Einars konkurranse tok helt av – løp 83 kilometer på lille julaften

For Therese Falk og Frank Løke senket ikke julefreden seg før lille julaften. Begge nektet lenge å gi seg i et ellevilt ultraløp.

Frank Løke og Therese Falk

ULTRALØPERE: Frank Løke (t.v.) og Therese Falk har konkurrert i hele desember.

Foto: Privat

Ultraløpet det er snakk om heter «Hagemanns primtalløp», og startet 1. desember. Konkurransen går ut på å tilbakelegge en primtallsdistanse hver dag. Hver dag øker distansen. De startet på to kilometer, deretter tre og fem.

Det var Kondis som først omtalte saken.

Einar Hagemann

Arrangør Einar Hagemann, her avbildet under en av mange løpeturer.

Foto: PRIVAT

De siste dagene har konkurransen tatt seg noe voldsomt opp. 22. desember løp begge 79 kilometer. Totalt i desember har de løpt mer enn 791 kilometer hver.

– At det skulle ta så av, det visste jeg ikke. De to henger rimelig bra med. Det er helt sjukt, sier Einar Hagemann til NRK.

– Nesten så jeg begynner å grine

Dagen før dagen, lille julaften, meddelte Therese Falk at hun ga seg og at Frank Løke dermed ville vinne dersom han løp 83 kilometer i løpet av dagen.

Og på kvelden samme dag kunne han meddele at 83 kilometer var fullført.

– Dette er det sykeste jeg har vært med på. Det er nesten så jeg begynner å grine. Det har vært 23 dager på rad med løping, med maraton eller lenger de siste elleve dagene. Det har vært helt jævlig, forteller Løke til NRK.

Både Falk og Løke har tilbakelagt et enormt antall kilometer i løpet av desember. Det har ikke gitt mye tid til juleforberedelser.

– Jeg har løpt over 90 mil og gått ned åtte kilo til nå. Jeg har ikke gjort annet enn å løpe, forteller den tidligere håndballprofilen.

Likevel hevder han at det fortsatt er krutt nok igjen i beina.

– Jeg hadde løpt i morgen også, hvis jeg måtte, sier han ved 19-tiden lille julaften.

Stod opp klokken fire for å løpe

Falk bedyrer imidlertid også at hun hadde klart å løpe mer, dersom hun hadde ønsket det.

– Det har ikke vært veldig vanskelig å motivere seg, men den siste uken med jobb var krevende. Jeg har stått opp klokka fire på natta for å løpe før jobb. Det har gått greit, men nå er ikke lysten der, sier hun til NRK.

Therese Falk

Selv om hun gir seg nå, hevder Therese Falk at hun kunne løpt mer uten større problemer. Her fra et ultraløp tidligere i 2020.

Foto: Aina Nygård / Hell ultraløpeklubb

– Jeg gjør det for å ha det gøy, ikke for å vinne eller bli best. Så jeg tror konkurransen har vært større for andre enn for meg.

Falk kommer også med et stikk til NRK og medias dekning av sporten hennes.

– Jeg skulle ønske dere skrev mer om ultraløp generelt. Men når en med borat-drakt er der, er det vel mer sensasjonelt enn sporten i seg selv, sier hun.

Ultraløperen sier premien hun skal gi den tidligere håndballprofilen er en vaskebøtte.

– Han snakker alltid om at han skal få «bøtta», og ta «bøtta» hjem og sånt.

– Nesten så jeg begynner å grine

Vinneren tror ikke noe på at Falk ga seg grunnet motivasjonen.

– For å si det sånn, hun hadde aldri latt seg slå av meg. Vi har holdt på i 23 dager, da gir du deg ikke hvis du ikke må, sier Frank Løke.

Frank Løke

I desember har Frank Løke i motsetning til de fleste andre gått kraftig ned i vekt, grunnet all løpinga.

Foto: Privat

– Dronninga blir slått av en avdanka håndballspiller på 40 år og 90 kilo.

Han er i motsetning til Falk klar på at dette har kostet enormt mye.

– Neste år blir det sjokoladekalender, sier han.

Elleville påfunn

Hagemann, som står bak ultraløpet, har tidligere i år løpt ultraløp i Vikersund-bakken, bobbanen på Lillehammer, 82 runder rundt Heddal stavkirke og 36 runder på Hardangerbrua (totalt 100 kilometer).

1. november i år kom et nytt sprøtt påfunn. Da startet Hagemann det første primtalløpet. 87 stilte på start 1. november, og Svein-Erik Bakke holdt ut lengst.

Da hadde Bakke løpt 61 kilometer på dag 18, og totalt tilbakelagt 501 kilometer i november.

1. desember startet «adventskalenderen» – et nytt primtalløp i Hagemanns regi. 134 løp første distansen, men 22. desember var kun Løke og Falk igjen.

Han har jevnlig hatt kontakt med duoen, og begge er i god form.

– Jeg er superimponert, og folk synes det er kjempeålreit. Så denne type løp kommer jeg til å arrangere mer. Dette blir en tradisjon, slår han fast.

Sportsnyheter

Usain Bolts hilsen til Warholm: – Velkommen i klubben

Etter tirsdagens vanvittige verdensrekord nevnes Karsten Warholm i samme åndedrag som Usain Bolt. Dagen etter bragden kunne NRK overbringe en eksklusiv hilsen fra sprintlegenden.

Målvaktgjengen

Kvartfinalehelten gir treneren æren for at hun er i OL: – Han er kjempeviktig for meg

TOKYO/OSLO (NRK): Keeperveteran Katrine Lunde (41) kom inn og stengte buret da Norges semifinaleplass holdt på å glippe. Men at Lunde i det hele tatt er i OL, etter et svært tøft år, takker hun Mats Olsson for.

Siste nytt

 • Favoritt skadet

  En av favorittene i mangekampen i OL, Katarina Johnson-Thompson, skadet seg under kvalifiseringen på 200 meter onsdag, og endte sist. Det er uklart hva som skjedde. Thompson klarte plutselig å ikke løpe lenger, og hinket over målstreken, langt bak de andre.

  54Dqs9LaNLI
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • La Liga sikret milliardavtale

  Den spanske ligaen bekrefter onsdag på sitt nettsted at de selger 10 prosent av sin bedrift til CVC for en pengesum tilsvarende over 28 milliarder kroner.

  Det gir spanske lag en etterlengtet tilstrømming av penger, etter at flere har slitt med vanskelig økonomi som følge av blant annet koronapandemien.

  Spesielt viktig kan det bli for ligaens to største klubber, Barcelona og Real Madrid. De kan få henholdsvis 270 og 261 millioner euro som et resultat av avtalen, melder Marca ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Storklubbene har måttet selge unna spillere for å ha god nok økonomi til å signere forsterkninger i det siste.

  Messi
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Geir Gulliksen (61) brøt OL-finalen

  Sprangridningsveteran Geir Gulliksen og hesten Quatro brøt OL-finalen onsdag, som følge av en rekke feil. Dermed brast medaljedrømmen for den norske ekvipasjen.

  Den norske ekvipasjen, fra startnummer fem, kom seg godt i gang innledningsvis før det ballet på seg med feil. Midtveis ut i hinderløypa ble det mange riv på Gulliksen og Quatro, som til slutt valgte å bryte OL-finalen.

  Dermed kan vi slå fast at det ikke blir en medaljerevansj, 13 år etter at lagbronsen glapp under Beijing-OL i 2008.

  Gulliksen
  Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal