NRK Meny
Normal

Kuttet ned på treningen - vant gull og kom på landslaget

HEMSEDAL/OSLO (NRK.no): – Jeg fikk en aha-opplevelse, sier langrennslandslagets «nykommer» Martine Ek Hagen.

Oslo 20140428.Portrett av langrennsløper Martine Ek Hagen på det norske langrennslandslaget.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Martine Ek Hagen måtte lære seg å kontrollere sin store treningsiver. Da hun klarte det, gikk det enda litt bedre i sporet.

– Min største utfordring er nok å slappe av, sier Martine Ek Hagen.

23-åringen fra Ytre Enebakk har lenge vært regnet som et av landets største langrennstalenter, men har likevel fått noen trenere til å rive seg i håret. Og det av litt andre grunner enn sånt folk flest bruker å slite med.

– Typisk for unge løpere

Der andre trenger hjelp til å motiveres og til å trene hardt nok, har trenerne nemlig hatt motsatt utfordring med Hagen.

Hun har rett og slett hatt litt vanskelig for å sitte stille, i alle fall lenge nok av gangen, og vil i grunn trene så ofte som mulig.

– Viljen min til å trene er veldig stor. Jeg er ikke helt «gæren» altså, men jeg ligger hele tiden litt foran skjema. Det er som regel timene på sofaen som er i manko når vi skal telle opp hva jeg har brukt tiden min på hver måned, forteller hun.

Hagen innså at hun måtte lære seg å kontrollere treningsiveren. Da hun klarte det, gikk det enda bedre i sporet.

Denne sesongen har hun fått plass på seniorlandslaget.

– Hvor mange ganger har trenere måttet gripe inn for å roe deg ned?

martine

Hagens mål denne sesongen er å få være med under VM i Falun.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Mange ganger, sier hun og ler.

Hagen rister litt på hodet av seg selv, men medgir at det ligger litt alvor i bunn.

– Jeg tror det er typisk unge løpere å gjøre akkurat denne feilen. Det er en utfordring å stole på seg selv, lytte til kroppen. Noen dager handler det om å tørre å ikke pushe seg selv. Jeg tror mange unge løpere sliter med å tørre det, for man vil jo så gjerne bli bedre og sterkere, sier hun.

Lå på sofaen i dagesvis

Hagen har altså lært seg at det ikke nytter å tøye strikken i det uendelige. For idrettsutøvere kan det i verste fall føre til overtrening, skader eller utbrenthet.

BUL-løperen sier det som skjedde i U23-VM i vinter ble et vendepunkt for henne.

Hagen hadde hatt en vanskelig inngang til sesongen, med mye sykdom og et virus som bet seg fast i syv uker. Hun stresset mot sesongstarten og følte at hun lå for langt bak planen. Hun var mye sliten.

U23-VM var et av de store målene, men bare en uke før mesterskapet ble hun forkjølet igjen.

– Jeg tenkte «nå ryker det», forteller hun.

Forkjølelsen gjorde at Hagen la fra seg alle tanker om edle medaljer. I stedet la hun seg på sofaen.

Der ble hun værende helt til hun ble frisk, og så gjorde hun noe hun aldri har gjort før:

– Jeg følte meg helt fin igjen etter noen dager, men ventet likevel og lå bare på sofaen også etter jeg ble frisk. Det er ikke likt meg så tålmodig, men jeg tok to dager til helt fri og bare hvilte, sier hun.

Aha-opplevelsen

Noen dager senere reiste hun til VM, fortsatt med null tro på suksess – og dermed lave skuldre.

Det endte med to gullmedaljer.

Hagen var overlegen både på 10 kilometer klassisk og 15 kilometeren med skibytte.

– Det løsnet, konkluderer hun.

Der og da gikk det et lite lys opp for skiløperen.

– Jeg tenkte på dagene på sofaen og fikk en aha-opplevelse. Jeg skjønte at kroppen trengte de hviledagene for å bli klar, forklarer hun.

Hagen har representert Norge i verdenscup flere ganger, hvor hennes beste plassering er en åttendeplass på en 10-kilometer i fristil. Hun var også med til VM i Val di Fiemme i fjor. Dette er imidlertid Hagens første år på seniorlandslaget etter flere sesongen på juniorlaget.

Hun vil gjerne gi Marit Bjørgen, Therese Johaug og tremenningen Heidi Weng konkurranse, men gir seg selv god tid på å ta dem helt igjen.

– Målet mitt for denne sesongen er å få være med til VM i Falun. Jeg setter meg ikke noe spesielt resultatmål, jeg vil bare forbedre meg litt etter litt og ha min beste sesong, sier hun.

Martine Ek Hagen tok torsdag VM-gull på 10 km i Val di Fiemme i Italia. Se oppløpet hennes her.

SE VIDEO: Martine Ek Hagen vant to gullmedaljer i U23-VM. Her kan du se video fra da hun vant gull på 10 kilometer klassisk.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal