NRK Meny
Normal

Dyr dollar gjorde Bolt en million dyrere

Bislett-publikummet må greie seg uten verdens raskeste mann. Tre millioner kroner ble for dyrt for Bislett-arrangøren.

Bolt of Jamaica

DYR BOLT: Kommer ikke til Oslo denne gangen.

Foto: GRIGORY DUKOR / Reuters

Det har lenge ligget i kortene at verdensstjernen ikke kommer til Oslo i år. Usain Bolt løper nemlig i New York kun to dager etter Oslo-stevnet 11. juni.

Dermed mister Bislett Games et stort trekkplaster, men sparer samtidig mye penger. Bolt fikk mest sannsynlig rundt to millioner kroner i startpenger da han løp i Oslo sist gang.

Med dagens høye dollarkurs ville Usain Bolt også blitt en ekstra kostbar attraksjon, og det er ikke gitt at arrangøren hadde hatt råd til Bolt om han hadde hatt anledning til å ta turen over Atlanteren.

– Prisen for Usain Bolt er blitt nesten 40 prosent dyrere enn da han var her sist. Hypen rundt ham er ikke like stor som tidligere, så det at han ikke kommer gjør ikke like vondt som det ellers ville gjort, innrømmer Bislett-general Steinar Hoen overfor NRK.

Stigende dollarkurs

NRK erfarer at superstjernen forlangte omtrent den samme summen for å stille til start i år som i 2013. Med dagens dollarkurs ville det blitt en utgift på rundt tre millioner kroner for Bislett-arrangøren som feirer 50 år i år.

I stedet for fart lokker Bislett Games med høyde. Steinar Hoens tidligere idrettsgren.

– Hvis vi hadde valgt å bruke de midlene på Usain, hadde vi ikke hatt anledning til å stille med det fantastiske høydefeltet som vi har til sommeren, forteller Hoen.

Mutaz Essa Barshim fra Qatar gikk over 2.43 i høyde og med det nærmer han seg Javier Sotomayors verdensrekord.

Satser på ny verdensrekord

Før årets Diamond League-stevne som går 11. juni, står Bislett stadion bokført med 69 verdensrekorder.

Målet er at den 70. rekorden kommer til sommerens 50-årsjubileum, forteller Steinar Hoen, som kan presentere verdens beste høydehoppere på Bislett.

Se bare på deltagerlisten under. Og dette er bare hopperne som har hoppet 2,40 eller over. I tillegg til disse kan Bislett skilte med flere av verdens beste høydehoppere:

Mutaz Essa Barshim, Qatar: 2,43
Bohdan Bondarenko, Ukraina: 2,42
Ivan Ukhov, Russland: 2,41
Derek Drouin, Canada: 2,40
Andriy Protsenko, Ukraina: 2,40

– Det beste høydefeltet

Barshim står registrert med det nest høyeste hoppet i verden noensinne.

– Han er kanskje det største talentet siden Sotomayor. Noen av hans hopp har vært helt spektakulære. Han har vært skyhøyt over 2,40 flere ganger, sier Steinar Hoen.

Bondarenko er VM-vinner og Ukhov tok OL-gull i London.

– Jeg mener å påstå at det er det beste høydefeltet verden noengang har sett, sier Bislett-generalen (se også intervju i video).

Verdensrekorden i høyde er fra 1993 og ble satt av Javier Sotomayor fra Cuba.

– Nå håper vi at denne rekorden kan slettes, sier han.

Steinar Hoen mener han har klart å samle det beste feltet i høyde som verden noen gang har sett.

Siste nytt

 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Olic tilbake for Kroatia

  Tidligere stjernespiss Ivica Olic er tilbake i Kroatias landslag. Han blir assistent for den nye landslagssjefen Zlatko Dalic. – Det er en ære å være del av Kroatias landslag igjen, denne gang i en annerledes rolle, sier Olic til forbundets nettsted.

  UEFA-CUP
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Dømt for promillekjøring

  Nord-Irlands landslagssjef Michael O'Neill er fratatt førerkortet i 16 måneder og idømt en bot på 1300 pund for promillekjøring. O'Neill ble stoppet i utkanten av Edinburgh i september. Han blåste rødt, og hadde promille på tre ganger tillatt nivå.

  VM-kvalfiseringskamp i fotball, Norge - Nord-Irland (1-0).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg