NRK Meny
Normal

Eggens hjertesukk

Nils Arne Eggen mener altfor mange fotballspillere reiser til utlandet før de er klar for det.

FBL-EUR-C3-ARIS THESSALONIKI-ROSENBORG BK FBL-EUR-C3-ARIS THESSALONIKI-ROSENBORG BK

SE VIDEO: Nils Arne Eggen er opptatt av at norske spillere ikke må reise til utenlandske storklubber før klubbene lar de spille fast. Se søndagens sportsrevy-reportasje her. Bildefoto: Sakis Mitrolidis, AFP.

– Spillerne må jo være i Norge til et lag i utlandet har bruk for dem. Du må jo ikke reise ut i verden når du er 16 år, sukker Nils Arne Eggen.

Ødegaard

DRO FOR TIDLIG: Nils Arne Eggen mener Martin Ødegaard burde ventet noen år med å dra til Real Madrid.

Foto: Javier Lizón / EFE / NTB scanpix

Det er ikke vanskelig å skjønne hvem den tidligere fotballtreneren tenker på.

– Det er jo klart at Martin Ødegaard, som har et slikt stort talent, skulle ha spilt på Strømsgodset i hvert fall to eller tre år til, mener Eggen.

NRK møter Rosenborg-legenden fra Orkdal på Rikshospitalet i Oslo. Her har 73-åringen nettopp vært gjennom en vellykket nyretransplantasjon. Datteren Kristin ga pappa Nils Arne en ny nyre.

– Hun er jo sprek. Nå har jeg fått en nyre som bare er 48 år. Så det merker jeg på farten allerede, sier han humoristisk.

Ikke imponert over engelsk fotball

Nils Arne Eggen kan fotball. Det er det ingen tvil om. Han blir av flere regnet som det største som har skjedd norsk klubbfotball. Han er opptatt av at talentutviklingene må skje i Norge.

– Fotball kan gjøres på flere måter. Men i Norge er det bare én måte å gjøre det på, og det er å utvikle spillerne selv.

Eggen synes det er for mye fokus på engelsk fotball i Norge.

– Det er jo mange som ser på Premier League som en tredje bibel, en fotballbibel. Det er jo ikke det. Det som er et stort problem i England er at de nesten ikke produserer spillere selv, sier han og fortsetter:

– Det er jo nesten som at det gamle imperiet er i gang der. De henter jo det som er av spillere, både i India og i resten av verden. Likevel så får de trøbbel, spesielt om man ser på mesterligaen i år, sier Eggen.

Nils Arne Eggen

ENGASJERT: Det var ikke vanskelig å høre hva Nils Arne Eggen sa på treningsfeltet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Vi må ikke gi bort talentene våre

Ingen engelske lag klarte å kvalifisere seg til kvartfinalene i mesterligaen. Så det er nesten umulig å ikke være enig med Eggen. Igjen beviser han sin fotballfaglige styrke.

Vi må ha en klar holdning; Spill i Norge til et lag i utlandet har bruk for deg!

Nils Arne Eggen

Han blir igjen opptatt av å snakke om Martin Ødegaard. 16-åringen har kanskje slitt litt med å finne sin plass på Real Madrids reservelag Castilla. Spanske medier har slaktet unggutten og NRKs fotballskribent skrev forrige helg at Ødegaard hadde liten innflytelse på kampen.

– Han skulle helt klart ha ventet et par år. Så kanskje Real Madrid hadde hatt bruk for ham da. Det er lett å være etterpåklok, men jeg sa det lenge før han reiste; den gutten der har best av å være i Strømsgodset, sier Eggen og legger til:

– Jeg sier jo bare det jeg mener, jeg da.

Han har sterke meninger, 73-åringen.

– Se på Real Madrid da, det kan jo nesten virke som de kjøper spillere med kvantumsrabatt. Så går de å håper på at en av dem skal bli gode. Vi har ikke råd til å gi bort spillerne våre til spanjolene. De får skaffe talentene sine selv!

Mener spillerutvikling er viktig

Kåre Ingebrigtsen

HUMØRSPREDER: RBK-trener Kåre Ingebrigtsen blir av Eggen betegnet som en naturlig humørspreder.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Nils Arne Eggen mener det må en holdningsendring til i norsk fotball.

– Jeg pleier å si at det er like mange holdninger som skygger i norsk fotball. Vi må ha én klar holdning til spillere som vil prøve seg i utlandet: Spill i Norge til de har bruk for deg. Hvis de har bruk for deg så har de råd til å betale også, og da kan norsk fotball vokse videre.

– Mange har en slik holdning til at unge spillere reiser til utenlandske klubber: «Ja ja, så må de få ut og prøve seg da». Det er ingen som må det. Stort sett så kommer de jo hjem igjen, sier Eggen.

Igjen drar han frem spillerutvikling.

– Mitt råd til alle er at man må utvikle spillere her i Norge. Man kan ikke stå med luen i hånda. Det er ikke så langt opp til nivået i utlandet som man tror.

Rosenborg har opprettet et eget ungdomsakademi, kalt Salmar-akademiet. Det er Eggen positiv til.

– Det høres jo veldig fint ut. Men det er jo noen fotballinteresserte «lakskarra» ute på Frøya som står bak det da, sier han spøkefullt.

Mentor

Som trener innkasserte Nils Arne Eggen 15 seriegull og seks cuptitler. Han førte også Rosenborg frem til mange stolte øyeblikk i mesterligaen. Mange mener årets utgave av Trøndelags store stolthet minner mye om Eggens utgave.

Eggen selv vil ikke høre snakk om at han styrer Rosenborg fra sykesengen.

– Jeg er ansatt til å være en slags samtalepartner eller mentor for treneren, Kåre (Ingebrigtsen) og Erik (Hoftun). Det er ikke jeg som tar avgjørelsene, det er det de som gjør. Jeg er med på å friske opp i alle de detaljene som gjør at et lag blir godt. Både pedagogisk og fotballfaglig, forteller han.

Men han innrømmer at han synes måten Rosenborg spiller på, minner mye om hans spillestil.

– Fotball utvikler seg, men det er veldig mye likt. Kåre og Erik er opptatt av at man skal finne tilbake til grunnforutsetningene. Vi er på god vei tilbake til røttene, sier trenerlegenden som spøkefullt legger til:

– Vi vet nok i Rosenborg, bare vi har vett nok til å bruke det!

Nils Arne Eggen

BLE HEDRET: Nils Arne Eggen fikk høsten 2014 en egen plass oppkalt etter seg utenfor Lerkendal stadion i Trondheim.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Ikke overraskende blir spillerutvikling tema nok en gang.

– Man må ikke alltid gå over bekken etter vann. Du må utvikle de spillerne du har. Mye av årsaken til Rosenborgs fremgang er at man alltid har tenkt: «Vi gjør det sjøl!»

Opptatt av humor

Det er ingen tvil om at Nils Arne Eggen er fornøyd med tingenes tilstand på Lerkendal. Han får et varmt smil om munnen når han snakker om RBK-trener Kåre Ingebrigtsen.

– Kåre har en klar oppfatning om hvordan fotball skal spilles. Han er veldig nysgjerrig og faglig dyktig. Jeg synes veldig godt om Kåre, sier Eggen.

Han er opptatt av å ikke legge for mye press på Ingebrigtsen.

– Kåre er fortsatt fersk. Men han har et slikt enestående humør. Det gjør at han blir en naturlig humørspreder, slik at hans gode humør smitter over på spillerne. Det er veldig viktig å ha en lett tone.

Eggen er kjent for å ha vært en sitatmaskin på de internasjonale pressekonferansene.

– Alle var så gravalvorlige før kamp. Jeg ville få frem litt latter og humor.

Hans mest kjente strofe er «There is hope in a hanging snore.»

– Den bare kom til meg der og da. Jeg er jo ingen ekspert i engelsk. Men jeg snakker jo greit. Man må jo lage litt slike artigheter og da vet du, ler 73-åringen.

Nils Arne Eggen

SKØYER: Som RBK-trener var Eggen kjent for å få frem smilet og latteren hos journalistene på pressekonferansene.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Gleder seg over norske trenere

Eggen sukker over at norske spillere reiser ut for tidlig. Men han hyller norske trenere i eliteserien. Han gleder seg over at 12 av 16 trenere er nordmenn.

– Det er ikke noe galt med svensker, snarere tvert imot. Men vi må jo først og fremst bruke våre egne. Også for å utvikle vår norske måte å gjøre det på. Selv om det kan være forskjellig fra trener til trener, sier Eggen.

Han er spesielt imponert over Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.

– Fagermo jobber seriøst og har en klar fotballfilosofi. Han har klart å nå frem med små ressurser, sier Eggen om fjorårets bronsevinner som etter tre serierunder leder eliteserien.

Ser fremover

– Det er liksom drømmen om mesterligaen. Rosenborg, slik jeg kjenner laget, har alltid vært en klubb som kanskje vil mer enn man er i stand til. Diktet minner meg om Rosenborg, sier Eggen om Bjørnstjerne Bjørnsons dikt «Over de høye fjell».

Nils Arne Eggen leser diktet "Over de høye fjelle" av Bjørnstjerne Bjørnson.

LYRIKER: Slik er det ikke mange som har sett Nils Arne Eggen. Se video av at Eggen leser dikt og drømmer om mesterligaspill.

Han er opptatt av at Rosenborg en dag igjen skal spille i verdens gjeveste fotballturnering.

– Jeg tror vi er på rett vei. Men en ting er å kvalifisere seg til mesterligaen, man må huske at man også skal spille der. Da må nivået være høyt. Men vi er på god vei.

Til tross for at Nils Arne Eggen i år fyller 74 år, er han mest opptatt av å se fremover.

– De viktigste kampene er de du ikke har spilt. Slik har jeg alltid tenkt. Selv om jeg er en liten amatørhistoriker, er jeg opptatt av det som skal skje. Ikke det som har skjedd, avslutter den legendariske treneren.

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal