Hopp til innhold

Dyrhaugs drama etter operasjonen: Fikk infeksjoner og havnet på akutten

FALUN (NRK) Niklas Dyrhaug (31) går ikke ett skirenn denne sesongen, men føler endelig han er i ferd med å ende nesten ett år preget av skader og tilbakeslag. Nå håper han på fortsatt landslagsplass neste år - og henter inspirasjon i historien til Sjur Røthe.

Dyrhaug

TENKER NY SESONG: Niklas Dyrhaug. her fra en treningssamling i Molde høsten 2018.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mens nettopp Røthe og resten av landslaget forbereder seg til den nest siste verdenscuphelgen i Falun med sprint og 10 og 15 kilometer fri teknikk, forbereder Dyrhaug seg i realiteten til neste sesong.

Torsdag denne uken gjennomførte han sin første hardøkt på lang, lang tid på en mølle i Trondheim. «Veldig deilig! Selv om formen ikke er noe å hoppe i taket for ennå», sier Dyrhaug til NRK, og legger til at han håper det ikke tar lang tid før han nå kommer opp på et habilt nivå formmessig.

Saken fortsetter under bildet.

Dyrhaug og Weng

VISSTE LITE OM HVA SOM VENTET: Niklas Dyrhaug. her sammen med Heidi Weng, da langrennslandslagene ble presentert på Holmenkollen i slutten av april 2018.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Herjet av skader

For han har ikke gått ett eneste skirenn hele VM-sesongen 2018/2019. Også den siste verdenscuphelgen i Québec går uten ham. Det samme gjør NM del 2 på Lygna siste helgen i mars, bekrefter Dyrhaug.

Dyrhaug

LENGE SIDEN SIST SKIRENN: Niklas Dyrhaug, her fra verdenscupen i Lahti i mars 2018. Deretter gikk han noen helger til før det har sagt stopp etter Falun i midten av mars 2018.

Foto: Roni Rekomaa / NTB scanpix

Men hardøkten torsdag var en ordentlig opptur for ham.

For spoler vi tiden tilbake til mai, juni, juli, august, september og egentlig resten av vinteren frem til i dag, så har Dyrhaug hatt det svært tøft. En skulder ute av ledd og en delvis avrevet leggmuskel gjorde at sesongoppkjøringen nærmest ble spolert.

Stille etter operasjon

Så kom den virkelige tunge beskjeden i desember. Dyrhaug fikk påvist Gilmores Groin, en skade i lysken. Skadene i lyskekanalene på både venstre og høyre side var av såpass karakter at de måtte opereres og sys igjen.

Operasjonsdatoen ble satt til 15. januar. Håpet var at rehabiliteringen skulle ta såpass kort tid at han skulle få gått noen skirenn i månedsskiftet januar/februar. Slik gikk det ikke og siden – med unntak av ekspertjobbing for TV 2 i VM i Seefeld – har det egentlig vært stille fra det som i en årrekke har vært- og fortsatt er en av Norges største landslagsprofiler.

Infeksjon og akutten

Så hva har skjedd siden operasjonen?

– De første 10-12 dagene gikk ganske bra. Men så ble det veldig dårlig, nesten over natten. Jeg drev rehabilitering i Oslo. Det ene såret hovnet skikkelig opp og jeg fikk en kraftig infeksjon. Da måtte de åpne såret igjen, sier Dyrhaug – og sukker litt - før han fortsetter:

– Det handlet ikke om at operasjonen ikke var vellykket, men fordi jeg hadde fått en infeksjon i operasjonssåret. Da bar det inn på akutten og jeg lå på Ullevål sykehus noen dager. Jeg måtte åpne såret, «skylle ut» og så videre, forklarer 31-åringen, som følte han måtte begynne fra start igjen etter å ha tatt det med ro etter infeksjonen.

Men etter 14 rolige dager og cirka midt i februar, så blusset det opp igjen i samme sår.

– Da måtte jeg på en kraftig antibiotikakur og måtte ta det med ro - igjen. Jeg hadde jo håp om å gå noen gode skirenn på slutten av sesongen. Men to runder med så kraftige infeksjoner så gikk tiden. Jeg hadde håp om femmila i Holmenkollen... Det gikk ikke an å rekke det. Men jeg er ekstremt glad for at det kjennes bra igjen nå, sier Dyrhaug.

Saken fortsetter under bildet.

Dyrhaug

HAR SNAKKET OM 2019/2020: Niklas Dyrhaug og trener Eirik Myhr Nossum, her under en samling høsten 2018.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Får landslagsplass?

Allroundsjef Eirik Myhr Nossum forteller til NRK at det har vært en berg- og dalbane å følge Dyrhaugs sesong. Fra å føle at ting går bedre, til kraftige tilbakeslag.

Treneren er klar på at det ble slått en strek over hele 2018/2019-sesongen da Dyrhaug fikk konstatert infeksjon nummer to i den høyre lysken og at de sluttet å tenke at han skulle slutte å tenke at han skulle delta i renn før sesongslutt.

Så er det store spørsmålet om en sesong uten renn får konsekvenser for Dyrhaug. Nossum avslører likevel at han – uten at noe lag er tatt ut enda – har snakket med eleven om neste sesong og at planleggingen av 2019/2020 har begynt.

Saken fortsetter under bildet.

Nossum

TAR UT ALLROUNDLAGET: Trener Eirik Myhr Nossum, her avbildet under VM i Seefeld.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

«Steike god» skiløper

Det som taler for at Dyrhaug får plass, ifølge Nossum, er «at ledelsen selvfølgelig vet hva han kan når han er frisk».

– Det har han vist i mesterskap og verdenscup. Det skal godt gjøres å slå ham når han er på sitt beste, sier Nossum – og fortsetter:

– De periodene hvor han var med laget i år og kroppen fungerte, så var han på samme nivå som resten. Og det er jo bare å se hva de andre gutta har fått til i år. Det som taler for er at han er en «steike god» skiløper.

Deretter legger han til at Dyrhaug, som resten, må være frisk. «Og det som taler mot er at han ikke har fått gått skirenn», sier Nossum.

– Det må vi ta med i vurderingen. Vi har mange gode skiløpere som banker på døren i Norge og det blir vurderingen de ukene som er igjen i mars og april.

Saken fortsetter under bildet.

Røthe

INSPIRASJON: Sjur Røthe, nummer tre fra venstre ved siden av skipresident Erik Røste og Martin Johnsrud Sundby, er en Dyrhaug bruker for å motivere seg til ny sesong.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

Inspirert av Røthes gullrush

Dyrhaug håper selvfølgelig at han fortsetter på landslaget, men forstår at han ikke lengre kan påvirke noen ting med sportslige resultater denne sesongen.

– Men uansett hvordan opplegget blir, landslaget eller ikke, så skal jeg trene veldig bra og jeg er supermotivert for å slå tilbake, sier han.

Og hvor han henter mest inspirasjon fra? Jo, det er historien til lagkompis Sjur Røthe. Vossingen fikk påvist en revmatisk sykdom under OL-sesongen i fjor. Han var ikke litt i nærheten av komme til lekene i Pyeongchang og så norske utøvere hente gullmedaljer gjennom TV-skjermen. Men Røthe slo knallhardt tilbake.

Han har hatt en råsterk sesong i verdenscupen i år. I VM vant han tremila og tok stafettgull – og tok bronse på femmila.

– Det er klart Sjur er den største inspirasjonskilden du kan få. Vi har vært lagkompiser i mange år. Han har slitt mye før han fant ut hva det var som var galt. Det han har gjort denne sesongen her, det er stort på alle mulige måter.

– Det å kunne trene over lang tid, uten avbrekk. Hvis jeg kan gjøre noe av det samme Sjur har gjort etter langvarig trøbbel... Han har vist for alle at alt er mulig, sier Dyrhaug.

Sportsnyheter

Fernandes til NRK om banestormeren: – Fikk ikke med meg det som skjedde

En tilskuer løp ut på banen med regnbueflagg i VM-kampen mellom Portugal og Uruguay. Minutter senere ble Bruno Fernandes den store helten for Portugal da han sikret avansement til åttedelsfinalen.

Siste nytt

 • Välbe fikk russisk orden av Putin

  Den russiske skipresidenten, Jelena Välbe, har blitt tildelt en statlig russisk orden fra president Vladimir Putin for hennes bidrag til utviklingen av langrennssporten i Russland, melder Rsport.ru.

  Den russiske skipresidenten ble hedret med orden for «bragder for fedrelandet».

  Välbe var tidligere politisk aktiv for Putins parti. Hun var tidligere i høst i hardt vær etter hun uttalte at LHBT-personer bør konkurrere i eget OL.

  Jelena Välbe
  Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 • Hele styret i Juventus har trukket seg

  Klubbpresident Andrea Agnelli og resten av styret i den italienske fotballstorheten Juventus skal ha trukket seg mandag.

  Mandag kveld bekreftet Juventus det på sine nettsider. I en offisiell meddelelse fra klubben opplyses det om avgangen til klubbpresident Agnelli og hans kolleger.

  Der heter det videre at styret vil fortsette sin virksomhet fram til et varslet aksjonærmøte 18. januar.

  Om årsaken til styremedlemmenes plutselige beslutning heter det at man har «vurdert sentraliteten og relevansen av pågående juridiske og regnskapsmessige spørsmål» i tilknytning til en pågående politietterforskning.

  Påtalemyndigheten i Torino har siden i fjor gransket påstander om ulovlig regnskapsføring samt uregelmessigheter rundt overganger og låneavtaler for flere spillere.

  Det avtroppende styret skriver at det «anses å være i den beste interessen å anbefale at Juventus ruster seg med et nytt styre for å håndtere disse problemene».

  (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • TV-ekspert kalte tradisjonell qatarsk bekledning badekåpe – skapte raseri

  Den tyske TV-kommentatoren Sandro Wagner må tåle tøff kritikk for å ha kommet med en nedsettende bemerkning om qatarske menns tradisjonelle antrekk.

  Kommentaren som skaper raseri falt under Tysklands møte med Spania søndag. Wagner kommenterte kampen for den tyske rettighetshaveren ZDF.

  I kampens 79. minutt sa den tidligere landslagsspilleren at han først trodde hele den ene tribunen på arenaen var fylt med tyske fans.

  – Da innså jeg at det bare var qatarske badekåper, sa Wagner.

  Han refererte til thauben, den tradisjonelle hvite kjortelen som bæres av mange menn i VM-landet og regionen for øvrig.

  Uttalelsen fra den tyske TV-eksperten ledet raskt til raseri i sosiale medier.

  (NTB)

  WCup Qatar Ecuador Soccer
  Foto: Aijaz Rahi / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste