Ekspert falt stygt før renn og måtte krabbe ut av løypene – kommenterte med store smerter

LENZERHEIDE/OSLO (NRK): Det ble høydramatisk for Torgeir Bjørn før start på den andre konkurransedagen av Tour de Ski. NRK-eksperten falt nemlig stygt på ski og måtte med store smerter ty til et uvanlig valg i kommentatorbua.

Torgeir Bjørn

MÅ STÅ: Torgeir Bjørn, her i kommentatorboksen inne på langrennsstadion i Lenzerheide søndag, klarte ikke sitte å kommentere rennet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Dramatikken startet i morgentimene i 08.30-tiden søndag, da Bjørn valgte å gå på ski fra hotellet til langrennsstadion, der han skulle se og følge sprintprologen i Lenzerheide.

Det skulle han kanskje ikke ha gjort.

Krabbet ut av løypen

For der var han maksimalt uheldig på veien. Rett ved løypetraseen stod det nemlig en snøkanon og sprøytet snø ut.

– Da jeg stod på ski gjennom den snøen stod plutselig skiene bom fast. Så jeg føk fremover og falt rundt. Da følte jeg at jeg var på grensen til å besvime, sier Bjørn, som forteller at han fikk øye på en person like ved, som han ba bli igjen i noen minutter til han kom til hektene.

Fordi:

– Jeg var bekymret. Jeg var redd en muskel på baksiden av låret var revet av. Jeg klarte heldigvis å krabbe 50 meter ut av løypen til en bilvei. Der ble jeg plukket opp av en fra NRK-teamet. Så kjørte vi til stedet vi sitter og kommenterer. Jeg kom meg til boksen og har kommentert sprinten stående.

– Har du hatt store smerter?

– Når du står bom fast med skiene og faller, så skjønner du at noe ikke er i orden. Du føler du har revet av en muskel i låret eller har fått en kraftig strekk, sier Bjørn.

3ToKjtvBGRY

NORMAL POSITUR: Torgeir Bjørn (venstre) liker best å sitte når han kommenterer, slik han gjør her, under verdenscupåpningen i finske Ruka i begynnelsen av desember.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Trøst at løperne har det «verre»

mange timer etter hendelsen – klarer Bjørn å smile av det hele. Men han sliter med bevegeligheten i det høyre beinet. Han klarer faktisk ikke å bruke det og «sleper det etter seg», forteller han.

Søndag ettermiddag fikk han i hvert fall kyndig hjelp og veiledning. Blant annet har han av arrangørpersonell på skistadion fått kompresjon rundt låret og han har konferert med langrennslandslagets helseteam hva han bør gjøre i tiden fremover.

Hvordan var det egentlig å kommentere rennet i dag?

– Kommenteringen gikk egentlig ganske bra. Du fokuserer på løpet, ikke på at du har vondt i låret. Jeg trøster meg med at det er verre for løperne å gå, enn for meg å stå der, sier Bjørn og humrer.

Post og Bjørn

SPESIELL DAG: For NRKs kommenatorduo, Jann Post og Torgeir Bjørn, etter sistnevntes trøbbel med beinet..

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Post ble urolig

Nå handler alt om å forflytte seg fra Sveits til Italia, der NRK viser de fem siste rennene i Tour de Ski. Bjørn satser på at ting blir bedre til etappen allerede nyttårsaften om to dager.

For kommentatorkollega Jann Post ble det også en spesiell dag. Han humrer litt av det hele i ettertid han også.

– Det er sjelden jeg får en telefon fra Torgeir om at han har falt på ski og har vondt. Jeg ble litt urolig med en gang. Så skjønte jeg etter hvert at det handlet om en kraftig strekk eller muskelavrivning.

De to kommenterte de første rennene i Tour de Ski for NRK på radio der alle rennene også sendes.

– Jeg merket ingenting da han kommenterte, men jeg ser at mannen ikke har det bra når han må stå og kommentere. Men det skal litt til for at han står over å kommentere langrenn. Det fikk vi bevis på i dag. Nå håper jeg bare han kan fortsette neste uke, sier Post.

PS: Tour de Ski fortsetter kommende uke i Toblach. Der venter 10 og 15 kilometer intervallstart i fristil tirsdag. Onsdag er det jaktstart i samme distanse i klassisk stil. Touren avgjøres med tre konkurranser i Val di Fiemme fredag til søndag om en snau uke.

 • Hør alle rennene fra Tour de Ski på radiokanalen NRK Sport

Siste nytt

 • Italiensk fotball utsatte samtaler

  Italias spillerforening for fotball (AIC) og Serie A-klubbene frykter at fotballsesongen kan være over. Et viktig møte ble utsatt mandag. Partene skulle blant annet ha diskutert lønnskutt.

  – Bekymringen for at seriene er ferdigspilt for sesongen eksisterer. Vi er derfor nødt til å diskutere hvordan vi skal eventuelt skal avslutte dette på formelt vis. Samtidig må vi ta i betraktning både sportslige resultater og kontrakter, sa AICs president Damiano Tommasi.

  Uttalelsen til Tommasi må ses i sammenheng med uttalelsen til Italias idrettsminister Vincenco Spadafora søndag. Han sa at han vil forlenge idrettsstansen fra 3. april og ut resten av måneden. (NTB)

  Damiano Tommasi
  Foto: Pier Paolo Cito / AP
 • Villa-stjerne med korona-tabbe

  Først ba han alle om å holde seg hjemme. Deretter dro Aston Villa-kapteinen Jack Grealish på kompisbesøk og krasjet med bilen på tur hjem igjen.

  – Jeg vil ikke at noen skal gjøre den samme tabben som jeg gjorde, er 24-åringen sitert på i blant annet BBC.

  Lørdag publiserte han en video der han blant oppfordret folk til å holde seg hjemme for å hjelpe til med å redde liv.

  Selv skal han angivelig ha dratt på fest til en kamerat. På vei hjem krasjet han sin Range Rover inn i to parkerte biler. Han fikk flerret opp det denne forhjulet på sin egen bil, og den var ikke lenger kjørbar.

  Premier League - Leicester City v Aston Villa
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • Friidretts-VM utsett

  Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) opplyser at dei ser etter VM-datoar i 2022 ettersom sommar-OL vart utsett i eit år. VM i Eugene i Oregon skulle etter planen avviklast i august neste år, men det kolliderer med dei nye datoane for OL. Forbundet skriv i ei pressemelding at dei støttar dei nye OL-datoane som vart kunngjort måndag. Samtidig opplyser dei at dei jobbar med nye datoar for friidretts-VM i 2022. Det skjer i samarbeid med VM-arrangøren og andre meisterskapsarrangørar.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud

Sendeplan

Kl. Program Kanal