Eckhoff må trene synet for å ikke se dobbelt i OL

CORRENCON-EN-VERCORS/OSLO (NRK): Hvis Tiril Eckhoff blunker for mye risikerer hun å treffe et annet sted enn hun sikter - bare fordi hun ser feil.

Tiril Eckhoff

BLUNKE-PROBLEM: Tiril Eckhoff trener på å ikke blunke for mye når hun skyter. Hvis det skjer, kan det hende hun ser dobbelt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Like før den viktige OL-sesongen har skiskytter Tiril Eckhoff oppdaget et nytt problem:

Hun ser skjevt.

– Det jeg ser på som midt i blinken er kanskje ikke midt i, sier 27-åringen.

Det er bare seks uker siden hun fant det ut.

– Det handler om å bruke begge øya. Jeg har en tendens til å... hvordan skal jeg forklare det, egentlig?, sier hun og ler.

Men 27-åringen legger ikke skjul på at dette er alvor. For skal Eckhoff kopiere suksessen fra Sotsji med OL-gull på mixedstafett og bronse på fellesstart, må hun få orden på synet.

Tåkesyn

– Tiril har en ganske stor skjelevinkel på avstand, forklarer optiker Elin Hansson.

Hun er spesialist i idrett og syn, og det er hun som fant ut hva som er galt med synet til Eckhoff.

– Det er seks uker siden hun kom til meg og nå har hun vært hos meg en gang i uken. Hun har ganske mange øvelser som hun skal trene på, forhåpentligvis daglig, sier Hansson.

Det er spesielt under stress Eckhoff sliter. Hansson kaller det «falsk nærsynthet», men det er ikke noe galt med selve synet til skiskytteren. Dette handler om teknikk.

– Poenget med synstrening er at jeg skal være avslappet i øynene, at jeg ikke blunker fælt. Hvis jeg blunker skikkelig, kan det ende opp med at jeg ser dobbelt. Og det er ikke så veldig gunstig når du skal se så klart som mulig å treffe midt i, sier Eckhoff til NRK under treningssamling i Frankrike.

Hun har dessuten slitt med tåkesyn.

Elin Hansson

HJELPER: Optiker Elin Hansson er ansatt hos en av Tiril Eckhoffs personlige sponsorer og hjelper skiskytteren med synet.

Foto: Privat

– Overrasket over at hun har gjort det så bra

Hansson har 25 års erfaring som optiker og har tidligere jobbet med flere skiskyttere. Hun har tett kontakt med en amerikansk spesialist som, ifølge Hansson, er overrasket over hvor bra Eckhoff faktisk har gjort det hittil i karrieren, med synsproblemet hun har.

– Det Tiril har er ikke et normalt problem, sier Hansson.

– Hvor kritisk vil du si dette er for en skiskytter som kjemper om å bli verdens beste?

– Det er veldig kritisk, spesielt i situasjoner når du begynner å bli sliten, for da må du hele tiden kompensere for dette uten å være klar over det.

Hun har likevel tro på at Eckhoff skal få orden på synet til OL, men innrømmer at skiskytteren ikke har mer enn tiden og veien.

– Jeg har veldig troen. Dette er faktisk veldig lett å gjøre noe med, men man trenger tid. Så vi skal virkelig jobbe på for å legge til rette for OL.

Sportsnyheter

APTOPIX Germany Soccer Bundesliga

Haaland fortsetter å briljere foran mål: – Det er så høy klasse

Erling Braut Haaland fant nettmaskene to ganger da Borussia Dortmund slo Union Berlin 4-2 i den tyske serien søndag. Et drømmemål og en scoring med hodet får ekspertene til å hente frem superlativene.

Siste nytt

 • Én plass ned for Hovland

  Viktor Hovland faller én plass på verdensrankingen i golf, til en 14.-plass. Nordmannen passeres av Jordan Spieth, men spilte ingen turnering forrige uke. Jon Rahm leder rankingen, og spanjolen spiller på Europa-laget med Hovland i Ryder Cup denne uka.

  Viktor Hovland
  Foto: SAM GREENWOOD / AFP
 • Legger opp - blir tømrer

  Uno-X-rytteren Daniel Hoelgaard (28) avslutter sykkelkarrieren etter årets sesong, skriver laget på Twitter. Hoelgaard har syklet for det norske laget i to år, etter fire fire sesonger i franske Groupama-FDJ. Han er på det norske laget i VM-fellesstarten i Belgia søndag.

  Til VG forteller syklisten at han nå skal ta fagbrev som tømrer.

  – Det er først og fremst noen år nå som har vært preget av veldig mye sykdom, skader og nå sist en operasjon. Jeg ser da at jeg har mistet mye grunnlag fysisk, og med kone og to barn hjemme, har jeg funnet ut at det vil koste mer enn det smaker å komme tilbake til et nivå jeg ønsker å ha som proffsyklist, skriver Hoelgaard til avisen.

  Daniel Hoelgaard under sykkel-VM i Bergen
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Messi uten mål for PSG igjen

  Et mål fire minutter på overtid av Mauro Icardi sørget for 2-1-seier til PSG over Lyon søndag kveld.

  Det gjør at PSG står med full pott og 18 poeng etter seks spilte kamper i den franske toppdivisjonen.

  Et kontroversielt straffespark satt inn av Neymar gjorde at PSG utlignet til 1-1 etter 63 spilte minutter.

  PSG mønstret et stjernegalleri uten like mot Lyon. Sammen med Neymar og Kylian Mbappé startet også Lionel Messi offensivt.

  Messi hadde en brukbar sjanse 32 minutter inn i kampen, men avslutningen ble glimrende parert av Lyons keeper Anthony Lopes.

  Fem minutter senere sendte han et frispark i tverrliggeren.

  Messi ble byttet ut med kvarteret igjen og har ennå ikke scoret for PSG på sine tre forsøk. Han virket også frustrert da han ble tatt av banen.

  Lionel Messi
  Foto: Franck Fife / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal