Hopp til innhold

Ekspert om «Nepos» taktiske genistrek: – Kan absolutt vinne VM

Russiske Jan Nepomnjasjtsjij har endret spillestilen fullstendig til VM-kampen mot Magnus Carlsen. Det har gitt oppsiktsvekkende resultater.

Ian Nepomniachtchi og Magnus Carlsen

OVERRASKER: Jan Nepomnjasjtsjij spiller langt mer defensivt i VM enn han vanligvis gjør.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

– Jeg kan ikke huske en så utpreget matchstrategi i et VM, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Han snakker om Magnus Carlsens VM-motstander Jan Nepomnjasjtsjij. Russeren er kjent for å være både følelsesstyrt og aggressiv i spillestilen.

Kontrasten er derfor stor til den utgaven vi har vært vitne til i VM: Her har Nepomnjasjtsjij vært både iskald og defensiv. Han har også hatt full kontroll på verdenseneren fra Norge.

– Vi kan se når han spiller med hvit at han nøler i de avgjørende øyeblikkene. Det er en tydelig matchstrategi. Akkurat nå spiller ikke «Nepo» for å vinne partier, han spiller for å ikke tape, sier Bae.

Slik forklarer han spillestilen

NRKs sjakkekspert peker på at russeren trenes av Vladimir Potkin, som også ledet sekundantteamet til tidligere VM-utfordrer Sergej Karjakin. De to russerne har vanligvis to vidt forskjellige spillestiler, men under partiene i Dubai har likheten vært slående.

Karjakin storspilte mot Carlsen i 2016, men måtte til slutt gi tapt etter omspill.

Ian Nepomniachtchi

KAN HAN VINNE?: Torstein Bae tror Jan Nepomnjasjtsjij kan vinne VM med sin nye taktikk.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

– Han holder hardnakket på Karjakins defensive suksesstrategi. De velger å øke presset fra parti til parti, kanskje i en forhåpning om at Magnus ikke skal takle presset. Men kanskje også med vissheten om at Nepo tidligere har vært dårlig til å håndtere tap, sier Bae og legger til:

– Hvis han hadde tapt et parti, kunne denne matchen vært game over.

Onsdag spilte Carlsen og Nepomnjasjtsjij remis for femte gang til nå i VM. Etter partiet fikk russeren spørsmål fra VG om han er enig i at han har byttet spillestil. Der svarte 31-åringen fra Brjansk hverken «ja» eller «nei».

Det kan være at det ser ut som om jeg har endret spillestilen, men først og fremst prøver jeg å spille gode trekk og skape litt problemer. Kanskje føler motstanderen min på presset og gjør noen feil? Det handler bare om å spille bra. Hvis du spiller bra, får du helt sikkert noen sjanser, sier Nepomnjasjtsjij.

Hammer gir «Nepo» skryt

Jon Ludvig Hammer, Norges nest beste sjakkspiller, innrømmer at han er litt overrasket over russerens forsiktige spill. Han gir samtidig «Nepo» honnør for å ha valgt riktig taktikk mot Carlsen.

Jon Ludvig Hammer under Norway Chess i Stavanger 2018.

EKSPERT: Jon Ludvig Hammer er imponert over «Nepo», men tror likevel Magnus Carlsen vinner.

Foto: Carina Johansen / NTB

Måten han har spilt på har fungert, og han har testet Magnus ved flere anledninger nå. Det tyder på at det funker. Han kommer helt sikkert til å fortsette med det fremover, sier Hammer, som er sjakkekspert i VG under VM.

– Hvem blir verdensmester?

Magnus. Det er lenge igjen. Det er så mye som kan skje på ni partier, svarer Hammer.

Torstein Bae er imidlertid ikke like sikker som sin ekspertkollega. På spørsmål om Nepomnjasjtsjij kan ta VM-seieren med sin nye taktikk, svarer han:

Det tror jeg absolutt. Han virker sterk. Magnus er ikke dårlig, men han er heller ikke 100 prosent.

Torsdag har spillerne hviledag i Dubai. Du kan følge fredagens parti direkte på NRK fra klokken 13.15.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal