under på en kontrakt som binder ham til klubben i to år.

  – Jeg er fornøyd med valget om å signere for AaFK. Det var interesse fra en rekke klubber, men det riktige valget var Aalesund, sa Diop til Aalesund. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Kristiansund - Jerv (1-1)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste