Dyrhaug holdt skade hemmelig i hele vinter – vurderte å legge opp

Fram til 1. juni må Niklas Dyrhaug (33) sitte på en ergometersykkel med armen i fatle. Da han skjønte at skulderen måtte opereres, vurderte han for første gang i karrieren å legge opp.

Niklas Dyrhaug med armen i fatle

UFRIVILLIG TRÅKKING: Niklas Dyrhaug skulle helst vært på rulleski eller ute i marka på løpetur, men kan ikke gjøre annet enn å tråkke på ergometersykkelen time etter time.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

En femteplass i NM og noen topp 10-plasseringer i norgescupen. Med det framsto Niklas Dyrhaug som en bra skiløper på nasjonalt nivå, men likevel som en skiløper på vei ned fra gamle høyder i sesongen som akkurat er avsluttet.

Nå avslører stafettverdensmesteren fra 2015 og 2017 at en skade har plaget ham gjennom hele vinteren, etter at han fikk skulderen ut av ledd.

Problemene starter under et showrenn i Mosjøen 1, mai 2018:

– Jeg hektet i en sving i 40 km/t og datt framover. Jeg rakk ikke å ta meg for og fikk skulderen ut av ledd og det var en ganske kraftig skade, mimrer han, mens han sitter og tråkker på en ergometersykkel med høyrearmen i fatle og synlige operasjon på skulderen.

Slik startet problemene (video):

Niklas Dyrhaug måtte fraktes med ambulanse til sykehus etter Bysprinten i Mosjøen i dag. Trønderen falt rett etter start, slo skuldera ut av ledd og fikk sår i ansiktet. Legene var redde for at det var et brudd i skuldera, men røntgen-bildene så bra ut.

Niklas Dyrhaug måtte fraktes med ambulanse til sykehus etter Bysprinten i Mosjøen i 2018.

– Utrolig bittert

For selv om han trodde han hadde bygd seg opp igjen etter skaden, viste det seg i slutten av september i fjor at det ikke var tilfellet. Under styrketrening smatt skulderen ut av ledd igjen.

– Det var utrolig bittert. Du blir satt så tilbake. Dette skjedde jo rundt 20. september, og det tok en liten måned før jeg kunne gå skikkelig på rulleski. Og det er den viktigste oppkjøringen. Det var ikke gunstig, konstaterer han.

Bare de nærmeste visste om skaden. Dyrhaug gikk aldri ut i media og fortalte om den.

– Jeg tenkte at dette orker jeg ikke å snakke så høyt om. Det hjelper ikke å sutre over at man har skadet seg igjen, sier han.

Større skade enn antatt

Han prøvde også å overbevise seg selv om at skaden ikke hemmet ham. Og etter hvert kom han i god fysisk form. Han gikk fort i oppoverbakkene.

K1IF_XfIJfk

BEKYMRET: Niklas Dyrhaug hadde mer å gruble på enn han ville at folk skulle vite på Beitostølen i november.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Men ikke alt var som det skulle.

– Spesielt i svinger og i akselerasjonsfase kjente jeg at det ikke var helt trygt. Og det gjør noe med deg når du går på ski. Jeg trodde det kunne være litt mentalt, at jeg var redd for skulderen, men det viste seg vel da jeg fikk svar på MR at det var en større skade enn først antatt, sier Dyrhaug.

For på vårparten gikk skulderen ut av ledd igjen, og da måtte den undersøkes grundig. Da viste det seg at den var verre enn tydalingen hadde trodd. Blant annet var bicepsfestet ødelagt.

Operasjon var eneste utvei.

Tenkte på å legge opp

– Vurderte du å gi opp?

– Ja, kanskje for første gang i karriere har jeg tenkt mye på hva jeg skal gjøre, erkjenner han.

Konklusjonen er uansett at han satser videre. Siden operasjonen for to uker siden har han ikke kunnet gjøre annen trening enn å sykle på ergometersykkel. Han legger ikke skjul på at det er monotont.

– Jeg får spinne til 1. juni. Så får jeg begynne å springe så smått da. Så håper jeg at jeg kan komme meg på rulleski fra midten av juli. Det var det kirurgen sa, sier Dyrhaug.

– Hva satser du mot?

– Jeg satser på å gå fort på Beitostølen for å komme meg ut og få gått verdenscup. Hvis jeg ikke klarer det og ser at jeg ikke er i nærheten fram mot Lillehammer, så går OL-toget veldig fort. Da kommer jeg til å gå langløp ut sesongen, sier 33-åringen, som er på Team Eidissen/BN Bank sammen med Martin Johnsrud Sundby.

Niklas Dyrhaug

HJEMMEGYM: Niklas Dyrhaug har treningsrom hjemme i kjelleren på Sverresborg i Trondheim.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Må gå ufattelig fort

Han påpeker at også før VM i Falun i 2015 sto han utenfor landslaget og gikk for et langløpslag. Det endte med VM-gull i stafett. Men da kunne Norge melde på 12 herreløpere til mesterskapet, mens bare åtte norske herrer får dra til OL i Beijing.

– Og jeg tipper seks-sju løpere allerede er så å si sikre med bakgrunn i hvordan folk gikk i vinter, så det er utrolig trangt nåløye. Man må gå helt ufattelig fort fra start. Gjør man det, er det absolutt mulig. Men det er et godt alternativ å gå langløp, sier Niklas Dyrhaug, som er klokkeklar på én ting:

– Jeg har en indre motivasjon til å vise at jeg fortsatt har det i meg.

Sportsnyheter

Marerittstart for Polen og Lewandowski: – En gedigen skuffelse

En nær usynlig stjernespiss, rødt kort og hardt kritisert forsvar. Det ble en helsvart aften i St. Petersburg for Polens EM-håp.

Ingen har scoret fra denne distansen i EM på 40 år: – Er det mulig?!

Alt handlet om tsjekkiske Patrik Schick da Skottland spilte sin første mesterskapskamp på 23 år. Prestasjonen er historisk.

Siste nytt

 • Casper Ruud dropper Tokyo-OL

  Casper Ruud dropper Tokyo-OL, melder NTB. Ruud kommenterer avgjørelsen slik på Twitter:

  – Etter French Open har det vært noen dager i tenkeboksen, og etter nøye vurdering med mitt team har vi kommet fram til at det ikke blir OL i Tokyo på meg, skriver han i meldingen.

  Det har lenge vært spekulert i om Norges tennisess ville satse på OL i Tokyo, men mandag kom altså bekreftelsen på at han dropper lekene.

  – Jeg er fortsatt ganske ung og både tror og håper jeg kan få deltatt i flere OL i min karriere. Mitt fokus vil være deltakelse i 2024 i Paris. Jeg skal prøve å ta nye steg de neste årene slik at jeg kan være med og kjempe om medaljene der, skriver Ruud videre.

  Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Roland-Garros forrige uke. Mandag endte han likevel opp med karrierebeste på ATP-rankingen med en 15.-plass.

  Neste oppgave for 22-åringen blir en gressturnering på Mallorca fra neste uke. Det blir forberedelse til Wimbledon-turneringen, som starter om et par uker.

  Casper Ruud-jubel
  Foto: Gustavo Garello / Gustavo Garello
 • Start-treneren har fått sparken

  Joey Hardarson er ferdig som trener i Start. I tillegg må assistenttrener Mattias Andersson gå. Det bekrefter kristiansandsklubben på sine nettsider mandag. Islendingen fikk jobben i 2019 og har vært i sjefsstolen i sørlandsklubben i nesten to år.

  rRNIjQn3Vts
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Snart kan 5.000 gå på fotballkamp

  Fra 17. juni kan inntil 5000 personer slippe inn på idrettsarrangementer utendørs i Norge dersom de har «grønt» koronasertifikat.

  Det kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse mandag. Antallet på 5000 personer gjelder utendørsarrangementer med faste sitteplasser, og innendørs er det tilsvarende tallet 2500 personer.

  Lite folk på tribunen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal