Hopp til innhold

Eckhoff brast sammen da «verdens største talent» la opp – nå gjør Hilde (28) comeback

Som 24-åring tok Hilde Fenne det tøffe valget om å legge ski og gevær på hylla. Men tre år etter den tårevåte avskjeden i Russland satser hun igjen mot toppen. Nå åpner hun opp om den lange veien tilbake til startstreken.

Hilde Fenne før comebacket

ÅPNER OPP: Fenne forteller om det tøffe valget i 2018 og veien tilbake til toppidretten.

Foto: Roy Kenneth Jacobsen / NRK

– Det var mye grining fra alle kanter den dagen. Det var ganske tøft. Jeg hadde vært i det miljøet i nesten ti år. Vi hadde vært sammen alle de årene, så det var litt trist å forsvinne, sier Hilde Fenne i dag om den tårene i 2018.

Da hadde 24 år gamle Fenne bestemt seg for å legge opp. Den en gang så lovende karrieren fikk en brå slutt.

All motgangen som kom etter at hun som 20-åring ble verdensmester på stafett under VM i Nove Mesto, hadde blitt for mye.

– Jeg var veldig lei på slutten og ingenting klaffa. Det utvikla seg over tid, men jeg følte at jeg ga alt jeg kunne uten å få det til. Jeg har alltid elska skiskyting, men jeg mista motivasjonen og lysten. Jeg følte at jeg mista meg selv på veien og fant ikke gleden lengre. Da måtte jeg komme meg vekk og finne noe nytt, forteller Fenne til NRK.

En av de som tok til tårene da karrieren til Fenne var over, var Tiril Eckhoff. I dag forteller hun om overraskelsen som kom da lagvenninnen la geværet på hylla.

– Hilde var en som elsket idretten i mye høyere grad enn det jeg har gjort. Da var det veldig overraskende og trist at en så blid og humørfylt jente skulle forlate laget vårt. Det var litt vemodig, mimrer Eckhoff den dag i dag.

Tiril Eckhoff og Synnøve Solemdal

– Var i kjelleren

Lørdag møtes de to igjen i løypa, men først møter Fenne NRK etter tre års fravær fra konkurransesirkuset. Veien dit har vært en reise fra de mørkeste daler til de lykkeligste topper.

– Da jeg tok valget var alt ganske dritt. Da var jeg litt i kjelleren og jeg var ikke så glad og blid. Jeg hadde det litt kjipt, men det å legge opp ga meg ganske mye og jeg klarte å finne ut av ting. Da jeg ga meg var jeg på bunn, og så har jeg jobba meg oppover lykkeskalaen, forteller Fenne.

Som ung ble Fenne omtalt som «verdens største talent». Mange forventet at hun og jevngamle Johannes Thingnes Bø skulle bli fremtiden til norsk skiskyting da de dro hjem fra junior-VM i 2012 med henholdsvis to og tre gullmedaljer hver.

Hilde Fenne, Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff

TIDLIG FARVEL: Hilde Fenne ble sett på som et like stort talent som Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff, men la opp bare 24 år gammel.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Allerede sesongen etter kom det første VM-gullet på seniornivå for Fenne da hun gikk stafetten for Norge under VM i Nove Mesto. Men samtidig som prestasjonene og utviklinga virkelig tok fart, kom også forventningene. Det skulle til slutt prege ungjenta i stor grad.

– Jeg liker ikke forventninger. Det synes jeg er vanskelig. Jeg var veldig uredd frem til juniornivå, men da jeg begynte å prestere så ble jeg litt redd, forteller Fenne.

– Hvorfor ble du redd?

– Det handler om at man har lyst til å prestere og man legger press på seg selv. Man blir redd for å ikke få det til, men det er ikke vits å være redd.

– Jeg føler jeg er litt tøffere nå. Jeg har ikke lyst til å være redd. Hvorfor skal man være redd for å gå skirenn? Det er bare å gi gass og gjøre så godt man kan. Nå vet jeg mer hva jeg vil og har blitt mer bestemt, reflekterer hun om endringen hun har vært gjennom.

– Kommet sterkere ut av det

Fenne forteller om en prosess hvor hun over tid har funnet tilbake til seg selv, og gleden med skiskyting.

– Det har vært mye tanker de siste årene, det er det ingen tvil om. Det er slik man finner ut av ting. Man må feile for å finne ut hva man vil. Jeg tror jeg tenker mer nå enn jeg gjorde før, og det er en fordel, reflekterer hun på sofaen i en lånt hytte et steinkast fra skiskytterstadion på Sjusjøen.

I mai bestemte hun seg for å satse som skiskytter igjen. Ved siden av fysioterapi-studiene har Fenne igjen funnet tilbake til toppidrettslivet. Uten egen trener og lag har hun brukt all sin kunnskap om sporten til å finne tilbake til toppformen. Det har blant annet tatt henne til en 19-dagers høydesamling i franske Font Romeu, betalt av egen lomme.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen. Jaktstart kvinner.

LOVENDE: Fenne så ut til å være fremtiden til norsk skiksyting etter VM-gull på stafett i 2013, men årene som kom ble alt ennet enn en dans på roser.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hverdagen er med andre ord en sterk kontrast til elitelandslaget. Likevel angrer hun ikke på valget hun tok i 2018.

– Jeg er veldig glad jeg tok det valget. Det var riktig og jeg føler jeg har kommet sterkere ut av det, sier Fenne som har klare målsettinger for comebacket.

– Det viktigste for meg er å få til det jeg har jobba med. Mesterskap og konkurranser er bare resultatet av det, og så vil jeg få til det samtidig som både hodet og gleden er med på veien, sier hun smått forsiktig før hun avslører sitt egentlige mål:

– Jeg vil til OL. Det er så god jeg vil være og det er det jeg har jobba mot i sommer og høst.

Sportsnyheter

Martin Ødegaard

Solbakken raser over Ødegaard-avgjørelse: – Fransk arroganse

Ekspertene er ikke i tvil: Martin Ødegaard og Norge ble snytt for et soleklart straffespark mot Spania, som til slutt vant komfortabelt. Norge sløste med sjansene og raknet fullstendig.

Siste nytt

  • Kalvå gled fra resten – tok sin første verdenscupseier

    Anne Kjersti Kalvå var sterkest av alle på dagens 20 kilometer.

    På helt enormt raske ski, gled hun ifra alt og alle i bakken ut fra Lahti-svingen.

    – Det er helt tullete hvor raske de skia er, kommenterte Torgeir Bjørn i det hun fikk mange meter ned mot oppløpet.

    Den luka hun opparbeidet seg ga Kalvå aldri fra seg, og staket inn til karrierens første verdenscupseier.

    – Det gir et ekstra mentalt overtak når man vet at man har gode ski. Det har vi lært av trenerne, å vise at vi har gode ski og skli opp ved siden av konkurrentene, sier Kalvå til Viaplay, og legger til:

    – Det var litt Northug-takter der.

    Fra rundt 13 kilometer var Kalvå den eneste norske løperen som klarte å henge med i tetgruppen. Senere skulle imidlertid Heidi Weng koble seg på i tetgruppen, som da talte åtte løpere, en kort stund.

  • Stjernesund med overlegent NM-gull

    Thea Stjernesund hadde 75 hundredeler å gå på fra første omgang under NM-storslalåmen, til Maria Therese Tviberg, Mina Fürst Holtmann og Marte Monsen. Mellom de tre skilte det kun tolv hundredeler, men ingen av dem klarte å hevde seg.

    Stjernesund økte i andre omgang, og vant med nesten to sekunder.

    – Hun er en klasse for seg selv. Hun har satt den norske eliten på plass, sier NRKs kommentator Patrick Rowlands.

    Stjernesund kjørte veldig rent, og skulle ønske at sesongen ikke var over nå.

    – Det er veldig deilig å få disse bekreftelsene. Jeg synes formen er stigende, så derfor er det litt synd at sesongen er over. Dette var en drøm å kjøre på, sier Stjernesund til NRK.

    Andrine Maarstøl tok sølv og Bianca Bakke Westhoff bronse. Dermed er pallen kopiert fra lørdagens slalåm.

    – Det var uforventa, men jeg prøvde jo å gå for det, sier Maarstøl.

    Westhoff liker best å kjøre slalåm, og ble derfor overrasket over at hun havnet på pallen.

    – Det er mer sjokkerende enn i går. Jeg er veldig fornøyd, det kunne ikke blitt bedre, sier Westhoff.

  • Første pallplass for Løvseth i verdenscupen

    Triatlet Solveig Løvseth noterte seg for sin første pallplass på verdenscupnivå da hun løp inn til 3.-plass i New Zealand.

    Det er samme konkurranse hvor OL-vinner Kristian Blummenfelt havnet på pallen for første gang tilbake i 2015.

    Løvseth var 17 sekunder bak Nicole van der Kay fra New Zealand. Ainsley Thorpe, også fra New Zealand, ble nummer to.

    Trondheimsjenta Løvseth var på 6.-plass før løpedelen og kom seg raskt i tet med van der Kay og Thorpe, men hjemmeduoen var for sterk for nordmannen.

    Pallplass for Solveig Løvseth i verdenscup i New Zealand
    Foto: Mikal Iden/Norges Triatlonforbund / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste