Hopp til innhold

Egypts keeperhelt nektet å ta imot bestemannsprisen

Mohamed El Shenawy storspilte mot Uruguays verdensstjerner. Etter kampen nektet han å ta imot en pris sponset av et ølmerke.

Mohamed El Shenawy

Egypt-målvakt Mohamed El Shenawy ønsket ikke å reklamere for en ølleverandør.

Foto: Marwan Ahmed

Luis Suárez' sjansesløseri så ut til å koste forhåndsfavoritt Uruguay seieren i deres første VM-kamp. Men Egypts ferske sisteskanse reddet alt som var av målsjanser fra både Suarez og PSG-spiller Edinson Cavani, og ble derfor kåret til banens beste spiller tross 0-1-tap.

Se El Shenawys storspill her:

Komm.: Andreas Stabrun Smith og Egil Olsen

Etter kampen skulle El Shenawy i utgangspunktet tatt imot bestemannsprisen, men egypteren skal i stedet ha gått rett forbi.

Ifølge en journalist fra den egyptiske nettavisen Kingfut, skal El Shenawy ha nektet å ta imot prisen fordi den er sponset av ølmerket Budweiser. Det samme bekrefter Egypt-troppens administrative leder, Ihab Leheta, overfor nyhetsbyrået AP.

El Shenawy er muslim, som de fleste lagkameratene hans, og islam forbyr alkoholkonsum. Derfor ønsket han ikke å reklamere for ølmerket eller beholde prisen.

Laster Twitter-innhold

– Pengene som rår

Budweiser er en av VM 2018s hovedsponsorer og er FIFAs offisielle alkoholleverandør under mesterskapet. I VM deltar seks land der majoriteten av befolkningen er muslimer: Senegal, Marokko, Iran, Tunisia, Saudi-Arabia og nevnte Egypt.

Flere av VMs største profiler er muslimer. Mesut Özil (Tyskland), Paul Pogba (Frankrike), Xherdan Shaqiri (Sveits), Marouane Fellaini (Belgia), Sadio Mané (Senegal) og El Shenawys lagkamerat på Egypt, Mohamed Salah, tilhører alle islam. Likevel er det ikke sjeldent at Budweiser-navnet dukker opp under VM-sendingene og på bilder med VM-profilene.

– Her er det helt tydelig pengene som rår, og det har vi mange eksempler på. Det er ikke slik at FIFA gjerne vil fronte et ølmerke, det er fordi de betaler mest. Jeg mener FIFA burde tenke mer på hva slags signaler de sender, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Han mener det er fortjent at El Shenawy ble kåret til banens beste i VM-åpningen mot Uruguay, men at 29-åringen ikke trenger noen statuett som bevis for nettopp det.

– Jeg synes det er kult at han tør når han føler det er feil å motta den prisen. Han ble jo banens beste uansett, og det vet han, sier Torp.

FBL-WC-2018-MATCH3-POR-ESP

Tremålsscorer Cristiano Ronaldo ble kåret til banens beste spiller da Portugal spilte 3–3 mot Spania, og ble vist på storskjerm på stadion sammen med Budweiser-reklame.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Ribery dunket i øl

I 2013 ble Bayern Müchen-spiller Franck Ribéry, som er muslim, irritert på lagkamerat Jérôme Boateng som dynket ham i øl etter Bundesliga-seieren. Tradisjon tro feirer spillerne som blir seriemestre i Bundesligaen ved å drikke og dynke hverandre i øl. Muslimske Ribery skal ha gitt beskjed til lagkameratene på forhånd om at han ikke ville få øl på seg av respekt for religionen.

Situasjonen skapte overskrifter verden over og ifølge en rekke utenlandske medier skal Ribery ha vært illsint på Boateng etter hendelsen. De to skal riktignok ha skværet opp i ettertid.

FBL-GER-BUNDESLIGA-BAYERN MUNICH-AUGSBURG

Jérôme Boateng hevder ølet han dynket lagkameraten i var alkoholfritt.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Siste nytt

  • Stabæk-fansen etter tekniske undersøkelser: Hevder ingen supportere kom med rasistiske utsagn

    I eliteseriekampen mellom Stabæk og Bodø/Glimt 5. november hevdet Bodø/Glimt-spiller Brice Wembangomo at han hadde blitt utsatt for grov rasisme fra tribunen.

    – Personlig hørte jeg det ikke, mens Brice går bort til dommeren og gir beskjed om at det blir ropt «jævla svarting» etter ham, sa Patrick Berg til TV 2 etter kampen.

    – Jeg skyter en ball i hodet på «Mush» med et uhell, og så hører jeg de roper masse dritt til meg, sa Wembangomo selv til TV 2.

    Stabæks supportergruppe, Stabæk Support, lovet å ta saken på største alvor og finne ut hva som hadde skjedd. De har nå avsluttet sin undersøkelse.

    Etter å ha hørt igjennom, analysert og gjort tekniske undersøkelser av flere lydklipp og snakket med folk til stede på tribunen, spillere, støtteapparat og andre involverte, konkluderer de med følgende:

    – Vi kan ikke finne spor i lydmaterialet som stemmer med det Brice Wembangomo har anklaget supporterne for.

    – Heldigvis er det hevet over enhver rimelig tvil at det ikke var noen av våre supportere som puttet de ordene der.

    Det skriver styreleder Bjørnar Posse Sandboe, på vegne av styret i Stabæk Support.

    Sandboe sier også de forsøkte å kontakte og samarbeide med Bodø/Glimt tre ganger i etterkant av kampen, men ikke fått noe svar.

    Bodø/Glimts daglige leder Frode Thomassen applauderer Stabæk for måten de har tatt tak i saken.

    De har fått overført lydklippet, men sier det er umulig å høre hva som blir sagt.

    – Det viktigste er at klubbene forfølger sakene og spillerne må bli hørt og trodd på. Vi er stolt av Brice som sa ifra. Det er krevende saker hvor man må ha håndfaste bevis, sier Thomassen.

    Thomassen sier at de har hatt kontakt med Stabæk Fotball, og ikke Stabæk Support.

    – Vi beklager at vi ikke har svart å e-posten fra Support-gruppa. Det er likevel enormt viktig å understreke at vi har gjort en undersøkelse og det er synd dersom Stabæk sier noe annet.

    Han understreker at Bodø/Glimt har gjort det de kan for å avdekke dette og tar det på største alvor.

    Selv om undersøkelsene ikke har kunnet bevise noe er Thomassen klar på at det ikke betyr at det ikke har skjedd.

    – Skal du anklage folk for rasisme må du være 100 prosent sikker på hva som har blitt sagt. Det har vi ikke kunnet avdekke her, sier Thomassen med bakgrunn i lydklippet de har hørt.

    NRK har forsøkt å få en kommentar fra Brice Wembangomo via Glimt, men klubben skjermer spillerne før kveldens oppgjør mot Lugano.

    Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen og trener Bob Bradley i Stabæk snakker til fansen under eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Bodø/Glimt på Nadderud stadion i Bærum.
    Foto: NTB
  • Skiforbundet utsatte budsjettvedtak: – Vi må stramme til litt

    Onsdag var det styremøte i Skiforbundet, hvor blant annet budsjettet for 2024 sto på agendaen. Til tross for at møtet varte i godt over én time mer enn de avsatte seks timene, ble det ikke fattet noe endelig vedtak rundt budsjettet.

    – Vi hadde gode og konstruktive diskusjoner. Vi hadde grener som presenterte sine budsjett. Vi har kommet langt, men vi valgte å utsette den endelige behandlingen til 19. desember, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug til NRK.

    – Hvordan synes du Skiforbundets økonomiske situasjon ser ut nå?

    – Det er ingen tvil om at den er krevende. Vi bruker egentlig mer enn vi har fått inn akkurat nå, men vi ser også positivt på det. Vi har tatt tak i det, og vi ser muligheter. Vi satser på å få i land et bra budsjett, men vi må stramme til litt.

    Generalsekretær Arne Baumann omtaler Skiforbundets økonomiske situasjon som «utfordrende».

    For en måned siden viste prognosene til Skiforbundet et driftsunderskudd for 2023 på 10,6 millioner, ifølge dokumenter som NRK har sett. På onsdagens styremøte ble det presentert en fersk økonomirapport. Baumann sier følgende om prognosen for 2023:

    – Prognosen er svakt ned, men det er et tall som er innenfor kontrollerbare former.

    Onsdag skulle også grenene med høy andel usikre inntekter presentere mulig kuttiltak.

    – Jeg synes de fleste grenene, også administrasjonen ved krets, har jobbet godt med planene sine. De har en situasjonsforståelse som jeg tror vi er ganske enig om, og jobber for å få på plass et budsjett uten altfor stor risiko, og et trygt budsjett for 2024, sier Baumann.

    Spesielt for hopp er det store usikre inntekter. Lederen av hoppkomiteen, Stine Korsen, presenterte tiltakene på vegne av hoppgrenen.

    – Føler dere i hopp at dere er forpliktet til å levere på disse tiltaksplanene for kutt, hvis dere ikke får inn usikre inntekter?

    – Vi, som alle andre, må bidra til at Skiforbundet er tilbake i en god balanse. Selvfølgelig må vi det. Så må man da være opptatt av den totale bærekraften til hver gren. Det er store forskjeller mellom disse grenene i Skiforbundet og det må våre modeller ivareta på en god måte. Så ja, vi bidrar, og så håper vi på gode prosesser der man ivaretar aktivitetsbehovet i hver gren, sier Korsen.

    Skistyret utsatte behandlingen av saken knyttet til mandat og medlemmer av landslagsutvalget.

    Tove Moe Dyrhaug
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Aalesund-spiller brakk beinet på trening

    Aalesund-talentet Henrik Melland (18) var uheldig på onsdagens trening og pådro seg et beinbrudd.

    Det bekrefter Aalesund på sin nettside.

    «Det går etter forholdene bra med Henrik, og han vil bli operert i løpet av dagen», heter det i pressemeldingen.

    Beinbruddet skal ha kommet etter en duell på onsdagens treningsøkt.

    Midtbanespilleren har notert seg i 19 eliteseriekamper og 20 cupoppgjør for Aalesund denne sesongen. (NTB)

    Henrik Melland
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal