Norske Eirin (19) hadde aldri tatt verdenscuppoeng – så sjokkerte hun eliten med superhopp

Hun hadde ingen verdenscuppoeng før helgens renn i Slovenia. Men plutselig hoppet Eirin Maria Kvandal (19) bakken ned to ganger og vant sin første verdenscupseier.

SEIERSHOPPET: Kvandal var en av de siste hopperne igjen på bommen. Hun holdt nervene i sjakk og hoppet langt.

Norske Eirin Kvandal fra Mosjøen, som ble tatt ut på landslaget før sesongen, er ansett som et stort talent. Det viste hun virkelig i hopprennet i Ljubno i Slovenia søndag.

– Jeg er veldig fornøyd. Vet ikke hva mer jeg skal si, jeg er i sjokk, sier sensasjonshopperen til NRK like etter seieren på 1.4 poengs margin.

VANT: Eirin Kvandal klarte ikke holde tårene tilbake etter seieren.

TÅRER: Tårene trillet etter seieren. Kvandal var både glad og i sjokk etter å ha vunnet sitt første verdenscuprenn.

Foto: Alexander Henningsen / NSF

Seieren kom kort tid før VM skal avholdes. Hun tør ikke si noe om forventninger til det.

– Jeg tror muligheten er der, men jeg tør ikke melde noe nå.

– I Maren Lundbys litt svake sesongstart dukker det rett og slett ei ny jente opp, sa Johan Remen Evensen da seieren var sikret.

– Hun er «sjokka»

I sesongens andre verdenscuprenn klasket hun til med 92 meter i første omgang. Hun satte ikke nedslag, og lå på andreplass.

Men i andre omgang ga hun alt, og landet på 89 meter. Til tross for at hun ikke klarte å sette nedslag denne gangen heller tok hun sin første verdenscupseier, da Ema Klinec kun hoppet 86,5 meter.

– Dette hører med til de litt mer sensasjonelle opplevelsene jeg har vært med på. At resultatene i NM sa mer om hoppingen og kapasiteten til Eirin enn formen til de andre jentene er vel nå hevet over det meste av tvil, sier Clas Brede Bråten.

SEIER: En glad og stolt Kvandal toppet listene på søndag.

STOLT: En glad og stolt Kvandal toppet listene på søndag.

Foto: Alexander Henningsen / NSF

– Du ser hun er «sjokka» selv, sa Remen Evensen da bildene fra unnarennet viste at hun ble gratulert av lagvenninnene.

Det kan hovedpersonen selv bekrefte.

– Det var mye følelser. Jeg klarte ikke tenke så mye, sier Kvandal som ikke klarte å holde tårene tilbake etter at seieren var sikret.

Kvandal vant også NM-rennet for én uke siden med to suverene hopp på 135 og 123 meter i Granåsen.

– Eirin har overbevist stort både i Vikersund med overlegen seier og det samme i NM. Jeg er usikker på om det er blitt hoppet bedre av noen kvinner tidligere, sa hoppsjef Christian Meyer etter NM-hopprennet, skriver Skiforbundet på egne nettsider.

Gullkandidat

NRKs hoppekspert Anders Jacobsen forteller at det var meget overraskende at den ferske norgesmesteren stakk av med seieren, men mener likevel hun kunne vunnet med mer.

FØRSTE: Første seier i verdenscupen for Kvandal.

VANT: Eirin Maria Kvandal vant sitt første verdenscuprenn.

Foto: Alexander Henningsen / NSF

– Hun klarer å holde hodet kaldt og hoppe godt på ski. Hadde hun fikset litt på stilen også så hadde hun vunnet med masse, sier Jacobsen.

Det er ikke bare hoppingen som imponerer Jacobsen, men også Kvandals evne til å holde nervene under kontroll.

– Hun sitter på toppen som en av de siste. Hun holder hodet kaldt og har nervene under kontroll og får til et godt andrehopp. Det var imponerende, sier Jacobsen som har troa på at hun kan prestere godt også i et verdensmesterskap.

– Hun kunne fått med seg fem poeng mer i hver omgang egentlig, da hadde hun vunnet lett. Inn mot et mesterskap, hvis man får terpet på stilkarakterene, så er hun absolutt gullkandidat når vi kommer til Oberstdorf.

Siste nytt

 • Liverpool kom til kort

  Liverpool kom til mange sjanser på Anfield, men greide ikke å sette ballen i mål. Med 0–0 er Real Madrid klar for mesterligasemifinale mot Chelsea. Liverpool hadde to mål å hente inn etter 1-3-tapet i Madrid forrige uke og gikk offensivt til verks på egen arena, men Mohamed Salah og hans lagkamerater var ikke giftige nok i avslutningsøyeblikkene.

  Britain Soccer Champions League
  Foto: Jon Super / AP
 • Zuccarello med to mål i Wilds seier

  Mats Zuccarello scoret to ganger i overtallsspill da Minnesota Wild strammet grepet om 3.-plassen i sin NHL-avdeling med 5–2 over Arizona Coyotes onsdag.

  Wild har slitt i overtallsspill, men nordmannen rettet på det med sitt 7. og 8. mål for sesongen. Coyotes pådro seg bare tre utvisninger i kampen, men Wild straffet alle tre med scoring.

  – Når man ikke lykkes i power play begynner man å tvile på seg selv, men det er bare å fortsette å prøve. Da kommer det, sa Zuccarello da han ble intervjuet i første pause. Da ledet Wild 1–0 etter hans første scoring.

  Coyotes Wild Hockey
  Foto: Craig Lassig / AP
 • Kastet stein på Real-bussen

  Det ble kastet gjenstander mot Real Madrids spillerbuss på vei til mesterligakampen på Anfield, og et vindu ble knust. Liverpool reagerer kraftig.

  – Vi fordømmer handlingene som førte til at Real Madrids spillerbuss ble skadd ved ankomst til Anfield i kveld. Det er fullstendig uakseptabel og skammelig oppførsel av noen få personer, sier en talsperson for Liverpool.

  – Vi ber oppriktig om unnskyldning til våre gjester for det de ble utsatt for. Vi vil samarbeide med Merseyside-politiet med å få fakta på bordet og identifisere de ansvarlige.

  Britain Soccer Champions League
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal