NRK Meny
Normal

Kristiansen trekker seg: – Krevende å alltid yte sitt beste

Egil Kristiansen trekker seg som trener for kvinnelandslaget i langrenn. Det er foreløpig uklart hvem som overtar.

Egil Kristiansen

SLUTTER: Egil Kristiansen har vært en populær trener på kvinnelandslaget.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg føler meg privilegert som har fått mulighet til å jobbe med verdens beste langrennsløpere. Men etter å ha vært i tenkeboksen også etter denne sesongen, har jeg kommet frem til at det er på tide å takke for seg, sier Egil Kristiansen i en pressemelding fra Skiforbundet.

Kristiansen

Egil Kristiansen har vært landslagstrener siden 2006.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kristiansen overtok jobben som landslagstrener i 2006. Før dette var han assisterende landslagstrener sammen Svein Tore Samdal.

– Riktig tidspunkt

Under Kristiansen har Norge vært fullstendig overlegen i kvinnelangrenn med Marit Bjørgen og Therese Johaug som klare enere.

Det er blitt hele 47 VM- og OL-medaljer i Kristiansens sjefstid, og han vant da også prisen «Årets trener» under Idrettsgallaen 2012 for innsatsen.

– Som trener er det krevende å alltid yte sitt beste mot den samme gruppa utøvere i så mange år. Derfor mener jeg dette er et riktig tidspunkt å slutte på og det vil også bidra til at løperne nå får nye impulser, sier Kristiansen søndag.

Løfshus beklager

Sportssjef Vidar Løfshus bekrefter at Kristiansen slutter og beklager det.

Therese Johaug

Johaug: - Vi er han en stor takk skyldig.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg har hele tiden gitt uttrykk for at jeg ønsker at han fortsatte frem til OL, men det var en totalvurdering som gjorde at han landet på denne avgjørelsen, sier Løfshus til NRK.

Skiforbundet opplyser at Kristiansen ikke vil være tilgjengelig for media i kveld.

Han vil møte media sammen med Marit Bjørgen mandag.

– Egil har brukt all sin tid på at Norge skal ha verdens beste kvinnelige langrennsløpere og jeg forstår at han nå føler tiden er moden for å la andre slippe til, sier Løfshus.

– Det er imidlertid ingen som er uerstattelige, og det ligger også veldig mye kunnskap og kompetanse hos jentene, også, påpeker han.

Bjørgen

Marit Bjørgen synes det er trist at Egil Kristiansen slutter.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Det var TV 2 som først omtalte saken, om på spørsmål fra kanalen om assistenttrener Roar Hjelmeset kan være aktuell, svarer Løfshus:

– Han ønsker kun ettårskontrakt, og vi skal ha trenere som skal være med fram til OL om to år, sier han.

Bjørgen: – Trist

Landslagsløperne skal ha fått beskjed om at Kristiansen slutter søndag ettermiddag.

– Det er trist at Egil nå har bestemt seg for å slutte og jeg skulle gjerne hatt han med videre, sier Marit Bjørgen som har jobbet tett med treneren i over ti år.

– Egil har mye av æren for den store suksessen landslaget har opplevd de siste årene, og vi er han en stor takk skyldig, sier Therese Johaug i pressemeldingen.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener det er naturlig at Skiforbundet leter i egne rekker når de skal hente en ny trener.

– Roar Hjelmeseth har jobbet med norsk kvinnelangrenn i flere år, det har også Sjur Ole Kvarstad, som har gjort en veldig god jobb for rekruttlaget i flere år. De første tilbudene vil nok gå til trenere som allerede er i forbundet, tror han.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag