Hopp til innhold

Ekspert om drone-skandalen: – Bladene er som en kjøttkvern

Eksperter tror nesten-ulykken under skandalerennet i Madonna kan få konsekvenser for FIS' dronebruk i fremtiden.

Marcel Hirscher

Kristoffersen

VANT RENNET: Henrik Kristoffersen.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

– Det kan gjøre enorm skade. Jeg vet ikke eksakt hvor tung den er, men det verste er bladene, som er laget av karbon. Det er som en kjøttkvern, sier NRK-producer Bjørn Gunnar Vellan, som har lang erfaring med droner i TV-produksjon.

Han så selv skandalerennet der Marcel Hirscher nesten ble truffet av en drone. Nesten-ulykken, som NRKs kommentatorer beskrev som «livsfarlig», var bare tideler unna å få dramatiske konsekvenser.

– Tror ikke folk skjønner hvor farlig det er

– Jeg tror ikke dronepiloten har trykket feil. Han har rett og slett mistet kontrollen og da flyr dronen seg selv ned i 100 kilometer i timen, sier VG-fotograf Geir Olsen, som også har lang erfaring med droner.

Det er foreløpig ikke kjent hva som er årsaken til drone-styrten, men fotografen sier at han har fryktet at lignende kunne skje tidligere.

Han forteller blant annet at han så droner fly over publikum under hopprennet på Lillehammer tidligere i desember. Dette rennet ble produsert av NRK.

– Vi flyr aldri over publikum. Det er veldig strenge regler, og du skal ligge 150 meter unna. Vi i NRK har utrolig stort fokus på sikkerheten, sier Reidar Otto Johnsen, som er operativ leder i NRK Luftfoto.

Anders Martinsen, daglig leder i UAF-Norway, forteller at han har sett flere slike drone-styrter tidligere.

– I all hovedsak gjelder det privatpersoner, men også arrangører av idrettsarrangement har rapportert det. Det kan for eksempel være ising, batterifeil eller at hjernen til dronen kollapser, sier Martinsen.

– Jeg tror ikke folk skjønner hvor farlig det er. Det er generelt en veldig dårlig idé å kjøre droner rett over mennesker, sier Martinsen.

Tror saken får konsekvenser

Vellan forklarer at det i dronekjøring er to hovedregler, som begge så ut til å være brutt tirsdag kveld:

– Dronen skal ikke entre «field of play», altså der aktiviteten pågår. Det skal heller ikke flys over folk, og det inkluderer også utøvere, sier Vellan.

– Vi vet at droner faller ned. Det er derfor vi holder oss utenfor løypene og der det ikke er folk.

Han er overbevist om at Det internasjonale skiforbundet (FIS) tar grep.

– Jeg tror ikke vi kommer til å se droner i et FIS-arrangement på en lang stund fremover, sier Vellan.

Sportsnyheter

Dommer hevder han ble spyttet på – spilleren nekter

Dommer Stian Røvig Sletner hevder han ble spyttet på av Ahmed El-Amrani etter at han ga Hønefoss-spilleren det gule kortet for en takling. Men El-Amrani nekter for at det var det som skjedde.

NM 2021 i fotball, menn (finale): Bodø/Glimt - Molde

Cupfest på NRK – sjå målene fra første runde

Torsdag var det duka for cupfest her på NRK. Bodø/Glimt, Rosenborg og Vålerenga var blant laga som skal i elden. Alle måla frå kampane med eliteserielaga kan du sjå her:

Siste nytt

 • Reinkind og Sagosen hjalp Kiel til sluttspill

  Sander Sagosen kunne juble for semifinaleplass i mesterligaen etter å ha hjulpet Kiel til 33-32-seier over gamleklubben Paris Saint-Germain.

  Han kunne feire sammen med Haarald Reinkind, som scoret seks av målene i den svært dramatiske returkampen. Sagosen scoret tre mål på en dag da ingen av nordmennene hadde god uttelling. Reinkind skjøt hele tolv ganger, Sagosen åtte.

  Derimot var Magnus Landin dødelig effektiv, med sju mål på like mange avslutninger. Det var han som sendte hjemmelaget foran for godt på vei mot sammenlagt 63-62-seier.

  Kiel er semifinaleklar sammen med Barcelona, ungarske Veszprém og polske Kielce.

  Champions League håndball Elverum - THW Kiel
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Burnley rotet bort ledelsen – fortsatt i nedrykksfare

  Burnley rotet bort ettmålsledelsen mot Aston Villa og endte til slutt med poengdeling. Burnley gikk til pause med 1-0-ledelse etter en straffescoring av Ashley Barnes, men Aston Villa brukte ikke lang tid på å utligne i andre omgang. 48 minutter inn i kampen dunket Emiliano Buendia inn 1-1 og sikret uavgjort.

  Dermed tok nedrykkstruede Burnley med seg ett poeng og klatret over nedrykksstreken, men er fortsatt i fare for å rykke ned. Laget er á poeng med Leeds på tabellen, men sistnevnte er under streken før siste runde på dårligere målforskjell.

 • Alonso reddet uavgjort for Chelsea

  Chelsea sikret ett poeng etter 1-1 hjemme mot Leicester. James Maddison sendte gjestene i føringen allerede etter syv minutter, da han scoret fra distanse. Chelsea svarte ti minutter før pause. Reece James løftet ballen inn i boksen, og Marcos Alonso smalt den inn på hel volley. Andre omgang ble målløs, men det ene poenget gjør at Chelsea i praksis sikret tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste