Ekspert falt stygt før renn og måtte krabbe ut av løypene – kommenterte med store smerter

LENZERHEIDE/OSLO (NRK): Det ble høydramatisk for Torgeir Bjørn før start på den andre konkurransedagen av Tour de Ski. NRK-eksperten falt nemlig stygt på ski og måtte med store smerter ty til et uvanlig valg i kommentatorbua.

Torgeir Bjørn

MÅ STÅ: Torgeir Bjørn, her i kommentatorboksen inne på langrennsstadion i Lenzerheide søndag, klarte ikke sitte å kommentere rennet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Dramatikken startet i morgentimene i 08.30-tiden søndag, da Bjørn valgte å gå på ski fra hotellet til langrennsstadion, der han skulle se og følge sprintprologen i Lenzerheide.

Det skulle han kanskje ikke ha gjort.

Krabbet ut av løypen

For der var han maksimalt uheldig på veien. Rett ved løypetraseen stod det nemlig en snøkanon og sprøytet snø ut.

– Da jeg stod på ski gjennom den snøen stod plutselig skiene bom fast. Så jeg føk fremover og falt rundt. Da følte jeg at jeg var på grensen til å besvime, sier Bjørn, som forteller at han fikk øye på en person like ved, som han ba bli igjen i noen minutter til han kom til hektene.

Fordi:

– Jeg var bekymret. Jeg var redd en muskel på baksiden av låret var revet av. Jeg klarte heldigvis å krabbe 50 meter ut av løypen til en bilvei. Der ble jeg plukket opp av en fra NRK-teamet. Så kjørte vi til stedet vi sitter og kommenterer. Jeg kom meg til boksen og har kommentert sprinten stående.

– Har du hatt store smerter?

– Når du står bom fast med skiene og faller, så skjønner du at noe ikke er i orden. Du føler du har revet av en muskel i låret eller har fått en kraftig strekk, sier Bjørn.

3ToKjtvBGRY

NORMAL POSITUR: Torgeir Bjørn (venstre) liker best å sitte når han kommenterer, slik han gjør her, under verdenscupåpningen i finske Ruka i begynnelsen av desember.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Trøst at løperne har det «verre»

mange timer etter hendelsen – klarer Bjørn å smile av det hele. Men han sliter med bevegeligheten i det høyre beinet. Han klarer faktisk ikke å bruke det og «sleper det etter seg», forteller han.

Søndag ettermiddag fikk han i hvert fall kyndig hjelp og veiledning. Blant annet har han av arrangørpersonell på skistadion fått kompresjon rundt låret og han har konferert med langrennslandslagets helseteam hva han bør gjøre i tiden fremover.

Hvordan var det egentlig å kommentere rennet i dag?

– Kommenteringen gikk egentlig ganske bra. Du fokuserer på løpet, ikke på at du har vondt i låret. Jeg trøster meg med at det er verre for løperne å gå, enn for meg å stå der, sier Bjørn og humrer.

Post og Bjørn

SPESIELL DAG: For NRKs kommenatorduo, Jann Post og Torgeir Bjørn, etter sistnevntes trøbbel med beinet..

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Post ble urolig

Nå handler alt om å forflytte seg fra Sveits til Italia, der NRK viser de fem siste rennene i Tour de Ski. Bjørn satser på at ting blir bedre til etappen allerede nyttårsaften om to dager.

For kommentatorkollega Jann Post ble det også en spesiell dag. Han humrer litt av det hele i ettertid han også.

– Det er sjelden jeg får en telefon fra Torgeir om at han har falt på ski og har vondt. Jeg ble litt urolig med en gang. Så skjønte jeg etter hvert at det handlet om en kraftig strekk eller muskelavrivning.

De to kommenterte de første rennene i Tour de Ski for NRK på radio der alle rennene også sendes.

– Jeg merket ingenting da han kommenterte, men jeg ser at mannen ikke har det bra når han må stå og kommentere. Men det skal litt til for at han står over å kommentere langrenn. Det fikk vi bevis på i dag. Nå håper jeg bare han kan fortsette neste uke, sier Post.

PS: Tour de Ski fortsetter kommende uke i Toblach. Der venter 10 og 15 kilometer intervallstart i fristil tirsdag. Onsdag er det jaktstart i samme distanse i klassisk stil. Touren avgjøres med tre konkurranser i Val di Fiemme fredag til søndag om en snau uke.

 • Hør alle rennene fra Tour de Ski på radiokanalen NRK Sport

Siste nytt

 • Unntakstilstand tre måneder før OL

  Tre måneder før Tokyo-OL skal åpnes erklærte japanske myndigheter unntakstilstand for hovedstaden i kampen mot koronaviruset.

  Statsminister Yoshihide Suga opplyser at unntakstilstanden gjelder for Tokyo og tre andre områder: Osaka, Kyoto og Hyogo.

  Håpet er at grepet skal stanse det siste oppsvinget i antall smittetilfeller. Unntakstilstanden skal i første omgang vare fra 25. april til 11. mai.

  Japan Olympics
  Foto: Philip Fong / AP
 • Angrer på superliga-støtte

  JPMorgan, den amerikanske banken som skulle gi lån til superligaen, sier i en uttalelse fredag at de angrer på støtten de ga til utbryterligaen.

  – Vi feilberegnet åpnebart hvordan avtalen kom til å bli mottatt i fotballmiljøet. Vi skal lære av dette, sier en representant for banken.

  Banken skulle stille med et lån på 3,5 milliarder euro til grunnleggerne av superligaen. Dette skulle blant annet brukes til å dekke tapte inntekter på grunn av koronapandemien.

  FILE PHOTO: JP Morgan Chase & Co sign outside headquarters in New York
  Foto: Mike Segar / Reuters
 • Langrenn sier nei til høydehus

  Langrennskomiteen i Skiforbundet vil ikke oppheve høydehusforbudet. Det er Dagbladet som melder om avgjørelsen.

  Torbjørn Skogstad, leder for langrennskomiteen i Norges Skiforbund, sier til avisen at deres anbefaling til skistyret er å si nei til høydehus.

  Tidligere i april bekreftet Idrettsstyret at de støtter Norges Idrettsforbunds (NFIFs) forslag om å si ja til høydehus i Norge. Forslaget fra NFIF skal opp på Idrettstinget i slutten av mai, og hvis støtten er stor nok kan det særegne norske forbudet fra 2003 fjernes.

  Langrenn Beitostølen
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal