Eckhoff rystet over den franske trenerens vekt-beskjed: – Helt jævlig

Flere av de franske skiskytterkvinnene fikk beskjed om å gå ned noen kilo til sesongen. Det får Tiril Eckhoff til å se rødt.

tiril eckhoff

ENGASJERT: Tiril Eckhoff mener det er langt over streken at en trener ber utøvere gå ned noen kilo før sesongstart.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vekt er veldig viktig i all kondisjonsidrett, og nå er de ikke i god nok form til å gå effektivt. Det er individuelt, og det er ikke snakk om mye, mellom to og fire kilo.

Det sa Frankrikes skiskyttersjef, Stéphane Bouthiaux, til NRK tidligere i høst, og utdypet videre hvorfor det franske støtteapparatet mente at noen av kvinnene på laget burde gå ned i vekt før sesongstarten.

Stéphane Bouthiaux

VEKKER OPPSIKT: Stéphane Bouthiaux.

– Dette er ikke så unge jenter, og vi må snakke tydelig om slike ting. Vi har bare spurt om de kan forsøke å være forsiktige med hva de spiser, og det handler mer om livsstil enn noe som skjer over to måneder eller noe, sier Bouthiaux.

– Sjokkert

Tiril Eckhoff reagerer kraftig når hun får se intervjuet.

– I mine øyne er det på kanten. Det er helt jævlig, sier hun og fortsetter:

Jeg blir litt sjokkert over at en trener med så mye makt kan påvirke en gjeng med så unge jenter, og hva slags konsekvenser det kan få i ettertid.

Teamet kvinnehelse i idrett er noe hun er opptatt av. At noen ber om vektnedgang har imidlertid ikke noe med idrett å gjøre, mener Eckhoff.

– Vi driver med en konkurranseidrett, og da er det mye kropp og vekt, for det har litt å si, men det kan bikke over også. Jeg mener at hvis man skal ta kontroll over egen toppidrettssatsing, og det er helt ok å gå ned noen kilo med tanke på prestasjon, men da må man ha det som mål selv, slår hun fast.

Den franske sjefen hevder overfor NRK at de har kontroll innad i laget.

– Vi har aldri hatt noen problemer med spiseforstyrrelser eller noe, og vet at vi kan snakke med våre jenter om disse tingene. De har bedt oss si fra når vi føler noe er feil med ernæringen deres, og da gjør vi det, forklarer han.

– Mange røde flagg

Utsagnet ryster likevel Eckhoff.

– Som mann i den stillingen synes jeg det er ganske drøyt. At han får utøverne til å slanke seg, og samtidig sier at det ikke finnes spiseforstyrrelser i laget hans.

OUIQahUCwoM

VISER STYRKE: – Kanskje jeg veier for mye, men jeg har en drøss av muskler, sier Tiril Eckhoff – som selv er lite opptatt av vekt.

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

29-åringen er tydelig opprørt når hun snakker med NRK om temaet.

Det er jo mange som sier at det ikke finnes spiseforstyrrelser i toppidrett. Det gjør det jo, det er bare å se på verdenscupen vår så ser man noen røde flagg. Når man er så skrapa at det ikke er bra for din egen helse...

Selv har hun aldri opplevd lignende, og håper hun aldri får beskjed om å gå ned i vekt for å bedre prestasjonen.

– Det kunne ikke skjedd i vårt landslag. Men det skjer i Norge, på toppidrettsgymnas og så videre. Det er slik man får spiseforstyrrelser, mener Eckhoff.

Flere andre idrettsutøvere har tidligere fortalt om hvordan det har påvirket dem negativt å få beskjed om å slanke seg. Senest for noen dager siden sto det amerikanske mellomdistanse-talentet Mary Cain frem og fortalte hvordan hun mener slankepress både ødela karrieren hennes og gjorde henne deprimert.

Norsk trener: – Veldig spesielt

Landslagstrener for de norske skiskytterkvinnene, Sverre Waaler Kaas, tror også at beskjeder som i det franske laget kan føre til større problemer rundt vekt og slanking.

– For min del høres dette veldig spesielt ut. Jeg tror ikke en kortsiktig løsning ved å gå ned i vekt er bra for å gå fortere på ski. Jeg tror god trening og godt kosthold er løsningen. Så jeg ville ikke fokusert mye på vekt, men på å være gjennomtrent. Å gå ned i vekt gir endringer i kroppen, og forandringer kan være unaturlig, og unaturlige ting for kroppen kan slå ut negativt, i hvert fall langsiktig, sier han.

 • Lørdag åpner skiskytterne sesongen på Sjusjøen. Kvinnenes sprint ser du på NRK 1 fra klokken 09.00, og herrene fra klokken 11.30.

Siste nytt

 • Sjelden trepoenger for LSK

  Lillestrøm hadde ikke vunnet på fem strake kamper, men da de tok turen til Ekeberg for å møte KFUM Oslo løsnet det.

  Scoringer av Hans Daniel Gustafsson og Simen Rafn sørget for en etterlengtet seier til kanarifuglene som til slutt vant 2-1. Alagie Sanyang scoret hjemmelagets mål.

  1. divisjon fotball 2020: KFUM Oslo - Lillestrøm
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Højbjerg til Tottenham

  Den danske landslagsspilleren Pierre-Emile Højbjerg er klar for Tottenham. Han hentes fra Southampton og har signert en femårskontrakt.

  – Vi er henrykt over å kunne offentliggjøre at vi har signert Pierre-Emile Højbjerg, meldte Tottenham og avslørte at han får drakt nummer 5.

  Det var opprinnelig et betydelig gap mellom Tottenhams bud og Southamptons krav, men klubbene ble enige til sist. Kyle Walker-Peters går motsatt vei. Han har vært utleid til sørkystklubben, men har nå signert en femårsavtale.

  Pierre-Emile Højbjerg
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Carlsen i ledelsen mot Ding

  Etter at Ding Liren brøt den norske sjakkstjernens lange seiersrekke ved å vinne den første kampen søndag, slo Magnus Carlsen knallhardt tilbake. Både mandag og tirsdag avgjorde han med to seirer og en remis i de tre første partiene.

  Carlsen kan med seier også onsdag skaffe seg en hviledag før finalen som starter fredag. Lykkes ikke det, har han en ny sjanse til å slå ut Ding torsdag.

  – Jeg skal gjøre alt for å få det unnagjort onsdag, men jeg tar det jeg får, sa Carlsen.

  Magnus Carlsen klar for kvartfinale
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Sendeplan

Kl. Program Kanal