Australske Fitch bistod Det internasjonale skiforbundet, FIS, i saken rundt de positive prøvene til Martin Johnsrud Sundby.
FIS sitt uavhengige antidopingpanel frikjente Sundby, noe som ble anket av WADA og førte til den endelige dommen fra CAS. FIS sentralt, hvor Fitch var en av ekspertene, var derimot ikke enig med eget antidopingpanel.
De mente Sundby hadde brutt reglene, selv om de ikke ville kalle det dopingmisbruk. Fitch forklarer hvorfor han var så tydelig i sin rapport.
– De gangene jeg har vært involvert i tilfeller hvor astmatikere har gått over grensa på 1000 nanogram per milliliter salbutamol, har jeg i nesten alle saker støttet utøveren. På grunn av forholdene i dette tilfellet var det umulig for meg å forsvare skiløperen, sier professor Fitch til NRK, og peker på to spesifikke ting:
– a) Jeg kan ikke støtte legens råd, spesielt siden det gitt over telefon og ikke ved en undersøkelse av pasienten. b) Utøverens avgjørelse om å bruke forstøver tre ganger på mindre enn fem timer, kun på konkurransedager, skriver Fitch i en e-post.
Uenighet i FIS
Han har forsket på astma i en årrekke, sittet i ekspertgruppa til Verdens Antidopingbryå (WADA), og har naturlig nok fulgt Sundby-saken tett.
- Les også: Slik kan Sundby frikjennes.
– Jeg er både overrasket og fornøyd med at FIS ikke var enig med dopingpanelets frifinnelse, påpeker Fitch.
– Det viktige for oss er at FIS sitt dopingpanel støttet Skiforbundets vurderinger i denne saken, og mente reglene ikke kunne forstås slik som WADA mente. Dopingpanelet til FIS er altså uenig med Fitch sine vurderinger i denne saken, sier kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff, til NRK.
FORKLARING: Både Skiforbundet ved Erik Røste (t.v.) og landslagslege Rune Gabrielsen tok alt ansvaret i Sundby-saken.
Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix– Jeg er sjokkert
Fitch reagerer også på Det norske skiforbundets håndtering av saken. Blant annet at de fjernet ansvaret fra utøveren.
– Som jeg påpeker i min rapport, antydet jeg kategorisk at utøveren ikke forsøkte å forbedre prestasjonen ved å ta salbutamol i forstøver, eller bruke tre doser på så kort tid. Men det var hans personlige avgjørelse å bruke medisinen fra doktoren sin på renndager, og det kostet ham så mye smerte, mener Fitch.
At forbundet i tillegg betaler tilbake premiepengene for Sundby, får Fitch virkelig til å undre seg.
– Det er helt utrolig for meg. Jeg er sjokkert.
Skiforbundet har vært klare på at Sundby er pålagt å følge landslagslegens anbefalinger i henhold til utøveravtalen med Norges Skiforbund. Espen Graff opplyser til NRK at de føler de har svart godt nok både om Sundbys bruk og legens vurderinger.
Les også: Trakk seg delvis på grunn av Sundby-saken.
Les også: – Tilfeldig at det ikke er flere «Sundby-saker».