Hopp til innhold

Dyrhaugs drama etter operasjonen: Fikk infeksjoner og havnet på akutten

FALUN (NRK) Niklas Dyrhaug (31) går ikke ett skirenn denne sesongen, men føler endelig han er i ferd med å ende nesten ett år preget av skader og tilbakeslag. Nå håper han på fortsatt landslagsplass neste år - og henter inspirasjon i historien til Sjur Røthe.

Dyrhaug

TENKER NY SESONG: Niklas Dyrhaug. her fra en treningssamling i Molde høsten 2018.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mens nettopp Røthe og resten av landslaget forbereder seg til den nest siste verdenscuphelgen i Falun med sprint og 10 og 15 kilometer fri teknikk, forbereder Dyrhaug seg i realiteten til neste sesong.

Torsdag denne uken gjennomførte han sin første hardøkt på lang, lang tid på en mølle i Trondheim. «Veldig deilig! Selv om formen ikke er noe å hoppe i taket for ennå», sier Dyrhaug til NRK, og legger til at han håper det ikke tar lang tid før han nå kommer opp på et habilt nivå formmessig.

Saken fortsetter under bildet.

Dyrhaug og Weng

VISSTE LITE OM HVA SOM VENTET: Niklas Dyrhaug. her sammen med Heidi Weng, da langrennslandslagene ble presentert på Holmenkollen i slutten av april 2018.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Herjet av skader

For han har ikke gått ett eneste skirenn hele VM-sesongen 2018/2019. Også den siste verdenscuphelgen i Québec går uten ham. Det samme gjør NM del 2 på Lygna siste helgen i mars, bekrefter Dyrhaug.

Dyrhaug

LENGE SIDEN SIST SKIRENN: Niklas Dyrhaug, her fra verdenscupen i Lahti i mars 2018. Deretter gikk han noen helger til før det har sagt stopp etter Falun i midten av mars 2018.

Foto: Roni Rekomaa / NTB scanpix

Men hardøkten torsdag var en ordentlig opptur for ham.

For spoler vi tiden tilbake til mai, juni, juli, august, september og egentlig resten av vinteren frem til i dag, så har Dyrhaug hatt det svært tøft. En skulder ute av ledd og en delvis avrevet leggmuskel gjorde at sesongoppkjøringen nærmest ble spolert.

Stille etter operasjon

Så kom den virkelige tunge beskjeden i desember. Dyrhaug fikk påvist Gilmores Groin, en skade i lysken. Skadene i lyskekanalene på både venstre og høyre side var av såpass karakter at de måtte opereres og sys igjen.

Operasjonsdatoen ble satt til 15. januar. Håpet var at rehabiliteringen skulle ta såpass kort tid at han skulle få gått noen skirenn i månedsskiftet januar/februar. Slik gikk det ikke og siden – med unntak av ekspertjobbing for TV 2 i VM i Seefeld – har det egentlig vært stille fra det som i en årrekke har vært- og fortsatt er en av Norges største landslagsprofiler.

Infeksjon og akutten

Så hva har skjedd siden operasjonen?

– De første 10-12 dagene gikk ganske bra. Men så ble det veldig dårlig, nesten over natten. Jeg drev rehabilitering i Oslo. Det ene såret hovnet skikkelig opp og jeg fikk en kraftig infeksjon. Da måtte de åpne såret igjen, sier Dyrhaug – og sukker litt - før han fortsetter:

– Det handlet ikke om at operasjonen ikke var vellykket, men fordi jeg hadde fått en infeksjon i operasjonssåret. Da bar det inn på akutten og jeg lå på Ullevål sykehus noen dager. Jeg måtte åpne såret, «skylle ut» og så videre, forklarer 31-åringen, som følte han måtte begynne fra start igjen etter å ha tatt det med ro etter infeksjonen.

Men etter 14 rolige dager og cirka midt i februar, så blusset det opp igjen i samme sår.

– Da måtte jeg på en kraftig antibiotikakur og måtte ta det med ro - igjen. Jeg hadde jo håp om å gå noen gode skirenn på slutten av sesongen. Men to runder med så kraftige infeksjoner så gikk tiden. Jeg hadde håp om femmila i Holmenkollen... Det gikk ikke an å rekke det. Men jeg er ekstremt glad for at det kjennes bra igjen nå, sier Dyrhaug.

Saken fortsetter under bildet.

Dyrhaug

HAR SNAKKET OM 2019/2020: Niklas Dyrhaug og trener Eirik Myhr Nossum, her under en samling høsten 2018.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Får landslagsplass?

Allroundsjef Eirik Myhr Nossum forteller til NRK at det har vært en berg- og dalbane å følge Dyrhaugs sesong. Fra å føle at ting går bedre, til kraftige tilbakeslag.

Treneren er klar på at det ble slått en strek over hele 2018/2019-sesongen da Dyrhaug fikk konstatert infeksjon nummer to i den høyre lysken og at de sluttet å tenke at han skulle slutte å tenke at han skulle delta i renn før sesongslutt.

Så er det store spørsmålet om en sesong uten renn får konsekvenser for Dyrhaug. Nossum avslører likevel at han – uten at noe lag er tatt ut enda – har snakket med eleven om neste sesong og at planleggingen av 2019/2020 har begynt.

Saken fortsetter under bildet.

Nossum

TAR UT ALLROUNDLAGET: Trener Eirik Myhr Nossum, her avbildet under VM i Seefeld.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

«Steike god» skiløper

Det som taler for at Dyrhaug får plass, ifølge Nossum, er «at ledelsen selvfølgelig vet hva han kan når han er frisk».

– Det har han vist i mesterskap og verdenscup. Det skal godt gjøres å slå ham når han er på sitt beste, sier Nossum – og fortsetter:

– De periodene hvor han var med laget i år og kroppen fungerte, så var han på samme nivå som resten. Og det er jo bare å se hva de andre gutta har fått til i år. Det som taler for er at han er en «steike god» skiløper.

Deretter legger han til at Dyrhaug, som resten, må være frisk. «Og det som taler mot er at han ikke har fått gått skirenn», sier Nossum.

– Det må vi ta med i vurderingen. Vi har mange gode skiløpere som banker på døren i Norge og det blir vurderingen de ukene som er igjen i mars og april.

Saken fortsetter under bildet.

Røthe

INSPIRASJON: Sjur Røthe, nummer tre fra venstre ved siden av skipresident Erik Røste og Martin Johnsrud Sundby, er en Dyrhaug bruker for å motivere seg til ny sesong.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

Inspirert av Røthes gullrush

Dyrhaug håper selvfølgelig at han fortsetter på landslaget, men forstår at han ikke lengre kan påvirke noen ting med sportslige resultater denne sesongen.

– Men uansett hvordan opplegget blir, landslaget eller ikke, så skal jeg trene veldig bra og jeg er supermotivert for å slå tilbake, sier han.

Og hvor han henter mest inspirasjon fra? Jo, det er historien til lagkompis Sjur Røthe. Vossingen fikk påvist en revmatisk sykdom under OL-sesongen i fjor. Han var ikke litt i nærheten av komme til lekene i Pyeongchang og så norske utøvere hente gullmedaljer gjennom TV-skjermen. Men Røthe slo knallhardt tilbake.

Han har hatt en råsterk sesong i verdenscupen i år. I VM vant han tremila og tok stafettgull – og tok bronse på femmila.

– Det er klart Sjur er den største inspirasjonskilden du kan få. Vi har vært lagkompiser i mange år. Han har slitt mye før han fant ut hva det var som var galt. Det han har gjort denne sesongen her, det er stort på alle mulige måter.

– Det å kunne trene over lang tid, uten avbrekk. Hvis jeg kan gjøre noe av det samme Sjur har gjort etter langvarig trøbbel... Han har vist for alle at alt er mulig, sier Dyrhaug.

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal