NRK Meny
Normal

Monsterløpet fikk kommentatoren til å stusse: – Jeg tenkte: «Er han dopet?»

Johannes Dürr forbløffet langrennseliten med sitt ekstremt raske løp opp «Monsterbakken» i Tour de Ski. Nå er han tatt for dopingbruk - syv år etter at han skrev om sitt hat mot doping i et blogginnlegg.

Johannes Dürr, som ble nummer tre i Tour de Ski, er avslørt for bruk av EPO. Han ble avslørt under OL i Sotsji. Se Dürr herje opp monsterbakken under Tour de Ski her. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn.

SE VIDEO: Her går Johannes Dürr i mål etter en formidabelt rask tur opp avslutningsbakken i Tour de Ski, som sørget for at han ble nummer tre sammenlagt i konkurransen.

Jann Post

Jann Post kommenterte Tour de Ski for NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Jann Post kommenterte Tour de Ski for NRK da Johannes Dürr gikk hele 45 sekunder raskere enn den nest beste opp den beryktede «monsterbakken» som avslutter Tour de Ski.

Det ekstremt raske løpet fikk den rutinerte kommentatoren til å stusse.

– Da han gikk så fort som han gjorde i Tour de Ski, og med den østerrikske historien i baktankene, da var det nok sånn at jeg tenkte tanken: «er han dopet?» Jeg mistenkte ham ikke direkte, men jeg måtte tenke gjennom det. Jeg valgte å lande på at jeg trodde han var ren, sier Post til NRK.no etter avsløringene.

Dürr har ofte gått fort i motbakker, men løpet opp avslutningsbakken var såpass raskt at det forbløffet de fleste som så på.

Løpet ga ham en noe overraskende tredjeplass sammenlagt i Tour de Ski - bak vinneren Martin Johnsrud Sundby og andremann Chris Jespersen.

Det var imidlertid ikke bare i den siste monsterbakken Dürr imponerte. Posts kommentatorkollega Torgeir Bjørn trekker i tillegg frem den nest siste etappen i Tour de Ski, en 10 kilometer klassisk intervallstart.

– Jeg bet meg merke i klassiskløpet i Tour de Ski. Der sprang han bakkene ekstremt fort, uten god teknikk, sier Bjørn.

– Bevisst strategi

Lørdag kveld kom nyheten om at Dürr har testet posivt for EPO. Det er ikke kjent hvor lenge han har brukt det prestasjonsfremmende middelet, men 26-åringen testet positivt på en prøve tatt forrige søndag.

Dürr reiste nemlig hjem etter å ha deltatt i OL-skiathlonet, hvor han endte langt nede på resultatlisten. Planen var at han skulle trene hjemme og deretter reise tilbake til Sotsji for å gå søndagens femmil.

I stedet fulgte dopingjegerne etter ham og avslørte hva han egentlig drev med hjemme i Østerrike.

– Det er veldig bra jobbet av antidopingen. Det er bra at man ikke bare kan reise fra et OL uten at noen følger med hva du gjør, sier Post.

Dürr har hevdet han var alene om dopingen, men Bjørn mener handlingsmønsteret hans minner om østerrikernes dopingregime på tidlig 2000-tall fungerte.

– Det virker som en bevisst strategi at han dro, slik østerrikerne har gjort før. De drar ut av leiren og drar på et eget sted, der hensikten er ikke bare å trene, men å skaffe seg en fordel, sier Bjørn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norway's Martin Johnsrud Sundby (C), winner, celebrates on the podium with Norway's Chris Jespersen (L) second and Austrian Johannes Duerr third after the 9 km free climb pursuit of the seventh stage of the men's Nordic Skiing Tour de Ski in Toblach on January 5, 2014. Norway's Martin Johnsrud Sundby won ahead of Norway's Chris Jespersen and Austrian Johannes Duerr. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Dürr delte pallen med den norske vinneren Martin Johnsrud Sundby og Chris Jespersen etter Tour de Ski.

Stygg dopinghistorikk

Østerrike har nemlig en stygg dopinghistorikk. Etter Torino-OL ble en rekke av utøverne fra landet avslørt, og dopingbruken viste seg å være organisert.

I ettertid har idretten i landet prøvd å ta tak i dopingproblemet, blant annet ved å kriminalisere doping med en strafferamme på opp mot ti år.

Dürr har vært en av få østerrikske løpere som har hevdet seg i toppen internasjonalt de siste sesongene.

Post og Bjørn håpet i det lengste at han representerte en ny type løpere fra landet.

– Østerrike fornekter seg ikke. Det føyer seg inn i rekken med østerriksk doping og skiskyting, sier Bjørn.

Skrev blogginnlegg mot doping

For syv år siden skrev Dürr et blogginnlegg om hvor mye han mislikte doping på sin hjemmeside.

– Aldri noensinne jeg ville sette min helse i fare bare for å være vellykket i en periode av livet mitt, skrev Dürr etter Torino-avsløringene.

Innlegget lå ute på bloggen frem til søndag morgen, men etter dopingavsløringen er det plutselig blitt slettet.

Dürr var uansett klar i sin tale i 2007:

– For meg er sport gleden av bevegelse, følelser, kollegialitet , være i harmoni med naturen, lære å kjenne kroppen sin bedre og lett bekymringsløst vandre gjennom landskapet i flere timer. Doping er helt klart ikke er kompatible med mine ideologiske syn på sporten, skrev han.

Dürr har allerede innrømmet dopingen.

– Jeg visste hva jeg gjorde og hva jeg har blitt tatt for, sier han til tv-kanalen ORF1.

Han legger til at han ønsker å be om unnskyldning til alle som har hjulpet ham gjennom karriereren.

– Først og fremst min familie og kona mi. Mange har jobbet hardt for å hjelpe meg, og jeg har skuffet dem alle med min dumhet, sier han.

Siste nytt

 • Endelig VM-nei fra Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic kommer ikke til å spille for Sverige under sommerens VM. Det bekrefter forbundet i en pressemelding. – Jeg snakket med Zlatan tirsdag. Han har ikke endret seg med tanke på landslagsspill, sier landslagssjef Lars Richt.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix
 • Son må i militære

  Tottenham må trolig unnvære sin sørkoreanske kantspiller Son Heung-min (25) i starten av Premier League i slutten av august. Årsaken er verneplikt-innkalling. Alle mannlige sørkoreanere er pålagt en 21 måneders tjeneste før man fyller 27 år.

   Son Heung-Min
  Foto: Nigel French / AP
 • Kommunen sa nei til Lørenskog

  Formannskapet i Lørenskog sa i går kveld samrøystes nei til å støtte Lørenskog Ishockeyklubb.

  Klubben hadde bedt om 916.000 kr, som dei må ha innan 3. mai for å unngå konkurs.

  Lørenskog Ishockey
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag