NRK Meny
Normal

Ekspert om hodesmellene: – Det ser voldsomt ut, men er ufarlig

Flere keeperne har fått harde skudd i ansiktet under håndball-VM. Men de trenger ikke frykte for varige men, ifølge lege.

Silje Solberg

Silje Solberg fikk et knallhardt skudd rett i ansiktet to minutter før slutt mot Montenegro. Før pause måtte førstekeeper Kari Aalvik Grimsbø gi seg da det samme skjedde med henne. (Video med tillatelse fra TV 2.)

Engebretsen

UFARLIG: Lars Engebretsen har lang erfaring med hodeskader knyttet til idrett. Han sier det å få en ball i ansiktet er helt ufarlig.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det så kanskje brutalt ut da både Silje Solberg og Kari Aalvik Grimsbø fikk ballen rett i fleisen under onsdagens kvartfinale i VM. Men det ser verre ut enn det er, sier professor og lege ved Olympiatoppen, Lars Engebretsen.

– Det ser jo voldsomt ut, og det kan føre til at du blør litt fra nesen osv. Men det er ekstremt sjeldent at man mister bevisstheten eller får hjernerystelse. Det å få en ball i ansiktet er i utgangspunktet helt ufarlig, forteller Engebretsen, som har lang erfaring med hodeskader knyttet til idrett.

– Jeg har behandlet håndballspillere i mange, mange år, og har aldri sett at noen har fått problemer i ettertid av en ball i hodet eller ansiktet.

– Ingen tro på hjelm

Aalvik Grimsbø måtte onsdag gå av banen rett før pause som følge av smellen hun fikk i hodet. Hun ble sittende på benken med en ispose mot hodet resten av kampen.

Det er tredje gangen under VM at målvakten får ballen i ansiktet.

– Det å få flere baller i ansiktet i løpet av kort tid kan jo ha noe å si. Men det kommer litt an på hvordan spilleren føler seg. Hvis hun føler seg helt grei i løpet av fem-seks minutter etterpå, eller ikke har vært bevisstløs, så spiller det ingen rolle, sier Engebretsen.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson fleipet overfor TV2 etter kampen onsdag, og mente de norske keeperne snart burde begynne å spille med hjelm.

– En hjelm vil ikke hjelpe håndballkeepere med å få mindre plager og det vil heller ikke se mindre dramatisk ut om de har på seg hjelm. Så det har jeg ikke noe tro på, smiler Engebretsen.

Kari Grimsbø

MÅTTE KASTE INN HÅNDKLEET: Kari Aalvik Grimsbø måtte forlate banen etter at hun fikk et hardt skudd i ansiktet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ikke redd

Kari Aalvik Grimsbø har meldt seg spilleklar igjen til semifinalen mot Romania fredag.

– Begge keeperne er friskmeldt av helseteamet, sier Hergeirsson på dagens pressekonferanse.

Fredag venter kanskje verdens beste skytter Cristina Neagus og hennes harde skudd.

Under kvartfinalen mot Danmark sendte et av Neagus skudd målvakt Sandra Toft rett i bakken.

– Det er nok det verste jeg har opplevd med tanke på å bli truffet i hodet. Og jeg har tross alt fått en del smeller, sa Toft til NTB.

NRKs håndballekspert, Geir Oustorp, tror ikke de norske keeperne er redde for at det samme skal skje på fredag.

– Jeg tror ikke de frykter det. Det er noe med det å stå i mål. Du må regne med at ballen treffer hodet ditt, sier Oustorp.

Danskenes keeper, Sandra Toft, får et skudd rett i ansiktet.

SE VIDEO: Danmarks Sandra Toft ble brutalt sendt i parketten etter å ha blitt truffet av et skudd fra Romanias Cristina Neagu. (Video med tillatelse fra TV 2.)

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Superhelg
Toppserien fotball kvinner: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Røa - Arna-Bjørnar
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Kolbotn - Klepp
Toppserien fotball kvinner: Kolbotn - Klepp
4-4-2 med Schau og Aune
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Stabæk - Sandviken
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune