Ekspert om hodesmellene: – Det ser voldsomt ut, men er ufarlig

Flere keeperne har fått harde skudd i ansiktet under håndball-VM. Men de trenger ikke frykte for varige men, ifølge lege.

Silje Solberg

Silje Solberg fikk et knallhardt skudd rett i ansiktet to minutter før slutt mot Montenegro. Før pause måtte førstekeeper Kari Aalvik Grimsbø gi seg da det samme skjedde med henne. (Video med tillatelse fra TV 2.)

Engebretsen

UFARLIG: Lars Engebretsen har lang erfaring med hodeskader knyttet til idrett. Han sier det å få en ball i ansiktet er helt ufarlig.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det så kanskje brutalt ut da både Silje Solberg og Kari Aalvik Grimsbø fikk ballen rett i fleisen under onsdagens kvartfinale i VM. Men det ser verre ut enn det er, sier professor og lege ved Olympiatoppen, Lars Engebretsen.

– Det ser jo voldsomt ut, og det kan føre til at du blør litt fra nesen osv. Men det er ekstremt sjeldent at man mister bevisstheten eller får hjernerystelse. Det å få en ball i ansiktet er i utgangspunktet helt ufarlig, forteller Engebretsen, som har lang erfaring med hodeskader knyttet til idrett.

– Jeg har behandlet håndballspillere i mange, mange år, og har aldri sett at noen har fått problemer i ettertid av en ball i hodet eller ansiktet.

– Ingen tro på hjelm

Aalvik Grimsbø måtte onsdag gå av banen rett før pause som følge av smellen hun fikk i hodet. Hun ble sittende på benken med en ispose mot hodet resten av kampen.

Det er tredje gangen under VM at målvakten får ballen i ansiktet.

– Det å få flere baller i ansiktet i løpet av kort tid kan jo ha noe å si. Men det kommer litt an på hvordan spilleren føler seg. Hvis hun føler seg helt grei i løpet av fem-seks minutter etterpå, eller ikke har vært bevisstløs, så spiller det ingen rolle, sier Engebretsen.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson fleipet overfor TV2 etter kampen onsdag, og mente de norske keeperne snart burde begynne å spille med hjelm.

– En hjelm vil ikke hjelpe håndballkeepere med å få mindre plager og det vil heller ikke se mindre dramatisk ut om de har på seg hjelm. Så det har jeg ikke noe tro på, smiler Engebretsen.

Kari Grimsbø

MÅTTE KASTE INN HÅNDKLEET: Kari Aalvik Grimsbø måtte forlate banen etter at hun fikk et hardt skudd i ansiktet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ikke redd

Kari Aalvik Grimsbø har meldt seg spilleklar igjen til semifinalen mot Romania fredag.

– Begge keeperne er friskmeldt av helseteamet, sier Hergeirsson på dagens pressekonferanse.

Fredag venter kanskje verdens beste skytter Cristina Neagus og hennes harde skudd.

Under kvartfinalen mot Danmark sendte et av Neagus skudd målvakt Sandra Toft rett i bakken.

– Det er nok det verste jeg har opplevd med tanke på å bli truffet i hodet. Og jeg har tross alt fått en del smeller, sa Toft til NTB.

NRKs håndballekspert, Geir Oustorp, tror ikke de norske keeperne er redde for at det samme skal skje på fredag.

– Jeg tror ikke de frykter det. Det er noe med det å stå i mål. Du må regne med at ballen treffer hodet ditt, sier Oustorp.

Danskenes keeper, Sandra Toft, får et skudd rett i ansiktet.

SE VIDEO: Danmarks Sandra Toft ble brutalt sendt i parketten etter å ha blitt truffet av et skudd fra Romanias Cristina Neagu. (Video med tillatelse fra TV 2.)

Siste nytt

 • Klæbo i ny femmil i helga

  Johannes Høsflot Klæbo skal gå langrenna i Sveits komande helg. Det stafestar landslagstrenar Arild Monsen overfor NRK.

  Etter alt ståket omkring diskinga frå førsteplassen på femmila i VM søndag, har det vore usikkert om han ville delta. Men Monsen slår fast at Klæbo reiser til Sveits.

  Skiforbundet har nettopp teke ut troppen til Engadin i Sveits, og der er Klæbo med.

  Det er 15 km laurdag og 50 km jaktstart søndag, renna som blei flytta frå Holmenkollen.

  – Det har vore klart heile tida, og ingenting er endra på det, seier Monsen.

  Derimot reiser Emil Iversen heim etter VM. Han skal ikkje gå renna i Sveits.

  Klæbo diska
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Haaland klar til Sevilla-kampen

  Erling Braut Haaland blir tilgjengelig for Borussia Dortmund til tirsdagens returmøte med Sevilla i mesterligaens åttedelsfinale.

  Lørdag tuslet Haaland av banen med en vond ankel i 2-4-tapet for Bayern München. Skaden var ikke verre enn at jærbuen deltok på mandagens treningsøkt.

  – Vi regner med at Erling kan spille, sa Dortmund-trener Edin Terzic under en pressekonferanse.

  Klubben jakter på sin første kvartfinale i Champions League siden 2017. Tyskerne fikk et godt utgangspunkt med 3-2-seieren borte mot Sevilla i Spania.

  De gul- og svartkledde må greie se uten Jadon Sancho tirsdag. I tillegg er Raphaël Guerreiro og Giovanni Reyna tvilsomme før oppgjøret.

  Erling Braut Haaland
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Topp ti i junior-VM

  Marte Monsen kjørte ned til niendeplass i super-G under junior-VM i alpint mandag. Hun var 1,51 sekunder bak vinneren Lena Wechner fra Østerrike.

  Østerrike tapetserte seierspallen ved å ta samtlige medaljer. Magdalena Kappaurer var nærmest Wechner med 0,24 sekunder. Magdalena Egger tok bronsen.

  Anna Bryn Mørkeset var nest best av de norske på 16.-plass. Hun ble slått med 2,12 sekunder.

  Marte Monsen.
  Foto: Joe Klamar / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal