NRK Meny
Normal

Ekspert om hodesmellene: – Det ser voldsomt ut, men er ufarlig

Flere keeperne har fått harde skudd i ansiktet under håndball-VM. Men de trenger ikke frykte for varige men, ifølge lege.

Silje Solberg

Silje Solberg fikk et knallhardt skudd rett i ansiktet to minutter før slutt mot Montenegro. Før pause måtte førstekeeper Kari Aalvik Grimsbø gi seg da det samme skjedde med henne. (Video med tillatelse fra TV 2.)

Engebretsen

UFARLIG: Lars Engebretsen har lang erfaring med hodeskader knyttet til idrett. Han sier det å få en ball i ansiktet er helt ufarlig.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det så kanskje brutalt ut da både Silje Solberg og Kari Aalvik Grimsbø fikk ballen rett i fleisen under onsdagens kvartfinale i VM. Men det ser verre ut enn det er, sier professor og lege ved Olympiatoppen, Lars Engebretsen.

– Det ser jo voldsomt ut, og det kan føre til at du blør litt fra nesen osv. Men det er ekstremt sjeldent at man mister bevisstheten eller får hjernerystelse. Det å få en ball i ansiktet er i utgangspunktet helt ufarlig, forteller Engebretsen, som har lang erfaring med hodeskader knyttet til idrett.

– Jeg har behandlet håndballspillere i mange, mange år, og har aldri sett at noen har fått problemer i ettertid av en ball i hodet eller ansiktet.

– Ingen tro på hjelm

Aalvik Grimsbø måtte onsdag gå av banen rett før pause som følge av smellen hun fikk i hodet. Hun ble sittende på benken med en ispose mot hodet resten av kampen.

Det er tredje gangen under VM at målvakten får ballen i ansiktet.

– Det å få flere baller i ansiktet i løpet av kort tid kan jo ha noe å si. Men det kommer litt an på hvordan spilleren føler seg. Hvis hun føler seg helt grei i løpet av fem-seks minutter etterpå, eller ikke har vært bevisstløs, så spiller det ingen rolle, sier Engebretsen.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson fleipet overfor TV2 etter kampen onsdag, og mente de norske keeperne snart burde begynne å spille med hjelm.

– En hjelm vil ikke hjelpe håndballkeepere med å få mindre plager og det vil heller ikke se mindre dramatisk ut om de har på seg hjelm. Så det har jeg ikke noe tro på, smiler Engebretsen.

Kari Grimsbø

MÅTTE KASTE INN HÅNDKLEET: Kari Aalvik Grimsbø måtte forlate banen etter at hun fikk et hardt skudd i ansiktet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ikke redd

Kari Aalvik Grimsbø har meldt seg spilleklar igjen til semifinalen mot Romania fredag.

– Begge keeperne er friskmeldt av helseteamet, sier Hergeirsson på dagens pressekonferanse.

Fredag venter kanskje verdens beste skytter Cristina Neagus og hennes harde skudd.

Under kvartfinalen mot Danmark sendte et av Neagus skudd målvakt Sandra Toft rett i bakken.

– Det er nok det verste jeg har opplevd med tanke på å bli truffet i hodet. Og jeg har tross alt fått en del smeller, sa Toft til NTB.

NRKs håndballekspert, Geir Oustorp, tror ikke de norske keeperne er redde for at det samme skal skje på fredag.

– Jeg tror ikke de frykter det. Det er noe med det å stå i mål. Du må regne med at ballen treffer hodet ditt, sier Oustorp.

Danskenes keeper, Sandra Toft, får et skudd rett i ansiktet.

SE VIDEO: Danmarks Sandra Toft ble brutalt sendt i parketten etter å ha blitt truffet av et skudd fra Romanias Cristina Neagu. (Video med tillatelse fra TV 2.)

Siste nytt

 • Bale sendte Real Madrid til finalen

  Gareth Bale ble matchvinner da Real Madrid tok seg til finalen i VM for klubblag. Romarinho ga Al-Jazira ledelsen 1–0 i 1. omgang, men spanjolene snudde kampen.

  Først fra Cristiano Ronaldo etter 53 minutter, og etter 81 minutter avgjorde Bale kampen.

  Gareth Bale
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • Hvas et tidel unna finale

  Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til 50,85 på 100 meter butterfly i EM-semifinalen onsdag kveld.

  Tiden holdt til en sjetteplass, og da ble det ikke EM-finaleplass på nordmannen.

 • Bjørnsen røk ut i semifinalen

  Susann Bjørnsen hadde 9. raskeste tid i semifinalen på 50 meter bryst, og røk dermed ut med minst mulige margin. Hun svømte inn til 30.20, og det holdt ikke til finaleplass.

  Hun var tre hundredeler bak åttendeplassen, som hadde gitt plass i finalen.

  Susann Bjørnsen
  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland