Hopp til innhold

Ekspert om hodesmellene: – Det ser voldsomt ut, men er ufarlig

Flere keeperne har fått harde skudd i ansiktet under håndball-VM. Men de trenger ikke frykte for varige men, ifølge lege.

Silje Solberg

Silje Solberg fikk et knallhardt skudd rett i ansiktet to minutter før slutt mot Montenegro. Før pause måtte førstekeeper Kari Aalvik Grimsbø gi seg da det samme skjedde med henne. (Video med tillatelse fra TV 2.)

Engebretsen

UFARLIG: Lars Engebretsen har lang erfaring med hodeskader knyttet til idrett. Han sier det å få en ball i ansiktet er helt ufarlig.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det så kanskje brutalt ut da både Silje Solberg og Kari Aalvik Grimsbø fikk ballen rett i fleisen under onsdagens kvartfinale i VM. Men det ser verre ut enn det er, sier professor og lege ved Olympiatoppen, Lars Engebretsen.

– Det ser jo voldsomt ut, og det kan føre til at du blør litt fra nesen osv. Men det er ekstremt sjeldent at man mister bevisstheten eller får hjernerystelse. Det å få en ball i ansiktet er i utgangspunktet helt ufarlig, forteller Engebretsen, som har lang erfaring med hodeskader knyttet til idrett.

– Jeg har behandlet håndballspillere i mange, mange år, og har aldri sett at noen har fått problemer i ettertid av en ball i hodet eller ansiktet.

– Ingen tro på hjelm

Aalvik Grimsbø måtte onsdag gå av banen rett før pause som følge av smellen hun fikk i hodet. Hun ble sittende på benken med en ispose mot hodet resten av kampen.

Det er tredje gangen under VM at målvakten får ballen i ansiktet.

– Det å få flere baller i ansiktet i løpet av kort tid kan jo ha noe å si. Men det kommer litt an på hvordan spilleren føler seg. Hvis hun føler seg helt grei i løpet av fem-seks minutter etterpå, eller ikke har vært bevisstløs, så spiller det ingen rolle, sier Engebretsen.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson fleipet overfor TV2 etter kampen onsdag, og mente de norske keeperne snart burde begynne å spille med hjelm.

– En hjelm vil ikke hjelpe håndballkeepere med å få mindre plager og det vil heller ikke se mindre dramatisk ut om de har på seg hjelm. Så det har jeg ikke noe tro på, smiler Engebretsen.

Kari Grimsbø

MÅTTE KASTE INN HÅNDKLEET: Kari Aalvik Grimsbø måtte forlate banen etter at hun fikk et hardt skudd i ansiktet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ikke redd

Kari Aalvik Grimsbø har meldt seg spilleklar igjen til semifinalen mot Romania fredag.

– Begge keeperne er friskmeldt av helseteamet, sier Hergeirsson på dagens pressekonferanse.

Fredag venter kanskje verdens beste skytter Cristina Neagus og hennes harde skudd.

Under kvartfinalen mot Danmark sendte et av Neagus skudd målvakt Sandra Toft rett i bakken.

– Det er nok det verste jeg har opplevd med tanke på å bli truffet i hodet. Og jeg har tross alt fått en del smeller, sa Toft til NTB.

NRKs håndballekspert, Geir Oustorp, tror ikke de norske keeperne er redde for at det samme skal skje på fredag.

– Jeg tror ikke de frykter det. Det er noe med det å stå i mål. Du må regne med at ballen treffer hodet ditt, sier Oustorp.

Danskenes keeper, Sandra Toft, får et skudd rett i ansiktet.

SE VIDEO: Danmarks Sandra Toft ble brutalt sendt i parketten etter å ha blitt truffet av et skudd fra Romanias Cristina Neagu. (Video med tillatelse fra TV 2.)

Siste nytt

 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

 • Hovland ute av matchplay-turneringen i Texas – ble knust av sørkoreaner

  Golfesset Viktor Hovland tapte klart for sørkoreanske Kim Si-woo og er dermed ute av matchplay-turneringen i Austin før siste puljekamp.

  Med null poeng på to kamper er nordmannen uten sjanser til å avansere foran turneringens siste runde. Der skal Hovland møte amerikanske Chris Kirk. Både Matt Kuchar og Kim Si-woo har vunnet minst én kamp, og siden de møter hverandre fredag, er det ingen mulighet for Hovland til å gå videre.

  Nordmannen havnet tidlig under for Kim torsdag og greide aldri å slå tilbake. Til slutt var sørkoreaneren foran med fire hull vunnet og tre hull igjen å spille. Dermed var oppgjøret avgjort.

  Hovland tapte for amerikanske Kuchar onsdag og måtte dermed vinne neste kamp for å ha håp om avansement i turneringen. Det er kun puljevinneren som går videre til utslagsrundene som starter lørdag.

  Også i fjorårets utgave måtte Hovland pakke bagen etter puljespillet. Da tapte han i omspill i kampen om avansement.

  (NTB)

  Players Championship Golf
  Foto: Eric Gay / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste