Kristiansen trekker seg: – Krevende å alltid yte sitt beste

Egil Kristiansen trekker seg som trener for kvinnelandslaget i langrenn. Det er foreløpig uklart hvem som overtar.

Egil Kristiansen

SLUTTER: Egil Kristiansen har vært en populær trener på kvinnelandslaget.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg føler meg privilegert som har fått mulighet til å jobbe med verdens beste langrennsløpere. Men etter å ha vært i tenkeboksen også etter denne sesongen, har jeg kommet frem til at det er på tide å takke for seg, sier Egil Kristiansen i en pressemelding fra Skiforbundet.

Kristiansen

Egil Kristiansen har vært landslagstrener siden 2006.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kristiansen overtok jobben som landslagstrener i 2006. Før dette var han assisterende landslagstrener sammen Svein Tore Samdal.

– Riktig tidspunkt

Under Kristiansen har Norge vært fullstendig overlegen i kvinnelangrenn med Marit Bjørgen og Therese Johaug som klare enere.

Det er blitt hele 47 VM- og OL-medaljer i Kristiansens sjefstid, og han vant da også prisen «Årets trener» under Idrettsgallaen 2012 for innsatsen.

– Som trener er det krevende å alltid yte sitt beste mot den samme gruppa utøvere i så mange år. Derfor mener jeg dette er et riktig tidspunkt å slutte på og det vil også bidra til at løperne nå får nye impulser, sier Kristiansen søndag.

Løfshus beklager

Sportssjef Vidar Løfshus bekrefter at Kristiansen slutter og beklager det.

Therese Johaug

Johaug: - Vi er han en stor takk skyldig.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg har hele tiden gitt uttrykk for at jeg ønsker at han fortsatte frem til OL, men det var en totalvurdering som gjorde at han landet på denne avgjørelsen, sier Løfshus til NRK.

Skiforbundet opplyser at Kristiansen ikke vil være tilgjengelig for media i kveld.

Han vil møte media sammen med Marit Bjørgen mandag.

– Egil har brukt all sin tid på at Norge skal ha verdens beste kvinnelige langrennsløpere og jeg forstår at han nå føler tiden er moden for å la andre slippe til, sier Løfshus.

– Det er imidlertid ingen som er uerstattelige, og det ligger også veldig mye kunnskap og kompetanse hos jentene, også, påpeker han.

Bjørgen

Marit Bjørgen synes det er trist at Egil Kristiansen slutter.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Det var TV 2 som først omtalte saken, om på spørsmål fra kanalen om assistenttrener Roar Hjelmeset kan være aktuell, svarer Løfshus:

– Han ønsker kun ettårskontrakt, og vi skal ha trenere som skal være med fram til OL om to år, sier han.

Bjørgen: – Trist

Landslagsløperne skal ha fått beskjed om at Kristiansen slutter søndag ettermiddag.

– Det er trist at Egil nå har bestemt seg for å slutte og jeg skulle gjerne hatt han med videre, sier Marit Bjørgen som har jobbet tett med treneren i over ti år.

– Egil har mye av æren for den store suksessen landslaget har opplevd de siste årene, og vi er han en stor takk skyldig, sier Therese Johaug i pressemeldingen.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener det er naturlig at Skiforbundet leter i egne rekker når de skal hente en ny trener.

– Roar Hjelmeseth har jobbet med norsk kvinnelangrenn i flere år, det har også Sjur Ole Kvarstad, som har gjort en veldig god jobb for rekruttlaget i flere år. De første tilbudene vil nok gå til trenere som allerede er i forbundet, tror han.

Siste nytt

 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby
 • Ungarn straffast for rasisme

  Fifa straffar Ungarn etter at det kom rasistiske tilrop i møte med England nyleg. Det betyr at laget må spele utan publikum mot Albania 9. oktober.

  I tillegg må det Ungarske fotballforbundet punge ut med om lag 1, 9 millionar kroner.

  Dette er eit av dei saftigaste bøtene Fifa nokosinne har ilagt eit forbund.

  Ungarn er frå før blitt dømd til to kampar utan publikum av Uefa, men den sanksjonen blir først sett i verk i nasjonsligaen i juni neste år. Bakgrunnen for straffa var rasismerop frå ungarske supportarar i sommarens fotball-EM.

  Hungary England WCup 2022 Soccer
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • «Perry» hentar inn Lagerbäck

  Per Joar Hansen blir attendeført med Lars Lagerbäck i Östersund i Allsvenskan.

  Dei to vart fjerna som trenarar for det norske landslaget i fotball i desember i fjor.

  Hansen vart tilsett som trenar i den svenske klubben tidlegare i månaden. Lagerbäck skal ifølgje laget eigen side på Facebook fungere som ein sparringspartnerar for Hansen.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal