Hopp til innhold

Monsterløpet fikk kommentatoren til å stusse: – Jeg tenkte: «Er han dopet?»

Johannes Dürr forbløffet langrennseliten med sitt ekstremt raske løp opp «Monsterbakken» i Tour de Ski. Nå er han tatt for dopingbruk - syv år etter at han skrev om sitt hat mot doping i et blogginnlegg.

Johannes Dürr, som ble nummer tre i Tour de Ski, er avslørt for bruk av EPO. Han ble avslørt under OL i Sotsji. Se Dürr herje opp monsterbakken under Tour de Ski her. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn.

SE VIDEO: Her går Johannes Dürr i mål etter en formidabelt rask tur opp avslutningsbakken i Tour de Ski, som sørget for at han ble nummer tre sammenlagt i konkurransen.

Jann Post

Jann Post kommenterte Tour de Ski for NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Jann Post kommenterte Tour de Ski for NRK da Johannes Dürr gikk hele 45 sekunder raskere enn den nest beste opp den beryktede «monsterbakken» som avslutter Tour de Ski.

Det ekstremt raske løpet fikk den rutinerte kommentatoren til å stusse.

– Da han gikk så fort som han gjorde i Tour de Ski, og med den østerrikske historien i baktankene, da var det nok sånn at jeg tenkte tanken: «er han dopet?» Jeg mistenkte ham ikke direkte, men jeg måtte tenke gjennom det. Jeg valgte å lande på at jeg trodde han var ren, sier Post til NRK.no etter avsløringene.

Dürr har ofte gått fort i motbakker, men løpet opp avslutningsbakken var såpass raskt at det forbløffet de fleste som så på.

Løpet ga ham en noe overraskende tredjeplass sammenlagt i Tour de Ski - bak vinneren Martin Johnsrud Sundby og andremann Chris Jespersen.

Det var imidlertid ikke bare i den siste monsterbakken Dürr imponerte. Posts kommentatorkollega Torgeir Bjørn trekker i tillegg frem den nest siste etappen i Tour de Ski, en 10 kilometer klassisk intervallstart.

– Jeg bet meg merke i klassiskløpet i Tour de Ski. Der sprang han bakkene ekstremt fort, uten god teknikk, sier Bjørn.

– Bevisst strategi

Lørdag kveld kom nyheten om at Dürr har testet posivt for EPO. Det er ikke kjent hvor lenge han har brukt det prestasjonsfremmende middelet, men 26-åringen testet positivt på en prøve tatt forrige søndag.

Dürr reiste nemlig hjem etter å ha deltatt i OL-skiathlonet, hvor han endte langt nede på resultatlisten. Planen var at han skulle trene hjemme og deretter reise tilbake til Sotsji for å gå søndagens femmil.

I stedet fulgte dopingjegerne etter ham og avslørte hva han egentlig drev med hjemme i Østerrike.

– Det er veldig bra jobbet av antidopingen. Det er bra at man ikke bare kan reise fra et OL uten at noen følger med hva du gjør, sier Post.

Dürr har hevdet han var alene om dopingen, men Bjørn mener handlingsmønsteret hans minner om østerrikernes dopingregime på tidlig 2000-tall fungerte.

– Det virker som en bevisst strategi at han dro, slik østerrikerne har gjort før. De drar ut av leiren og drar på et eget sted, der hensikten er ikke bare å trene, men å skaffe seg en fordel, sier Bjørn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norway's Martin Johnsrud Sundby (C), winner, celebrates on the podium with Norway's Chris Jespersen (L) second and Austrian Johannes Duerr third after the 9 km free climb pursuit of the seventh stage of the men's Nordic Skiing Tour de Ski in Toblach on January 5, 2014. Norway's Martin Johnsrud Sundby won ahead of Norway's Chris Jespersen and Austrian Johannes Duerr. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Dürr delte pallen med den norske vinneren Martin Johnsrud Sundby og Chris Jespersen etter Tour de Ski.

Stygg dopinghistorikk

Østerrike har nemlig en stygg dopinghistorikk. Etter Torino-OL ble en rekke av utøverne fra landet avslørt, og dopingbruken viste seg å være organisert.

I ettertid har idretten i landet prøvd å ta tak i dopingproblemet, blant annet ved å kriminalisere doping med en strafferamme på opp mot ti år.

Dürr har vært en av få østerrikske løpere som har hevdet seg i toppen internasjonalt de siste sesongene.

Post og Bjørn håpet i det lengste at han representerte en ny type løpere fra landet.

– Østerrike fornekter seg ikke. Det føyer seg inn i rekken med østerriksk doping og skiskyting, sier Bjørn.

Skrev blogginnlegg mot doping

For syv år siden skrev Dürr et blogginnlegg om hvor mye han mislikte doping på sin hjemmeside.

– Aldri noensinne jeg ville sette min helse i fare bare for å være vellykket i en periode av livet mitt, skrev Dürr etter Torino-avsløringene.

Innlegget lå ute på bloggen frem til søndag morgen, men etter dopingavsløringen er det plutselig blitt slettet.

Dürr var uansett klar i sin tale i 2007:

– For meg er sport gleden av bevegelse, følelser, kollegialitet , være i harmoni med naturen, lære å kjenne kroppen sin bedre og lett bekymringsløst vandre gjennom landskapet i flere timer. Doping er helt klart ikke er kompatible med mine ideologiske syn på sporten, skrev han.

Dürr har allerede innrømmet dopingen.

– Jeg visste hva jeg gjorde og hva jeg har blitt tatt for, sier han til tv-kanalen ORF1.

Han legger til at han ønsker å be om unnskyldning til alle som har hjulpet ham gjennom karriereren.

– Først og fremst min familie og kona mi. Mange har jobbet hardt for å hjelpe meg, og jeg har skuffet dem alle med min dumhet, sier han.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal