Hopp til innhold

Eckhoff må trene synet for å ikke se dobbelt i OL

CORRENCON-EN-VERCORS/OSLO (NRK): Hvis Tiril Eckhoff blunker for mye risikerer hun å treffe et annet sted enn hun sikter - bare fordi hun ser feil.

Tiril Eckhoff

BLUNKE-PROBLEM: Tiril Eckhoff trener på å ikke blunke for mye når hun skyter. Hvis det skjer, kan det hende hun ser dobbelt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Like før den viktige OL-sesongen har skiskytter Tiril Eckhoff oppdaget et nytt problem:

Hun ser skjevt.

– Det jeg ser på som midt i blinken er kanskje ikke midt i, sier 27-åringen.

Det er bare seks uker siden hun fant det ut.

– Det handler om å bruke begge øya. Jeg har en tendens til å... hvordan skal jeg forklare det, egentlig?, sier hun og ler.

Men 27-åringen legger ikke skjul på at dette er alvor. For skal Eckhoff kopiere suksessen fra Sotsji med OL-gull på mixedstafett og bronse på fellesstart, må hun få orden på synet.

Tåkesyn

– Tiril har en ganske stor skjelevinkel på avstand, forklarer optiker Elin Hansson.

Hun er spesialist i idrett og syn, og det er hun som fant ut hva som er galt med synet til Eckhoff.

– Det er seks uker siden hun kom til meg og nå har hun vært hos meg en gang i uken. Hun har ganske mange øvelser som hun skal trene på, forhåpentligvis daglig, sier Hansson.

Det er spesielt under stress Eckhoff sliter. Hansson kaller det «falsk nærsynthet», men det er ikke noe galt med selve synet til skiskytteren. Dette handler om teknikk.

– Poenget med synstrening er at jeg skal være avslappet i øynene, at jeg ikke blunker fælt. Hvis jeg blunker skikkelig, kan det ende opp med at jeg ser dobbelt. Og det er ikke så veldig gunstig når du skal se så klart som mulig å treffe midt i, sier Eckhoff til NRK under treningssamling i Frankrike.

Hun har dessuten slitt med tåkesyn.

Elin Hansson

HJELPER: Optiker Elin Hansson er ansatt hos en av Tiril Eckhoffs personlige sponsorer og hjelper skiskytteren med synet.

Foto: Privat

– Overrasket over at hun har gjort det så bra

Hansson har 25 års erfaring som optiker og har tidligere jobbet med flere skiskyttere. Hun har tett kontakt med en amerikansk spesialist som, ifølge Hansson, er overrasket over hvor bra Eckhoff faktisk har gjort det hittil i karrieren, med synsproblemet hun har.

– Det Tiril har er ikke et normalt problem, sier Hansson.

– Hvor kritisk vil du si dette er for en skiskytter som kjemper om å bli verdens beste?

– Det er veldig kritisk, spesielt i situasjoner når du begynner å bli sliten, for da må du hele tiden kompensere for dette uten å være klar over det.

Hun har likevel tro på at Eckhoff skal få orden på synet til OL, men innrømmer at skiskytteren ikke har mer enn tiden og veien.

– Jeg har veldig troen. Dette er faktisk veldig lett å gjøre noe med, men man trenger tid. Så vi skal virkelig jobbe på for å legge til rette for OL.

Siste nytt

 • Slet med sykdom – så vant Kilde hundredelsdrama

  Etter flere dager med forkjølelse var Aleksander Aamodt Kilde tilbake på topp i Beaver Creek. Nordmannen sikret seieren med seks hundredelers margin ned til sin argeste konkurrent Marco Odermatt.

  For bare et par dager siden kjørte han treningen med tjukk boblejakke og i bedagelig tempo. Lørdag klinket han likevel til i «Birds of Prey»-bakken.

  Kilde staket kraftig ut av startbua og kjørte styggfort i toppen av løypa. Nordmannen opprettholdt farten og kjørte i mål til en foreløpig overlegen ledelse.

  Marco Odermatt var som fryktet en sterk konkurrent til seieren i den famøse løypa. Sveitseren ledet på andre mellomtid, men tapte til Kilde i siste del og kjørte i mål seks hundredeler bak nordmannen.

  Seieren er Kildes andre av to mulige i utfor denne sesongen. Han vant også utforrennet i Beaver Creek i fjor.

  Adrian Smiseth Sejersted kjørte med startnummer 28 og endte på 15.-plass. Henrik Røa ble nummer 56, mens Markus Nordgård Fossland endte på 58.-plass.

 • Hoppkomet i tårer – beklager utbrudd på sletta

  De norske hoppkvinnene hadde ikke sin beste dag i normalbakken på hjemmebane i Lysgårdsbakken.

  Katharina Althaus fra Tyskland vant sin femte seier på Lillehammer. Eirin Marie Kvandal ble beste norske utøver på en 10. plass.

  En som ikke var fornøyd med egen innsats i kveld var Silje Opseth. Hun var dårligste norske utøver etter førsteomgangen, og fikk det heller ikke til i den andre.

  Tydelig frustrert på sletta slo hun seg selv på låret og skrek ut ukvemsord. På sletta henvendte hun seg til kameraet og sa: «Unnskyld».

  Da hun kom til NRK for å bli intervjuet, rant tårene.

  – Det svartnet for meg på sletta, og jeg beklager for at jeg skrek litt og sa en del stygge ting. Det var ikke mye pent. Det var mye frustrasjon som måtte ut, sier Opseth til NRK.

  – Jeg gjør ikke det jeg skal oppi der. Å hoppe på ski uten energi føles helt håpløst ut. Det var en skikkelig drittdag på jobb,

  Opseth vant verdenscupåpningen i Wisla, men var ikke i nærheten på hjemmebane. Hun ble til slutt nummer 20.

  – Det er hardt og brutalt. Jeg er veldig skuffa, men jeg må bare få lagt dette bak meg, for jeg vet jeg kan mye bedre. Heldigvis så skal vi opp i den store bakken i morgen. Det er en helt annen bakke som jeg vet passer meg mye bedre.

  Maren Lundby ble 19, og var fornøyd med starten på Lillehammer-helgen. Hun har bestemt seg for å ta en pause fra konkurranse igjen etter denne helgen, for å satse helt på VM senere denne sesongen.

  Silje Opseth i tårer
 • Dumfries kopierte Cruyff - herjet da Nederland avanserte

  Nederlands to backer hadde fantastiske dager på jobben da USA ble beseiret 3-1 i åttedelsfinalen: Mens Daley Blind noterte seg for mål og målgivende, hadde Denzel Dumfries mål og to målgivende.

  Sistnevnte er nå en del av en eksklusiv klubb: Bare to nederlandske spillere har vært direkte involvert i tre scoringer i en og samme VM-kamp før ham. De to andre er Rob Rensenbrink (i 1978) og Johan Cruyff (i 1974).

  Dumfries' back-kollega, Daley Blind, feiret 3-1-seieren over USA med sin far og Nederlands assistenttrener, Danny Blind.

  Blind senior spilte selv over 40 kamper for landslaget og var blant de første på den nederlandske trenerbenken til å gratulere sønnen med 2-0-scoringen. Tidligere i kampen hadde Memphis Depay sendt Oranje i føringen.

  USA skapte en rekke store sjanser og tente for alvor håpet om en snuoperasjon i det 76. minutt. Haji Wright møtte et innlegg fra Christian Pulisic og flikket ballen i en lekker bue over keeper og bort i det lengste hjørnet.

  Den amerikanske sluttspurten varte imidlertid bare i fem minutter. Denzel Dumfries satte spikeren i den berømte kista etter et utsøkt innlegg signert Daley Blind.

  Nederland er dermed klare for kvartfinale og møter vinneren av Argentina og Australia. Den kampen starter klokken 20.00 og sendes på NRK 1.

  Denzel Dumfries
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste