Eckhoff om den enorme kontrasten: – Folk ville ikke jobbe med meg fordi jeg ikke var god nok

I 2018 nådde Tiril Eckhoff bunnpunktet i karrieren og følte at mange hadde mistet troen på henne. Tre år senere passerte hun to av skiskytingens største stjerner i antall verdenscupseire.

Tiril Eckhoff

KOMPLETT: Eckhoff har vist at hun er best både på standplass og i sporet denne sesongen.

Foto: Lubos Pavlicek / AP

– Det er en sånn sesong som er helt unik i skiskyttersammenheng. Jeg prøver bare å nyte det nå som jeg er på bølgen, for det her skjer bare én gang i livet, og akkurat nå skjer det meg, sier Tiril Eckhoff etter sin tiende verdenscupseier denne sesongen.

Selv med tre bom og litt slurvete skyting på siste stående, var det ingen som var i nærheten av å ta igjen Eckhoff på jaktstarten i Nove Mesto.

– Det er en komplett skiskytter vi ser her, kommenterte NRKs Andreas Stabrun Smith da hun kom i mål i ensom majestet.

– Det er så moro å se Tiril. Hun har jobbet så hardt og trøblet så mye, og nå får hun endelig igjen for det, supplerte ekspert Ola Lunde.

RÅSTERK: Tiril Eckhoff har hatt en helt enorm sesong og sikret karrierens 23. verdenscupseier på jaktstarten i Nove Mesto.

Har vært en trøblete vei

Med seieren går hun forbi Liv Grete Skjelbreid og tyske Laura Dahlmeier, som begge klarte 22 seire i løpet av sine karrierer. Det har lenge vært et stort mål for Eckhoff.

– Jeg har jo vokst opp med Liv på TV og sett Laura herje i verdenscupen selv, så det er to store idoler jeg klarer å overgå. Det er gøy å bevise at mye hard trening lønner seg, selv om jeg måtte bli 30 år først, sier Eckhoff.

UzWicN75qxQ

BARNDOMSIDOLET: Tiril Eckhoff fikk møte det store idolet Liv Grete Skjelbreid i 2004.

Foto: Terje Bendiksby

Skjelbreid selv er utelukkende glad for at Eckhoff har gått forbi henne.

– Det Tiril gjør nå er så bunnsolid. Hun har endelig funnet nøkkelen som gjør at hun klarer å utnytte det potensialet som hun alltid har hatt inni seg. Det var mange som hadde gitt henne opp, da hun sleit, og da er det ekstra gøy at hun lykkes, sier Skjelbreid.

– Hadde du gitt henne opp?

– Nei. Jeg har aldri vært i tvil om at hun kan dominere så mye som hun gjør nå, men jeg har vært i tvil om hun har orket å gjøre den jobben som kreves, og det har hun virkelig gjort.

Følte at mange ga henne opp

For selv om Tiril Eckhoff slo gjennom tidlig, med gull på blandetstafetten i OL i Sotsji i 2014, har det vært nok av nedturer siden da. Hun forteller at OL-sesongen i 2017/2018 var spesielt tung. Det til tross for at hun tok to medaljer i Pyeongchang.

– Det var et beinhardt år, hvor jeg sleit mye med sykdom og tøffe valg. Jeg fikk dårlig betalt for mye strev, minnes hun.

Det mislykkede verdensmesterskapet i Hochfilzen i 2017 er også vondt å tenke tilbake på, og i den perioden følte hun mange hadde begynt å gi henne opp.

– Det er noen hendelser i mitt liv som ikke har vært så kult. Det har vært mye sykdom og mye motgang, og folk som ikke vil jobbe med meg fordi jeg ikke var god nok. Det er sånne ting som gjør vondt, forklarer hun.

qiSQhYTYP94

TUNG PERIODE: Tiril Eckhoff opplevde 2017 og 2018 som to vanskelige år.

Foto: Berit Roald / NTB

Samtidig var det med på å motivere henne til å fortsette den harde jobbingen.

– Det trigger deg jo litt ekstra til å utvikle deg. Og da er det ekstra deilig å innfri egne forventninger.

– Hvem var det som ikke ville jobbe med deg?

– Jeg vil ikke henge ut noen, men det er litt ekstra deilig å vinne på grunn av det.

Røiseland-opptur

I tillegg til å bli VM-dronning i Pokljuka for to uker siden, tyder alt på at Tiril Eckhoff kommer til å vinne verdenscupen sammenlagt for første gang i karrieren. Med dagens seier ble hun også den første i historien til å vinne jaktstart seks ganger på rad med startnummer 1.

Jaktstarten i Nove Mesto ble også en opptur for lagvenninnen Marte Olsbu Røiseland. Etter en litt tung periode etter jul var Røiseland svært pigg i sporet, og med tre bom klarte hun å sikre tredjeplassen.

Det er Røiselands første pallplass i et individuelt renn siden jaktstarten i Oberhof i januar. Denise Herrmann fra Tyskland ble nummer to.

Siste nytt

 • Slapp møte med storfavoritt Györ

  Vipers Kristiansand skal møte CSKA Moskva i semifinalen i mesterligaen. Det ble klart etter trekning i ettermiddag. Dermed slapp kristiansandslaget å møte storfavoritt Györ før en eventuell finale. Semifinalene spilles lørdag 29. mai.

  Handball, Rema 1000-ligaen, Flint - Vipers
  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Ada Hegerberg ute denne sesongen

  Ada Hegerberg kommer ikke tilbake på banen for Lyon denne sesongen, men sikter mot neste sesong. Det melder klubben på sitt nettsted.

  Hegerberg har ikke spilt siden hun pådro seg en korsbåndskade i januar i fjor. På ettersommeren gjennomgikk hun en ny operasjon for å fikse en gammel skade, men rehabiliteringen har tatt lenger tid enn forventet.

  Nå har hun ifølge klubben gitt opp å gjøre comeback denne sesongen. I stedet prøver hun å bli klar til sesongforberedelsene til 2021-22-sesongen.

  Det har kommet få nyheter om Hegerberg fra Lyon under hennes skadeperiode, men før juli i fjor meldte klubben at kontrakten hennes er forlenget til 2024. (NTB)

  Hegerberg
  Foto: JEFF PACHOUD / AFP
 • Leier ut lillebror Hauge igjen

  Bodø/Glimt og Stjørdals-Blink er enige om en utlånsavtale for angrepsspilleren Runar Hauge (19).

  Det opplyser eliteserieklubben selv på sine nettsider tirsdag. Hauge er lillebror av Milan-proffen Jens Petter Hauge, som gjorde det strålende for Glimt i fjorårets sesong.

  Stjørdals-Blink berget plassen i 1. divisjon etter å ha spilt kvalifisering forrige sesong. Foran årets er spillerstallen allerede forsterket med en annen Glimt-spiller, Aleksander Foosnæs.

  zuyEOcMdB_o
  Foto: Mats Torbergsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal