Eckhoff brast sammen da «verdens største talent» la opp – nå gjør Hilde (28) comeback

Som 24-åring tok Hilde Fenne det tøffe valget om å legge ski og gevær på hylla. Men tre år etter den tårevåte avskjeden i Russland satser hun igjen mot toppen. Nå åpner hun opp om den lange veien tilbake til startstreken.

Hilde Fenne før comebacket

ÅPNER OPP: Fenne forteller om det tøffe valget i 2018 og veien tilbake til toppidretten.

Foto: Roy Kenneth Jacobsen / NRK

– Det var mye grining fra alle kanter den dagen. Det var ganske tøft. Jeg hadde vært i det miljøet i nesten ti år. Vi hadde vært sammen alle de årene, så det var litt trist å forsvinne, sier Hilde Fenne i dag om den tårene i 2018.

Da hadde 24 år gamle Fenne bestemt seg for å legge opp. Den en gang så lovende karrieren fikk en brå slutt.

All motgangen som kom etter at hun som 20-åring ble verdensmester på stafett under VM i Nove Mesto, hadde blitt for mye.

– Jeg var veldig lei på slutten og ingenting klaffa. Det utvikla seg over tid, men jeg følte at jeg ga alt jeg kunne uten å få det til. Jeg har alltid elska skiskyting, men jeg mista motivasjonen og lysten. Jeg følte at jeg mista meg selv på veien og fant ikke gleden lengre. Da måtte jeg komme meg vekk og finne noe nytt, forteller Fenne til NRK.

En av de som tok til tårene da karrieren til Fenne var over, var Tiril Eckhoff. I dag forteller hun om overraskelsen som kom da lagvenninnen la geværet på hylla.

– Hilde var en som elsket idretten i mye høyere grad enn det jeg har gjort. Da var det veldig overraskende og trist at en så blid og humørfylt jente skulle forlate laget vårt. Det var litt vemodig, mimrer Eckhoff den dag i dag.

Tiril Eckhoff og Synnøve Solemdal

– Var i kjelleren

Lørdag møtes de to igjen i løypa, men først møter Fenne NRK etter tre års fravær fra konkurransesirkuset. Veien dit har vært en reise fra de mørkeste daler til de lykkeligste topper.

– Da jeg tok valget var alt ganske dritt. Da var jeg litt i kjelleren og jeg var ikke så glad og blid. Jeg hadde det litt kjipt, men det å legge opp ga meg ganske mye og jeg klarte å finne ut av ting. Da jeg ga meg var jeg på bunn, og så har jeg jobba meg oppover lykkeskalaen, forteller Fenne.

Som ung ble Fenne omtalt som «verdens største talent». Mange forventet at hun og jevngamle Johannes Thingnes Bø skulle bli fremtiden til norsk skiskyting da de dro hjem fra junior-VM i 2012 med henholdsvis to og tre gullmedaljer hver.

Hilde Fenne, Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff

TIDLIG FARVEL: Hilde Fenne ble sett på som et like stort talent som Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff, men la opp bare 24 år gammel.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Allerede sesongen etter kom det første VM-gullet på seniornivå for Fenne da hun gikk stafetten for Norge under VM i Nove Mesto. Men samtidig som prestasjonene og utviklinga virkelig tok fart, kom også forventningene. Det skulle til slutt prege ungjenta i stor grad.

– Jeg liker ikke forventninger. Det synes jeg er vanskelig. Jeg var veldig uredd frem til juniornivå, men da jeg begynte å prestere så ble jeg litt redd, forteller Fenne.

– Hvorfor ble du redd?

– Det handler om at man har lyst til å prestere og man legger press på seg selv. Man blir redd for å ikke få det til, men det er ikke vits å være redd.

– Jeg føler jeg er litt tøffere nå. Jeg har ikke lyst til å være redd. Hvorfor skal man være redd for å gå skirenn? Det er bare å gi gass og gjøre så godt man kan. Nå vet jeg mer hva jeg vil og har blitt mer bestemt, reflekterer hun om endringen hun har vært gjennom.

– Kommet sterkere ut av det

Fenne forteller om en prosess hvor hun over tid har funnet tilbake til seg selv, og gleden med skiskyting.

– Det har vært mye tanker de siste årene, det er det ingen tvil om. Det er slik man finner ut av ting. Man må feile for å finne ut hva man vil. Jeg tror jeg tenker mer nå enn jeg gjorde før, og det er en fordel, reflekterer hun på sofaen i en lånt hytte et steinkast fra skiskytterstadion på Sjusjøen.

I mai bestemte hun seg for å satse som skiskytter igjen. Ved siden av fysioterapi-studiene har Fenne igjen funnet tilbake til toppidrettslivet. Uten egen trener og lag har hun brukt all sin kunnskap om sporten til å finne tilbake til toppformen. Det har blant annet tatt henne til en 19-dagers høydesamling i franske Font Romeu, betalt av egen lomme.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen. Jaktstart kvinner.

LOVENDE: Fenne så ut til å være fremtiden til norsk skiksyting etter VM-gull på stafett i 2013, men årene som kom ble alt ennet enn en dans på roser.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hverdagen er med andre ord en sterk kontrast til elitelandslaget. Likevel angrer hun ikke på valget hun tok i 2018.

– Jeg er veldig glad jeg tok det valget. Det var riktig og jeg føler jeg har kommet sterkere ut av det, sier Fenne som har klare målsettinger for comebacket.

– Det viktigste for meg er å få til det jeg har jobba med. Mesterskap og konkurranser er bare resultatet av det, og så vil jeg få til det samtidig som både hodet og gleden er med på veien, sier hun smått forsiktig før hun avslører sitt egentlige mål:

– Jeg vil til OL. Det er så god jeg vil være og det er det jeg har jobba mot i sommer og høst.

Siste nytt

 • Nilsson får OL-billett

  Søndag bekreftet Det svenske skiskytterforbundet at Stina Nilsson er tatt ut til OL. Den tidligere langrennsstjernen tok nylig sin første topp-ti-plassering i verdenscupen i skiskyting, med 10.-plass på sprinten i Hochfilzen.

  28-årige Nilsson har vært med i to OL som langrennsløper og tatt fem medaljer, blant dem ett gull. Det tok hun på sprinten i Pyeongchang for fire år siden.

  Det har ligget i kortene en stund at Nilsson skal til Beijing, men det er først nå det har blitt bekreftet.

  Skiskyting Sverige
  Foto: Nisse Schmidt/TT / NTB
 • Kristoffersen i tet - Solevåg på tredje

  Henrik Kristoffersen (27) leder etter første omgang av verdenscupslalåmen i sveitsiske Wengen. To hakk bak følger Sebastian Foss Solevåg.

  Kristoffersen gjorde ingen større feil, og da var 27-åringen best av dem alle fra startnummer én.

  Østerrikeren Manuel Feller var den eneste med tilnærmet samme fart som nordmannen. Feller på 2.-plass har 11 hundredeler opp til Kristoffersen foran finaleomgangen senere søndag.

  – Stabilt bra. Jeg gjør av det riktige som vi har jobbet med den siste uken. Jeg er ikke helt fornøyd, og jeg kunne ha sluppet på litt mer før den første flaten og i bunnen av det siste henget. Men når du leder, må du kunne si at det var bra, sier Kristoffersen til NRK.

 • Djokovic får ikke spille Australian Open

  Den føderale domstolen i Australia opprettholder avgjørelsen om å kansellere den uvaksinerte tennisspillerens visum til Australia. Det melder flere nyhetsbyråer. Australian Open starter i morgen, og serberen får dermed ikke delta.

  Novak Djokovic var søndag i et rettsmøte og argumenterte for at immigrasjonsminister Alex Hawkes avgjørelse om å tilbakekalle visumet hans må kjennes ugyldig. Like før klokken 5 søndag morgen norsk tid var rettsmøtet over.

  Tennisstjernen ble stoppet ved ankomst til Australia for nesten to uker siden. Dagen etter ble serberens visum annullert. Nå opprettholdes denne avgjørelsen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal