Nilsson imponerte da Eckhoff ble historisk: – Hun blir definitivt en trussel

ÖSTERSUND/OSLO (NRK): Stina Nilsson svarte på skepsisen og leverte sitt beste løp noensinne i verdenscupdebuten. Men hun kunne gjøre lite med Tiril Eckhoff, som tok sin sjuende strake sprintseier.

Eckhoff og Nilsson

GRATULASJONER: Seierskvinnen Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland hadde en hyggelig prat etter sprinten.

Foto: NRK

Forrige helg sikret hun verdenscupen sammenlagt. Men lufta var så visst ikke ute av ballongen for Tiril Eckhoff i tredje siste renn. Selv med en bom på siste skyting, gikk hun en enorm sisterunde og tok seieren – to sekunder foran Dorothea Wierer.

Det var hennes sjuende strake sprintseier, noe ingen mann eller kvinne har klart før henne. Og det i hennes 200. verdenscuprenn.

– Jeg klarer ikke helt å skjønne det. Jeg tenker at jeg fortsatt er i en sånn drømmeboble. Det kan ikke beskrives, forteller Eckhoff etter sin 26. verdenscupseier.

Ingrid Tandrevold nok tredjeplassen, og bidro også til at Norge sikret seg seieren i nasjonscupen. For Eckhoff ble det også klar seier i sprintcupen.

Tiril Eckhoff

SUVEREN: Tiril Eckhoff poserer med glasskula som beviser at hun er vinner av sprintcupen.

Foto: Anders Wiklund / TT / NTB

Nilsson imponerte

Men det var flere det var knyttet spenning til i Östersund denne fredagen. Den tidligere langrennsstjernen Stina Nilsson fikk sin debut i verdenscupen, til NRK-ekspertenes forbauselse, som mente hun ikke fortjente plassen.

For den svenske yndlingen leverte imponerende ni treff, og ble nummer 26 i det gjeveste selskap.

– Det hun klarer å gjøre i dag tror jeg er viktig for det som skal skje fremover for henne. Det er mer uventet enn forventet ut ifra tidligere resultat, men det betyr at hun har noe i seg, sier Liv Grete Skjelbreid.

Stina Nilsson

KUNNE SMILE: Stina Nilsson var svært fornøyd med egen innsats.

Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

27-åringen strålte da hun kom bort til lagkameratene, rett ved siden av de norske. Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland var raskt borte med rosende ord.

– Jeg sa til Stina at det var imponerende det hun gjorde, forteller Eckhoff.

– Kan hun bli en trussel fremover?

– Definitivt. Jeg har brukt 20 år på dette, så det er vanskelig. Hun kan bli veldig, veldig god og jeg tror hun er motivert.

– Jo flere positive erfaringer man får, jo lettere er det å utvikle seg derifra, sier Røiseland, som ble nummer seks.

Sitt beste løp noensinne

Nilsson er allerede olympisk mester i langrenn, men bestemte seg for å bytte sport for ett år siden.

– Det var så gøy. Det er veldig kult å få til dette i debuten. Jeg er veldig fokusert på det jeg kan gjøre. Jeg er veldig fornøyd med det og jeg er imponert over Tiril i dag, sier Nilsson.

– Det er som å sammenligne håndball med fotball. Ballen er rund, men det er ikke så mange andre likheter. Det er et annet opplegg med de korte pausene imellom. Det er veldig nytt og veldig kult, sier Nilsson om forskjellene mellom langrenn og skiskyting.

Eckhoff måtte grave dypt

Eckhoff slo Nilsson med drøye 55 sekunder, men hun var langt ifra sikker på at hun kom til å ta seieren da hun gikk ut på sisterunden.

– Jeg trodde ikke jeg hadde sjans. Jeg ga alt på slutten, og plutselig var jeg rett bak. Da tenkte jeg at nå har jeg dem.

– Jeg har vært sliten den siste uka og måtte skjerpe meg inn mot helgen. Det at jeg tar inn sekundene, er jeg veldig fornøyd med, fortsetter Eckhoff.

Tandrevold sørget for en stor norsk jubeldag med sin tredjeplass. Med 10 treff var hun bare fire små sekunder bak Wierer. Ida Lien sørget for fire norske topp 10 med karrierebeste og niendeplass.

 • Hør hvorfor Tiril Eckhoff blir skikkelig sinna når noen sier langrenn er tøffere enn skiskyting i podkasten Sporten her. Fra Östersund forteller hun også om hemmeligheten bak suksessen i år.

Siste nytt

 • Verdenscupseier for Nygaard Løken

  Trym Nygaard Løken vant mandagens sprintrenn i verdenscupen i telemarkkjøring i Frankrike.

  Bækkelaget-kjøreren tok dermed sesongens første verdenscupseier.

  Det franske hjemmehåpet Theo Sillion ble andremann, mens sveitsiske Bastien Dayer endte på tredjeplass. (NTB)

  Landslaget i telemark
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • AP: Seks døde utenfor stadion i forbindelse med kamp i afrikamesterskapet

  Lokale myndigheter i Kamerun bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at minst seks er døde etter en hendelse ved Olembe Stadion.

  Arenaen er der Kamerun og Komorene møttes til åttedelsfinalen i Afrikamesterskapet i fotball mandag.

  Ifølge AP opplyser guvernøren i det aktuelle området, Naseri Paul Biya, at antallet omkomne kan være høyere.

  Kaoset skal ha oppstått da en stor menneskemengde skal ha forsøkt å ta seg inn på fotballarenaen i Yaounde, der Kamerun skulle spille åttedelsfinale mot Komorene.

  Ansatte ved Messassi-sykehuset i nærheten opplyser å ha mottatt minst 40 skadde personer etter episoden. (NRK/NTB)

 • Koronarammet Komorene med utespiller i mål – utslått av Afrikamesterskapet

  Komorene slet med koronasmitte i spillertroppen og måtte bruke en utespiller i mål i åttedelsfinalen mot Kamerun i Afrikamesterskapet. Det endte med 1-2-tap.

  Komorene var for første gang med i utslagsrundene i Afrikamesterskapet, men oppkjøringen til den historiske kampen ble på ingen måte den beste. To av lagets keepere er smittet med koronaviruset de siste dagene, og den tredje er skadd.

  Dermed var det forsvarsspilleren Chaker Alhadhur som fikk den utakknemlige oppgaven med å vokte målet i møtet med turneringsverten Kamerun.

  Toko Ekambi og Vincent Aboubakar var målscorere for Kamerun.

  Med ni minutter igjen serverte Komorenes Youssouf M'Changama, som til daglig spiller i den franske klubben Guingamp, en frisparkperle av sjeldent kaliber. Men det ble bare med trøstemålet. (NTB)

  Cameroon African Cup Soccer
  Foto: Themba Hadebe / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal