Hopp til innhold

Eckhoff får støtte for kvinnefokus: – Vil ikke være en «ottar»

SJUSJØEN (NRK): Tiril Eckhoff står gjerne opp for sine kvinnelige kollegaer i et mannsdominert miljø. Skiskytterstjernen får stor støtte for det hun mener er en kamp veldig verdt å kjempe.

Tiril Eckhoff på Sjusjøen

SIER IFRA: Tiril Eckhoff på trening på Sjusjøen sammen med trener Patrick Oberegger dagen før sesongstarten.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Hun gikk hardt ut mot Frankrikes støtteapparat som hadde bedt flere av de kvinnelige utøverne om å gå ned to til fire kilo før årets sesongstart. Tilbakemeldingene på saken har bare vært gode, forteller hun, men uansett ville hun sagt sin mening.

– Det er vel ingen hemmelighet at det ofte har vært gutta i sentrum. Jeg skal fremme kvinner, kvinneidrett og kvinnehelse alt jeg kan, sier Tiril Eckhoff.

29-åringen håper og tror åpenheten gir god effekt

– Jeg tror det er bra å få frem i lyset hvordan baksiden er også, at det er mye rart i idrett. Og jeg håper vi viser vei til de yngre utøverne. At vi kan få flere opp og frem i lyset slik at flere våger å satse på idrett, for jeg tror man blir veldig tøff av det, forteller Eckhoff med en lite latter.

  • Se sesongåpning fra Sjusjøen på NRK 1 lørdag fra klokken 09.00 og søndag fra klokken 11.15.

– Ikke helt riktig

Hun har også tidligere har tatt til ordet når hun mener kvinner blir behandlet feil – som da Johannes Thingnes Bø uttalte at han ikke ville få utbytte av å trene med damelaget. Hun har også reagert på at kvinnene kunne selge færre sponsormerker på klærne enn herrene.

– Det har vært ting som har skjedd opp igjennom som kanskje ikke har vært helt riktig, forteller Eckhoff, som håper hun kan bidra positivt.

Skiskytterjentene

STERKT LAG: Elitekvinnene i skiskytterlandslaget samlet på Sjusjøen. Thekla Brun-Lie (f.v.), Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold, Marte Olsbu Røiseland, Emilie Kalkenberg og Synnøve Solemdal.

Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix

– Jeg har vel litt baller da. Ha-ha, nei det skal jeg kanskje ikke si, men jeg føler at jeg står på og snakker jentenes rett.

– Støtter guttene deg i dette?

– Jeg håper det. Jeg vil ikke være noen ottar, men håper vi er likestilte innad og utad i laget, svarer Eckhoff, og sikter til den radikalfeministiske kvinneorganisasjonen, Kvinnegruppa Ottar.

– Et veldig bra forbilde

I miljøet hylles Eckhoff for sitt engasjement – og spesielt fordi hun tør å snakke om et tema som ernæring.

– Det er aktuelt og reelt med press fra trenere og i idretten rundt vekt, det har vi sett i friidretten nå. Det er viktig å få opp på bordet og snakke høyt om, sier Ingrid Tandrevold, og sikter til saken om løpetalentet som nylig hevdet treneren tvang henne ned i vekt.

Eckhoff Tandrevold

ÅPNE VENNER: Tiril Eckhoff og Ingrid Tandrevold har podkast sammen. En av de neste episodene vil ha kvinnetema og også omhandle spiseproblematikk, forteller Eckhoff.

Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix

– Hun er et veldig bra forbilde, for det er ting som er litt tabubelagt og vanskelig å snakke om. Det er mye redsel ute og går, så at Tiril er så uredd, klarer å sette ord på ting og kjemper spesielt for unge jenter som kommer opp med mange spørsmål er veldig bra, sier tidligere skiskytter og NRK-ekspert, Liv Grete Skjelbreid.

Også likestilling er noe som opptar lagvenninnene.

– At Tiril engasjerer seg er kjempebra. Da idretten kom var den mannsdominert og vi må hele tiden jobbe for at det skal bli så likestilt som mulig, og da er det viktig å ha fokus på det også, mener Marte Olsbu Røiseland.

– Det er ekstremt viktig, og rettferdighet står veldig sterkt hos meg. For meg er det en selvfølgelighet at kvinner og menn skal behandles likt, så det bør jo ikke være en utfordring i 2019, sier Tandrevold.

Siste nytt

  • Slind vraker landslaget igjen: – Jeg har ikke lyst til å skuffe noen

    Astrid Øyre Slind takker nei til landslagsplass. Hun har signert ny kontrakt med langløpslaget Aker Dæhlie.

    – Jeg har bestemt meg for å bli på Team Aker Dæhlie. Jeg turte ikke å bytte. Rent sportslig vet jeg at dette har fungert ganske bra, og da er det risikabelt å bytte i en VM-sesong, sier Slind til NRK.

    – De har sluttet å tvinge folk inn på lag, og skjønner at jeg står i det som er trygt, sier Slind.

    Langrennssirkuset er på vei inn i en VM-sesong som krones med mesterskap på hjemmebane i Trondheim. Slind sier forbundet forsøkte å overtale henne, men i påsken ga hun beskjed om at hun takker nei.

    Slind forteller at hun likevel har slitt mye med avgjørelsen, og det faktum at hun har stått utenfor resten av landslaget.

    – Jeg synes det har blitt for mye alvor og negativt rundt et valg som bare er artig. Det er idrett og underholdning. Jeg tror det kan fungere godt for begge lag, istedenfor at man skal ha dårlig samvittighet og skyld for å ikke backe. Det har blitt så mye rundt det som jeg synes har vært tungt.

    – Har du tenkt mye på det?

    – Det har jeg tenkt ganske mye på. Sikkert altfor mye. Jeg har jo ikke lyst til å skuffe noen eller sette noen i et dårlig lys. Jeg har bare lyst til å gå fort på ski. Det har ikke vært så enkelt, sier Slind og slår fast:

    – Det er godt å ha tatt et valg. Det føles som jeg har tatt det riktige valget for meg.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal