Eckhoff rystet over den franske trenerens vekt-beskjed: – Helt jævlig

Flere av de franske skiskytterkvinnene fikk beskjed om å gå ned noen kilo til sesongen. Det får Tiril Eckhoff til å se rødt.

tiril eckhoff

ENGASJERT: Tiril Eckhoff mener det er langt over streken at en trener ber utøvere gå ned noen kilo før sesongstart.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vekt er veldig viktig i all kondisjonsidrett, og nå er de ikke i god nok form til å gå effektivt. Det er individuelt, og det er ikke snakk om mye, mellom to og fire kilo.

Det sa Frankrikes skiskyttersjef, Stéphane Bouthiaux, til NRK tidligere i høst, og utdypet videre hvorfor det franske støtteapparatet mente at noen av kvinnene på laget burde gå ned i vekt før sesongstarten.

Stéphane Bouthiaux

VEKKER OPPSIKT: Stéphane Bouthiaux.

– Dette er ikke så unge jenter, og vi må snakke tydelig om slike ting. Vi har bare spurt om de kan forsøke å være forsiktige med hva de spiser, og det handler mer om livsstil enn noe som skjer over to måneder eller noe, sier Bouthiaux.

– Sjokkert

Tiril Eckhoff reagerer kraftig når hun får se intervjuet.

– I mine øyne er det på kanten. Det er helt jævlig, sier hun og fortsetter:

Jeg blir litt sjokkert over at en trener med så mye makt kan påvirke en gjeng med så unge jenter, og hva slags konsekvenser det kan få i ettertid.

Teamet kvinnehelse i idrett er noe hun er opptatt av. At noen ber om vektnedgang har imidlertid ikke noe med idrett å gjøre, mener Eckhoff.

– Vi driver med en konkurranseidrett, og da er det mye kropp og vekt, for det har litt å si, men det kan bikke over også. Jeg mener at hvis man skal ta kontroll over egen toppidrettssatsing, og det er helt ok å gå ned noen kilo med tanke på prestasjon, men da må man ha det som mål selv, slår hun fast.

Den franske sjefen hevder overfor NRK at de har kontroll innad i laget.

– Vi har aldri hatt noen problemer med spiseforstyrrelser eller noe, og vet at vi kan snakke med våre jenter om disse tingene. De har bedt oss si fra når vi føler noe er feil med ernæringen deres, og da gjør vi det, forklarer han.

– Mange røde flagg

Utsagnet ryster likevel Eckhoff.

– Som mann i den stillingen synes jeg det er ganske drøyt. At han får utøverne til å slanke seg, og samtidig sier at det ikke finnes spiseforstyrrelser i laget hans.

OUIQahUCwoM

VISER STYRKE: – Kanskje jeg veier for mye, men jeg har en drøss av muskler, sier Tiril Eckhoff – som selv er lite opptatt av vekt.

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

29-åringen er tydelig opprørt når hun snakker med NRK om temaet.

Det er jo mange som sier at det ikke finnes spiseforstyrrelser i toppidrett. Det gjør det jo, det er bare å se på verdenscupen vår så ser man noen røde flagg. Når man er så skrapa at det ikke er bra for din egen helse...

Selv har hun aldri opplevd lignende, og håper hun aldri får beskjed om å gå ned i vekt for å bedre prestasjonen.

– Det kunne ikke skjedd i vårt landslag. Men det skjer i Norge, på toppidrettsgymnas og så videre. Det er slik man får spiseforstyrrelser, mener Eckhoff.

Flere andre idrettsutøvere har tidligere fortalt om hvordan det har påvirket dem negativt å få beskjed om å slanke seg. Senest for noen dager siden sto det amerikanske mellomdistanse-talentet Mary Cain frem og fortalte hvordan hun mener slankepress både ødela karrieren hennes og gjorde henne deprimert.

Norsk trener: – Veldig spesielt

Landslagstrener for de norske skiskytterkvinnene, Sverre Waaler Kaas, tror også at beskjeder som i det franske laget kan føre til større problemer rundt vekt og slanking.

– For min del høres dette veldig spesielt ut. Jeg tror ikke en kortsiktig løsning ved å gå ned i vekt er bra for å gå fortere på ski. Jeg tror god trening og godt kosthold er løsningen. Så jeg ville ikke fokusert mye på vekt, men på å være gjennomtrent. Å gå ned i vekt gir endringer i kroppen, og forandringer kan være unaturlig, og unaturlige ting for kroppen kan slå ut negativt, i hvert fall langsiktig, sier han.

 • Lørdag åpner skiskytterne sesongen på Sjusjøen. Kvinnenes sprint ser du på NRK 1 fra klokken 09.00, og herrene fra klokken 11.30.

Siste nytt

 • Molde slapp med skrekken

  Før kveldens returoppgjør mot Servette så det ut til at det skulle bli enkelt for Molde å ta seg videre i serieligaen. Men det skulle bli alt annet enn det.

  Moussa Diallo og Grejohn Kyei sørget for 3-2 sammenlagt og nerver i kampen. Sveitserne klarte imidlertid ikke å sette den tredje scoringen, og dermed slapp Erling Moe og Molde med skrekken.

  Dette betyr at de møter knalltøff motstand i Trabzonspor i neste runde.

  Switzerland Soccer Europa Conference League
  Foto: Martial Trezzini / AP
 • Positive koronatester i United

  Manchester United avlyser treningskamp mot Preston North End etter at flere spillere skal ha testet positivt på koronaviruset. Det bekrefter Preston på sine nettsider.

  De avventer nå svar på PCR-tester for å bekrefte tilfellene.

  United sier at de regner med at resten av sesongoppkjøringen kan gå som normalt. Deres neste kamp er mot Everton om ni dager.

  – Vi beklager forstyrrelsen for Preston og skuffelsen til våre fans, skriver United.

  Manchester United
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • RBK herjet – VIF med sterk seier

  Rosenborg fosser videre i serieligaen, mens Vålerenga røk ut med stil. For VIF hadde et «umulig» utgangspunkt da de skulle snu 0-4 mot Gent.

  Men med 2-0-seier på Intility Arena kunne de i det minste gå ut med hodet hevet. Det var Osame Sahraoui og Ivan Näsberg som sikret seieren.

  Rosenborg hadde på sin side full kontroll mot Hafnarfjordur, og vant 4-1 på Lerkendal. Det betyr at de er videre med 6-1 sammenlagt.

  Åge Hareides menn møter slovenske Domzale i neste runde.

  Conference League kvalifisering 2021: Rosenborg - Hafnarfjardar.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal